search

Flyga med barnvagn - 3 viktiga punkter som du behöver tänka på

Flyga med barnvagn - 3 viktiga punkter som du behöver tänka på - Clara Ernberg guidar
Clara Ernberg

Clara Ernberg

Guiden publicerades 18 juni 2019

En resa bokad och semester hägrar, så härligt! När ni ska ha med barnvagn på flyget så finns det dock några saker som kan vara bra att tänka på. Om ni vill ha med barnvagnen i kabinen så behöver ni en vagn som är så pass kompakt att den får plats, och om ni ska checka in vagnen så är det bra med en förvaringsväska. Här kommer några tips inför resan med bebisen/barnen.

Kolla upp flygbolagets regler - Flyga med barnvagn - 3 viktiga punkter som du behöver tänka på

Kolla upp flygbolagets regler

Även om ni planerar att köpa eller kanske redan har en vagn som enligt tillverkaren är tillåten som handbagage, så rekommenderar jag att ändå dubbelkolla med flygbolaget. Reglerna är olika för olika flygbolag, så ni kan bli nekade att ta vagnen ombord på flyget och bli ombedda att lämna den vid gaten. Då läggs den med övriga väskor i bagageutrymmet. Vissa flygbolag godkänner bara ett visst märke, andra inga alls och vissa godkänner det mesta, bara det får plats.

Skaffa en förvaringsväska - Flyga med barnvagn - 3 viktiga punkter som du behöver tänka på

Skaffa en förvaringsväska

Om ni behöver checka in barnvagnen så finns det på många flygplatser möjlighet att hyra en förvaringsväska som heter Airshell. På Airshells hemsida går det att att se vilka flygplatser som har den möjligheten och du kan också boka en väska inför resan. Vissa barnvagnsmärken har egna påsar som går att köpa. Då gäller försäkringar och oftast även barnvagnstillverkarens egna garanti. Att checka in barnvagnen är oftast kostnadsfritt hos de flesta flygbolagen om barnet är under en viss ålder.

Rätt vagn för resemålet

Fundera på hur ni kommer att använda barnvagnen på er destination samt vilket underlag ni kommer rulla på. Kommer ni att åka mycket taxi och buss, så kika på en mindre vagn som är enkel att fälla ihop och tar lite plats. Ska ni till en stad med mycket kullersten eller ojämn terräng, så ta med en vagn med fjädring i chassit - till exempel en Baby Jogger City Mini GT som jag skriver om i min lista med barnvagnar som är smidiga i bilen. Ska ni på en vandring eller skidsemester tycker jag verkligen ni ska ha en vagn för det ändamålet, kolla isåfall in listan med barnvagnar för terräng. En vagn som både funkar smidigt på flygplatsen och när ni väl kommit fram kommer att göra er resa så mycket bättre.


“Varför ska vi köpa eller hyra en barnvagnsväska för dyra pengar, vi kan väl packa den själva!” Nja, det tycker jag inte att ni ska göra. Klart det går att packa hemma med bubbelplast, filtar och annat som dämpar, men ni ska ju resa hem med vagnen också och då vill en inte behöva lägga tid på att packa ner vagnen. Dessutom är det inte säkert att försäkringen för vagnen gäller om ni inte har en från flygbolaget godkänd väska. Det går att köpa en speciell plastpåse från flygplatsen att lägga vagnen i, det brukar kosta ca 50 kronor. Men bagage på flygplatser hanteras inte varsamt, jag har sett påsar med barnvagnar kastas ner från flygplanet till marken. Airshell-väskan är helt klart värd sin peng om ni ska resa till ett ställe. Den är dock enorm och ingen fröjd att dra runt på, därför är den inte optimal om ni ska resa omkring till flera ställen - då är en godkänd resevagn bättre. På vissa flygplatser finns möjligheten att lämna in Airshell-väskan på ditvägen och hämta ut en ny på hemvägen. Är ni en familj som reser mycket skulle jag alla dagar i veckan rekommendera att köpa en egen transportväska.

Clara rekommenderar 4 produkter

Om du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Balios S Sittvagn (Lavastone Black)

Cybex Balios S Sittvagn (Lavastone Black)

2 985 :-

länk

2 995 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

City Tour 2 (Seacrest)

Baby Jogger City Tour 2 (Seacrest)

3 595 :-

länk

3 595 :-

länk

3 595 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

City Mini GT barnvagn (Svart Black)

Baby Jogger City Mini GT barnvagn (Svart Black)

3 495 :-

länk

3 495 :-

länk

3 690 :-

länk

3 195 :-

Pris hämtat 28/1

länk

3 395 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Yoyo+ med Färgklädsel 6+

Babyzen Yoyo+ med Färgklädsel 6+

4 499 :-

länk

3 790 :-

Pris hämtat 28/1

länk

4 290 :-

Pris hämtat 28/1

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare