search

Köpa begagnad barnvagn - detta ska du tänka på

Köpa begagnad barnvagn - detta ska du tänka på - Anna Ottosson guidar
Anna Ottosson

Anna Ottosson

Guiden publicerades 9 oktober 2020

Att köpa barnvagn är för det första inte det enklaste. Det finns en djungel av olika produkter med varierande funktion, pris och kvalitet. Till det kommer sedan den egna smaken och hur olika vi alla är i vad vi värdesätter och gillar. Att köpa en begagnad vagn är om möjligt ännu svårare för då tillkommer en rad faktorer i det från början svåra uppdraget. I denna guide ska jag därför lista några saker som kan vara bra att tänka på. Gör man det så kan man lätt göra ett riktigt bra köp som både är bra för plånbok och miljö.

Välj modell med omsorg

Se till att du har koll på den barnvagnsmodell som du hittat på begagnatmarknaden. Som grundregel brukar jag tänka att det i de flesta fall är mycket bättre att köpa en begagnad kvalitetsvagn än en billigare, mer okänd, ny vagn. Många barnvagnsmodeller existerar dock i olika typer, årsmodeller eller utföranden så det är viktigt att du känner till nackdelar och fördelar med just den vagnen du hittat. Google är din bästa vän här. Exempelvis kanske en viss typ av årsmodell har hjul som haft mycket problem, eller att suffletten på vagnen ändrades till en viss modell och förbättrades avsevärt. Gruppen Barnvagnar! på Facebook är också ett bra tips om du vill göra research.

Kolla upp garantin!

Tänk på att garantier ofta inte gäller begagnade vagnar. Även om du får tag i en relativt ny vagn gäller ofta inte garantier och reklamationsrätt en andra ägare. Det är inte alls säkert (snarare osannolikt) att detta kommer att bli ett problem men man bör vara medveten om hur det ligger till då det kan bli en dyr historia om det visar sig att det finns något fel på en dyrare begagnad vagn.

Testa vagnen noga - du har ansvaret

Det är köparen som har undersökningsplikt vid köp av en begagnad vagn vilket i praktiken innebär att du måste syna och testa den noggrant för om du upptäcker fel eller brister i efterhand har du ingen rätt att häva köpet. Saker som kan vara bra att hålla utkik efter är hur klädseln ser ut - finns det slitage eller spår efter mögel? Kan selen knäppas igen? Hur är chassit, knarrar det någonstans? Finns det sprickor eller andra potentiellt farliga fel? Rullar vagnen bra? Funkar låsmekanismen? Och så vidare. Ett bra tips är att se till att möta upp säljaren i dagsljus så att du kan titta på vagnen ordentligt.