search

1. Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

Bästa bärselen - Plats 1
Stämpel

+

Allt i ett, lång användning

Dyr

star

På 2 listor

I Omni 360 har Ergobaby lyckats få med samtliga krav jag har på en bra bärsele. Ergonomisk och bekväm både för bärare och barn, förhållandevis enkel att ta på sig, även om Ergobaby fortfarande envisas med det lite krångliga rygg-knäppet.

Det som framförallt skiljer den här selen från min tidigare Ergobabyfavorit 360 är att det nu inte längre behövs ett spädbarnsinlägg för små bebisar samt att det irriterande kardborreknäppet är utbytt mot en bättre lösning. Axelremmarna är vadderade och sköna att bära, och för den som önskar amma i selen så går det ofta efter lite träning tack vare hur selen är utformad.

Selen kan användas för barn upp till 20 kg vilket brukar vara gott och väl hela perioden en sele behöver användas. En toppensele helt enkelt, som kan användas under hela bärperioden!

2. Babybjörn One Air

Bästa bärselen - Plats 2
Stämpel

+

Allt i ett, air-material

Många väljer mellan Ergobaby och Babybjörn och vilken som vinner är ofta en smaksak. Min man föredrar till exempel Babybjörn One då den passar hans långa rygg bättre, medan Ergon sitter bekvämare på mig.

Babybjörn One är en komplett sele som fungerar under hela bebisperioden, från nyfödd till 15 kg, vilket är ca 3 år (ofta tillräckligt). Selen tas på "som en tröja" och skiljer sig där från Ergon som är lite besvärligare att få på. Jag upplever att amning är lite svårare i Babybjörn One än i Ergobaby eftersom remmarna sitter för framtill, men det går säkert att få till för den trixiga.

Babybjörn One går att få i både air-tyg som andas och passar bra på sommaren samt i vanlig bomullstyp som blir lite mjukare mot de riktigt små barnen. Jag föredrar även Air på grund av att den är så lätt att vika ihop och ta med tack vare det lätta tyget.

3. Ergobaby 360

Stämpel

+

Avlastande, solskydd

Låter vid avtagning

Ergobaby 360 är den sele jag använt mest då Omni-varianten helt enkelt inte fanns när jag köpte min första sele.

Det är i grund och botten en väldigt bra sele men till denna behövs ett spädbarnsinlägg för de minsta bebisarna. För mig har inte det varit ett problem då jag helt enkelt valt att använda Babybjörn Miracle under spädbarnsperioden (mer om varför under den selen).

En nackdel med selen är kardborrebandet som förvisso känns stabilt men låter tillräckligt för att väcka en sovande bebis när selen ska tas av. Ryggspännet kan göra att selen är lite svår att få på utan hjälp om man är stel och inte kan knäppa själv bakom ryggen. Men en väldigt bra grej är det praktiska solskyddet som är bra även när det är sovdags då det ger bebisen lite avskärmning från omvärlden.

4. Babybjörn Miracle

Stämpel

+

Mjuk och ombonad

Avlastning

Babybjörn Miracle är den sele jag använt mest under nyföddhetsperioden av anledningen att den känns så mjuk, ombonad och mysig för det lilla barnet.

Knäppningen gör även att det går lätt att lägga ner en sovande bebis som somnat i selen men ska förflyttas till vagn eller säng - något som är betydligt svårare med både Ergobabys varianter och Babybjörn One som har en helt annan konstruktion.

Babybjörn Miracle har bättre bärarkomfort än de tidigare och enklare Babybjörnmodellerna men kan inte riktigt mäta sig med avlastningen som Babybjörn One eller Ergobaby 360 ger när det kommer till lite tyngre bebisar. Detta är en sele som därför passar bäst för mindre bebisar eller om selen används huvudsakligen under korta stunder.

Bästa bärselen

2 experter tipsar

Anna Ottosson

Anna

Clara Ernberg

Clara

calendar

2 okt 2020

Bärselar

Bärselar

588

En bärsele brukar ofta vara en populär babypryl som de flesta införskaffar, och oavsett om ens barn gillar att sitta i en eller ej kan det vara oumbärligt i vissa situationer - till exempel när vagn inte kan användas av olika anledningar. En bra bärsele ska enligt mig erbjuda komfort både för bäraren och barnet, vara enkel att hantera och använda samt gå att använda på flera olika sätt i takt med att barnet växer.

Anna Ottosson betygsätter bästa bärselen

Det finns många som har starka argument mot eller för vissa typer av selar men i min värld är det inte så svart eller vitt, och jag har själv fastnat för flera selar från olika tillverkare och kan tycka att det finns olika för- och nackdelar med dem alla. Här listar jag mina favoriter!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Anna Ottosson


Anna Ottosson

Läs mer om oberoende experter

1. Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

Bästa bärselen - Plats 1
Stämpel

+

Bra stöd, lätt att använda

Lite kort i panelen för större barn

star

På 2 listor

Ergobaby Omni 360 går att använda från födseln (3,5 kg) upp till 20 kg. Det är i mina ögon en mycket välarbetad bärsele som jag upplever ger ett ergonomiskt stöd över höften samt avlastar axlarna bra.

Det är enkelt att justera sittytan, och både nyfödda och äldre barn sitter bra i selen. Det är också enkelt att knäppa och knäppa upp selen, samt justera axel- och midjerem/bälte. Jag upplever att det är lite väl mycket tyg och vaddering vid huvudstödet, vilket jag ogillar.

Det jag gillar allra mest med Ergobaby Omni 360 är att det går så snabbt att ändra sittytan (bra om ni bär flera barn i olika åldrar) samt att den är så användarvänlig och skön att bära, oavsett kroppsform. Det är ett väldigt bra alternativ för familjen som vill ha en enkel och smidig bärsele som samtidigt avlastar och stödjer bra.

2. Tula Baby Carriers Explore

Bästa bärselen - Plats 2
Stämpel

+

Mjuk

Sämre för korta personer

Även Tula Explore är en ergonomisk bärsele som ni kan använda från att bebisen är nyfödd (3,5 kg) och upp till 20 kg.

Jag tycker att det ska vara enkelt att justera sittytan för barnet, och det är det med Tula Explore. Jag personligen tycker inte det är superviktigt att kunna bära barnet framåt, men jag vet att många tycker det, och att det då gärna ska vara enkelt att växla läge, vilket det också är. Tula Explore finns också i flera fina färger och mönster!

På mig som är lite kortare (163 cm) kan axelbanden skava in lite under armarna, men längre personer verkar inte ha samma problem.

Jag tror att Tula Explore passar utmärkt för familjen som vill ha en enkel sele som funkar för hela bärperioden, och även vill kunna bära barnet på ryggen.

3. Beco Baby Carrier Gemini

Stämpel

+

Enkel design

Krångligt spänne

Beco Gemini kan ni också använda från födseln (3,5 kg), men "bara" upp till 16 kg.

Du kan justera sittytan efter barnets storlek eller hur hen sitter, och det gör du med hjälp av knappar (=väldigt enkelt). Jag gillar verkligen att midjebältet är så härligt vadderat, och jag upplever det som mer vadderat än på andra selar, med andra ord - bekvämare.

Min upplevelse är att själva spännet på bältet är lite krångligt att öppna då en behöver använda två händer, men det är nog en smaksak. Det finns en bra ficka på midjebandet där du kan förvara t.ex. din telefon.

Det här är en sele som är väldigt enkel i sin design, så jag tänker att den passar familjen som vill ha en stilren sele och vill kunna bära sitt barn fram till ungefär två års ålder.

4. Boba X

Stämpel

+

Enkelt att justera efter barnet

Lite bred i panelen för de nyfödda

Boba X kan du använda från att bebisen är nyfödd och upp till 3-4 år, eller ännu längre om du vill det!

Panelen (delen som omsluter barnet) går att justera så att sittytan blir smalare, och det går även att justera höjden. För det lilla barnet kan man dra ihop tyget vid barnets huvud för mer stöd, och sedan är det bara att justera allteftersom barnet växer. Det finns även möjlighet att köpa till en förlängare, så det går att ha selen länge.

Axelbanden och midjebältet är vadderade, och jag tycker det går snabbt att lära sig hur en knäpper den. Jag tycker verkligen om att det finns en sele som Boba X, som går att ha så länge.

Det här är selen för dig som vill kunna bära ditt barn i många år.

Jag och mina barn har verkligen uppskattat den närhet som en sele erbjuder, och den har många gånger varit en life saver när jag lagat mat, när bebisen har haft ont i magen, eller velat vara nära mig när vi varit utomhus. Jag har fokuserat på selar som är ergonomiska, d.v.s. att barnet sitter i en s.k. "grodposition", med knäna ovanför rumpan och en lätt c-formad rygg.

Clara Ernberg betygsätter bästa bärselen

Selarna är även ergonomiska för bäraren eftersom de avlastar rygg och axlar. Jag har också fokuserat på selar som kan användas från födseln, och som låter dig bära barnet på magen (både in mot bäraren och ut mot världen), ryggen och höften. Jag tror egentligen inte att den bästa bärselen finns då vi alla har olika kroppsformer, men jag tror att de flesta ska kunna hitta en sele i min lista som är bäst just för dem. Jag skulle dock säga att det är viktigt är att testa selen först. Ett tips är att testa med en docka om bebisen inte kommit till er ännu!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Clara Ernberg


Clara Ernberg

Läs mer om oberoende experter