search

1. Cybex Solution Z i-Fix

Bästa bältesstolen - Plats 1
Stämpel

+

Rymlig och säker

Lite klumpig att bära

star

På 2 listor

Cybex Z i-Fix är en av Cybex premiumstolar, med exklusivt tyg och många smarta funktioner.

En mycket smart funktion är att de extra sidokrockskydden är fast monterade så att de alltid sitter på rätt plats. Z i-Fix är också märkt med R-129 som bland annat betyder att stolen är sidokrocktestad.

Det är viktigt att sitta så upprätt som möjligt när man åker bil, eftersom det är säkrast. Här har Cybex tänkt till och gjort en platta på huvudstödet som gör att huvudet går att luta bakåt. Då kan barnet sova skönt med bra stöd och ändå sitta upprätt med resten av kroppen.

Z i-Fix passar barn mellan 15-36 kg och passar även bra för bredaxlade barn då stolen går att få bredare genom att höja ryggen. Den funktionen gör stolen lite bred, 53 cm.

Stolen är vadderad i sitsen så att den blir mjuk och skön att åka i. Klädseln är tvättbar i 30 grader. Z i-Fix monteras med isofix eller bälte.

Det här är en perfekt stol även för större barn, vilket gör att den räcker länge. Har man bara plats i bilen så är det en rymlig och skön toppenstol!

2. Besafe iZi Flex FIX i-Size

Bästa bältesstolen - Plats 2
Stämpel

+

Mjuk och skön, smal stol

Priset

iZi Flex har den nyaste märkningen R-129/I-Size. Det betyder att stolen är max 44 cm bred och måste vara sidokrocktestad. Det följer även med extra sidokrockskydd som enkelt går sätta dit.

Stolen går att luta så barnet kan sitta skönt och säkert även när det somnar. Det är en funktion som vi har haft stor användning för, då det blir en stor omställning för barnet från den bakåtvända stolen med sele till att sitta lite mer rörligt.

En extra bältespunkt mellan barnets ben håller bältet säkert på rätt plats. Det extra skyddet på axeldelen på bältet gör bältet både säkrare och skönare mot halsen.

Denna stol är lagom att byta till när man är minst 5-6 år och väger minst 15 kg. Den räcker ända upp till 12-årsåldern.

iZi Flex är en mjuk och skön stol. Eftersom stolen är smalare nertill så passar den bra när man är många som ska trängas i baksätet eller har flera bilbarnstolar på rad.

3. Britax KidFix III S

Stämpel

+

Rymlig och skön

Något bred och tung att bära

Kidfix III är en rymlig och skön stol med inbyggt krockskydd.

Den är väldigt smidig att klicka fast i Isofix-fästet, jag tycker att det är en suverän funktion för att slippa bälta stolen varje gång. Men har man inte Isofix så går stolen även att bälta fast.

Stolen räcker från 15 kg upp till 36 kg, vilket gör att den räcker ända upp i 12-årsåldern. Kidfix III har en extra bältesledning mellan barnets ben för att bältet ska hållas nere över bäckenbenet. Den har även en vadderad pad på bältet som både ökar säkerheten och gör att inte det skaver.

Denna stol följer sätets lutning i bilen, vilket gör att den passar i de flesta bilar. Det finns också ett extra sidokrockskydd som man enkelt skruvar ut mot bildörren. Finns i många härliga färger, enligt mig är det ett stort plus.

Har man gott om plats i bilen är det här en mycket skön och trevlig stol som räcker länge.

4. Maxi Cosi Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

Stämpel

+

Smal, lättanvänd, lätt att bära

Lite hårdare sits

star

På 2 listor

Detta är en lätt och smidig stol som tar upp lite plats och är enkel att bära om man behöver flytta runt den mellan olika bilar.

Den saknar horn vilket gör att bältet inte går att felmontera och att det inte är något som sticker ut på sidorna. Nackdelen med att den saknar horn och extra bältesledning vid magen är dock att bältet ibland kan hamna för högt upp. Så det är viktigt att låta barnet provsitta innan man köper stolen.

Stolen är smal, vilket är en stor fördel om man behöver få plats med flera bilbarnstolar eller om det är många som åker med i bilen. Det gör det också lättare för barnet att själv spänna fast sig. Stolen passar även för större barn, då sidorna vidgas när man höjer ryggen.

Denna rekommenderar jag åt familjer som kanske inte har en egen bil eller behöver en smidig extrastol att kunna bära med sig.

5. Cybex Solution S-Fix

Stämpel

+

Rymlig och skön komfort

Tung och otymplig att bära

Cybex Solution S-fix är skön att sitta i och bältet hamnar rätt ner mot höften, så länge det är rätt monterat under båda hornen. Det är viktigt att kolla så att bältet är under båda hornen.

Denna stol passar barn mellan ca 5-12 år och stolen klickas enkelt fast med hjälp av Isofix. Om bilen saknar Isofix-fästen går det bra att bälta stolen.

Ryggstödet och sitsen är ventilerad med luftkanaler som gör att stolen inte blir så varm. Mina barn blir alltid varma i bilen, så den här funktionen är genomtänkt och bra. Ryggstödet går också att luta så den följer sätets rygg och stolen har extra sidoskydd. Den är rymlig, men tar upp en del plats i bilen.

Detta är en mycket prisvärd stol som finns i många trevliga färger. Dottern på 6 år sitter jättebra i den och sover skönt med bra stöd. Vi valde den då den passar bra till smala barn, men stolen passar de allra flesta.

6. Britax Adventure

Stämpel

+

Lätt och enkel

Inga extra funktioner

Adventure är en enklare stol utan Isofix och som inte har någon extra komfort eller extra funktioner.

Däremot har den både sidokrockskydd och ett justerbart ryggstöd som anpassar sig efter bilsätets lutning, vilket gör att den passar i de flesta bilar.

Den har ett bärhandtag på baksidan, så den är lätt att bära med en hand. Då har man den andra handen fri till annat - t.ex barnet eller resväska när man är på resande fot.

Adventure är utan horn, vilket gör det lätt att få till det med bältet. Dock kan bältet som sagt ibland hamna lite för högt upp mot magen på en del barn, så man får låta barnet provsitta först. Stolen passar från ca 5 år och mellan 15-36 kg. Det medföljer två muggar och en snackshållare.

Den här stolen är perfekt när man behöver en enkel basstol, i extrabilen eller om man inte har någon egen bil. Den är lätt och mycket prisvärd och enkel.

Bästa bältesstolen

calendar

28 okt 2020

Bilbarnstolar

Bilbarnstolar

1 178

När barnet börjar växa ur sin bakåtvända stol vid 5-6 års ålder så är det dags för nästa stol: bältesstolen. Det viktigaste när man väljer ut en bältesstol är att barnet sitter så bältet hamnar rätt på axeln och att det kommer långt ner över höften, inte för högt upp mot magen. För oss som ofta åker långt är en viktig funktion att vår dotter får ett bra huvudstöd när hon somnar, så huvudet inte faller fram. Såklart måste stolen också passa bilen. Minsta vikt för ett barn som ska sitta i bältesstol är 15 kg och en längd på minst 110 cm.

Sandra Björck betygsätter bästa bältesstolen

Jag har försökt att blanda lite olika prisklasser och storlekar i min lista över bältesstolar. Vissa har mer funktioner och finesser och vissa är enklare budgetstolar, så förhoppningsvis finns här något för alla. Det är verkligen en djungel då de flesta tillverkarna uppdaterar och förbättrar sina stolar allt eftersom att utvecklingen går framåt.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Sandra Björck


Sandra Björck

Läs mer om oberoende experter