Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Cybex Solution Z-fix Bältesstol (Passion Pink)

Bästa bältesstolen - Plats 1

Z-Fix är en stol som jag verkligen är kär i, men det tog lite tid innan vi klickade. Först tyckte jag Z-fix var stor och klumpig men nu när vi har använt den ett tag är det en riktig favorit, både för mig och barnet.

Det som är bäst med Z-fix är att den är rymlig och mjuk att sitta på. På huvudstödet finns en platta som man kan luta bakåt när barnet ska sova, då kan barnet sitta rakt med kroppen men ha huvudet bakåt. Det är nämligen säkrast att sitta rakt i bilen, både för vuxna och för barn.

Stolen är tung, så ska man flytta och bära den ofta är den inte optimal. Den är också bred så det kan vara svårt att sitta på sätet bredvid. Stolen har horn på sidan som man lägger bältet under, på så sätt hamnar bältet rätt på barnets höfter.

Mitt barn som testat båda stolarna tycker inte att Z blir varm att sitta i, och det är en viktig sak om man ska åka långt.

+

Passar stora barn

Tung och otymplig att bära

2 479 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2 479 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Besafe iZi Flex Fix i-Size Bältesstol (Metallic Mèlange)

Bästa bältesstolen - Plats 2

Izi Flex är en stol som är godkänd enligt det nya godkännandet R129/i-size. Det betyder att den får vara max 440 mm bred och att den är sidokrocktestad. Den passar mycket bra mellan andra bilstolar eller om en vuxen ska sitta bredvid.

Izi Flex går att luta så barnet kan sitta bra även när hen sover. Den har en 4:e bältespunkt mellan barnets ben för att se till så bältet kommer rätt på barnets höft, dessutom har den ett skydd på axeldelen av bältet som i krock minskar kraften på barnets nacke.

Bra att veta är man måste använda skyddet på axeldelen, då stolen inte är godkänd utan det. För att öka säkerheten i sidokrock kan man sätta på 2 extra sidokrockskydd, stolen blir då dock bredare än 440 mm.

Detta är det senaste på bilstolsmarknaden som passar de som behöver ha flera stolar i rad eller vill ha en mjuk stol med många finesser.

+

Mjuk och skön för barnet

Många lösa delar att ha koll på

3 395 :-

länk

3 595 :-

länk

3 595 :-

länk

3 595 :-

länk

3 595 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Cybex Solution S-Fix, Manhattan Grey

S-Fix är efterföljaren till M-fix, som är en otroligt populär stol i bilstolsgrupperna på Facebook.

S-Fix är lik Z-fix men av en enklare modell. Den är billigare, väger lite mindre och är lite smidigare och smalare i yttermått, så ska man flytta stolen då och då är S-Fix att föredra.

Huvudstödet är likadant på båda stolarna, så barnet kan sova bra och säkert. Den har också en mjuk sits, så rumpan får inte träsmak på längre resor.

Orsaken till varför denna stol är så omtyckt är för att man får en stol med Isofix och lutningsfunktion som är välarbetad, genomtänkt och räcker mycket länge till ett grymt bra pris. Att den dessutom är snygg och finns i rosa är något som lockar många barn.

+

Enkel och lättanvänd

Svårt att få på klädsel efter tvätt

1 959 :-

länk

1 959 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2 099 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Britax Römer Kidfix II XP SICT Black Series (Grå Storm Grey)

Kidfix II XP SICT är en stol med många nya lösningar som inte fanns för 5-10 år sedan.

Istället för horn så fäster man midjedelen av bältet i kroken som är placerad mitt på sitsen. På så sätt hålls bältet borta från barnets mage. En del barn tycker att det är en jättebra lösning och andra tycker det är obehagligt, så mitt tips är att prova med barnet och se.

Stolen är mjuk och vadderad samt har ett huvudstöd som underlättar när barnet sover, huvudet åker inte framåt och man kan även luta ryggen lite om stolen är fäst med Isofix.

Kidfix II är en tyngre stol, m.a.o ingen man lätt bär med sig och den tar en hel del plats i bilen. Därför passar den bäst för familjen som vill ha en ordentlig stol som ska vara i bilen större delen av tiden.

En riktigt bra stol som barnet åker skönt i under många mil.

+

Många extra säkerhetsfunktioner

Bältet fastnar lätt i axelpaden

2 295 :-

länk

2 495 :-

länk

5. Britax ADVENTURE BR Cosmos Black ZB SB

Adventure är en stol som har hängt med i många år. Den är väldigt enkel, ingen Isofix eller lutningsfunktion, men du får två mugghållare. Det är den perfekta stolen för bussresor och som extrastol att ha hos andra, eller i bilen man sällan använder.

Komforten och specialfunktioner är inte prio här utan det är priset och den låga vikten som är de största fördelarna. Bärhandtag på baksidan gör att man kan bära stolen med en hand och dra resväskan eller hålla barnet i handen samtidigt.

Eftersom den saknar horn så kan man inte lägga bältet fel, det är lätt att göra rätt med Adventure.

Jag har en ståendes hemma för de gånger vi ska åka med andra och inte vet hur stolen kommer att passa i bilen. Adventure passar nämligen i de flesta bilar, så det är bara att greppa och gå iväg.

+

Lätt och enkel

Inga extra säkerhetsfunktioner

628 :-

länk

629 :-

länk

695 :-

länk

695 :-

länk

695 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Maxi Cosi Rodifix AirProtect® Nomad Sand One Size

Rodifix har inte heller några horn för bältet så man kan inte felmontera det, men i en del bilar kommer bältet för högt upp på magen så jag föreslår att man provar stolen i den bil man tänkt att ha den.

Rodifix största styrka, förutom att den saknar horn, är att den är mycket smal både på sidorna och på basen. Det gör att man väldigt lätt kommer åt att knäppa bilbältet, även om det sitter andra stolar bredvid.

Det är skönt att som vuxen sitta bredvid Rodifix eftersom sidorna är flexibla och utan hårda kanter som sticker ut. När man höjer ryggen vidgas sidovingarna, så större barn får lätt plats med axlarna.

Om det är trångt i bilen och man vill ha en stol med mer komfort och säkerhet, kika på Rodifix.

+

Smal och lättanvänd

Hård sits

1 895 :-

länk

1 895 :-

länk

1 549 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Bästa bältesstolen

calendar

13 okt 2019

Bilbarnstolar

Bilbarnstolar

352

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Jag har haft tolv olika modeller av bältesstolar och har testat en hel del i butiker och på mässor, men ändå finns det en mängd stolar som jag inte har provat. Många märken har olika modeller av bältesstolar, där flera ser likadana ut men har små skillnader i funktion och pris. Så att hitta rätt stol är inte alltid helt lätt, men förhoppningsvis blir det lite lättare efter att du läst min lista!

Madde Ericsson betygsätter bästa bältesstolen

I min lista har jag med både dyrare stolar med många funktioner och enklare stolar som inte kostar lika mycket, men som fortfarande är bra. Det viktigaste är att bältet kommer rätt på barnets axel och lår, gör det inte det så spelar det ingen roll om stolen kostar 600 eller 4000 kr, den är ändå inte bra för barnet. En annan viktig sak för mig är att barnet ska kunna sitta och sova skönt utan att huvudet och överkroppen åker framåt. Det är också en fördel om stolen är enkel att förstå och hantera, då minskar risken för att man monterar den fel.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Madde Ericsson


Madde Ericsson

Läs mer om oberoende experter