search

1. Britax Max-Way Plus

Bästa bilbarnstolen för liten bil - Plats 1
Stämpel

+

Säker och kompakt

Lite smal vid axlarna

star

På 5 listor

Max-Way Plus är en uppdatering av Max-Way, mycket är samma men stolen har fått ett större huvudstöd och sidokrockskydd (som går att skruva ur) för ökad säkerhet vid sidokrockar. Nytt för årets modell är klädseln Cool Flow, som håller barnet lite svalare i värmen.

Tack vare det större huvudstödet kan man använda stolen lite längre än vanliga Max-Way, till ca 120-125 cm och 25 kg. Man monterar den med bilens bälte, stödben och underförankringsband som går ner i bilens golv.

Stolen tar liten plats och är smidig att montera, större barn kan sitta skönt med benen mellan sätet och stolen, så den är bekväm att använda ända tills barnet är 6-7 år.

Plus-modellen är lite dyrare än vanliga Max-Way, men här får man det senaste när det gäller sidokrockskydd och säkerhet.

Är man ute efter en stol med hög säkerhet som räcker från att barnet är ca 9-10 månader till 6-7 år så är detta ett bra val i mellanprisnivå.

2. Axkid Minikid 2

Bästa bilbarnstolen för liten bil - Plats 2
Stämpel

+

Passar i de flesta bilar

Grenspännet kan trycka i grenen

star

På 5 listor

Axkid Minikid 2.0 fungerar upp till 25 kg och ca 125 cm. Monteras med bilbälte, underförankringsband ner i bilgolvet och stödben.

Minikids fördel mot Max-Way är att den har låga sidor och djupare sits, så barnet kan sitta i skräddarställning även när det är trångt om benplats. Minikid har band som är självåtspännande, man behöver med andra ord bara trycka ner stolen i sätet så dras banden åt. Det gör att man lätt kan få stolen att sitta hårt även när det är trångt om plats att dra i band.

Minikid räcker också för hela tiden barnet ska åka bakåtvänt eftersom den är en av de längsta stolarna på marknaden. Stolen är rymlig, så även bredaxlade barn får plats. Huvudstödet ställs in automatiskt när man drar åt selen, så den passar även åt familjer som vill ha olika stora barn i stolen.

Detta är min personliga favorit som jag haft sen 2012!

3. Cybex Sirona Z i-Size

Stämpel

+

Hög säkerhet, svårt att montera fel

Högt pris, räcker bara till 105 cm

Sirona Z är i-Size-godkänd för barn mellan 45-105 cm och max 18 kg.

Stolen är fullpackad med smarta finesser, man kan vrida den 360 grader för att lätt få i och ur barnet även i små bilar. Det är möjligt att ha denna stol framåtvänd, men barnet ska alltid åka bakåtvänt (det är säkrast).

Magneter för att hålla fast bältet på sidan av stolen underlättar när man ska ta i och ur barnet. Extra sidokrockskydd som man fäller ut på sidan mot dörren ökar säkerheten vid sidokrock.

Man fäster stolen genom att klicka fast den på en bas som fästs med Isofix. Även babyskyddet som passar basen går att vrida. Till stolen finns ett spänne kallat SensorSafe, som man kopplar till mobilen för att bl.a. se temperatur och varnar om man glömmer barnet i bilen.

Sirona Z är en high-tech, mycket säker och användarvänlig stol för familjen som vill ha det senaste.

4. Maxi Cosi Maxi-Cosi Pearl One i-Size

Stämpel

+

Tar minimalt med plats

Räcker bara till 105 cm

Maxi-Cosi Pearl One är en stol som är enbart bakåtvänd och monteras med Isofix. Den går att använda upp till 18 kg/105 cm, ca 3-4 år.

Pearl One är en av de stolar som tar allra minst plats i bilen. Den har inte jättehöga sidor, så barnet kan sitta i skräddarställning, men det är sämre med plats än i en bältesmonterad stol.

Till Pearl har man en separat bas (som måste köpas till) och en sittdel, så det är lätt att flytta stolen mellan bilar. Man fäster basdelen i bilen och klickar fast sittdelen - babyskydden Rock och Pebble Plus kan man också ha till samma bas. Den är lätt att använda och är tydlig vid montering eftersom den har ljud och ljus som visar när stolen är korrekt monterad.

Eftersom stolen bara räcker upp till 105 cm så bör man köpa en bakåtvänd stol senare, så att barnet kan åka bakåtvänt ända till 6-7 års ålder.

Till små barn är detta en mycket bra stol!

5. Besafe iZi Modular RF X1 i-Size

Stämpel

+

Smidig och lättanvänd

Smidig och lättanvänd

Besafe Izi Modular RF X1 monteras med Isofix och fungerar upp till 105 cm/18 kg.

Modular tar mycket liten plats i bilen och har låga sidor, så större barn kan sitta i skräddarställning. Precis som med Pearl One har Modular två delar, en bas som måste köpas till separat och en sittdel som man klickar fast på basen. Man kan också ha babyskyddet Izi Go Modular på basen.

X1 är senaste uppdateringen av Modular och har extra sidokrockskydd, nya muddar på selen och nytt huvudstöd som tar upp krafterna mer optimalt. Modular räcker från 6-9 månader upp till 105 cm, ca 3-4 år. Så man behöver köpa en till bakåtvänd stol senare om man vill att barnet ska kunna åka bakåtvänt länge.

Detta är en omtyckt stol för de mindre barnen som är lätt att montera och har genomtänkta finesser samt tydliga ljud- och ljusmarkeringar för att visa att stolen är korrekt monterad.

6. Britax SwingFix i-Size

Stämpel

+

Mycket hög säkerhet

Tung och otymplig att bära

Britax Swingfix fungerar bakåtvänd upp till 105 cm/18 kg och monteras med Isofix. Den tar liten plats i bilen på längden.

Det som utmärker Swingfix är att den är roterbar 180 grader; man kan snurra sitsen åt höger och vänster för att lättare få i och ur barnet, vilket kan vara en stor fördel i en bil med 3 dörrar. Går stolen att vrida så sparar man även mycket på sin rygg och det större barnet kan lättare klättra upp i stolen själv.

Denna stol är dock bara i en del och därför mycket tung att bära, så den kan vara svår att få in i en liten och trång bil. Men när den väl sitter där kan den vara perfekt om den passar.

Denna funkar antingen jättebra eller inte alls i små bilar med 3 dörrar, så det är bra att testa den först.

Bästa bilbarnstolen för liten bil

calendar

15 apr 2020

Bilbarnstolar

Bilbarnstolar

1 639

Det är inte lätt att hitta en bilbarnstol som ska få plats i en liten bil när man också ska få plats med flera passagerare och last, men det finns några som brukar fungera bättre än andra. Vilken som är bäst är väldigt individuellt, så man bör prova stolen i bilen med barnet. Sätets lutning, benplats för barnet m.m. är saker som kan se väldigt olika ut i olika bilar. Oftast är bästa platsen för bilbarnstolen fram på passagerarsätet, då kan den långa föräldern köra bilen och sitta hyfsat och barnet får bra med benplats.

Madde Ericsson betygsätter bästa bilbarnstolen för liten bil

I listan har jag med lite olika varianter av bilbarnstolar. Alla är godkända enligt de lagkrav som finns i Sverige idag. På bilden är en Citroen C1 med en Axkid Kidzofix bak och Minikid fram. Barnen ska åka bakåtvänt så länge det går - man kan faktiskt låta dem åka bakåtvänt upp till 6-7 år även i en liten bil. Om man väljer rätt stol till rätt bil så går det!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Madde Ericsson


Madde Ericsson

Läs mer om oberoende experter