search

1. Repros 7 Wonders (Sv)

Bästa brädspelet för familjen - Plats 1

7 Wonders handlar om att bygga en stadsstat under antiken. Den största faktorn som bestämmer hur mäktig man blir är när man ska bygga ett av antikens underverk.

Själva reglerna är enkla: du tar ett kort och skickar vidare handen till nästa spelare vartefter alla visar vilket kort de valt. Varje kort ger sedan poäng eller gör att man kan spela bättre kort på nästa hand, och för att kunna bygga sitt underverk behöver man många stödkort. Spelet har en balans som jag tror tilltalar de mer strategiskt sinnade som gillar att tänka i flera led. Spelet är lika roligt och går lika fort på tre som på sju personer eftersom alla väljer och visar sina kort samtidigt, vilket gör att speltiden inte förlängs även om man är fler.

Detta är ett lämpligt spel när man har en timma över, och känslan när man byggt klart sitt underverk är pricken över i:et!

319 :-

länk

319 :-

länk

337 :-

länk

399 :-

länk

449 :-

länk

295 :-

Pris hämtat 4/6

länk

269 :-

länk

299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Hans Im Gluck Carcassonne (Nordic)

Bästa brädspelet för familjen - Plats 2

Carcassonne är ett trevligt spel där du får en historielektion på köpet. Carcassonne var en fransk gränsstad mot Spanien och en handelstad känd för sin ullproduktion, något spelet speglar i att man bygger handelsvägar, fortifierade städer och behärskar gräsområden för får.

På din tur drar du en bricka och lägger ut den i ett ständigt växande landskap, sedan får du sätta ut en av dina figurer på brickan. När man byggt klart en väg eller en stad får man sedan poäng och arbetarna går tillbaka, redo att påbörja nästa projekt.

Carcassonne går att spela med de yngsta bara man skippar reglerna för grönområden, då blir det istället som ett pussel som man kan bestämma lite över själv. Jag rekommenderar det varmt till barnfamiljer som vill ha något att göra på vinterkvällar när de drömmer om en resa till södra Frankrike.

329 :-

länk

377 :-

länk

249 :-

Pris hämtat 4/6

länk

259 :-

länk

259 :-

länk

299 :-

länk

329 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Mayfair Games Takenoko (Sv)

I den japanska bambuparken kämpar en glupsk panda och en noggrann trädgårdsmästare om bambun. Som spelare vill man antingen mata pandan med olika goda bambuskott eller odla höga bambubuskar och anlägga den vackraste parken.

Reglerna förklaras med hjälp av serier som är lätta för en yngre spelare att ta till sig. Det går snabbt att spela sin runda om man är uppmärksam och håller koll på brädet, sina målkort och planerar sina drag så effektivt som möjligt. Tärningen tillför ett slumpmoment men är alltid en fördel för spelaren. Spelplanen som man bygger fram ser mycket vacker ut, så oavsett om man vinner eller förlorar har ni skapat en vacker park tillsammans.

Men i slutändan, är det ändå inte pandan som vinner? Han får ju vara i en vacker park med all mat han kan äta.

296 :-

länk

299 :-

länk

299 :-

länk

278 :-

Pris hämtat 4/6

länk

299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Mayfair Games Tsuro (Sv)

På ett vackert spelbräde med en bild av en drake står spelpjäserna runt ett rutnät. Varje spelare lägger en bricka och följer sedan den snirklande stigen som en symbol för livets outgrundliga väg genom vår tillvaro. Om du kör in i en av dina medspelare eller av banan så är du inte längre med i omgången, men spelet går fort och man spelar gärna flera omgångar.

Även om målet med varje spelomgång är att vara sist på brädet så är det ibland roligare att se vart vägen leder. Man kan spela med vänner eller familj, till och med de yngsta kan vara med och följa stigarna de skapar när de lägger ut sina brickor. Spelet är väldigt estetiskt tilltalande, allt från brädet, spelfigurerna och till och med regelboken ser fantastisk ut.

Detta är ett enkelt men engagerande spel som pryder både spelbord och spelhylla.

249 :-

länk

249 :-

länk

306 :-

länk

249 :-

Pris hämtat 4/6

länk

249 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Alga Den Försvunna Diamanten

Vad vore en topplista utan ett av de mest kända spelen i Sverige? Den försvunna diamanten är ett kärt spelminne från barndomen och något som jag gladeligen rekommenderar till nya spelare.

Spelplanen är fylld med vyer och landmärken som gör att man drömmer om resor till ett fjärran Afrika. Spelarna är prospektörer som letar efter Afrikas stjärna, det gör man genom att slå en tärning och sedan flytta sin pjäs det antal steg tärningen visar. När man kommer fram till nästa exotiska destination kan man få vända brickan med olika bra eller mindre bra händelser på, man vet aldrig var eller när diamanten hittas och alla skyndar sig tillbaka till Kairo eller Tangiers. Den som hittar diamanten är inte nödvändigtvis den som vinner, något som ger spelet spänning in i sista tärningsslaget.

259 :-

länk

259 :-

länk

259 :-

länk

299 :-

länk

329 :-

länk

349 :-

länk

349 :-

länk

379 :-

länk

249 :-

länk

329 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa brädspelet för familjen

calendar

28 apr 2020

Brädspel

Brädspel

532

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Här har jag samlat några av de spel jag spelat och tyckt om under åren, och det är min förhoppning att nya generationer får uppleva samma spelglädje! Jag känner att ett bra tema i ett spel är viktigt (som t.ex att vara trädgårdsmästare eller regent över stad och land) och kan inspirera och guida spelarnas fantasi, så det har jag fokuserat på i denna lista.

Peter Wahlström betygsätter bästa brädspelet för familjen

Vissa av spelen passar för mognare ungdomar och andra är underbara för de yngsta som ska prova på brädspelande för första gången. Varje spelares tur är kort vilket betyder att man får göra saker nästan jämt, något jag föreställer mig tilltalar de lite mer otåliga i familjen. Kort sagt: här har ni en lista på fina spel som tar hela familjen genom världen och livet.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Peter Wahlström


Peter Wahlström

Läs mer om oberoende experter