Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Trek 920 2019

Bästa allround-cykeln - Plats 1

Den här cykeln ska du välja om du vet att du ska cykla skogsväg och inte bara grus- och asfaltväg. Du vet också att du vill ha med dig en hel del väskor t.ex för att handla eller campa. Här medföljer nämligen rack för väskor både fram och bak, något man annars ofta behöver köpa till.

Nackdelen är att du måste köpa till skärmar, men cykeln är i alla fall utrustad med fästen, så går du till en cykelhandlare så fixar dem det till dig. Ramen är i aluminium, men trots det så är detta den tyngsta cykeln i listan på grund av racket för väskorna och MTB-däcken.

Växlarna är SRAM 1x11, vilket betyder att det är bara en klinga fram och 11 klingor bak, med ett spektrum av växlar att välja mellan för att klara även branta backar. Fördelen med detta system är att du slipper ha en växelförare fram och all växling sker med en hand, vilket förenklar både rengöring och underhåll.

+

Medföljande rack, däcken

Skärmar medföljer ej, tung

20 999 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Rose Backroad 105

Bästa allround-cykeln - Plats 2

Den här cykeln är för dig som vill ha en lätt cykel med kolfiberram (= snabb) men som ändå är en bra packåsna. Denna cykel är bäst på asfalt och bra grusvägar.

Priset är högt, men så får du också en riktigt bra kolfiberram och bara komponenter från övre prissegmentet. Du kan själv konfigurera cykeln som du vill ha den; vilken typ av växlar, fälgar, hjul och styrstam du vill ha. Detta är med andra ord kanske ingen cykel man väljer som sin första cykel, då det kräver en del kunskap för att veta hur man vill ha den konfigurerad. Men har du en kompis som kan lite om cyklar så kan säkert hen hjälpa dig att komma över det hindret.

Det finns fäste för skärmar men till den här cykeln skulle jag nog välja sadelväska som stänkskydd istället för pakethållare. Båda möjligheterna finns, så det är bara din fantasi som sätter gränserna.

+

Lätt, snabb, många möjligheter

Dyr, alla tillbehör kostar extra

24 485 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Crescent Zepto Sport - Silver

Det här är cykeln för dig som vill ha mycket för pengarna.

Med denna kan du åka och handla i affären, men även åka på långtur på grus- och asfaltsvägar. Den har lite smalare däck än de övriga cyklarna i listan. Enligt Crescent ska det dock gå att lägga på bredare däck (42 mm) för mer komfort.

De smala däcken gör att man sparar lite vikt, men eftersom ramen är av aluminium och både pakethållare och skärmar medföljer så blir vikten ändå nästan 12 kg.

Jag tycker inte man ska döma ut cykeln på grund av den billigare växelgruppen - idag växlar den lika bra som en bättre grupp som satt på cyklarna förr. Kablaget till växlarna är dessutom nuförtiden väl dolt under styrlindan och kabeldragningen går inuti i ramen.

+

Priset, pakethållare, skärmar

Mekaniska skivbromsar, enkla växlar

11 189 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Cannondale Slate SE Force 1 2019

Det här är cykeln för dig som väljer mellan en MTB eller Gravel-cykel för att du vill ha fjädring fram, men ändå ha bockstyre för bättre aerodynamik och varierande körställning.

Den här cykeln säljs utan skärmar, men det går att montera i efterhand. Hjulen är förberedda för att köra slanglöst. Det betyder att de kan köras med lägre däcktryck, vilket minskar risken för punktering - något som är bra när man kör på dåliga stigar med mycket stenar och rötter. Här används växelgruppen SRAM 1x11 med ett brett spektrum bak för att klara branta backar.

Utvecklingen på Gravelcyklar går mer och mer åt MTB-hållet och vi kan nog räkna med att få se fler cyklar med MTB-funktioner.

Detta är en cykel som står mitt emellan MTB och landsvägscykel. Du väljer denna om du både vill cykla snabbt på landsväg och ha möjlighet att ge dig ut på stigarna i skogen.

+

Fjädring, förberedd för slanglöst

Inga skärmar eller hållare med

41 199 :-

Pris hämtat 31/10

länk

5. Merida Silex 300 (2020)NY

Den här cykeln är en riktig allrounder för ett bra pris. Jag skulle vilja beskriva detta som listans gyllene medelväg: en pendlingcykel för åretrunt-bruk som fungerar både på grusvägar och asfalt.

SRAM 1x11 är en bra växelgrupp som är lätt att underhålla, det är samma grupp som Trek 920 i listan. Toppröret sluttar vilket gör att det är lätt att komma upp på cykeln. Det finns plats för skärmar och pakethållare, men det behöver man köpa till. Det går även att sätta MTB-hjul på denna cykel.

Precis som på Crescenten är det mekaniska skivbromsar som kräver lite justering då och då. Däckbredden är smal som på en cross, även om cykeln har bra utrymme för bredare däck (42 mm dubbdäck ska inte vara några problem). Vikten hamnar också någonstans i mellansegmentet, men 10 kg är ändå bra för en aluminiumcykel med 38 mm däck.

+

En bra medelväg, växlarna

Skivbromsarna, tillbehör ingår ej

14 990 :-

Pris hämtat 4/11

länk

Bästa allround-cykeln

calendar

4 nov 2019

Cyklar

Cyklar

134

Den här listan är för dig som vill köpa en cykel att använda både som träningsredskap, pendlarcykel, långfärdscykel och vardagscykel. Givetvis kan man även köpa en allround-cykel som ett komplement till sina andra cyklar, vilket nog snarare var fallet för mig. Jag hade ju redan cyklar till det mesta, men inte riktigt någon som jag kunde ta med mig överallt.

Jonas Jönsson betygsätter bästa allround-cykeln

På längre turer behöver man variera sin position och gärna ha möjlighet att gå ner i en låg position om det är motvind. Därför har jag valt cyklar med bockstyre. Alla cyklarna i listan kan man lasta med väskor och det finns fäste för skärmar. Här listar jag en touringcykel med MTB-däck, två gravelcyklar och en crosscykel. Touringcykel är en långfärdscykel. Skillnaden mellan cross och gravel är att crosscykeln är definierad för att kunna tävla i ett cykelcrosslopp enligt UCI:s (Internationella Cykel Sportförbundet) regler. Gravel kan se ut nästan hur som helst, men har oftast plats för bredare däck än cross.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter