Advized - oberoende köprådlogologo
search

1. Trek 920 2019

Bästa allround-cykeln - Plats 1

Den här cykeln ska du välja om du vet att du ska cykla skogsväg och inte bara grus- och asfaltväg. Du vet också att du vill ha med dig en hel del väskor t.ex för att handla eller campa. Här medföljer nämligen rack för väskor både fram och bak, något man annars ofta behöver köpa till.

Nackdelen är att du måste köpa till skärmar, men cykeln är i alla fall utrustad med fästen, så går du till en cykelhandlare så fixar dem det till dig. Ramen är i aluminium, men trots det så är detta den tyngsta cykeln i listan på grund av racket för väskorna och MTB-däcken.

Växlarna är SRAM 1x11, vilket betyder att det är bara en klinga fram och 11 klingor bak, med ett spektrum av växlar att välja mellan för att klara även branta backar. Fördelen med detta system är att du slipper ha en växelförare fram och all växling sker med en hand, vilket förenklar både rengöring och underhåll.

+

Medföljande rack, däcken

Skärmar medföljer ej, tung

Henrikssons Cykel logo

18 999 :-

Pris hämtat 25/3

länk

2. Rose Backroad 105

Bästa allround-cykeln - Plats 2

Den här cykeln är för dig som vill ha en lätt cykel med kolfiberram (= snabb) men som ändå är en bra packåsna. Denna cykel är bäst på asfalt och bra grusvägar.

Priset är högt, men så får du också en riktigt bra kolfiberram och bara komponenter från övre prissegmentet. Du kan själv konfigurera cykeln som du vill ha den; vilken typ av växlar, fälgar, hjul och styrstam du vill ha. Detta är med andra ord kanske ingen cykel man väljer som sin första cykel, då det kräver en del kunskap för att veta hur man vill ha den konfigurerad. Men har du en kompis som kan lite om cyklar så kan säkert hen hjälpa dig att komma över det hindret.

Det finns fäste för skärmar men till den här cykeln skulle jag nog välja sadelväska som stänkskydd istället för pakethållare. Båda möjligheterna finns, så det är bara din fantasi som sätter gränserna.

+

Lätt, snabb, många möjligheter

Dyr, alla tillbehör kostar extra

Rose Bikes logo

25 041 :-

Pris hämtat 25/3

länk

3. Crescent Zepto Sport - Silver

Bästa allround-cykeln - Plats 3

Det här är cykeln för dig som vill ha mycket för pengarna.

Med denna kan du åka och handla i affären, men även åka på långtur på grus- och asfaltsvägar. Den har lite smalare däck än de övriga cyklarna i listan. Enligt Crescent ska det dock gå att lägga på bredare däck (42 mm) för mer komfort.

Cykeln har en lite större öppning i ramen för att man ska kunna bära den på axeln över hinder. De smala däcken gör att man sparar lite vikt, men eftersom ramen är av aluminium och både pakethållare och skärmar medföljer så blir vikten ändå nästan 12 kg.

Jag tycker inte man ska döma ut cykeln på grund av den billigare växelgruppen. Idag växlar den lika bra som en bättre grupp som satt på cyklarna förr. Kablaget till växlarna är dessutom nuförtiden väl dolt under styrlindan och kabeldragningen går inuti i ramen.

+

Priset, pakethållare, skärmar

Mekaniska skivbromsar, Sora-växlar

Cykelkraft logo

9 990 :-

Pris hämtat 22/3

länk

4. Merida Silex 300 19 - Grå

Bästa allround-cykeln - Plats 4

Den här cykeln är en riktig allrounder för ett bra pris. Jag skulle vilja beskriva detta som listans gyllene medelväg: en pendlingcykel för åretrunt-bruk som fungerar både på grusvägar och asfalt.

SRAM 1x11 är en bra växelgrupp som är lätt att underhålla, det är samma grupp som Trek 920 i listan. Toppröret sluttar vilket gör att det är lätt att komma upp på cykeln. Det finns plats för skärmar och pakethållare, men det behöver man köpa till.

Precis som på Crescenten är det mekaniska skivbromsar som kräver lite justering då och då. Däckbredden är smal som på en cross, även om cykeln har bra utrymme för bredare däck (42 mm dubbdäck ska inte vara några problem). Vikten hamnar också någonstans i mellansegmentet, men 10 kg är ändå bra för en aluminiumcykel med 37 mm däck.

+

En bra medelväg, växlarna

Skivbromsarna, tillbehör ingår ej

Outnorth logo

12 999 :-

länk
XXL logo

11 990 :-

Pris hämtat 22/3

länk

Bästa allround-cykeln

NY

25 mars

Cyklar

Cyklar

7

Den här listan är för dig som vill köpa en cykel och vill använda den både som träningsredskap, pendlarcykel, långfärdscykel och vardagscykel. Givetvis kan man även köpa en allround-cykel som ett komplement till sina andra cyklar, vilket nog snarare var fallet för mig. Jag hade ju redan cyklar till det mesta, men inte riktigt någon som jag kunde ta med mig överallt.

Jonas Jönsson betygsätter bästa allround-cykeln

På längre turer behöver man variera sin position och gärna ha möjlighet att gå ner i en låg position om det är motvind. Därför har jag valt cyklar med bockstyre. Alla cyklarna i listan kan man lasta med väskor och det finns fäste för skärmar. Här listar jag en touringcykel med MTB-däck, två gravelcyklar och en crosscykel. Touringcykel är en långfärdscykel. Skillnaden mellan cross och gravel är att crosscykeln är definierad för att kunna tävla i ett cykelcrosslopp enligt UCI:s (Internationella Cykel Sportförbundet) regler. Gravel kan se ut nästan hur som helst, men har oftast plats för bredare däck än cross.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

2019-03-25

Läs mer om oberoende experter