Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Crescent Balanscykel, Snotra Walk, 12", Rosa, One-size

Bästa barncykeln - Plats 1

Crescent Snotra Walk är en balanscykel och gör att ditt barn lär sig att hålla balansen innan det är dags för en riktig cykel.

Det är tillräckligt svårt att först lära sig att hålla balansen och därför tycker jag att det är bäst att barnet börjar med en sådan här cykel. Du slipper dessutom stödhjul.

Den här cykeln är för barn mellan ca 60 - 100 cm. Stressa inte, utan låt barnet få leka med den här cykeln så kommer det snart lära sig att hitta balansen!

Observera att framgaffeln är förlängd istället för svängd men det fyller samma funktion, cykeln vinglar inte så mycket som det kan göra med en rak framgaffel. Däcken är breda vilket gör det lättare att hålla balansen.

Tänk på att det är viktigt att du följer med barnet och visar intresse för cyklandet.

Det som gör den här cykeln bra är att det är hög kvalitet, inget som glappar, bra skydd mot rost och lågt insteg.

+

Kvalité, framgaffeln, lågt insteg

Priset lite högt

1 390 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Crescent Svava, 16, 0-VXL, Turkos

Bästa barncykeln - Plats 2

När barnet och du känner att tiden är mogen så är det värt att ge sig på 12 eller 16 tum, beroende på hur stort ditt barn är.

Jag har valt en 16-tumscykel från Crescent för barn som är mellan 95 och 110 cm. Den här cykeln har allt som mammas och pappas cykel har, och det finns gott om modeller med olika färger att välja bland, både med och utan pakethållare.

Den här cykeln har jag valt eftersom framgaffeln är böjd för att cykeln inte ska vingla så mycket. Den har reflex fram och bak, reflexsidor på däcken samt ringklocka vilket gör den helt laglig att köra med under dagtid.

Det här är en kvalitetscykel. Jag tycker dock att det borde följa med lampor, framförallt med tanke på tidig vår och sen höst när det blir mörkt fort. Kedjan är helt skyddad så man inte fastnar med klänning eller skosnöre.

+

Kvalité, framgaffeln, fotbroms

Inga lampor

3 495 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Nakamura Luna, 20 tum, juniorcykel

Nästa steg blir en 20-tumscykel och här får man återigen överväga hur moget barnet är för t.ex. växlar och vad barnet vill ha för cykel.

Nu är barnet ca 105-140 cm lång och cykeln bör fortfarande ha fotbroms. Det är lätt hänt att man börjar titta på cyklar med bara handbroms. Tänk då på att barnet måste vara starkt nog att kunna bromsa med handbromsen. Se också till att den är laglig och håller bra kvalité.

Jag köpte faktiskt tjejcyklar till mina pojkar för att de har skärmar, pakethållare och för att det är lättare att komma upp med den låga ramen. Cykeln är laglig med reflexer och ringklocka för att cykla i dagsljus, men jag tycker det är fattigt att det inte följer med lampor och lås.

Anledningen till att jag väljer denna cykeln är framförallt de breda däcken, den böjda framgaffeln och kedjeskyddet som ger ett bra skydd mot att kläder fastnar.

+

Framgaffeln, breda däck, kedjeskydd

Inga lampor eller lås

3 198 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Orbea Mx Park, 24'', Kids, Green/Yellow (2019)

När barnet har blivit ca 135-155 cm är det dags för en 24-tumscykel.

I den här kategorin vimlar det av cyklar med väldigt dålig kvalitet. Det finns också väldigt tunga cyklar med dämpad framgaffel och riktigt breda däck. De kan väga lika mycket som en vuxencykel vilket är lite väl tungt för ett barn. Därför rekommenderar jag att man satsar på en lättare cykel med skärmar och lampor.

Det finns många cyklar utan skärmar eller väldigt korta skärmar, vilket stänker ner barnens kläder när det är blött ute. Det är också bra att man lär barnen att använda lampor, vilket är ett lagkrav efter mörkrets inbrott.

Orbea MX Park har allt det där som jag skulle titta på. Den har dock bara handbromsar och jag tycker bakskärmen är lite kort. Har ditt barn bara kört med fotbroms tidigare så är det bra att ni tränar tillsammans så att barnet lär sig tekniken.

+

Lampor, skärmar och vikt

Kort bakskärm och inget lås

3 915 :-

Pris hämtat 25/10

länk

5. Monark Karin 213 3vxl 2019 26"

När barnen har blivit 140-160 cm är det läge för en 26-tumscykel. Det här är Sveriges mest sålda damcykel fast i en mindre modell.

Nu är barnet oftast tillräckligt moget för att cykla själv i trafiken, t.ex. till skolan. Köp då en bra kvalitetscykel, se bara till att den har lampor så att barnet kan cykla lagligt i mörkret.

Se också till att ha ett bra lås, det räcker inte att bara låsa bakhjulet. Axa-låset som följer med här har ett hål för axa-kättinglås som man kan komplettera cykeln med. Mycket bra då man använder en och samma nyckel till både kättinglåset och bakhjulslåset.

Det är möjligt att hoppa över 24-tumscykeln men allt beror på hur långa ben ditt barn har. Det viktigaste är att ni inte köper en för stor cykel.

Monark Karin har allt man kan önska sig med bra godkänt lås, lampor, breda däck och skärmar.

+

Bra lås, kedjeskydd och skärmar

Batterilampor

5 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

6 290 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Bästa barncykeln

calendar

12 sep 2019

Cyklar

Cyklar

12

Jag har två vuxna barn nu men jag kommer fortfarande ihåg när jag lärde dem cykla. Det tog sin tid och jag fick bra med motion. Här delar jag med mig om mina erfarenheter. Vilken som är den bästa barncykeln för ditt barn beror på barnets ålder, längd och mognad. Det är viktigt att välja rätt storlek på cykeln så att barnet når ner med fötterna. Köp en cykel som barnet ska växa med, d.v.s. den ska inte vara för stor.

Jonas Jönsson betygsätter bästa barncykeln

Det man framför allt ska tänka på är att välja breda däck, lågt rakt styre, svängd framgaffel och fotbroms. Allt detta gör det lättare för barnet att lära sig cykla. Breda däck för balansen, styre så att man inte får det i magen om man välter, framgaffel för att det inte ska vingla och fotbroms för att det är lättare att bromsa. Glöm inte att det är viktigt att barnet tycker om cykeln innan du köper den, och lär dem direkt att ha hjälm med grönt spänne. Det gröna spännet har funktionen att det löses ut vid dragkraft så att barnet inte fastnar och blir hängande i hjälmen om det skulle ske en olycka. Föregå med gott exempel och använd hjälm själv, så kommer ditt barn också att göra det.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter