search

1. Abus 440 Alarm 16cm

Bästa cykellåset - Plats 1
Stämpel

+

Larm, bra kvalitet

Äntligen ett lås med inbyggt larm!

Vid minsta rörelse på låset sätter larmet igång att tjuta i 100 dB och det blir obehagligt att fortsätta försöka stjäla cykeln. Även om tjuven försöker stjäla exempelvis sadeln så kommer låset larma. För att du själv inte ska tvingas lyssna på larmet varje gång så varnar låset först med ett försynt "pip" innan larmet löser ut.

Låset finns i två varianter: med en höjd av 170 mm eller 230 mm. Jag föredrar 230 mm, för det gör det lättare att hitta något bra föremål att låsa fast cykeln i. Nackdelen är att det blir tyngre, 1500 g jämfört med 1100 g. Tjockleken på låsbygeln är 12 mm vilket gör att tjuven tvingas använda en ljudlig vinkelslip.

Det här låset väljer jag för att det har larm och bra balans mellan stöldsäkerhet och vikt. Det är ett utmärkt komplement till ett ramlås.

2. Axa Victory

Bästa cykellåset - Plats 2
Stämpel

+

Säkert, snyggt och lång garanti

Ett snyggt premiumlås från Axa med deras högsta säkerhet. Det kostar inte många kronor mer än deras enklare varianter!

Självklart är det SSF-godkänt och med ett svetsat hus blir det svettigt för tjuven. Du ska absolut komplettera det med en kedja, inte en vajer som är lätt att kapa.

Jag skulle rekommendera att kombinera detta lås med kedjan AXA DPI 110/99 som är 110 cm lång med 9 mm tjocka länkar. Den finns även i varianter med 5,5 mm tjocka länkar (AXA RLC 100 eller AXA RLC 140), vilket ger lägre säkerhet men väger mindre.

Ett vanligt sätt att öppna såna här lås är att borra i låscylindern, men det har AXA försvårat. Låset väger 630 g och har hela tio års garanti.

Om du kombinerar det här låset med en kedja som låser fast framhjulet och t.ex. bygellåset Abus 440 som sitter mot ett fast föremål, då får du den absolut säkraste lösningen.

3. Hiplok Lite 85cm

Stämpel

+

Lätt att ta med sig, kvalitet

Ett SSF-godkänt lås som är konstruerat och patenterat av några cykelentusiaster i England. Jag har själv köpt detta lås och tycker att det fungerar riktigt bra.

Låset finns i flera varianter och jag rekommenderar att välja den som har vita reflexer. Vill du ha ett ännu säkrare lås så finns det en annan variant som väger 2,2 kg istället för 1 kg, då blir det dock dyrare.

En av fördelarna är att det går att ha låset runt midjan, därför valde jag den lättare varianten. Låset består av en 6 mm härdad stålkedja med 8 mm i låsbygeln och har livstidsgaranti.

Det här låset är smidigt att ta med sig, är av hög kvalitet och finns i många varianter.

4. Abus Granit X-Plus 540 30cm

Stämpel

+

Säkert, bra kvalitet

Vill du ha ett av de säkraste låsen på marknaden som gör livet ordentligt jobbigt för tjuven, då väljer du detta lås från ABUS där de själva graderar säkerheten till 15 av 15.

Låset har specialhärdat stål, skydd mot slag- och dragattacker, XPlus-cylinder för extremt högt manipulationsskydd och kvalitetsmaterial som håller undan klåfingriga typer och skyddar din cykel även där stöldrisken är hög.

Låset har en 13 mm tjock fyrkantprofil i stål för att försvåra kapning med röravskärare. Vikten är på ca 1,6 kg. Låset är till och med godkänt för mopeder som har hårdare säkerhetskrav.

Abus nycklar har en unik kod så du kan beställa samma låscylinder till dina andra lås. Då får du en nyckel som passar alla dina lås och slipper på så vis tunga nyckelknippor.

Det här är ett av de säkraste låsen på marknaden!

5. Kryptonite New York Fahgettaboudit Chain 1415

Stämpel

+

Mycket säkert

Tungt, ej SSF-godkänt

Det här låset har jag själv köpt för att få maximal säkerhet på osäkra platser.

Det klassas av Kryptonite som 10 av 10 i säkerhet och ger ett mycket gediget intryck. Det är dock inte något jag får plats med i fickan, då det väger hela 7 kg!

Med 14 mm sexsidiga länkar i härdat manganstål blir det rejält tufft för tjuven, och själva låset med sina 15 mm gör det inte lättare. Låskedjan är hela 150 cm lång, vilket erbjuder många olika möjligheter att låsa fast cykeln.

Det verkar som att tillverkaren inte valt att få låset certifierat av SSF, så kontakta ditt försäkringsbolag för vad som gäller just din försäkring. Men i de tester jag sett så tar det cirka 3 gånger längre tid att få upp detta lås jämfört med flera andra mycket säkra lås.

Det här är ett tungt lås som jag inte gärna släpar med mig, men kan passa bra i en cykelkällare.

6. Abus Steel-O-Chain 4804C 75cm

Stämpel

+

Lätt, billigt, ingen nyckel

Begränsad säkerhet

Även billiga cyklar och barncyklar blir stulna och har man ett vajerlås så går det snabbt och enkelt att stjäla cykeln. Då är detta lås ett mycket bättre alternativ!

Det har 4 mm fyrkantformade kedjelänkar i härdat stål. Det klarar ingen liten sidoavbitare. Du behöver inte heller ha någon nyckel som man lätt kan tappa bort då det är ett kombinationslås, vilket kan passa bra för barn.

Låset väger bara ca 315 g och är ändå 75 cm långt, men det blir till bekostnad av säkerheten och det är inte certifierat av SSF. Kedjan är skyddad av starkt tyg som skyddar cykeln mot repor och det är relativt billigt.

Ett lätt och bra lås för billigare cyklar som är smidigt att använda, men har begränsad säkerhet.

Bästa cykellåset

2 experter tipsar

Per Wickman

Per

Jonas Jönsson

Jonas

calendar

14 jan 2021

Cyklar

Cyklar

701

Det är riktigt surt när cykeln blir stulen, men med bra låsmetoder kan du försvåra för tjuven. Lås fast cykeln i något fast föremål på en plats där det är upplyst och passerar många människor. Om du upptäcker att någon stoppat något i nyckelöppningen - lämna inte cykeln! Det är ett tecken på att en tjuv varit där och hen kommer att återkomma vid ett senare tillfälle. Sist men inte minst: lås alltid cykeln med ett bra lås.

Per Wickman betygsätter bästa cykellåset

Det finns olika typer av lås som exempelvis vajerlås, ramlås, bygellås (D-lås och U-lås), kedjelås och vikbara lås. I denna lista har jag inte med några vajerlås, då de är osäkra. När jag väljer lås (jag har många cyklar och olika lås som du ser av bilden) så väljer jag utifrån pris, vikt och hur säkert låset klassas. Välj minst ett lås som är godkänt av stöldskyddsföreningen och använd gärna flera lås - det är många gånger bättre än ett stort tungt lås. Det börjar även komma lås med spårsändare och rörelselarm vilket minskar risken för att förlora sin kära cykel.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Per Wickman


Per Wickman

Läs mer om oberoende experter

1. Axa Solid Plus

Bästa cykellåset - Plats 1
Stämpel

+

Godkänt, följer oftast med cykeln

Du måste köpa till kedjan

Axa Solid är ett godkänt ramlås som oftast följer med din cykel om du har köpt den hos din lokala cykelhandlare.

Varför tar jag med detta när det inte går att låsa fast i någonting? Jo, för att du enkelt kan köpa till en kedja som går att koppla in i ramlåset. Så förutom att du kan låsa fast cykeln i ett fast föremål så är det dessutom samma nyckel till låset och kedjan. Otroligt smart!

Jag tycker att man borde sälja detta cykellås med kedja redan från början. Om jag skulle köpa en ny cykel hos min lokala cykelhandlare så skulle jag be om en kedja på köpet.

Det här låset finns att köpa som sats med vajer, men som jag skrev i inledningen så ger inte vajer samma skydd som en kedja. Oftast räcker det med ett klipp för att få bort vajern medan en kedja kräver två kapningar.

Sammanfattningsvis ett bra cykellås om man köper till kedjan. Vilket ger en nyckel till två lås.

2. Axa RLC 140/5,5 + bag

Bästa cykellåset - Plats 2
Stämpel

+

Kräver två kapningar

Måste kombineras med ramlås

Den här kedjan ska kombineras med Axa Solid ramlås. Dessa två lås hamnar bara i topp i kombination med varandra, ensamt hamnar nog ramlåset sist i listan eftersom man inte kan låsa fast cykeln i ett fast föremål med det.

Kedja är ett bra skydd då det kräver två kapningar med vinkelslip på en länk innan man får av den. Jag gillar tyget över kedjan som skyddar cykelns lack mot repor.

Att kedjan levereras med en liten påse att fästa under sadeln är mycket bra, för det är inte roligt att transportera en kedja lös på pakethållaren då den lätt kan fastna i hjulet eller skada lacken om metalldelarna slår emot ramen.

Sammanfattningsvis ett bra lås i kombination med ramlåset. Kedjan i sig är inte är låsbar utan ramlåset.

3. Clas Ohlson Lock

Stämpel

+

Ett bra lås till ett bra pris

Tungt, inte godkänt av SSF

Det här låset är inte godkänt av Stöldskyddsföreningen, men det är ett starkt och bra lås som tar tid att öppna för cykeltjuven då det kräver två kapningar på en länk för att få av. Jag kan på rak hand säga att det är bättre än en del godkända lås och därför tar jag med det som ett budgetalternativ.

Enligt Stöldskyddsföreningen så är rekommenderad låsning av cykel även hänglås och kätting, men då måste de vara av viss klass vilket detta lås inte testats för. Jag ställer mig lite tveksam till hänglåsets kvalitet efter att ha läst vissa recensioner.

Men med tanke på priset är detta ändå ett bra komplement om man t.ex. redan har ett godkänt ramlås men vill låsa fast cykeln i något. Nackdelen är att det är ganska tungt och otympligt, samt att på en del lås kan nyckeln kärva lite.

Sammanfattningsvis är detta ett bra extralås för den som redan har ett godkänt lås.

4. Abus Bordo Granit X Plus 6500 110cm

Stämpel

+

Smidigt, litet när det är packat

Behöver bara sågas av på 1 ställe

Ett vikbart lås är praktiskt att transportera och blir inte så otympligt när man väl har packat det.

Det här låset är godkänt av Stöldskyddsföreningen och dess tyngd borgar för en hög kvalitet och brottssäkerhet. Detta kan man inte klippa med en bultsax, öppna med en skruvmejsel eller slå sönder med en hammare. Det når också runt så att man kan fästa cykeln i ett fast föremål.

Det följer med fäste så du kan fästa och transportera låset på cykeln på ett vettigt sätt.

Nackdelen är dock att man bara behöver såga av det på ett ställe med vinkelslip för att kunna ta av det. Så det går lite snabbare att öppna än de övriga låsen i denna lista, men jag tycker ändå att smidigheten väger upp lite av detta.

Sammanfattningsvis ett godkänt kvalitetslås som är litet när det är packat.

Jag har ett antal gånger blivit bestulen på min cykel och jag vet att många med mig delar min erfarenhet. Det finns inga hundraprocentiga lås, men man kan göra det jobbigare för tjuven med ett bra lås som kan låsa fast cykeln i ett cykelställ eller en lyktstolpe. Med det sagt så skulle jag ändå aldrig lämna min dyra landsvägscykel vid t.ex. en järnvägsstation, inte ens med ett bra lås.

Jonas Jönsson betygsätter bästa cykellåset

Jag kommer här att lista några riktigt bra lås som tjuven kommer få det besvärligt med. Jag har tagit med ramlås, kedjelås, bygellås, och vikbart lås, så förhoppningsvis kan du hitta det bästa cykellåset för just dig. Tunna kabellås är inget att ha, då det går snabbt att klippa upp dem med en bultsax. Därför har jag inte tagit med något sådant lås alls i listan. Tänk på att köpa ett lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen, det borgar för att det tar någorlunda tid att forcera för cykeltjuven.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter