search

1. Axa Basta Solid Plus XL

Bästa cykellåset - Plats 1

Axa Solid är ett godkänt ramlås som oftast följer med din cykel om du har köpt den hos din lokala cykelhandlare.

Varför tar jag med detta när det inte går att låsa fast i någonting? Jo, för att du enkelt kan köpa till en kedja som går att koppla in i ramlåset. Så förutom att du kan låsa fast cykeln i ett fast föremål så är det dessutom samma nyckel till låset och kedjan. Otroligt smart!

Jag tycker att man borde sälja detta cykellås med kedja redan från början. Om jag skulle köpa en ny cykel hos min lokala cykelhandlare så skulle jag be om en kedja på köpet.

Det här låset finns att köpa som sats med vajer, men som jag skrev i inledningen så ger inte vajer samma skydd som en kedja. Oftast räcker det med ett klipp för att få bort vajern medan en kedja kräver två kapningar.

Sammanfattningsvis ett bra cykellås om man köper till kedjan. Vilket ger en nyckel till två lås.

+

Godkänt, följer oftast med cykeln

Du måste köpa till kedjan

189 :-

Pris hämtat 3/6

länk

2. Axa RLC 140 Insert Chain - Black

Bästa cykellåset - Plats 2

Den här kedjan ska kombineras med Axa Solid ramlås. Dessa två lås hamnar bara i topp i kombination med varandra, ensamt hamnar nog ramlåset sist i listan eftersom man inte kan låsa fast cykeln i ett fast föremål med det.

Kedja är ett bra skydd då det kräver två kapningar med vinkelslip på en länk innan man får av den. Jag gillar tyget över kedjan som skyddar cykelns lack mot repor.

Att kedjan levereras med en liten påse att fästa under sadeln är mycket bra, för det är inte roligt att transportera en kedja lös på pakethållaren då den lätt kan fastna i hjulet eller skada lacken om metalldelarna slår emot ramen.

Sammanfattningsvis ett bra lås i kombination med ramlåset. Kedjan i sig är inte är låsbar utan ramlåset.

+

Kräver två kapningar

Måste kombineras med ramlås

355 :-

Pris hämtat 3/6

länk

3. Kryptonite EVOLUTION STD SSF

Bygellås är ett bra val, men tänk på att det ska vara utformat så att det kräver två kapningar för att få upp det (med två kapningar menar jag att det inte räcker att såga av på ett ställe och sedan vrida låset för att plocka av det) samt att det ska gå att låsa fast cykeln i t.ex. ett cykelställ. Det här låset uppfyller båda dessa krav.

Kryptonite Evolution Standard är godkänt av Stöldskyddsföreningen. Nackdelen är att det är ganska tungt och otympligt. Det gör det svårt att fästa på pakethållaren eller ha i ryggsäcken. Det följer dock med ett fäste som går att fästa på de flesta cykelramar, och jag vill ändå påpeka att just tyngden är en indikator på att det är ett bra lås.

Ett utmärkt lås som är godkänt av SSF och kan låsa fast cykeln i ett fast föremål.

+

Godkänt av SSF, bra stöldskydd

Tungt och otympligt

499 :-

Pris hämtat 3/6

länk

4. Clas Ohlson Låskätting med hänglås

Det här låset är inte godkänt av Stöldskyddsföreningen, men det är ett starkt och bra lås som tar tid att öppna för cykeltjuven då det kräver två kapningar på en länk för att få av. Jag kan på rak hand säga att det är bättre än en del godkända lås och därför tar jag med det som ett budgetalternativ.

Enligt Stöldskyddsföreningen så är rekommenderad låsning av cykel även hänglås och kätting, men då måste de vara av viss klass vilket detta lås inte testats för. Jag ställer mig lite tveksam till hänglåsets kvalitet efter att ha läst vissa recensioner.

Men med tanke på priset är detta ändå ett bra komplement om man t.ex. redan har ett godkänt ramlås men vill låsa fast cykeln i något. Nackdelen är att det är ganska tungt och otympligt, samt att på en del lås kan nyckeln kärva lite.

Sammanfattningsvis är detta ett bra extralås för den som redan har ett godkänt lås.

+

Ett bra lås till ett bra pris

Tungt, inte godkänt av SSF

249 :-

länk

5. Abus Bordo XPlus 6500/110 SH Folding Lock black (2020)

Ett vikbart lås är praktiskt att transportera och blir inte så otympligt när man väl har packat det.

Det här låset är godkänt av Stöldskyddsföreningen och dess tyngd borgar för en hög kvalitet och brottssäkerhet. Detta kan man inte klippa med en bultsax, öppna med en skruvmejsel eller slå sönder med en hammare. Det når också runt så att man kan fästa cykeln i ett fast föremål.

Det följer med fäste så du kan fästa och transportera låset på cykeln på ett vettigt sätt.

Nackdelen är dock att man bara behöver såga av det på ett ställe med vinkelslip för att kunna ta av det. Så det går lite snabbare att öppna än de övriga låsen i denna lista, men jag tycker ändå att smidigheten väger upp lite av detta.

Sammanfattningsvis ett godkänt kvalitetslås som är litet när det är packat.

+

Smidigt, litet när det är packat

Behöver bara sågas av på 1 ställe

1 565 :-

Pris hämtat 3/6

länk

Bästa cykellåset

calendar

6 jul 2020

Cyklar

Cyklar

263

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Jag har ett antal gånger blivit bestulen på min cykel och jag vet att många med mig delar min erfarenhet. Det finns inga hundraprocentiga lås, men man kan göra det jobbigare för tjuven med ett bra lås som kan låsa fast cykeln i ett cykelställ eller en lyktstolpe. Med det sagt så skulle jag ändå aldrig lämna min dyra landsvägscykel vid t.ex. en järnvägsstation, inte ens med ett bra lås.

Jonas Jönsson betygsätter bästa cykellåset

Jag kommer här att lista några riktigt bra lås som tjuven kommer få det besvärligt med. Jag har tagit med ramlås, kedjelås, bygellås, och vikbart lås, så förhoppningsvis kan du hitta det bästa cykellåset för just dig. Tunna kabellås är inget att ha, då det går snabbt att klippa upp dem med en bultsax. Därför har jag inte tagit med något sådant lås alls i listan. Tänk på att köpa ett lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen, det borgar för att det tar någorlunda tid att forcera för cykeltjuven.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter