search

1. Monark KARIN, 3-VXL

Bästa damcykeln - Plats 1

Monark Karin är Sveriges mest sålda damcykel och därför finns den även med på min lista.

Fördelarna är givetvis den klassiska designen och enkelheten - inget är krångligt med denna cykel. Den har allt som man behöver till ett vettigt pris. Den finns och har funnits i många färgkombinationer, och just i år finns den i 7 olika färgkombinationer.

Det finns dock nackdelar: cykeln har batterilampor som man behöver byta batteri på minst en gång om året. Det gör dock att man håller ner vikten på denna stålcykel på 18 kg.

Kedjan är inte helt inbyggd, men det förenklar å andra sidan smörjning och rengöring. Enligt Monark kan man inte vara längre än 180 cm med denna modellen även om man väljer den största ramen (dock beror detta mer på benlängd än kroppslängd).

Sammanfattningsvis ett bra miljöval med lätt vikt och tidlös design.

+

Bra pris, många färger, lås

Batterilampor både fram och bak

6 595 :-

Pris hämtat 3/4

länk

2. Skeppshult Elit Dam 7-växlad, Schack Matt

Bästa damcykeln - Plats 2

Denna cykel sticker ut lite extra eftersom den har hydraulisk skivbroms fram, vilken justerar sig själv och har mycket bra bromsförmåga vid blött väder.

Cykeln har en svensk stålram med rostskydd. Stålram är bra ur miljösynpunkt eftersom det krävs mycket mindre energi vid tillverkningen än med aluminium. Att detta är en cykel av kvalitet gör ju också att den kommer att hålla hela livet. Ett utmärkt miljöval helt enkelt!

Trots navdynamo och stålram väger cykeln bara 17 kg, vilket är bra. Det som är mindre bra är att cykeln bara finns i en ramstorlek, det gäller alltså att prova för att se om den passar. Kedjeskyddet kunde varit lite längre och den är kanske lite väl sportig för en del.

Det här är cykeln för dig som tänker på miljön, kvalitet och vill ha bromsar som levererar även när det regnar.

+

Kvalité, hydraulisk frambroms, lås

Bara en ramstorlek

9 395 :-

Pris hämtat 20/4

länk

3. Crescent Sunnan, 7-vxl

Crescent Sunnan är för dig som bara vill kunna ta fram cykeln och börja cykla, utan att behöva bekymra dig särskilt mycket över underhåll och lampor. Den här cykeln har nämligen det mesta man kan önska sig redan vid köp.

Inbyggda växlar, kedja och navgenerator borgar för en lättskött cykel. Du får ett godkänt lås från Axa som du kan kan komplettera med ett kättinglås för att låsa fast i cykelstället.

Cykeln finns bara i en storlek med sadelhöjd för ca 155-186 cm långa personer. Att det är en batterilampa bak kan vara lite irriterande när det ändå finns navgenerator, då tycker man att man ska slippa byta batteri på lampan. I övrigt är det här en kvalitetscykel som är relativt enkel att packa.

Detta är den enda cykeln på listan med rullbroms fram. Den är som fotbromsen helt underhållsfri - inga bromsklossar som behöver bytas.

+

Lätt att underhålla, lås och lampor

Batterilampa bak

9 995 :-

Pris hämtat 3/4

länk

4. Trek L500 Stagger Matte Black

Den här cykeln ska du välja om du vill gå ett steg längre med underhållsfrihet och slippa smörja och byta kedja. Den har nämligen remdrift vilket i princip är underhållsfritt, och därför får den komma med i listan även fast den inte har någon cykelkorg.

För att hålla nere vikten och göra cykeln lite mer rolig att cykla på är ramen av aluminium och stänkskydden i plast. Det är överlag bra komponenter av hög kvalité, med hydrauliska skivbromsar fram och bak. Dock är det en nackdel om du föredrar fotbroms.

Belysning medföljer och att generatorn sitter i navet - perfekt! Att stödet sitter bak är bra om du har tunga väskor med dig, då trillar inte cykeln så lätt när du lastar på.

Sammanfattningsvis: cykeln för dig som vill slippa smörja kedjan och ha riktigt bra bromsar.

+

Remdrift, skivbromsar fram och bak

Ingen fotbroms eller cykelkorg

11 999 :-

Pris hämtat 3/4

länk

5. Classic Cykel 28" - 3 växlar - Gräddvit

Det här här är cykeln för dig med en liten budget men som ändå vill ha cykelkorg, belysning, växlar och pakethållare. Tyvärr måste man köpa till ett godkänt lås, och cykeln kommer inte helt monterad. Men är man lite händig eller kan få hjälp av någon så kan detta ändå vara ett intressant alternativ.

Den finns bara i en ramstorlek, så det gäller att kolla om cykeln passar innan man slår till. Ramen är 18 tum (45 cm) och passar med andra ord inte långa personer, är du längre än 170 cm bör du titta på andra cyklar.

Cykelkorg finns och cykeln kommer med stålram och aluminiumfälgar. Batteribelysningen kräver att man köper batterier varje år. Kabeldragningen till växlarna är utanpå ramen och väldigt lätt att byta om man skulle skada reglaget.

Sammanfattningsvis är detta är en bra cykel för dig som är kort, har en liten budget och vill ha en lättskött cykel.

+

Priset

Liten storlek, batterilampor

3 195 :-

Pris hämtat 3/4

länk

Bästa damcykeln

calendar

20 apr 2020

Cyklar

Cyklar

1 009

Jag anser att damcykeln är den bästa vardagscykeln. Det borde faktiskt inte heta damcykel, utan kanske vardagscykel. Den är ju minst lika bra för män! Enkelheten och lastförmågan kombinerad med den upprätta sittställningen som ger bra balans och överblick över trafiken är oslagbar. En damcykel ska, enligt mig, ha cykelkorg fram, lågt insteg och pakethållare bak. Den ska dessutom vara lättskött, kräva lite underhåll och gärna vara lätt, då det gör den mer lättmanövrerad.

Jonas Jönsson betygsätter bästa damcykeln

I hela mitt liv har jag cyklat på damcykel. Jag blev själv skjutsad av mamma när jag var liten, och det var en av de första cyklarna jag lånade när jag skulle till någon aktivitet. När jag blev äldre och skulle skjutsa mina egna barn till förskolan var damcykeln enda alternativet då det låga insteget är ett måste om man ska ha barnstol bak. Det finns ett otroligt stort utbud av damcyklar och därför har jag begränsat mig till nav-växlade då de i princip är underhållsfria.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter