Advized - oberoende köpråd
logo
logo
search

1. Monark KARIN, 3-VXL

Bästa damcykeln - Plats 1

Monark Karin är Sveriges mest sålda damcykel och därför finns den även med på min lista.

Fördelarna är givetvis den klassiska designen och enkelheten - inget är krångligt med denna cykel. Den har allt som man behöver till ett vettigt pris. Den finns och har funnits i många färgkombinationer, och just i år finns den i 7 olika färgkombinationer.

Det finns dock nackdelar: cykeln har batterilampor som man behöver byta batteri på minst en gång om året. Det gör dock att man håller ner vikten på denna stålcykel på 18 kg. Kedjan är inte helt inbyggd, men det förenklar å andra sidan smörjning och rengöring. Enligt Monark kan man inte vara längre än 180 cm med denna modellen även om man väljer den största ramen (dock beror detta mer på benlängd än kroppslängd).

Sammanfattningsvis ett bra miljöval, med lätt vikt och tidlös design.

+

Enkel, bra pris, många färger

Batterilampor, passar ej långa

Monark logo

6 595 :-

Pris hämtat 3/7

länk

2. Skeppshult Elit Dam 7-Vxl Mahogny Matt 2019

Bästa damcykeln - Plats 2

Det här är cykeln för dig som vill ha en lätt, snabb kvalitetscykel som är lättskött.

Denna cykel sticker ut lite extra eftersom den har hydraulisk skivbroms fram, vilken justerar sig själv och har mycket bra bromsförmåga vid blött väder. Cykeln har en svensk stålram med rostskydd. Stålram är bra ur miljösynpunkt, eftersom det krävs mycket mindre energi vid tillverkningen än med aluminium. Att detta är en cykel av kvalité gör ju också att den kommer att hålla hela livet. Ett utmärkt miljöval helt enkelt!

Trots navdynamo och stålram väger cykeln bara 17 kg, vilket är bra. Det som är mindre bra är att cykeln finns bara i en ramstorlek, det gäller alltså att prova för att se om den passar. Kedjeskyddet kunde varit lite längre och den är kanske lite väl sportig för en del.

Det här är cykeln för dig som tänker på miljön, kvalité och vill ha bromsar som levererar även när det regnar.

+

Kvalité, hydraulisk frambroms

Bara en ramstorlek

Cykellagret logo

8 079 :-

Pris hämtat 4/7

länk

3. Trek S720 7vxl Dam – 2018

Bästa damcykeln - Plats 3

Trek S720 är för dig som vill bara ta fram cykeln och börja cykla, utan att behöva bekymra dig över underhåll och lampor. Den här cykeln har nämligen det mesta man kan önska sig redan vid köp.

Inbyggda växlar, kedja och navgenerator borgar för en lättskött cykel. Aluminiumramen bidrar till en lätt cykel (15,5 kg) som känns snabb och stabil. Man ska dock inte ha för långa ben - 88 cm beninnerlängd eller ca 187 cm lång person är max. Att det är en batterilampa bak kan vara lite störigt när det ändå finns navgenerator, då tycker man att man ska slippa byta batteri på lampan.

Detta är den enda cykeln på listan med trumbroms fram. Den är som fotbromsen helt underhållsfri - inga bromsklossar som behöver bytas.

Sammanfattningsvis är det här en bra cykel som är relativt enkel att packa, men som saknar cykelkorg.

+

Lätt att underhålla, snabb, lampor

Batterilampa bak, ingen cykelkorg

4. Vsf Fahrradmanufaktur S-100 Citycykel Wave Nexus 8-Växlad F…

Bästa damcykeln - Plats 4

Den här cykeln ska du välja om du vill gå ett steg längre med underhållsfrihet och slippa smörja och byta kedja. Den har nämligen remdrift, och därför får den komma med i listan även utan cykelkorg.

För att hålla nere vikten och göra cykeln lite mer rolig att cykla på är ramen av aluminium och stänkskydden i plast. Det är överlag bra komponenter av hög kvalité, med hydrauliska skivbromsar fram och bak. Dock är det en nackdel om du föredrar fotbroms.

Jag gillar framförallt det låga insteget som gör det väldigt lätt att komma upp på cykeln. Belysning medföljer och att generatorn sitter i navet - perfekt! Att stödet sitter bak är bra om du har tunga väskor med dig, då trillar inte cykeln så lätt. Här följer inget lås med.

Sammanfattningsvis: cykeln för dig som vill slippa smörja kedjan och ha riktigt bra bromsar.

+

Remdrift, skivbromsar fram och bak

Inget lås eller cykelkorg

Bikester logo

9 435 :-

Pris hämtat 4/7

länk

5. Classic Cykel 28" - 3 växlar - Gräddvit

Bästa damcykeln - Plats 5

Det här här är cykeln för dig med en liten budget men som ändå vill ha cykelkorg, belysning, växlar och pakethållare. Tyvärr måste man köpa till ett godkänt lås bredvid, och cykeln kommer inte helt monterad. Men är man lite händig eller kan få hjälp av någon så kan detta ändå vara ett intressant alternativ.

Den finns bara i en ramstorlek, så det gäller att kolla om cykeln passar innan man slår till. Ramen är 18 tum (45 cm) och passar med andra ord inte långa personer, är du längre än 170 cm bör du titta på andra cyklar.

Cykelkorg finns och cykeln kommer med stålram och aluminiumfälgar. Batteribelysning kräver att man köper batterier varje år. Kabeldragningen till växlarna är utanpå ramen och väldigt lätt att byta om man skulle skada reglaget.

Sammanfattningsvis är detta är en bra cykeln för dig som är kort, har en liten budget och vill ha en lättskött cykel.

+

Priset

Liten storlek, batterilampa

Hemfint logo

2 895 :-

Pris hämtat 4/7

länk

Bästa damcykeln

calendar

15 jun 2019

Cyklar

Cyklar

110

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Jag anser att damcykeln är den bästa vardagscykeln. Det borde faktiskt inte heta damcykel, utan kanske vardagscykel. Den är ju minst lika bra för män! Enkelheten och lastförmågan kombinerad med den upprätta sittställningen som ger bra balans och överblick över trafiken är oslagbar. En damcykel ska, enligt mig, ha cykelkorg fram, lågt insteg och pakethållare bak. Den ska dessutom vara lättskött, kräva lite underhåll och gärna vara lätt, då det gör den mer lättmanövrerad.

Jonas Jönsson betygsätter bästa damcykeln

I hela mitt liv har jag cyklat på damcykel. Jag blev själv skjutsad av mamma när jag var liten, och det var en av de första cyklarna jag lånade när jag skulle till någon aktivitet. När jag blev äldre och skulle skjutsa mina egna barn till förskolan var damcykeln enda alternativet, då det låga insteget är ett måste om man ska ha barnstol bak. Det finns ett otroligt stort utbud av damcyklar, så därför har jag begränsat mig till nav-växlade, då de i princip är underhållsfria.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter