Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Superior XP 969 - matt - svart/vit/röd

Bästa MTB-cykeln - Plats 1

Det här är en Cross Country-cykel som är gjord för enklare stigar och skogsvägar med inte alltför branta backar.

Syftet med denna cykel är att åka fort i inte alltför teknisk terräng. Den är också idealisk för långa lopp, som Cykelvasan t.ex. Den är 12-växlad och med bara växelförare där bak är den okomplicerad och lätt att underhålla. Många nybörjare gillar också att man bara har ett reglage för att växla.

En Cross Country ska vara lätt, och denna cykeln väger under 10 kg! Ramen är kolfiber i hög kvalitet, vilket gör att man senare kan uppgradera komponenter men behålla den lätta och vridstarka ramen. XP 969 har 29"-hjul för bra fart.

Det här är cykeln för dig som vill åka snabbt i ganska flack terräng och inte vill ut och åka i svåra tekniska partier med stenar och rötter.

+

Lätt kolfiberram, snabb

Ej dropper post, teknisk terräng

22 259 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Votec VX Elite - Allmountain Fully 29" - Black/Grey

Bästa MTB-cykeln - Plats 2

Det här är en Trail-cykel, som är mer allsidig. Den är fulldämpad och gör det lite lättare även för nybörjaren att klara mer tekniska partier.

Syftet med denna cykel är att ge dig lite dyrare komponenter på en bra aluminiumram. Även denna cykel är ett bra val för längre sträckor. En riktigt bra grej är möjligheten att välja 29 eller 27,5-tumshjul. Så vill du köra på en mer teknisk bana kan du byta till mindre hjul, och vill du åka snabbare väljer du lite större hjul. Detta istället för att behöva köpa två cyklar.

Den klättrar bra trots sina 13 kg, men är lite nervös i branta nerförsbackar i hög fart. Den har dropper post (justerbar sadelstolpe) som du justerar från styret.

Det här är cykeln för dig som vill köra lite mer på mer tekniska partier men ändå vill kunna köra långt och fort.

+

Bra komponenter, valbar hjulstorlek

Brant utförskörning i hög fart

33 856 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Rock Machine Blizzard 90-27 - matt grå/gul/svart

Det här är en Enduro-cykel som som är gjord för att kunna cykla snabbt i branta nerförsbackar och i teknisk terräng. Den går alldeles utmärkt att cykla i annan terräng också men den kommer mest till sin rätt i nerförsbackarna.

Titta på lutningen på framgaffeln så ser ni redan där att den betydligt bättre klarar branta nerfarter än en Cross Country eller Trail-cykel. Den har också en lång hjulbas som ger en stabil riktning vid styrning i hög fart. Den har 27,5-tumshjul vilket är perfekt när det är lite mer teknisk terräng. Självklart är det dropper post på cykeln.

Överlag är det hyfsade komponenter till ett bra pris. Vikten är nästan 15 kg, men det är för att klara påfrestningarna i full fart nerför.

Det här är cykeln för dig som vill vara snabbast i nerförsbackarna men gillar att köra även i annan teknisk terräng.

+

Stabil och snabb nerför backarna

Seg i uppförsbackarna

29 039 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Gt Fury Expert (2019) Bike

Den här Downhill-cykeln är gjord för att köra snabbt nerför. Den är väldigt extrem och i stort sett omöjlig att cykla uppför med.

Vikten är på hela 18,5 kg och med en lång hjulbas, vilket gör det till en rejäl och stabil cykel som är grymt snabb utför. Sadeln är speciellt bakåtlutad för att man ska få rätt viktbalans i utförskörningen. Fjädringen är extremlång för att klara de enorma krafter som kommer vid hög hastighet nerför. Dess 27,5-tumshjul gör den lättmanövrerad.

Man skulle kunna önska sig lite tyngre växlar för att kunna cykla på när det inte är så brant nerför och man vill få upp farten.

Det här är cykeln för dig som gillar hög fart, hopp och spänning men inte är intresserad av att trampa runt på någon bana, utan älskar utförsåkning.

+

Utförsåkning i hög hastighet

Går inte att cykla i uppförsbackar

34 455 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Bästa MTB-cykeln

calendar

22 jul 2019

Cyklar

Cyklar

40

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Vilken som är den bästa MTB-cykeln beror helt på var du tänker cykla. Det finns en mängd olika modeller som är specialiserade för olika saker. Utvecklingen för MTB går oerhört snabbt - ny teknik, geometri och nya funktioner gör att det kan vara mer intressant att titta på nytt istället för begagnat om man vet vad man vill ha. Jag har med cyklar av typen Cross Country, Trail, Enduro och Downhill i min lista för att visa de stora skillnaderna mellan olika typer av MTB-cyklar.

Jonas Jönsson betygsätter bästa MTB-cykeln

(Bilden ovan visar min yngste son på en stig). Generellt kan man säga att 29"-hjul är för att cykla snabbt eller för långa personer och 27,5"-hjul är för mer teknisk terräng eller kortare personer. De bästa fjädringarna går att ställa in för olika typer av terräng och vikt. Hardtails (utan fjädring bak) är billigare och kan vara bra för att träna upp teknik. Fulldämpade cyklar har bättre hjulkontakt med underlaget och är lättare att hantera när det blir tekniskt. Dropper post är en bra funktion där man kan sänka sadeln, bra när det är lite mer teknisk terräng.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter