search

1. Specialized Venge Pro 2020

Bästa racercykeln - Plats 1
Stämpel

+

Aerodynamisk, klar för tävling

Priset

Det här är cykeln för dig som vill kunna tävla direkt och gärna gör utbrott från klungan. Helt enkelt en cykel som har allt man kan önska sig, utan att man behöver göra några kompletteringsköp.

Bra hjul, aerodynamisk, hydrauliska bromsar, elektrisk växling. Skivbromsarna är toppen när det är blött ute. Den här cykeln är snabb och gjord för att bara mala på i timme efter timme själv på landsvägarna. Ska man klaga på något så är det att den bara har näst bästa växelgruppen från Shimano.

De har lyckats kapa nästan ett halvt kilo från förra årets modell, vilket ger en vikt på strax över 7 kg - grymt bra för en aero-cykel. Framklingorna är semi-kompakta dvs 52/36 kuggar, vilket räcker till både för en elit och en bra tränad motionär.

Cyklar man i en klunga är en aerodynamisk cykel kanske inte det viktigaste, men när man tränar själv eller kör triathlonlopp eller tempolopp är det väsentligt.

2. Rose Bikes X-Lite Four Force 2019

Bästa racercykeln - Plats 2
Stämpel

+

Vikten, rimligt pris

Fälgbromsar

Det här är cykeln för dig som vill vara snabbast i acceleration och klättring uppför backarna.

Det här är listans lättaste cykel på 6,7 kg. Cykeln kan dock konfigureras precis som du vill ha den på Roses hemsida. Det ger dig många möjliga kombinationer av växelgrupp, bromsar, hjul, sadel och diverse komponenter.

Den här cykeln är redo direkt för tävling men är även perfekt för träning och motionslopp. Nackdelen är att det kan vara svårt att välja komponenter om man inte har koll, men känner man någon med kunskap om landsvägscyklar så kan man säkert få hjälp.

Växelgruppen är SRAM som är fullt kompatibel med Shimanos motsvarande grupp, om man behöver kombinera delar i framtiden.

Detta är en cykel för dig som prioriterar låg vikt för att vara snabb i backarna och hastiga accelerationer.

3. Scott Addict 20 Disc 2020

Stämpel

+

Bra på sämre vägar, låg utväxling

Vikten och hjulen

Det här är cykeln för dig som vill ha en bra nybörjar-racer att växa i. Den erbjuder bra komponenter och möjlighet att köra på lite sämre vägar.

Här får du 30 mm breda däck vid köpet, vilket är intressant. På senare år har man satt på allt bredare däck på landsvägscyklarna. Det ger en ökad komfort på sämre vägar men kan även vara lämpligt för tyngre cyklister bara hjulen klarar tyngden.

Vevpartiet är kompakt, med 50/34 kuggar fram och ett brett spann bak (11-28) för att klara branta backar eller underlätta för nybörjaren. Är du stark i benen eller cyklar i platta landskap så kanske du bör titta på en cykel med annat vevparti.

Sammanfattningsvis är detta en bra första cykel för dig som planerar att köra på kuperade och lite sämre vägar, eller för den tyngre cyklisten.

4. Crescent Giga G30 2020

Stämpel

+

Medelväg som går att uppgradera

Fälgbromsar, enkla hjul

Detta är en bra medelväg, med ett rimligt pris och komfortabel sittställning vilket passar motionärer och nybörjare.

Aluminiumramen och växlarna i mellanklassgrupp gör att du får en bra cykel till ett hyfsat pris. Det är lätt att uppgradera till dyrare växelgrupper, men det är hjulen som är viktigast att byta ut om man ska bli snabbare.

Cykelns fälgbromsar sliter tyvärr på fälgen och är sämre än skivbromsar när det är blött ute. Framgaffeln är av kolfiber vilket är standard även på aluminiumcyklar. Det gör att man minskar vibrationerna i händerna väsentligt.

Den här cykeln är ungefär 10 kg tung, men det är ändå inte vikten utan hur aerodynamisk man är på cykeln som avgör hur hög fart man kan hålla.

En cykel med bra komponenter och ett utmärkt val som första landsvägscykel.

5. Fuji Sportif 1.5 Disc 2020

Stämpel

+

Priset, diskbromsar

Tung, hjulen, mekaniska bromsar

En bra nybörjarcykel till bra pris. Här har man sparat in på växelgrupp, bromsar och hjul. Däcken är 30 mm breda vilket passar sämre vägar eller tyngre cyklister.

Geometrin gör att man sitter lite mer upprätt, vilket är bra för en nybörjare som kanske inte är så tränad i core-muskulaturen. Cykeln tillåter uppgraderingar såsom bättre hjul. Att byta till snabbare hjul är det viktigaste (näst efter att träna upp sin kondition) om du vill dra ifrån cykelklungan.

Framklingorna är kompakta (50/34 kuggar) och passar en nybörjare eller motionär. Kassetten bak har ett spann på 11-34 vilket är ett riktigt brett spann även för att klara lite tuffare backar. Nackdelen blir att det kan vara svårt att hitta rätt personlig takt vid viss hastighet (kallas även kadens).

Viktigt att tänka på som nybörjare är att man måste träna på att trampa snabbare, annars kan det kännas som cykeln är för lågt växlad.

Fuji Sportif 1.5 passar dig som vill börja med landsvägscykling men inte vill spendera en hel förmögenhet.

Bästa racercykeln

calendar

1 okt 2020

Cyklar

Cyklar

575

En racercykel, också kallad landsvägscykel, är en lätt, snabb cykel med en aerodynamisk sittposition för träning eller tävling. Cykeln ska ha bockstyre för att man ska kunna växla position under längre turer och för att bli mer aerodynamisk vid högre hastigheter. Generellt kan man säga att ju lättare racercykel desto dyrare, dock är det mest vid acceleration och i bergen som vikten spelar roll. Det är viktigare att cykeln är aerodynamisk om du vill vara snabbast, samt att du har en vridstyv ram som tillåter att kraften går ner i hjulet. Hjulen är det första man uppgraderar för att bli snabbare.

Jonas Jönsson betygsätter bästa racercykeln

De vanligaste ramarna är gjorda av kolfiber eller aluminium. En bra kolfiberram tar upp vibrationer bättre och är lättare än en dito aluminiumram. Aluminiumram är oftast billigare och mer stöttålig. Alla racercyklar säljs utan trampor eftersom det finns olika system av klickpedaler att välja på. Jag valde att lista två tävlingsklara cyklar, en medelväg samt två instegsmodeller.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter