Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Cervelo S3 Disc Ultegra Di2 8070 Racercykel Gul/Svart (2019)

Bästa racercykeln - Plats 1

Det här är cykeln för dig som vill kunna tävla direkt och gärna gör utbrott från klungan. Helt enkelt en cykel som har allt man kan önska sig, utan att man behöver göra några kompletteringsköp.

Bra hjul, aerodynamisk, hydrauliska bromsar, elektrisk växling. Skivbromsarna är toppen när det är blött ute. Den här cykeln är snabb och gjord för att bara mala på i timme efter timme själv på landsvägarna.

Ska man klaga på något så är det att den bara har näst bästa växelgruppen, samt att vikten är 8 kg vilket är mycket bra men inte bäst. Framklingorna är semi-kompakta dvs 52/36 kuggar, vilket räcker till även för elit och en bra tränad motionär.

Cyklar man i en klunga är en aerodynamisk cykel kanske inte det viktigaste, men när man tränar själv eller kör triathlonlopp eller tempolopp är det väsentligt.

+

Aerodynamisk, klar för tävling

Priset

60 455 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Fuji Sportif 2.1 Road Bike (2019)

Bästa racercykeln - Plats 2

Det här är cykeln för dig som vill börja med landsvägscykling men inte vill spendera en hel förmögenhet.

Geometrin gör att man sitter lite mer upprätt, vilket är bra för en nybörjare som inte är så tränad i core-muskulaturen. Cykeln tillåter uppgraderingar såsom bättre växelgrupp, sadel och hjul. Att byta till snabbare hjul är det viktigaste (näst efter att träna upp sin kondition) om du vill dra ifrån cykelklungan.

Framklingorna är kompakta, vilket innebär 50/34 kuggar och passar en nybörjare och motionär. Kassetten bak har ett spann på hela 11-34 vilket garanterar att man även som nybörjare ska klara de tuffaste backarna.

Viktigt att tänka på som nybörjare är att man måste träna på att trampa snabbare, annars kan det kännas som cykeln är för lågt växlad.

Sammanfattningsvis är detta en bra första cykel när man ska börja med landsvägscykling.

+

Priset, uppgraderingsbar

Tung, enkla hjul, fälgbroms

7 199 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Rose X-LITE FOUR

Bästa racercykeln - Plats 3

Det här är cykeln för dig som vill vara snabbast i acceleration och klättring uppför backarna.

Det här är listans lättaste cykel på 6,7 kg. Cykeln kan dock konfigureras precis som du vill ha den på Roses hemsida. Det ger dig många möjliga kombinationer av växelgrupp, bromsar, hjul, sadel och diverse komponenter.

Den här cykeln är redo direkt för tävling men är även perfekt för träning och motionslopp. Nackdelen är att det kan vara svårt att välja komponenter om man inte har koll, men känner man någon med kunskap om landsvägscyklar så kan man säkert få hjälp.

Växelgruppen är SRAM som är fullt kompatibel med Shimanos motsvarande grupp, om man behöver kombinera delar i framtiden.

Detta är en cykel för dig som prioriterar låg vikt för att vara snabb i backarna och hastiga accelerationer.

+

Vikten, rimligt pris

Fälgbromsar

27 825 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Crescent DECA, 22-VXL

Bästa racercykeln - Plats 4

Det här är cykeln för dig som vill gå medelvägen, med ett rimligt pris och komfortabel sittställning, vilket passar motionärer och nybörjare.

Aluminiumramen och växlarna i mellanklassgrupp gör att du får en bra cykel till ett hyfsat pris. Det är lätt att uppgradera till dyrare växelgrupper men det är hjulen som är viktigast att byta ut om man ska bli snabbare.

Framgaffeln är av kolfiber vilket är standard även på aluminiumcyklar. Det gör att man minskar vibrationerna i händerna väsentligt. Den här cykeln är ungefär 1 kg lättare än den billigaste cykeln i listan och är nästan 10 kg tung. Men det är ändå inte vikten utan hur aerodynamisk man är på cykeln som avgör farten man kan hålla.

Sammanfattningsvis är detta en bra medelväg med bra komponenter och ett utmärkt val som första landsvägscykel.

+

Medelväg som går att uppgradera

Fälgbromsar, enklare hjul

11 949 :-

Pris hämtat 25/10

länk

13 395 :-

Pris hämtat 25/10

länk

5. Felt FR30 105 18 Landsvägscykel Unisex - Grå

Bästa racercykeln - Plats 5

Det här är cykeln för dig som vill ha en bra instegsracer med bra komponenter och möjlighet att köra på lite sämre vägar.

Fälgarna är förberedda för att kunna köra slanglöst och det finns möjligheter till 28 mm breda däck. Slanglösa däck kan köras med ett lägre tryck utan att punkteringsrisken ökar. I kombination med breda däck ger det dig möjligheten att i framtiden prova på gravel-cykling.

Den här cykeln har ett kompakt vevparti, 50/34 kuggar fram och ett brett spann bak (11-28), för att klara branta backar eller underlätta för nybörjaren. Medföljer gör ett par 25 mm breda däck, vilket passar lite tyngre cyklister och minskar vibrationerna för en lättare ryttare.

Sammanfattningsvis är detta en bra första cykel för dig som planerar att köra på lite sämre vägar eller för den lite tyngre cyklisten.

+

Plats för breda och slanglösa däck

Tuff sittställning för nybörjaren

10 000 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Bästa racercykeln

calendar

3 sep 2019

Cyklar

Cyklar

107

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

En racercykel, också kallad landsvägscykel, är en lätt, snabb cykel med en aerodynamisk sittposition för träning eller tävling. Cykeln ska ha bockstyre för att man ska kunna växla position under längre turer och för att bli mer aerodynamisk vid högre hastigheter. Generellt kan man säga att ju lättare racercykel desto dyrare, dock är det mest vid acceleration och i bergen som vikten spelar roll. Det är viktigare att cykeln är aerodynamisk om du vill vara snabbast, samt att du har en vridstyv ram som tillåter att kraften går ner i hjulet. Hjulen är det första man uppgraderar för att bli snabbare.

Jonas Jönsson betygsätter bästa racercykeln

De vanligaste ramarna är gjorda av kolfiber eller aluminium. En bra kolfiberram tar upp vibrationer bättre och är lättare än en dito aluminiumram. Aluminiumram är oftast billigare och mer stöttålig. Alla racercyklar säljs utan trampor eftersom det finns olika system av klickpedaler att välja på. Jag valde att lista två tävlingsklara cyklar, en medelväg samt två instegsmodeller.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jonas Jönsson


Jonas Jönsson

Läs mer om oberoende experter