search

Dags för videomöte? Här är 4 bra program i coronatider

Dags för videomöte? Här är 4 bra program i coronatider - Jesper Grandien guidar
Jesper Grandien

Jesper Grandien

Guiden publicerades 30 mars 2020

Att ha videomöte har på grund av coronaviruset blivit mycket populärt på kort tid. Vare sig det gäller arbete, studier eller samtal med nära och kära är det ett smidigt sätt att samtala på distans. I den här guiden listar jag fyra program som man kan använda för att konversera via video, röst- eller textchatt!

Discord - Ungdomarna och gamers alternativ - Dags för videomöte? Här är 4 bra program i coronatider

Discord - Ungdomarna och gamers alternativ

Discord är ett alternativ som har blivit väldigt populärt bland ungdomar och dem som spelar online tillsammans. Det här alternativet har också blivit populärt bland studenter som studerar på distans. Det som är enkelt och smidigt med Discord är att man enkelt kan skicka en länk till sin egen kanal där man kan välja vilka man vill bjuda in. Dock så krävs det att man registrerar ett konto.

I Discord kan man både chatta via text och video i samtal. I sin egen kanal kan man också livesända sin skärm för dem som sitter i kanalen. Just nu (mars 2020) kan man dela sin skärm för max 50 personer men detta är en tillfälligt höjd gräns, vanligtvis gäller 10 personer.

Discord är gratis och fungerar på både Windows, Mac, Linux, Android, iOS samt i webbläsaren.

Zoom - Skolornas populäraste - Dags för videomöte? Här är 4 bra program i coronatider

Zoom - Skolornas populäraste

Zoom är ett alternativ som många högskolor och universitet använder sig utav för att hålla möten mellan handledare och elever. Distansstudenter använder då även detta för att presentera och demonstrera sina uppgifter.

Zoom fungerar väldigt enkelt, en användare skickar ut en länk för mötet och de övriga deltagarna behöver bara öppna länken för att delta. De får då välja om de vill använda sin kamera och mikrofon. Chatt finns också. Det finns även möjlighet att presentera saker på sin skärm via skärmdelningsfunktionen.

Zoom finns både i gratisversion och flera olika betalvarianter. Gratisvarianten har en begränsning på 40 minuter per möte och max 100 deltagare.

Google Hangouts Meet - Företagens favorit - Dags för videomöte? Här är 4 bra program i coronatider

Google Hangouts Meet - Företagens favorit

Google Hangouts Meet är nog det alternativ som är mest populärt bland företag. Detta är för att man via prenumerationen inte bara får tillgång till videomöten, utan även massor av appar från Google.

Basic-prenumerationen kostar i skrivande stund 4.68 EUR per användare och månad, och då får användaren tillgång till Hangouts Meet för upp till 100 deltagare. Användaren får även Gmail via företaget, delad kalender med företaget, 30 GB molnlagring och massa andra appar. För 150 användare i ett videomöte behöver man Business-varianten. I Enterprise-versionen kan man istället samtala via Hangouts Meet med upp till 250 deltagare.

I alla prisplaner ingår support dygnet runt.

Slack - Stilrent & smidigt - Dags för videomöte? Här är 4 bra program i coronatider

Slack - Stilrent & smidigt

Slack är också ett alternativ som många företag använder sig av för att kommunicera. Slack är väldigt trevligt för bland annat textchatt i grupp eller privat. Slack fungerar så att man har ett eget "workspace" inom företaget eller gruppen som man vill kommunicera med. I appen eller i webbläsaren kan du starta chattar med medlemmarna i din workspace. Det går även skapa kanaler för olika ämnen. Till exempel kanske man vill ha en kanal för att skicka länkar inom ämnet ni arbetar med, och en annan kanal med anteckningar från möten.

Slack finns gratis med vissa begränsningar. För små och medelstora företag finns prisplanen "standard" som i skrivande stund kostar 6.67 dollar per månad. Då får man också tillgång till gruppsamtal med upp till 15 personer med skärmdelning samt prioriterad support. I gratisversionen tillåts endast 1-1 videosamtal men för många räcker det gott och väl.


Jag har även skrivit en topplista med tips på bra webbkameror, kika gärna på den om du vill gå all in för att få till bästa möjliga videomöte. Lycka till!