Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - Microsoft Surface Pro 7 - kompetent kvalitet i kraftfullt paket

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Microsoft Surface Pro 7 - kompetent kvalitet i kraftfullt paket

18 mars 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den mobila arbetaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Jobbar du ofta på språng? Sällan still vid samma skrivbord men det händer att du av och till hänger med en uppsättning skärmar? Då skulle jag säga att Microsoft Surface Pro 7 är ett absolut klockrent alternativ och betyget för dig som ständigt är på språng blir 4,5/5, med avdraget alltjämt för de väl stora skärmkanterna runt om enheten.

Inte för soffsurfaren
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Är du den som spenderar gott om tid sittandes i soffan med en dator i knät? Då är nog inte Microsoft Surface Pro 7 något för dig. Dess finurliga stöd på baksidan är mycket smidigt på en plan yta men mot lår och knä så skär det snabbt in och blir mest en obekväm upplevelse. Känner du igen dig i beskrivningen ovan så blir tyvärr betyget inte mer än 2,5/5 då det helt enkelt finns bekvämare alternativ till ett bättre pris för sådana syften.

Prisjakt toppbetyg
Microsoft Surface Pro 7 i5 16GB 256GB
SurfplattorMicrosoft Surface Pro 7 i5 16GB 256GB
fr. 17 150,52 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Microsoft Surface Pro 7 är likt dess tidigare syskon en absolut utmärkt reskamrat för dig som spenderar mycket tid utanför traditionella kontor. Det här är en bra bärbar dator och en hyfsad surfplatta i ett och samma kraftfulla lilla paket.

Med den sjunde och i skrivande stund senaste generationen så får du dessutom tillgång till en USB-C-port som förenklar livet markant, då utbudet av kompatibla laddare och dockningsstationer utökas enormt mycket.

I och med möjligheten att med endast en kabel koppla in en dockningsstation så innebär det att denna högst portabla lilla enhet även kan bli en kraftfull stationär dator när så behövs, då du via en färdigkopplad dockningsstation enkelt kan få tillgång till såväl skärm, fast nätverksanslutning samt diverse USB-tillbehör som annat smått och gott.

Ultraportabel

Bra byggkvalité

Riktigt bra skärm

Gott om prestanda i ett litet skal

Högt pris

Lite väl stora skärmkanter

Tangentbord är fortsatt extra tillbehör

Windows fortfarande inte optimalt för endast pekskärmsanvändning

Finjusteringar och puts

I mångt och mycket så handlar den sjunde generationen Surface Pro om finjusteringar av inre såväl som yttre, jämfört med tidigare generationers Surface Pro-enheter. Microsoft har stoppat in den tionde generationens Intel i3, i5 eller i7-processor beroende på dina behov, man har fått till snabbare RAM-minne genom LPDDR4x och man har äntligen övergett Mini DisplayPort för en USB-C istället, ett mycket efterlängtat beslut!

Utöver detta så hittar vi samma skärm och bortsett ändringen från Mini DisplayPort till USB-C, samma chassi. Detta innebär att om du redan har ett tangentbord till en äldre Surface Pro så kommer du kunna nyttja den även i denna nya generation.

USB-C till allt, alltid!

Det är ingen större hemlighet i att jag är rätt frälst i USB-C och ser stora möjligheter i att kunna köra (nästan) allt via en endaste anslutning. Har du exempelvis en extern skärm med USB-C så kan du få såväl laddning som bild och även externa tillbehör via en enda sladd!

En annan stor möjlighet är den med dockningsstationer, en helt ny värld av tredjepartstillbehör öppnar sig genom möjligheterna som USB-C ger och jag har själv kört med samma dockningsstation som jag har till min MacBook och Lenovo ThinkPad även till Surface Pro 7 med strålande bra resultat.

Kanske det bästa av allt är dock helt nya möjligheter att dela laddare mellan dina enheter, en enda laddare till alla prylar, det är nästan så att man fäller en tår eller två!

Allt kostar extra

En lite intressant sak med Surface Pro är att i grunden ingår endast själva enheten med laddare. Tangentbordsskal, mus samt den Surface Pen som finns i tillbehörslistan är just det med, tillbehör.

Detta innebär att du som förstagångsköpare även behöver inkludera ett tangentbord, TypeCover för bästa upplevelse, när du köper din Surface Pro 7. Det här är lite udda i sig men mest besvärande blir det med tanke på att detta TypeCover kostar dig nästan 1500 kr extra, utöver enhetens grundpris…!

En klen tröst är att Microsoft med återförsäljare ofta kör kampanjer på såväl Surface Pro som TypeCover i paket, med ett då något bättre totalpris. Har du dessutom haft en tidigare generation Surface Pro kan du dessutom glädjas åt att tangentbordet även passar denna sjunde generation utan större besvär.

Produktivitet framför allt!

Microsoft Surface-produkterna är tydligt inriktade på alla former av produktivitet med sina skärmar i 3:2-format vilket ger mer vertikal arbetsyta jämfört med mer traditionella laptopskärmar som ofta är i 16:9 eller 16:10-formatet.

Detta är ju guld värt om man som mig jobbar mycket med text som då gärna fyller ut vertikalt framför horisontellt, åtminstone så länge man gillar läsbarhet, och jag kan verkligen tänka mig att Surface Pro 7 är ett potentiellt Excel-monster för dem som är lagda åt det hållet!

Microsofts TypeCover är dessutom förvånansvärt trevligt att skriva på sett till sitt format och sin storlek och tur är väl det, med tanke på dess pris. Det är alltså fullt möjligt att författa lite längre texter, exempelvis denna recension, på en Surface Pro 7 utan att man direkt kan säga att man lider av det!

När arbetsdagen är slut

Även om det finns mer lämpliga produkter för ren mediekonsumtion, tänk YouTube, Netflix och liknande tjänster, så skäms inte Surface Pro 7 för sig som så. Skärmen är kanske inte lika optimal i sitt format och Windows 10 lämnar fortfarande en hel del att önska när det gäller touch-gränssnitt och användning, men du kommer garanterat kunna binge-titta några timmar i valfri streamingtjänst utan besvär!

Nackdelen är dock det stöd på baksidan av Surface Pro som är så fantastiskt när du sitter vid ett skrivbord, det är fullt lika obekvämt om du försöker ha det mot knät eller lutandes mot magen. Har man sitt TypeCover vikt under enheten går det fint men samtidigt så tar det även upp en hel del extra plats istället.

Med sina 12,3” och 775 gram är det heller inte den mest smidiga enhet att balansera i händerna, men det går absolut att klara av och är väl kanske en god anledning till att träna upp sin handledsstyrka…?

Specifikationer

Processor
Intel i5, tionde generationen
RAM
16 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärm
12,3” PixelSense, 3:2-format med upplösning 2736*1824 px
Batteritid
Teoretiskt upp till 10,5 timmar
Vikt
775 gram
Övrigt
Inloggning med Windows Hello-kamera

Om surfplattor från Microsoft

Surface-produkterna är en hel uppsättning hårdvara samt tillbehör med en stilren design, hög byggkvalité och bra materialval, uppenbart tillverkade för att täcka ett mer premiuminriktat segment. Den kanske största fördelen med detta är att man genom denna produktserie får såväl hårdvara som mjukvara från samma tillverkare, likt i Apple-produkter, och därmed får en generellt sett väldigt friktionsfri datorupplevelse med alla drivrutiner och nödvändigheter direkt via Windows Update. Surface Pro är vad vi kan kalla en hybrid mellan surfplatta och laptop, fullt möjlig att använda som surfplatta med endast touch men kanske bäst med ett tangentbord och mus kopplad antingen trådat eller trådlöst.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer