search

1. Apple MacBook Pro with Touch Bar

Bästa bärbara datorn - Plats 1

Apples Macbook Pro är långt ifrån den bästa bärbara datorn om vi ser till prestanda i form av tekniskt lullull. Faktum är att Apple inte uppdaterat sina proffsdatorer sedan våren 2017. Men däremot är Apple bäst i klassen när vi pratar upplevelse. Med en Mac får du en stabil och trygg dator som puttrar på, år efter år, utan att datorn blir seg och jobbig att arbeta med. Mac OS är även bra mycket snyggare än konkurrenten Windows och lättare att behärska. På detta levererar Apple ett ekosystem i världsklass och integrationen mellan Mac OS och det mobila operativsystemet IOS är oslagbart. Det spelar liksom ingen roll hur många gigabyte i ram konkurrenterna fläskar på med eller hur många gigahertz deras processorer har. När det kommer till ren och skär användarupplevelse spelar Mac och Mac OS i en helt annan liga.

Rekommenderas av 1 Expert

2. Microsoft Surface Book 2

Bästa bärbara datorn - Plats 2

Surface-serien är Microsofts svar på Apples Macbook – en premiumdator i ett snyggt skal för den som inte räds att tömma sparkontot. Vad som skiljer dem åt, och det är en rätt rejäl skillnad, är att Surface 2 är både en bärbar dator och en surfplatta i ett. När du vill få en desktopupplevelse fäller du upp skärmen och kör på som vanligt, och när du vill använda den som surfplatta kopplar du bara loss skärmen från tangentbordet. I Surface 2 finns även gott med prestanda för proffsen – du kan redigera riktigt högupplösta bilder, fräscha upp bilder om du är fotograf och göra drösvis med avancerade kodprojekt. Surface 2 måhända inte vara en speldator, men under huven finns ändå kraft nog att klara av de flesta moderna toppspelen. Jag rekommenderar Surface 2 till den som vill ha en snygg designdator men är mer bekväm med Windows än med Mac.

Rekommenderas av 1 Expert

Proshop logo

33 440 :-

länk

3. Dell XPS 13 9370

Bästa bärbara datorn - Plats 3

XPS 13 är Dells flaggskeppslaptop och har prisats av recensenter under många år. 2018 års version är inget undantag, och förutom bra med prestanda så levereras datorn i ett tunnare chassi med 4k-skärm, samt i de nya färgerna Rose Gold och Alpine White. Vidare har nya XPS 13 åttonde generationens Intel-processorer, från i5 till i7, och en kantlös så kallad Infinity Edge-display som gör att datorjätten på allvar kan konkurrera med Apples prisade design. Skärmens kanter är så tunna att man lyckats pressa in hela 13 tum på en yta som vanligtvis rymmer 11 tum. Och där Apple valt att skala bort de flesta portarna till förmån för usb-c, väljer Dell att utrusta sin dator med både usb 3.0 och sd-kortport. Jag själv är lite av en Apple-fanboy, men skulle jag välja en Windows-dator och gå på själva designen så hade XPS 13 varit mitt förstahandsval.

Rekommenderas av 1 Expert

Proshop logo

18 373 :-

länk
Inet logo

18 990 :-

länk
CDON logo

18 990 :-

länk
Ginza logo

19 309 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Asus ROG Zephyrus GM501GS i7 16GB 512GB SSD + 1TB HDD GTX 1070

Bästa bärbara datorn - Plats 4

För den som letar efter en riktigt vass och portabel speldator, samt har budgeten till den, så tycker jag att Asus ROG Zephyrus är det självklara valet. Datorn har inte bara absurt med prestanda – den är även liten och tunn och därför enkel att plocka med sig på Dreamhack. Storleksmässigt är den som en Macbook Pro eller en XPS 13, men under skalet finner vi bland annat en Core i7-processor och ett GTX 1080-grafikkort. Med dessa kan du enkelt spela de snyggaste spelen under ett par år framöver och de ser faktiskt riktigt bra ut på den inbyggda 1080p-skärmen. På minuskontot finns aningen dålig batteritid, vilket enligt mig är något man får uppoffra för denna superprestanda. Billig är den inte, men vill du ha det absolut bästa i en så liten formfaktor som möjligt så är det svårt att hitta en likvärdig, och billigare, konkurrent.

Rekommenderas av 5 Experter

Dustin Home logo

23 490 :-

länk
CDON logo

26 990 :-

länk
Inet logo

26 990 :-

länk
Webhallen logo

23 899 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Apple MacBook

Bästa bärbara datorn - Plats 5

Alla är inte i behov av den kraft som finns i Macbook Pro. Många prioriterar trots allt portabilitet före prestanda och då kan Apples Macbook vara ett alternativ. Här snackar vi en dator som är så tunn och så liten att den hade kunnat få plats i ett kuvert. Apple skeppar datorn i flera färger – exempelvis Rose Gold och Guld, så har du en Iphone i någon av dessa färger är det enkelt att matcha dem. Prislappen för Macbook ligger farligt nära den för Macbook Pro och då får du en relativt klen processor som bara klarar det mest nödvändiga. Å andra sidan väger datorn mindre än ett mjölkpaket. Tangentbordet är en riktigt vattendelare där många avskyr det (tangenterna är lägre och mindre responsiva än tidigare) och andra älskar det - jag tillhör de sistnämnda. För mig som skriver mycket är Macbook därmed den ultimata skrivkompanjonen.

Rekommenderas av 1 Expert

Dustin Home logo

18 024 :-

länk
CDON logo

17 990 :-

länk
Proshop logo

19 691 :-

länk

6. Lenovo YOGA 920-13IKB

Bästa bärbara datorn - Plats 6

Precis som i fallet Surface 2, är Lenovo Yoga 920 en ”2-i-1”-enhet som kombinerar laptop och surfplatta. Lenovos dito är dock bra mycket billigare än Microsofts modell – vilket så klart speglas i kvalitetskänslan och prestandan som fått ta lite stryk. Men för gemene användare räcker Lenovo Yoga 920 fint. Prestandan är god och täcker de flestas behov, skärmen kan vridas 360 grader och blir därför riktigt flexibel. Hårdvaran är dessutom rysligt snygg. Ska jag hitta något jag inte gillar med datorn får det bli ljudnivån. Det slimmade chassit gör datorn ganska varm, vilket kan göra att den stundtals är störande högljudd. Men på det stora hela har Lenovo lyckats leverera en dator som både är slimmad och vacker att titta på. Det här är ett av de bästa köpen du kan göra i år – speciellt om du är i behov av en lätt laptop och en kompetent surfplatta.

Rekommenderas av 1 Expert

Proshop logo

13 490 :-

länk

Bästa bärbara datorn

calendar

9 juli

Datorer

Datorer

108

Sommarsemestern är inte bara sol och bad – det är även ett perfekt tillfälle att börja skriva på den där boken du alltid drömt om, eller spela klart backloggen med spel du samlat på dig. Oavsett finns det datorer för alla smaker och tycken, där vissa stoltserar med grym prestanda och andra med en smidig och bärbar formfaktor.

Andréas Göransson betygsätter bästa bärbara datorn

Jag har därför satt ihop en lista med de bästa bärbara datorerna under 2018. Observera att jag själv använder Mac i min vardag varvid Mac OS är, enligt mig, ett mycket bättre operativsystem. Men det betyder så klart inte att Windows är dåligt! Därför blandade jag listan med tre Windows-datorer och två som kör Mac OS. Varsågod!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andréas Göransson


Andréas Göransson

2018-07-09

Läs mer om oberoende experter