search

1. Acer Swift 5 SF514-52T (NX.GTMED.007)

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 1

Acer Swift 5 är en läckert slimmad dator med en 14 tum stor skärm. Designen är verkligen stilren och snygg – de matta och mörka metallytorna i kombination med den guldiga listen i gångjärnet gör att den ger ett lyxigt intryck. Det här är en av mina favoritdatorer i prisklassen och hade jag inte varit en inbiten Mac-nörd så hade Acer Swift kunnat bli den dator jag tog med mig på resande fot. Skärmen är dock ett minus, då den är relativt blek och inte särskilt ljusstark. Man bör alltså satsa på en annan dator om man tänkt använda den till exempelvis fotoredigering. Däremot är tangentbordet fantastiskt skönt och en fröjd att skriva längre texter på. Det är bra stuns i tangenterna och jag gillar verkligen att Acer även petat in bakgrundsbelysning. Acer Swift är en billig och stadig skrivkompanjon, vars design även tilltalar mig som Apple-frälst.

Rekommenderas av 1 Expert

CDON logo

13 999 :-

länk

2. Apple MacBook Air

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 2

Egentligen borde jag inte rekommendera Macbook Air vid det här laget. Hårdvaran i datorn är verkligen lastgammal och Apple borde ha uppgraderat modellen, eller skrotat den för längesedan. Dock går det inte att frångå det faktum att Macbook Air är den enda modellen under 10 000 kronor som kommer med Mac OS – ett operativsystem som jag anser är vida överlägset Microsoft Windows. Mac OS är helt enkelt smidigare och har ett system som är snyggare, bättre integrerat med mina andra Apple-produkter och dessutom finns det få virus till plattformen. Macbook Air är fortfarande riktigt snygg och formfaktorn är både enkel och smidig. Kan du stå ut med gammal hårdvara, eller vänta lite till på en uppgradering från Apples sida, så är Macbook Air en dator att spana in. Mac OS är faktiskt så pass mycket bättre än Windows att det är värt det.

Rekommenderas av 3 Experter

NetOnNet logo

9 490 :-

länk
MediaMarkt logo

9 490 :-

länk
Webhallen logo

9 990 :-

länk
Dustin Home logo

10 494 :-

länk
Proshop logo

11 418 :-

länk
Inet logo

9 489 :-

länk
CDON logo

10 990 :-

länk
Ginza logo

12 099 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Hp Envy 13-ad005no

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 3

Envy-serien är HP:s ”mellanmodeller” och placerar sig någonstans mellan Pavilion och Spectre. Men bara för att det är HP:s mellanbarn betyder det inte att datorn är medioker – tvärtom. Det här är en dator som andas lyx med sitt slimmade chassi i aluminium. Förutom ett snyggt yttre bjuder Envy på en fullt kompetent skärm där det enda som egentligen stör är glasytan som drar åt sig reflektioner. Å andra sidan får vi ett bättre färgspektrum där både filmer och bilder får ett helt nytt liv. Även prestandan är god i den här datorn och den fungerar utmärkt för att skriva såväl som för enklare bild- och videoredigering. Något som jag personligen uppskattar väldigt mycket är batteritiden. HP utlovar cirka 14 timmar, men det beror såklart helt på vad för sysslor man gör. Summa summarum: vill du ha en liten, nätt och snygg laptop med en för priset utmärkt skärm så är Envy modellen för dig.

Rekommenderas av 1 Expert

4. Dell Chromebook 13 3380

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 4

Det här är listans udda fågel och en dator som är helt molnbaserad. Dell Chromebook bygger på Googles onlinefilosofi och operativsystemet är ständigt uppkopplat och alla dina filer hamnar i molnet. Detta innebär att du inte kan installera ”vanliga program” som på Windows och Mac OS, men å andra sidan vinner du på att få en enhet som är supersäker och som inte kräver särskilt mycket underhåll. Chromebook är den perfekta skrivdatorn och du behöver aldrig oroa dig över en kraschad hårddisk; allt finns ju online och i säkert förvar i Googles servrar. Detta återspeglas även på prislappen som ligger på en väldigt låg nivå. Jag rekommenderar den här till de som inte har något större intresse för datorer men som ändå vill ha något som är mer gediget än en surfplatta. För det är i princip omöjligt att förneka hur smidigt det är med en dator som är kopplad direkt till molnet.

Rekommenderas av 1 Expert

ComputerSalg logo

3 587 :-

länk
Proshop logo

3 589 :-

länk
CDON logo

4 090 :-

länk
Ginza logo

3 599 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Lenovo Ideapad 720S-13 i5 8GB 256GB PCIe SSD

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 5

Om du vill ha en dator med stor skärm som ändå inte känns klumpig så kan Ideapad 720 falla dig i smaken. Den levereras i två utföranden – 13 tum och 14 tum, och är riktigt slimmad. Med en liten formfaktor kommer så klart andra delar ta stryk, men i fallet Ideapad är kompromisserna ändå förvånande få. Datorn kommer med ett tangentbord som förvisso är litet, men som verkligen skiner av gedigen byggkvalitet. Ideapad 720 låter även extremt bra för sitt format; det går utmärkt att se en film utan hörlurar och ändå få en mustig upplevelse. När det kommer till skärmen är det 1080p som gäller och matt yta, vilket ger en något sämre färgåtergivning men så slipper du också störande reflektioner. Jag gillar att Lenovo lyckats klämma in så mycket skärm på så liten yta, och hade skärmen bara varit snäppet bättre hade denna dator definitivt hamnat högre på min lista.

Rekommenderas av 1 Expert

6. Asus ZenBook UX430UAR-PURE5X

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr - Plats 6

Är man ute efter en billig bärbar dator med en bra skärm för sitt pris, då är Asus Zenbook UX430UAR-PURE5 värd att spana in. Skärmen är matt och därför riktigt bra i ljusförhållanden där det skarpa ljuset annars hade reflekterats på ett störande sätt. Det är inte den lättaste datorn i prisklassen och kvalar in på 1,25 kilo. Dock har Asus varit generösa nog att skeppa den med fodral – något undertecknad uppskattar! Däremot är tangentbordet kanske inte det bästa. Det klickar rätt frenetiskt och bakgrundsljuset tenderar att läcka ut på sina håll. Kan man bortse från detta är datorn ett ypperligt val och chassit är verkligen supersnyggt. Kort sagt – det finns bättre i klassen men få levereras i ett så snyggt paket som Asus erbjuder. Och jag gillar verkligen att Asus tänkt steget längre och skeppar datorn komplett med ett fodral. Tummen upp för det!

Rekommenderas av 3 Experter

Inet logo

9 999 :-

länk
CDON logo

9 999 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 10.000 kr

calendar

20 juli

Datorer

Datorer

52

Att köpa en dator kan både kännas dyrt och krångligt. Men faktum är att det inte alls behöver att vara så – det finns många alternativ där ute där du kommer en god bit under 10 000 kronor. Det är måhända inga prestandamonster att tala om, men ändå datorer som klarar det mesta av alla vardagsbestyren.

Andréas Göransson betygsätter bästa bärbara datorn under 10.000 kr

Jag har listat sex stycken favoriter där både Windows, Mac OS och Chrome OS finns representerade. Det finns, kort och gott, något för alla smaker och förhoppningsvis kan listan hjälpa dig i jakten efter din nästa dator.

Jag hoppas att du gillar det du läser. Varsågod och lycka till!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Andréas Göransson


Andréas Göransson

2018-07-20

Läs mer om oberoende experter