search

1. Asus VivoBook 14 F415JA-EK057TNY

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 1
Stämpel

+

Prestandan, kvalitén, vikten

Något liten disk

Först ut i denna lista är en dator från Asus. Skärmen är 14 tum stor, vilket gör den till en lite mindre dator. Men trots det ger den en bra bild.

Under huven gömmer sig bra prestanda i form av Intels processor i3-1005G1, 8 GB snabba minnen och en mycket snabb disk på 256 GB. Det här en kompetent dator som klarar det mesta i kontorsväg utan problem. Bygget håller hög kvalitet och vikten ligger på låga 1,6 kg.

Asus har byggt in en snabbladdningsfunktion som gör att batteriet laddas upp till 60% på bara 49 minuter. Tangentbordet håller bra kvalitet och känslan är helt okej. Den trådlösa uppkopplingen klarar hastigheter över 300Mb/sek för den som har tillgång till sådant.

En lätt dator med bra prestanda och hög kvalitet.

2. Hp 14-CF3414noNY

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 2
Stämpel

+

Vikten, processorkraften

Windows 10 S, lite minne

HP är kända för bra kvalitet. Här är en liten 14 tums-dator med Intels processor i3-1005G1, 4 GB snabba minnen och en mycket snabb disk på 256 GB.

Skärmen ger en bra bild och prestandan är god. Visserligen hade 8 GB minne varit trevligt, men kontorsjobb, surf, e-post och andra lättare uppgifter är ändå inga problem för denna dator.

Vikten är låga 1,43 kg vilket gör den mycket lätt att ta med sig. För den som jobbar med lite bildredigering är skärmen en fördel då den är av IPS-typ. Trots sina 14 tum klarar den full-HD i upplösning. Perfekt för filmtittande.

Snabb trådlös uppkoppling finns det stöd för. Förinstallerat är Windows 10 S men man kan enkelt konvertera till Windows 10 Home. S-versionen är lite "stramare", vilket gör den mindre resurskrävande än Home-versionen.

Lätt dator med helt okej prestanda.

3. Lenovo V14 ADA 82C6006CMXNY

Stämpel

+

Prestandan, skydd mot spill

Priset/prestandan, något liten disk

En dator med AMD Ryzen 3 3250U presenteras här. Denna Lenovo är utrustad med 8 GB snabba minnen och en mycket snabb disk på 256 GB.

Trots den ganska höga prestandan lyckas batteriet ändå driva datorn i upp till 6 timmar. Skulle energin i batteriet tryta går det att snabbladda det till 50% på 30 minuter.

Prestandamässigt är det här en helt okej dator. Kontorsjobb, sociala medier, e-post med mera går som en dans. Den 14 tum stora skärmen klarar full-HD och film visas helt okej. Snabb trådlös uppkoppling när så erbjuds är inga problem.

Vikten ligger på 1,6 kg, vilket är hanterbart för en bärbar dator. Tangentbordet har inbyggt skydd mot spill som kan rädda den slarvige som äter och dricker vid datorn.

Smidig dator med helt okej prestanda.

4. Lenovo IdeaPad S145-15 81UT0021MXNY

Stämpel

+

Priset, stabilt bygge

Prestandan, liten disk, lite minne

För en användare med lägre budget kan den här datorn vara ett alternativ.

Processorkraften är en AMD Ryzen R3-3200U och den är helt okej. 4 GB snabba minnen och en liten disk på 128 GB, som är mycket snabb, är vad som ingår för pengen.

Skärmen är 15 tum stor. Bygget är stabilt och känns bra. Skärmen klarar full-HD och ger en helt okej bild. Snabb trådlös uppkoppling och en batteridrifttid på upp till 4 timmar.

Priset hålls nere genom liten disk och 4 GB minne samt den mindre kraftfulla processorn. För den som skall jobba med sociala medier, hantera e-post och jobba med kontorsprogram räcker den här datorn mer än väl.

En lågprisdator med helt okej prestanda för vardagsbruk.

Bästa bärbara datorn under 5000 kr

calendar

19 jan 2021

Datorer

Datorer

3 208

En bra bärbar dator som inte kostar mer än 5000 kronor, går det att få? Ja, det beror på vilka krav man har. Det går absolut att få en bra bruksdator utan att betala mer än 5000 kronor. Den här listan presenterar datorer som är värda att titta närmare på, men räkna inte med topprestanda!

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 5000 kr

Accepterar du en tidigare generation av processor kan priset hållas nere. Processorn är det man kan kalla motorn i en dator. Grafikprocessorn är motorn för all grafik. Datorspel kan kräva en kraftfull grafikprocessor. Program som används för att skapa film och 3D-program är krävande för både processor och grafikprocessor. En bärbar dator som mäktar med sådana program är dyra. De datorer som presenteras här fungerar istället för mer vardagliga ändamål, som att skriva och surfa.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter