Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Lenovo V155 / 15.6" / FHD / R3-3200U / 8GB / 256GB SSD M.2 …

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 1

Det här är en trevlig dator från Lenovo!

AMD:s senaste generation av processormodellen Ryzen 3-3200U och 8 GB internminne gör den till en bra dator. Kraften räcker till för enklare spel, kontorsjobb, surf och enklare bild-, film- eller ljudredigering.

Den snabba disken (SSD, 256 GB) gör den till en mycket snabbstartad dator. Ytterligare en trevlig sak med denna dator är att den har en DVD-brännare vilket är ovanligt idag.

Självklart har nätverkskortet för trådlös uppkoppling stöd för den snabbaste standarden. För den som uppskattar numeriskt tangentbord är det här också ett bra val.

Vikten på 2,2 kg är inte så mycket med tanke på att den har en DVD-brännare. Drifttiden på närmare 5 timmar gör den flexibel att ta med sig ut.

För dig som vill ha en allround-dator av senaste snitt med helt okej prestanda är det här ett bra val.

+

DVD-brännare, 8 GB minne

Klarar inte kraftfulla spel

4 990 :-

länk

5 190 :-

länk

2. Hp Notebook 15-db0999no / 15.6" / FHD / R5-2500U / 4GB / 12…

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 2

För att hålla priset nere är denna dator bestyckad med endast 4 GB internminne, vilket gör att processorn får jobba lite mer. Den har en snabb disk (SSD) på 128 GB. Processorn är en AMD Ryzen 5-2500u som håller bra klass.

Snabb trådlös uppkoppling, två snabba USB-portar och skärmen har stöd för full-HD. Datorn har ett USB-C-uttag, den senaste och idag snabbaste kopplingen mellan externa enheter. Det går utmärkt att ladda en telefon eller koppla in en extern skärm via USB-C.

Datorns tangentbord har också en numerisk del. För de som jobbar med kontorsprogram kan det underlätta i arbetet. Vikten är relativt låg, bara 1,77 kg, som gör den lätt att ta med.

Är du ute efter en dator för vardagsbruk som är relativt lätt att bära, har ett okej pris, numeriskt tangentbord och snabbladdning av batteriet är det här ett bra val.

+

USB-C, snabbladdning, vikten

Liten disk, något klen processor

star

På 2 listor

4 990 :-

länk

3. Acer Aspire A515 - i3 4GB 128GB

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 3

Motorn i denna dator utgörs av Intel Core i3-8145U, som tillhör den lägre prestandaklassen. 4 GB internminne är också minimum för att datorn inte skall bli för långsam. Det finns dock möjlighet att installera upp till 16 GB minne.

Den här datorn hade ett lägre pris för några månader sedan, vilket gör att prestandan du får i förhållande till priset är mindre nu.

Som lagringsplats sitter det en snabb disk på 128 GB. 4 stycken USB-anslutningar för externa enheter, snabb trådlös uppkoppling och möjlighet att ansluta till en TV finns.

Skärmen är fin och har stöd för full-HD och datorn kan därför erbjuda en bra filmupplevelse. Batteriet klarar att driva datorn i upp till 9,5 timmar. Tangentbordet har numerisk del och själva bygget är helt okej. Relativt låg vikt med bara 1,8 kg.

Det här är en helt okej dator, lätt att bära med sig och batteritiden är mycket bra.

+

Vikten, batteritiden

Prestandan, priset, liten hårddisk

4 990 :-

länk

4 990 :-

länk

4. Lenovo Ideapad S145-15IWL (81MV00RPMX)

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 4

En ny modell för året är denna relativt lättviktiga dator från Lenovo.

Motorn i datorn är en Intel Pentium 5405U-processor och 8 GB internminne. Tillsammans ger de datorn en relativt okej prestanda, även om det tillhör det lägre skiktet.

Tyvärr har det även här skett en prisökning de senaste månaderna, vilket innebär att du får mindre prestanda i förhållande till priset.

Istället för att lägga pengarna på prestanda har den här datorn en något större disk för lagring. Det är en snabb disk på 256 GB. 2 års garanti erbjuder Lenovo. Vikten är 1,85 kg.

Bygget är helt okej och skärmen, som stöder full-HD, ger en fin bild även när man tittar på film. Numeriskt tangentbord, 2 stycken USB-anslutningar för externa enheter samt anslutning för TV finns. Snabb uppkoppling via trådlöst nätverk.

Datorn är lätt att bära med sig, har helt okej prestanda och en hyfsat stor disk.

+

Vikten, 8 GB minne

Prestandan, priset

4 990 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 5000 kr

calendar

25 sep 2019

Datorer

Datorer

81

En bra bärbar dator som inte kostar mer än 5000 kronor, går det att få? Ja, det beror på vilka krav man har. Det går till exempel utmärkt att få en bra bruksdator utan att betala mer än 5000 kronor. Den här listan presenterar datorer som är värda att titta närmare på. Men räkna inte med topprestanda!

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 5000 kr

Accepterar du en tidigare generation av processor kan priset hållas nere ganska mycket. Processorn är det man kan kalla motorn i en dator. Grafikprocessorn är motorn för all grafik. Datorspel kan kräva en kraftfull grafikprocessor. Program som används för att skapa film och 3D-program är krävande för både processor och grafikprocessor. En bärbar dator som mäktar med sådana program är dyra. De datorer som presenteras här fungerar istället för mer vardagliga ändamål, som att skriva och surfa.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter