Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Lenovo Ideapad 330-15IKBR (81DE015YMX

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 1

Först ut är en mycket prisvärd dator.

Denna modell innehåller Intels processor generation 8 av Core i5. Processorn är en mellanklassversion av Core i5, en vanlig modell i många datorer som ger datorn bra med fart. De 8 GB minne som den är utrustad med hjälper till att höja farten ytterligare. Tillsammans gör de datorn till en trevlig sak att jobba med.

Skärmen är 15" och stöder full-HD. Film kommer att se bra ut på skärmen, bilder likaså. Enklare bild-, ljud- och filmredigering fungerar bra på denna dator, och det numeriska tangentbordet underlättar vid kontorsjobb. Disken är en SSD, inga mekaniska delar alltså, och inte lika känslig för stötar.

Disken är liten men snabb, så denna dator lämpar sig väl till den som i första hand vill ha en snabb dator men inte planerar att spara så mycket på disken.

+

Snabb, 2 års garanti

Liten disk

2. Hp Notebook 15-da0017no, 15.6", i5-8250U, 4 GB RAM, 128 GB SSD

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 2

Dator från HP utrustad med en Core i5 generation 8-processor från Intel. Internminnet utgörs av 4 GB och det räcker för normalt, enklare bruk. Disken är en SSD och rymmer 128 GB, vilket är något litet men för surf och kontorsbruk räcker den till.

Skärmen stöder inte full-HD. Här är det en något lägre upplösning som gäller, det man kallar för HD-ready. Två stycken USB 3.1-uttag finns, samt 1 stycken USB 2.0, den långsammare anslutningen.

Det som gör den här datorn mer intressant är att den har en en DVD-brännare. Det är sällsynt på bärbara datorer idag. Den har också stöd för MU-MIMO trådlös anslutning. MU-MIMO innebär en stabilare uppkoppling om även routern/modemet stöder funktionen.

Datorn lämpar sig väl till den som vill ha en bärbar dator med optisk enhet, en stabilare trådlös anslutning och kan göra avkall på full-HD-skärm.

+

Optisk enhet, MU-MIMO, 2 st USB 3.1

Liten disk, HD-ready-skärm, 4GB RAM

MediaMarkt logo

4 997 :-

länk

3. Lenovo Ideapad 330-15ARR (81D2005BMX)

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 3

Lenovo har lyckats bygga en trevlig dator med den här modellen. Den baseras på en processor från AMD, en Ryzen 5 - 2500u. Processorn är inte lika kraftfull som Intels Core i5-8250u, som sitter i de två förstnämnda datorerna, men klarar sig väldigt bra ändå.

Internminnet på 8 GB hjälper till att höja prestandan och den 256 GB stora SSD:n tillför utrymme till annat än operativsystem och surf. Datorn startar snabbt och har inga problem med att ha flera program igång samtidigt.

Skärmen stöder full-HD, det trådlösa nätverkskortet klarar ac-standarden (den höga hastigheten) och två stycken USB 3.1-uttag möjliggör snabb koppling till en extern enhet. För den som vill ha numeriskt tangentbord finns det på denna dator.

Är du ute efter en dator som har mycket minne, relativt stor och snabb SSD tillsammans med en bra processor är det här ett bra val.

+

8 GB minne, 256 GB SSD, full-HD

Processorn är lite klenare än 8250u

NetOnNet logo

5 081 :-

länk

4. Hp Notebook 15-db0999no / 15.6" / FHD / R5-2500U / 4GB / 12…

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 4

Tar vi bort lite kraft hamnar vi på denna Notebook från HP.

För att hålla priset nere är datorn bestyckad med 4 GB internminne och en snabb disk (SSD) på 128 GB. Processorn är en AMD Ryzen 5-2500u som är prisvärd. Nätverkskortet för trådlös uppkoppling klarar den höga ac-hastighetsstandarden. Två snabba USB-portar finnes, och skärmen har stöd för full-HD.

Datorn har också ett USB-C-uttag, den senaste och idag snabbaste kopplingen mellan externa enheter. Det går utmärkt att ladda en telefon eller koppla in en extern skärm via USB-C.

Den här datorns tangentbord har också har en numerisk del. För de som jobbar med kontorsprogram kan det underlätta i arbetet. Vikten är relativt låg, bara 1,77 kg, vilket gör den lätt att ta med sig.

Är du ute efter en dator som är relativt lätt att bära, har ett bra pris, numeriskt tangentbord och snabbladdning av batteriet är det här ett bra val.

+

USB-C, snabbladdning, vikten

Disken är liten, CPU något klen

star

På 2 listor

Webhallen logo

4 990 :-

länk

5. Lenovo Ideapad 330-15IKB (81DC00CKMX

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 5

En prisvärd dator under 4000 kr? Ja, när detta skrivs finns denna dator från Lenovo att köpa under 4000 kronor. Men är den bra? Ja, sett till priset är den utmärkt.

Processorn är en Intel generation 7, vilket innebär att den är lite klenare än generation 8. Det håller också priset nere. Internminnet är endast på 4 GB, vilket också gör att priset kan hållas lite lägre. Men den skäms ändå inte för sig, för den har en mekanisk disk på hela 1000 GB!

Skärmen är 15" stor och HD-ready, d.v.s. inte lika hög upplösning som full-HD. Nätverkskortet för trådlös uppkoppling skäms inte för sig det heller, för det klarar den snabba ac-standarden.

Två stycken USB 3.1 och ett USB-C-uttag har också klämts in i denna dator. Batteriet klarar en driftstid på upp till 6 timmar och vikten är 2,2 kg.

Har priset betydelse, en stor hårddisk är viktig och numeriskt tangentbord en bonus, är det här en dator för dig.

+

Disken, USB 3.1 och USB-C

Processorn, HD-ready skärm

NetOnNet logo

3 981 :-

länk
MediaMarkt logo

5 497 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 5000 kr

calendar

13 jun 2019

Datorer

Datorer

47

En bärbar dator som inte kostar mer än 5000 kronor, går det att få någon som är bra? Ja, det beror på vilka krav man har. Det går utmärkt att få en bra bruksdator utan att betala mer än 5000 kronor. Den här listan presenterar datorer som är värda att titta närmare på. Accepteras en tidigare generation av processor kan priset hållas nere.

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 5000 kr

Motorn i en dator är i huvudsak det man kallar för processor. För all grafik är motorn grafikprocessorn. Spel kan kräva kraftfull grafikprocessor, även program som används för att skapa film. 3D-program är krävande för både processorn och grafikprocessorn. En bärbar dator som mäktar med sådana program ligger i en annan prisnivå. De datorer som presenteras här fungerar fint för de flesta vanliga ändamålen som att skriva och surfa.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter