search

1. Lenovo Ideapad S145-15IWL (81MV00RQMX)

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 1

En dator från Lenovo med en Intel Core i7-processor ser du här. Det är i7-8565U som sitter under huven tillsammans med 4 GB minne. Kraften från detta räcker till för enklare spel, kontorsjobb, surf och enklare bild-, film- eller ljudredigering.

Den snabba disken (SSD, 128 GB) gör den till en mycket snabbstartad dator. Sätt i mer minne och datorns prestanda höjs till en högre nivå. Skärmen stöder full-HD och är en helt okej skärm. Självklart har nätverkskortet för trådlös uppkoppling stöd för den snabbaste standarden. Numeriskt tangentbord finns för den som uppskattar ett sådant.

Vikten är bara 1,85 kg vilket gör den till en lätt dator att ta med sig under armen. Drifttiden på närmare 5 timmar gör den flexibel att använda när man saknar nätuttag.

För dig som vill ha en allround-dator med helt okej prestanda är det här ett bra val.

+

Processorn, vikten

Liten disk, lite minne

4 990 :-

länk

2. Asus R543UA-GQ2705T, Intel Core i5-8250U, 4 GB RAM, 500 GB HDD

Bästa bärbara datorn under 5000 kr - Plats 2

I denna Asus-dator sitter det en Intel Core i5-8250U med 4GB minne. Disken är en mekanisk disk på hela 500GB. Det ger dig gott om plats för mycket lagring.

Prestandan i denna dator är helt okej för enklare spel, kontorsjobb, surfa med mera. Disken, en mekanisk disk (HDD) och dess storlek ger plats för mycket men gör den inte lika snabbstartad som en dator med en SSD.

Nätverkskortet stöder snabb trådlös uppkoppling och de sedvanliga anslutningarna som USB och HDMI finns på datorn.

Vikten är 1,9kg, vilket kan anses lågt för en dator med mekanisk disk och stabilt bygge. Skärmens upplösning klarar endast HD-readyformatet (ej Full HD) men är trots det en bra skärm. Grafikkortet är integrerat och klarar enklare spel.

Asus bygger datorer av hög kvalitet och det är vad du betalar för här.

+

Processorn, stor disk

Lite minne, låg skärmupplösning

4 999 :-

Pris hämtat 6/3

länk

6 100 :-

länk

3. Lenovo Ideapad S145, Intel Core i3-1005G1, 4 GB RAM, 128 GB…

Här är en lättviktare från Lenovo med en av Intels nyaste processorer, Core i3-1005G1. Det är en ganska snabb processor och den jobbar med 4 GB minne.

En mycket snabb disk (SSD) på 128 GB ser till att datorn startar på mindre än 40 sekunder. Skärmen klarar full-HD och ger en bra och fin bild. Fungerar fint för filmtittande och bildredigering. Det senare är dock något som kan kännas lite segt på den här datorn.Den är i första hand avsedd för kontorsjobb, surf och sociala medier. Disken är lite liten för att hålla på med större jobb.

Vikten på bara 1,6 kg liksom batteritiden på upp till 6 timmar är sådant som tilltalar med den här datorn. Den är också bara 14" stor, vilket håller vikten låg. Sedvanliga anslutningar samt snabb trådlös uppkoppling finns på datorn.

Fungerar fint för den som vill ha en lätt dator med okej prestanda.

+

Vikten, senaste processorn

Liten disk, lite minne

5 495 :-

länk

4. Hp Notebook 14-ck1006no

En lätt dator som är ganska snabb och med lång batteritid för den som reser.

Denna HP-dator har en fin Intel i5-8250U som ger bra prestanda. 4 GB minne och en mycket snabb 128 GB stor disk gör datorn till en trevlig upplevelse. Skärmen, som är 14" stor, är fin och klarar HD-ready-upplösning. Inte den bästa upplösningen för den som vill se på film i HD-upplösning men ger ändå en bra upplevelse.

Batteritiden är det som tilltalar mest med den här datorn, upp till hela 12,5 timmar! Vikten är den andra faktorn som är en styrka hos denna dator, bara 1,47 kg. Som grädde på moset är datorn utrustad med snabbladdning för den som har lite bråttom.

USB-anslutningar, HDMI och stöd för snabb trådlös uppkoppling är andra faktorer som tilltalar med den här datorn. Den fungerar fint till kontorsjobb, sociala medier och surfning. Enklare bildredigering fungerar också.

+

Batteritiden, processorn, vikten

Liten disk, lite minne

4 990 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 5000 kr

calendar

2 mar 2020

Datorer

Datorer

629

En bra bärbar dator som inte kostar mer än 5000 kronor, går det att få? Ja, det beror på vilka krav man har. Det går att få en bra bruksdator utan att betala mer än 5000 kronor. Den här listan presenterar datorer som är värda att titta närmare på, men räkna inte med topprestanda!

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 5000 kr

Accepterar du en tidigare generation av processor kan priset hållas nere. Processorn är det man kan kalla motorn i en dator. Grafikprocessorn är motorn för all grafik. Datorspel kan kräva en kraftfull grafikprocessor. Program som används för att skapa film och 3D-program är krävande för både processor och grafikprocessor. En bärbar dator som mäktar med sådana program är dyra. De datorer som presenteras här fungerar istället för mer vardagliga ändamål, som att skriva och surfa.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter