search

1. Lenovo V15 82C500A3MX

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 1
Stämpel

+

Windows Pro, prestandan, priset

Större disk vore trevligt

Lenovo har petat in Intels senaste generation av Core i5-processorerna i denna dator, och den gör ett riktigt bra jobb.

8 GB snabba minnen höjer prestandan och en 256 GB snabb disk gör datorn startsnabb. Kraften i datorn räcker till för kontorsjobb och surf utan några problem. Bild-, ljud- och filmredigering går att utföra, men filmjobben kan bli något tungt för datorn.

Windows 10 Pro är förinstallerat. Fördelen med Pro-versionen är att bl.a. krypteringsprogrammet Bitlocker ingår. Jag rekommenderar verkligen att kryptera disken, blir datorn stulen och inloggningen är lösenordsskyddad blir det mycket svårt att komma åt innehållet på disken.

Tangentbordet har numerisk del för de som önskar det. Snabb trådlös uppkoppling är möjlig. Höljet är gjort i Polykarbonat-ABS, en legering som gör höljet extra hållbart.

En snabb och säker dator för den som vill säkra sina dokument.

2. Asus Vivobook 14 D413DA-EK220T

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 2
Stämpel

+

Vikten, minnesmängden

Priset/prestanda, något liten disk

star

På 2 listor

En katt bland hermelinerna är denna Asus-dator, då det i dagsläget är Lenovodatorer som är bäst i prisklassen 5000-6000. Men Asus Vivobook 14 tränger sig in på listan med sin smidiga skärm på 14 tum och NanoEdge-ram.

NanoEdge innebär att ramen runt skärmen är extra smal, vilket gör datorn fysiskt mindre. På så sätt får man också ned vikten till låga 1,4 kg. Kraften utgörs av AMDs Ryzen 3-3250U-processor och 8 GB snabba minnen. Asus har dessutom satt i en mycket snabb disk på 256 GB. Windows 10 S är installerat men går att kostnadsfritt uppgradera till Windows Home.

Prestandan i datorn gör att den klarar kontorspaket och surf lätt som en plätt. Bildredigering går bra medan film och ljudredigering känns långsamt och datorn får jobba. Uppkoppling trådlöst kan ske med hög hastighet.

Lätt dator i stabilt hölje med en skärm som stöder full-HD!

3. Lenovo IdeaPad 3-15 81W4000YMX

Stämpel

+

Prestandan, priset, batteritiden

Här är en dator som Lenovo har plockat ihop. Den har processorn AMDs R3-4300U och en skärm på 15 tum.

Den här datorn startar (nästan) snabbare än blixten tack vare den mycket snabba disken på 256 GB. 8 GB snabba minnen är ett plus!

Den integrerade grafikkretsen ser till att presentera en fin bild på skärmen som stöder full-HD. Film i 15"-storlek är lite trevligare än 14 tum.

Enklare redigering av ljud, bild eller film är inga problem och vardagssysslor flyter på lätt. Detta kan man hålla på med i nästan 10 timmar utan nätsladd.

Uppkoppling trådlöst klarar den med mycket hög hastighet om sådan finns tillgänglig. Vikten är inte så stor för en dator i denna storlek, den är 1,7 kg lätt.

15 tum under armen, nästan 10 timmar utan nätsladd och 2 års garanti är den här datorns främsta fördelar.

4. Lenovo IdeaPad 3-14 81W3000DMX

Stämpel

+

Prestandan, priset, batteritiden

Denna Lenovodator får representera det röda lagets (AMD) motsvarighet till det blå lagets (Intel) i5-1035G1. Processorn som sitter i denna dator är AMDs R3-4300U. Det är en mycket bra processor av den nyaste serien från AMD.

Du får också 8 GB snabba minnen och en mycket snabb disk. Storleken på den är 256 GB och har plats för lagring utöver Windows. Skärmen är 14 tum stor och stöder full-HD. Film är inte dumt att titta på även om bilden inte blir större än 14".

Grafikkretsen är integrerad och fixar enklare spel. Datorn har inga problem med diverse redigeringar av ljud, bild eller film. Uppkoppling trådlöst klarar den med mycket hög hastighet.

Vardagssysslor flyter på sömlöst och kan utföras i nästan 11 timmar på enbart batteridrift. Perfekt för den som är på resande fot.

En smidig dator men lång batteridriftstid och 2 års garanti till bra pris.

Bästa bärbara datorn under 6000 kr

calendar

2 nov 2020

Datorer

Datorer

2 216

En bärbar dator som kostar mindre än 6000 kronor klarar inte tyngre program och avancerade spel, så om det är det du är ute efter bör du gå upp några prisklasser. Denna lista innehåller intressanta alternativ under 6000 kronor som klarar av enklare spel och annan vardaglig användning. Har du en ännu mindre budget så kan du kolla på min andra lista, "Bästa bärbara datorn under 5000 kronor".

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 6000 kr

Jag anser att en dator ska ha minst 4 GB minne. Ju mer minne desto snabbare är den när man t.ex. öppnar många program. En bra processor, själva motorn i datorn, är också ett kriterium. Två fabrikat finns det av processorer: Intel och AMD. Intel är generellt bättre än AMD, men AMDs processorer är oftast mer prisvärda. Disken i datorn bör vara på minst 128 GB. 128 GB räcker till, i dessa fall, Windows och några program. 250 GB anser jag annars är ett minimum då det går ganska snabbt att fylla disken.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter