Advized - oberoende köprådlogologo
search

1. Asus VivoBook 15 K505ZA-BQ142T

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 1

Här är min första rekommendation, Asus VivoBook 15. Den väger bara 1,6 kg men är ändå en bra dator för att skriva och surfa.

Processorkraften räcker till för det dagliga behovet. Disken är 256 GB stor, vilket ger utrymme för att spara lite på datorn. Disken är snabb och utan mekaniska delar (en SSD), så den är okänslig för stötar. 8GB minne hjälper den något klenare processorn att få mer gjort. Asus är kända för att tillverka kvalitetsprodukter och detta är inget undantag!

Skärmen stöder full-HD vilket gör att film visas som den ska, och det trådlösa nätverkskortet tillåter snabb uppkoppling när så finns. USB-anslutningarna möjliggör snabb överföring, t.ex. till en extern hårddisk.

Den här datorn är utmärkt för den som inte ställer höga krav på prestandan, och som vill ha en lätt dator som man kan ta med sig under armen.

+

Vikten, kvalitén, 8 GB minne

Lite klenare processor

MediaMarkt logo

5 490 :-

länk
ComputerSalg logo

5 817 :-

länk
Proshop logo

6 149 :-

länk
Ginza logo

8 419 :-

länk
Dustin Home logo

7 079 :-

Pris hämtat 13/5

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Lenovo Ideapad 330-15IKB (81DC00CKMX

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 2

Dator nummer två är en dator med generation 7 av processorer från Intel. Jämförelsevis med nya generation 8 presterar den lite sämre, men är fortfarande en bra motor till bra pris. Processorn tillhör Core i5, vilket är mellanklassen av processorer från Intel.

Datorn har en stor hårddisk, hela 1000 GB, vilket gör den perfekt för den som vill spara mycket i datorn. Det får plats många program, bilder, film och annat. Internminnet är på 4 GB, vilket är det minsta en dator bör ha idag.

Numeriskt tangentbord, 15"-skärm, stöd för snabb trådlös uppkoppling och snabba USB-anslutningar gör den här datorn flexibel. Skärmen stöder HD och är tillräcklig för de flesta ändamål. Drifttiden på batteriet är 6 timmar.

Den största fördelen med denna dator är den stora hårddisken, som är bra för den som vill kunna installera många program samt spara mycket på datorn.

+

Stor disk, numeriskt tangentbord

Inte full-HD, generation 7-CPU

NetOnNet logo

3 981 :-

länk
MediaMarkt logo

5 490 :-

länk

3. Lenovo Ideapad 330-15IKBR (81DE015YMX

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 3

Då steppar vi upp något, till en dator med lite bättre fart!

Denna modell innehåller Intels processor generation 8 av Core i5. Processorn är en mellanklassversion av Core i5, en vanlig modell i många datorer som ger datorn bra med fart. De 8 GB minne som den är utrustad med hjälper till att höja farten ytterligare. Tillsammans gör de datorn till en trevlig sak att jobba med.

Skärmen är 15" och stöder full-HD. Film kommer att se bra ut på skärmen, bilder likaså. Enklare bild-, ljud- och filmredigering fungerar bra på denna dator, och det numeriska tangentbordet underlättar vid kontorsjobb. Disken är en SSD, inga mekaniska delar alltså, och inte lika känslig för stötar.

Disken är liten men snabb, så denna dator lämpar sig väl till den som i första hand vill ha en snabb dator men inte planerar att spara så mycket på disken.

+

Snabb, 2 års garanti

Liten disk

NetOnNet logo

4 743 :-

länk

4. Hp 250 G6 Core I5 8gb 256gb Ssd 15.6

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 4

Intel Core i5 av generation 7 sitter i denna HP-dator, tillsammans med 8 GB minne. Det är en bra processor med kraft, även om den inte är i samma klass som generation 8. Trots det är det här en dator som jag vill ha med i listan.

Datorn har en snabb disk på 256 GB, vilket ger utrymme för en del program och lite utrymme att spara arbetsmaterial på. Den har också en DVD-brännare, vilket är ovanligt idag. Det går med andra ord att bränna skivor! 15"-skärm med stöd för full-HD gör den flexibel och lämplig för filmtittande. Du får stöd för snabb trådlös uppkoppling och datorn väger bara 1,86 kg, trots brännaren.

Denna dator passar den som önskar extra säkerhet. Windows 10 Pro ger nämligen användaren möjlighet att kryptera disken. Med ett lösenord och krypteringsformen Bitlocker aktiverad kommer ingen att kunna läsa av diskens innehåll.

+

DVD, Kryptering, Windows 10 Pro

Gen 7 kan vara ett litet minus

Dustin Home logo

5 690 :-

länk

5. Lenovo Ideapad 330-15IKBR (81DE0160MX)

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 5

Sista datorn i listan blir denna från Lenovo, med en 15"-skärm, stöd för full-HD, 8 GB internminne och Intels Core i5-processor (generation 8) som motor. Allt detta gör denna dator till en trevlig maskin som lämpar sig väl för den som vill ha en snabb dator med gott om lagringsutrymme.

Datorn har nämligen två diskar, en liten SSD-disk på 128 GB, samt en 1000 GB stor mekanisk disk. SSDn ser till att datorn startar snabbt, liksom alla program som ligger på disken. En bra kombination som ger dig en snabb dator med mycket lagringsutrymme till ett bra pris.

Stöd för snabb trådlös och trådbunden uppkoppling ger goda möjligheter att få snabb hastighet på internet. Numeriskt tangentbord underlättar för den vane och vid kontorsjobb.

En snabb dator med bra prestanda och mycket utrymme, som lämpar sig för många ändamål.

+

Mycket utrymme, SSD, 2 års garanti

NetOnNet logo

5 990 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 6000 kr

3 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Caitlyn Johansson

Caitlyn

Jordey Mutsaers

Jordey

calendar

11 apr 2019

Datorer

Datorer

82

Att välja en bärbar dator är inte det lättaste om man är novis. Priset i denna lista är avgörande och valen av de bärbara datorerna är gjorda utifrån deras tekniska prestanda. Att få en bärbar dator som klarar avancerade spel och inte kostar mer än 6000 kronor låter sig inte göras idag, men här har jag har ut de alternativ som ger mest i den här prisklassen.

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 6000 kr

Minst 4 GB minne anser jag en dator skall ha. Ju mer minne desto snabbare är den när man t.ex. öppnar många program. En bra processor, själva motorn i datorn, är också ett kriterium. Två fabrikat finns, Intel och AMD. Intel är generellt bättre än AMD men AMDs processorer är oftast mer prisvärda. Disken i datorn bör vara på minst 128GB. 128GB räcker till, i dessa fall, Windows och några program. 250GB anser jag annars är ett minimum då det går ganska snabbt att fylla disken.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Hp Notebook 15-db0999no / 15.6" / FHD / R5-2500U / 4GB / 12…

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 1

I denna robusta laptopen sitter en fyrkärnig Ryzen 2500U-processor med Vega 8-grafik, detta är prestandamässigt en oerhört stark kombination för det här priset!

Uppgraderar du till 8 GB RAM i framtiden och antingen köper till en extern hårddisk eller sätter i en större SSD-disk så kommer denna dator hålla prestandan LÄNGE! Skärmen är på 15 tum, som är standardstorleken för laptops, och med sin upplösning på 1080p passar den perfekt för spel.

Jag rekommenderar denna starkt om du vill jobba med lite tyngre medieproduktion eller spela. Du lär inte ha några som helst problem med att spela League of Legends, Fortnite, CS GO med mera. Om ett spel inte flyter på lika bra som du tänkt dig så rekommenderar jag att uppgradera RAM-minnet. Det kostar inte särskilt mycket och gör rätt stor skillnad!

Fantastiskt bra pris för prestandan, särskilt för att vara en HP-laptop.

+

Grym processor, bra batteritid

Lite lagring, lite RAM

Webhallen logo

4 990 :-

länk

2. Asus K505ZA-BQ476T / 15.6" / FHD / R3-2200U / 6GB / 256GB S…

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 2

Slimmad och stilren laptop med en nyare dubbelkärnig processor och ett väldigt starkt grafikkort för att inte vara en spel-laptop. Medieproduktion är inte några som helst problem med datorns processor och 6GB RAM som kommer snabba upp processen för dig.

Storleken är på 15 tum vilket är standardstorleken för en laptop. Den går alltså ner i en vanlig messenger bag så den passar bra som skoldator men klarar även spel som League of Legends, Fortnite, Sims 4 med mera. Priset är väldigt billigt för så nya komponenter.

Jag brukar egentligen föredra Lenovo på grund av deras kylning, men med tanke på att den senaste processorserien går väldigt svalt så är överhettning sällan ett problem hos laptops längre. Denna datorn är självklar och har en given plats på listan!

+

Väldigt bra prestanda överlag

Ingen info om batteri, lite lagring

Webhallen logo

4 999 :-

länk

3. Lenovo YOGA 530-14ARR / 14" / IPS / FHD / Ryzen 3 2200U / 4…

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 3

Nr 3 på listan offrar lite prestanda jämfört med de andra på listan, för att istället vara mer praktisk.

Om du viker datorn 360 grader går du från laptop till surfplatta där du kan använda touchpennan som du får med, istället för att klicka runt med musen. Detta underlättar om du ritar mycket i program som Windows Ink, Photoshop m.m. Möjligheten att använda datorn som surfplatta är ovärderlig om du förflyttar dig mycket - det sparar plats och blir smidigare!

Du kan förvänta dig att lättare spel funkar och generellt lär allt flyta på rätt bra. Se bara till att ha en extern hårddisk liggandes hemma då du lär få slut på lagring rätt lätt om du inte bara streamar. För 6000 kr är en kombinerad laptop och surfplatta ett väldigt bra pris.

+

2 -i-1 -laptop/surfplatta, bra pris

Webhallen logo

5 499 :-

länk

4. Asus C423NA-EB0033 / 14" / FHD / N4200 / 4GB / 64GB / Intel…

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 4

När man säger "skol-laptop" tänker de flesta på en Macbook, vilket generellt är en väldigt dyr dator om man inte får den via skolan. Chromebook är ett dugligt billigare val för studier eller om du bara är ute efter en dator att kolla serier på när du åker buss eller tåg. Det är en väldigt simpel dator med bra batteritid.

Operativsystemet är enkelt och snabbt med väldigt användbara funktioner. Under 6000 kr är detta bästa alternativet om du är ute efter en Chromebook med 4GB RAM och upp till 10 timmars batteritid.

Utrustad med senaste USB-typen C slipper du böket med att behöva vända på USB-kablar. Skönt tangentbord med feedback innebär att du inte behöver trycka särskilt hårt på tangenterna och minskar slitage. Med ett aluminiumlock och en snygg design är utseendet inget att klaga på!

+

Simpel, smidig design

Skapt för skola och streaming

star

På 2 listor

Inet logo

4 990 :-

länk
CDON logo

4 990 :-

länk
Liontech logo

5 599 :-

länk
Dustin Home logo

4 990 :-

Pris hämtat 13/5

länk
Komplett logo

3 990 :-

länk
Webhallen logo

4 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Lenovo IdeaPad 330-17AST / 17.3" / A6-9225 / 8GB / 2TB / Ra…

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 5

Sist på listan har vi en laptop för dig som bara vill kolla på film och ha mycket lagring. En 17-tums laptop gör sig bättre än en mindre i sängen eller på skrivbordet när man ska kolla på film.

Datorn är simpel men den har en hårddisk på hela 2000GB och 6 timmars batteritid, vilket duger om du skulle få för dig att ta med den någonstans.

För dig som bär runt på din laptop mycket är denna extra slitstark med ett robust tangentbord och gummi undertill för att lyfta upp datorn från bänken och öka luftflödet. Datorn är dock något tung.

Den här datorn är längst ner på listan för den inte direkt är imponerande, den är inte skapt för spel eller liknande utan passar framför allt för multimedia och lagring för den som vill spara mycket bilder eller filmer. Man får vad man betalar för och när du får en stor hårddisk, 8GB RAM och en hållbar design så känns priset ok!

+

Mycket lagring, mycket RAM

Något tung och klumpig

Leta laptop kan vara förvirrande. I den här prisklassen behöver man ofta välja mellan funktion och prestanda. Men med lite rotande kan du hitta laptops som har både och! Oftast brukar tillverkare då dra ner på andra kostnader som RAM eller lagring, men dessa kan ju utökas senare.

Caitlyn Johansson betygsätter bästa bärbara datorn under 6000 kr

Jag har letat upp fem datorer med lite olika egenskaper. En passar bättre för spel, och en annan för resor eller studier. Alla är såklart duktigt värda priset men trean kanske passar dig mer än ettan, beroende på vad du har för behov. Dina behov bestämmer alltså hur prisvärd en dator är, jag gör det bara lättare för dig att hitta rätt genom att presentera några riktigt bra alternativ.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Caitlyn Johansson


Caitlyn Johansson

Läs mer om oberoende experter

1. Asus R556QA-DM127T

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 1

Denna Asus Notebook är något jag varmt rekommenderar. Den är väldigt stilren men har även otroligt bra prestanda.

Här har vi mycket lagring men samtidigt även snabb lagring tack vare datorns SSD-hårddisk på 256 GB. Datorn styrs av en AMD-processor som är väldigt snabb men samtidigt väldigt stabil och ger dig utmärkt prestanda. Här finns också bra med ram-minne vilket medför effektiv arbetskraft.

Asus är dessutom kända för att ha väldigt tåliga datorer, så du får inte bara en läcker dator utan även en tålig. Datorn är bra på mycket, samtidigt som den har bra prestanda, vilket gör den perfekt både till arbetet, studierna eller som helt vanlig hemmadator för att t.ex kunna streama filmer.

+

Mycket bra prestanda

NetOnNet logo

5 990 :-

länk

2. Acer Swift 1 SF114-32-P0QQ

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 2

Acer Swift är en otroligt vacker dator som dessutom är väldigt slimmad, men den snålar inte på prestandan för det!

Acer Swift bjuder på mycket lagring men samtidigt snabb lagring med sin SSD-hårddisk på 256GB. Även här körs datorn med 8GB DDR4-minne för effektiv arbetskraft. Datorns processor är en Intel Pentium som ger dig utmärkt stöd för stabil multitasking.

Skärmen är på en HD-skärm på 14 tum som har väldigt vackra och djupa färger. Trots allt detta så har datorn även en otroligt lång batteritid på hela 17 timmar och väger bara 1,3 kg!

Här får du alltså väldigt bra prestanda och en dator som knappt väger någonting, vilket gör att den passar bra för dig som ofta behöver ta med dig datorn i till exempel studier eller arbete.

+

Bra prestanda

NetOnNet logo

5 990 :-

länk

3. Hp Notebook 14-cf0015no

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 3

Här har vi en stilren och snabb dator! Hp Notebook är en typiskt bra allround-dator med snabb lagring och minne där allt flyter på sömlöst och ordentligt.

Datorns processor är en Intel Pentium, vilket ger dig på bra prestanda och fungerar även väldigt bra när det kommer till multitasking - bra för dig som sysslar med lite av varje.

Datorn har en väldigt bra batteritid på hela 12,5 timmar, vilket gör den perfekt för resor eller i jobbet där du inte har tillgång till ström hela tiden.

Skärmen är på 14 tum och i HD, vilket ger dig skarpa bilder oavsett om du ser på filmer eller läser text. Sammanfattningsvis så är HP Notebook en bra allround-dator med bra prestanda och är utmärkt för studier eller arbete på resande fot.

+

Perfekt allround-dator

star

På 2 listor

NetOnNet logo

4 990 :-

länk

4. Lenovo Ideapad 330-15IKB (81DC006RMX)

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 4

Denna stilrena Ideapad från Lenovo är en perfekt hemmadator med bra prestanda till ett väldigt bra pris!

Datorn har en SSD-hårddisk på 128 GB så att Windows startar snabbt. Dessutom så har den en mekanisk hårddisk på 1TB, alltså hela 1000GB! Bra för dig som har många bilder och filmer som du behöver lagra på datorn.

Datorns DDR4-minne på 6 GB och Intel's Pentium-processorn ser till att allting flyter på ordentligt för dig.

HD-skärmen är rätt så stor (15,6 tum) vilket gör den perfekt för dig som vill ha en bärbar dator i hemmet som hela familjen kan dela på. Eller för dig som vill ha en billig dator för exempelvis studier. Här får du bra prestanda till ett lägre pris än de andra datorerna i listan.

+

Utmärkt hemmadator

NetOnNet logo

4 990 :-

länk

5. Acer Aspire E 15 E5-576-73SM

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 5

Som bubblare på sista plats har vi ytterligare en dator från Acer. Den kostar lite mer men då får du också en dator som är mycket bättre än de andra i listan. Så känner du att du har högre krav på din nya dator än vad ovan nämnda datorer erbjuder kan du fortsätta läsa.

Acer Aspire är en väldigt bra dator som hjälper dig med alla vardagens uppgifter. Här får du utmärkt prestanda och en väldigt snabb och effektiv i7-processor från Intel. Dessutom så har datorn en SSD hårddisk på hela 256 GB för att allting ska flyta på sömlöst. Skärmen är i HD och på 15,6 tum och ger dig otroligt skarpa, vackra och djupa bilder.

Den här datorn är perfekt för både studier arbete. Känner du dig sugen på att spela några mindre krävande spel så är även det fullt möjligt!

+

Utmärkt till det mesta

Proshop logo

7 290 :-

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Känner du dig sugen på en ny laptop? Men kanske inte vill lägga alltför mycket pengar på en dator? Då har du kommit helt rätt! Det är nämligen så att tack vare dagens nya hårdvaror kan vi få otroligt mycket prestanda till väldigt bra priser. Så datorn som du behöver köpa till studierna eller jobbet behöver inte alls vara så himla dyr.

Jordey Mutsaers betygsätter bästa bärbara datorn under 6000 kr

I den här listan har jag tagit fram några av de bästa bärbara datorerna som finns ute på marknaden i dagsläget. Här tar jag hänsyn till framförallt prestanda men även design, samtidigt som jag försöker hålla priset nere!

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Jordey Mutsaers


Jordey Mutsaers

Läs mer om oberoende experter