Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Lenovo V155 (81V5001AMX) AMD Ryzen 5 3500U, 8 GB RAM, 512 G…NY

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 1

I denna Lenovo hittar vi AMD:s senaste Ryzen 5-processor, modellen 3500U, som gör ett gott jobb med prestandan och kommer att ge dig en trevlig upplevelse.

Den integrerade grafikkretsen är mycket bra. Med 8 GB minne samt en snabb disk på 512GB levererar datorn en mycket god prestanda, i synnerhet om man ser till priset. Utöka med 8GB till och datorn blir synnerligen bra!

Kontorsjobb flyter på lätt och enklare bild- och ljudredigering klarar den utan problem. Även spel som Fortnite fungerar med denna dator.

Snabb trådlös uppkoppling, Bluetooth, HDMI-uttag för inkoppling till TV eller extern skärm samt två USB-uttag gör denna dator flexibel. Dessutom har datorn en DVD-brännare också!

Är du ute efter en snabb dator med bra prestanda och ganska stor disk ska du se närmare på denna dator!

+

Pris/prestanda, DVD, 512GB disk

5 990 :-

länk

2. Asus X412DA-EK162T (90NB0M52-M02950)

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 2

Här är en dator av lite mindre format, 14" närmare bestämt, med en kraftfull processor under skalet.

AMDs senaste Ryzen 5-3500U är det som presterar tillsammans med 8GB internminne. För en liten dator är det mycket kraft. En snabb disk med 256GB för lagring gör datorn startsnabb. Det tar mindre än 40 sekunder!

Trots den mindre skärmstorleken stöder den full-HD. Film visas med bra skärpa och blir en bra upplevelse, det enda minuset i filmsammanhang är det lilla formatet.

Som kontorsdator är den utmärkt! Film-, bild- och ljudredigering klarar den också. Blir det tunga jobb tar den lite extra tid på sig. Den klarar spel av de enklare sorterna och med inställningar på minimum kan nog lite mer krävande spel fungera, om än något trögt. Vikten är bara 1,5 kg trots sin prestanda.

En verklig lättviktare med relativt kraftfull prestanda i ett nätt skal.

+

Prestandan, vikten, priset

Disken något liten

5 990 :-

länk

5 790 :-

länk

3. Hp 15-db1011no

Detta är en trevlig dator utrustad med AMDs senaste processormodell, Ryzen 5-3200U, som är en mycket bra processor i denna prisklass. Tillsammans med 8 GB minne kan datorn leverera god prestanda!

En mycket snabb disk på 256 GB säkerställer en snabb start. Processorn är energieffektiv vilket innebär att datorn kan drivas i upp till 7,5 timmar på batteridrift. Skärmen ger en balanserad bild och stöder full-HD. Det trådlösa nätverkskortet stöder snabb uppkoppling.

För den som vill ha numeriskt tangentbord är denna dator ett alternativ. Kontorsjobb, surfning och enklare spel är inga problem för denna dator. Film-, bild- och ljudredigering går också bra så länge det inte är för tunga jobb.

Om du är ute efter en HP-dator med den senaste processorn, som är både snabb och hyfsat lätt, så är den här inte så dum.

+

Processorn, vikten, ny modell

Disken kan kännas liten

5 790 :-

länk

4. Acer Aspire 5 A514-51-55RPNY

En dator från Acer avslutar denna lista. Se den inte som sämst för det, för det är den inte!

Kraften utgörs av en processor från Intel (i5-8265U) samt 8GB minne. Det ger tillsammans en bra prestanda och datorn klarar kontorsprogram, surf och enklare bildbehandling. Enklare spel flyter på så länge de är av den enklare sorten. Fortnite skall inte vara några problem så länge inställningarna inte skruvas upp till max.

Disken är på 256GB, vilket räcker till även om det hade varit en fördel med lite större disk. Skärmen är 14" och ger en bra bild då den klarar full-HD. Utöver det har datorn en DVD-brännare också, vilket är en fördel för den som önskar en sådan.

Snabb trådlös uppkoppling, USB-uttag för inkoppling av externa enheter samt en HDMI-anslutning för koppling till större skärm eller TV.

En snabb smidig dator som är enkelt att ta med.

+

Pris/prestanda, DVD

Disken kunde varit lite större

5 790 :-

länk

Bästa bärbara datorn under 6000 kr

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Caitlyn Johansson

Caitlyn

calendar

9 dec 2019

Datorer

Datorer

542

En bärbar dator som kostar mindre än 6000 kronor klarar inte tyngre program och avancerade spel, så om det är det du är ute efter bör du gå upp några prisklasser. Denna lista innehåller intressanta alternativ under 6000 kronor som klarar av enklare spel och annan vardaglig användning. Har du en ännu mindre budget så kan du kolla på min andra lista, "Bästa bärbara datorn under 5000 kronor".

Åge Nielsen betygsätter bästa bärbara datorn under 6000 kr

Minst 4 GB minne anser jag att en dator skall ha. Ju mer minne desto snabbare är den när man t.ex. öppnar många program. En bra processor, själva motorn i datorn, är också ett kriterium. Två fabrikat finns det av processorer: Intel och AMD. Intel är generellt bättre än AMD, men AMDs processorer är oftast mer prisvärda. Disken i datorn bör vara på minst 128 GB. 128 GB räcker till, i dessa fall, Windows och några program. 250 GB anser jag annars är ett minimum då det går ganska snabbt att fylla disken.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Hp Notebook 15-db0999no / 15.6" / FHD / R5-2500U / 4GB / 12…

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 1

I denna robusta laptopen sitter en fyrkärnig Ryzen 2500U-processor med Vega 8-grafik, detta är prestandamässigt en oerhört stark kombination för det här priset! Uppgraderar du till 8 GB RAM i framtiden och antingen köper till en extern hårddisk eller sätter i en större SSD-disk så kommer denna dator hålla prestandan LÄNGE!

Skärmen är på 15 tum, som är standardstorleken för laptops, och med sin upplösning på 1080p passar den perfekt för lättare spel. Jag rekommenderar denna starkt om du vill jobba med medieproduktion eller spela. Du lär inte ha några som helst problem med att spela League of Legends, Fortnite, CS GO med mera. Om ett spel inte flyter på lika bra som du tänkt dig så rekommenderar jag att uppgradera RAM-minnet. Det kostar inte särskilt mycket och gör rätt stor skillnad!

Fantastiskt bra pris för prestandan, särskilt för att vara en HP-laptop.

+

Grym processor, bra batteritid

Lite lagring, lite RAM

4 990 :-

länk

2. Asus K505ZA-BQ476T / 15.6" / FHD / R3-2200U / 6GB / 256GB S…

Bästa bärbara datorn under 6000 kr - Plats 2

Slimmad och stilren laptop med en nyare dubbelkärnig processor och ett väldigt starkt grafikkort för att inte vara en spel-laptop. Medieproduktion är inte några som helst problem med datorns processor och 6GB RAM som kommer snabba upp processen för dig.

Storleken är på 15 tum, vilket är standardstorleken för en laptop. Den går alltså ner i en vanlig messenger bag, så den passar bra som skoldator men klarar även spel som League of Legends, Fortnite, Sims 4 med mera. Priset är väldigt billigt för så nya komponenter.

Jag brukar egentligen föredra Lenovo på grund av deras kylning, men med tanke på att den senaste processorserien går väldigt svalt så är överhettning sällan ett problem hos laptops längre. Denna datorn är självklar och har en given plats på listan!

+

Väldigt bra prestanda överlag

Ingen info om batteri, lite lagring

3. Asus C423NA-EB0033 / 14" / FHD / N4200 / 4GB / 64GB / Intel…

När man säger "skol-laptop" tänker de flesta på en Macbook, vilket generellt är en väldigt dyr dator om man inte får den via skolan. Chromebook är ett dugligt billigare val för studier, eller om du bara är ute efter en dator att kolla serier på när du åker buss eller tåg. Det är en väldigt simpel dator med bra batteritid.

Operativsystemet är enkelt och snabbt med väldigt användbara funktioner. Under 6000 kr är detta bästa alternativet om du är ute efter en Chromebook med 4GB RAM och upp till 10 timmars batteritid.

Utrustad med senaste USB-typen C gör slipper du böket med att behöva vända på USB-kablar. Skönt tangentbord med feedback innebär att du inte behöver trycka särskilt hårt på tangenterna vilket minskar slitage. Med ett aluminiumlock och en snygg design är utseendet inget att klaga på!

+

Simpel, smidig design

Skapt för skola och streaming

3 990 :-

länk

5 406 :-

länk

5 619 :-

länk

4 290 :-

länk

4 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Lenovo YOGA 530-14ARR / 14" / IPS / FHD / R3 2200U / 4GB / …

Nr 3 på listan offrar lite prestanda jämfört med de andra på listan, för att istället vara mer praktisk.

Om du viker datorn 360 grader går du från laptop till surfplatta där du kan använda den medföljande touchpennan istället för att klicka runt med musen. Detta underlättar om du ritar mycket i program som Windows Ink, Photoshop m.m. Möjligheten att använda datorn som surfplatta är ovärderlig om du förflyttar dig mycket - det sparar plats och blir smidigare!

Du kan förvänta dig att lättare spel funkar, och generellt lär allt flyta på rätt bra. Se bara till att ha en extern hårddisk liggandes hemma då du lär få slut på lagring rätt lätt om du inte bara streamar.

För under 6000 kr är en kombinerad laptop och surfplatta ett väldigt bra pris.

+

Fruktansvärt praktisk "surfplatta"

5. Lenovo S130-14IGM

Vill du ha en dator för att surfa, betala räkningar och kolla på Netflix? Köp denna! Självklart kan man spela på den, typ gamla spel som Age of Empires med mera. Browser-spel och sånt fungerar med, men förvänta dig inte att det kommer flyta på jättebra, det är en kontorsdator för dig som mest ska skriva.

Denna datorn är lättviktig (1.47 kg) och existerar för att hjälpa dig med dina vardagliga sysslor av enklare slag. Datorn har stöd för Micro SD-kort samt Bluetooth. Jag rekommenderar starkt att du köper till en hårddisk eller ett USB till så du får lite extra lagring, eftersom denna har begränsat med utrymme.

Den är grå, den är fyrkantig och den är simpel. Men det är Lenovo. Lenovo har kvalitet i fokus och jag kan garantera dig att varenda krona dom lagt på denna datorn har använts väl!

+

Billigaste vettiga laptopen

Oerhört lite lagring och klen

2 959 :-

länk

2 990 :-

länk

3 997 :-

länk

Att leta laptop kan vara förvirrande. I den här prisklassen behöver man ofta välja mellan funktion och prestanda. Men med lite rotande kan du hitta laptops som har både och! Oftast brukar tillverkare då dra ner på andra kostnader som RAM-minne eller lagring, men dessa kan ju utökas senare.

Caitlyn Johansson betygsätter bästa bärbara datorn under 6000 kr

Jag har letat upp fem datorer med lite olika egenskaper. En passar bättre för spel, och en annan för resor eller studier. Alla är såklart duktigt värda priset men trean kanske passar dig bättre än ettan, beroende på vad du har för behov. Dina behov bestämmer alltså hur prisvärd en dator är, jag gör det bara lättare för dig att hitta rätt genom att presentera några riktigt bra alternativ.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Caitlyn Johansson


Caitlyn Johansson

Läs mer om oberoende experter