search

1. Asus Chromebook 12 - Celeron N4000, Chrome OS, 4 GB RAM, 16…

Bästa datorn för studenten - Plats 1

Asus-dator med operativsystemet Chrome i en lättviktsdator.

Processorn är av de enklare men gör ett bra jobb. Chrome är mindre krävande än Windows och datorn känns därför ganska snabb. Du får en snabb hårddisk som rymmer 16 GB av skolarbeten eller andra filer, samt 4 GB i arbetsminne. Disken är liten, även för en Chromebook.

Höljet är skyddat med en gummilist som skall göra att datorn klarar lite mer ovarsam hantering utan att gå sönder. Tangentbordet klarar lite vätskespill.

Skärmen (11.6") är helt okej trots att den inte stöder full-HD. Vikten är 1,1 kg vilket i första hand beror på det lilla formatet. Stöd för snabb trådlös uppkoppling och ett par USB-anslutningar för externa enheter finns. Batteritiden är upp till 12 timmar!

En stabil dator, portabel och en batteritid som räcker hela skoldagen.

+

Batteridrifttiden, vikten

Prestandan, väldigt liten disk

2 847 :-

länk

2. Acer Chromebook CB514-1H-C7YG / 14" / N3450 / 4GB / 64GB / …

Bästa datorn för studenten - Plats 2

14"-skärm är kanske mer tilltalande för många. Denna Acer med operativsystemet Chrome har just 14"-skärm till ett helt okej pris.

Processorn är en Intel N3450, en enklare modell men den gör ett bra jobb. En snabb hårddisk som rymmer 64 GB och 4 GB i arbetsminne gör den till en snabb dator just för att Chrome inte är så krävande.

Skärmen klarar en helt okej upplösning, även om Full-HD är trevligare. Film upplevs som helt okej när lite avkoppling från skolarbetet känns behövligt.

Vikten är bara 1,5 kg och gör datorn lätt att ta med sig. Stöd för snabb trådlös uppkoppling och ett par USB-anslutningar för externa enheter finns. Batteritiden är även här upp till 12 timmar.

Precis som listans etta - en portabel dator med bra batteritid - men är med en 14"-skärm istället för 11.6".

+

Prestandan, batteridrifttiden

Liten disk, priset

3 190 :-

länk

3. Lenovo IdeaPad S145-14API, AMD Ryzen 3 3200U, 4 GB RAM, 128…

Studentdator med Windows 10 är något som många föredrar framför Chrome OS.

Denna Lenovo säljs med 4 GB minne, en bra AMD Ryzen 3 3200U-processor och en mycket snabb disk på 128 GB. Skärmen är 14" och stöder full-HD. Det blir en fin bild på skärmen och film gör sig därför bra.

Prestandan är riktigt bra för denna datorn och den klarar lätt allt skolarbete och enklare spel. Datorn är även extra reptålig just för att klara lite tuffare tag i skolan. Vikten är bara 1,6 kg och datorn är lätt att bära med sig.

Snabb trådlös uppkoppling, Bluetooth och anslutningar för USB och HDMI finns självklart på denna dator. Batteritiden är ca. 4,5 timmar och får anses vara helt okej för en dator som denna.

En bra studentdator som är lätt att ta med, har bra prestanda och är relativt tålig.

+

Prestandan

Liten disk, priset

4 850 :-

länk

4. Acer Aspire A515 - i3 8GB 256GB

En större plånbok ger möjligheter till en större och kraftfullare dator. Här är ett bra exemplar av ett sådant alternativ.

Den är utrustad med Intels senaste generation av processorer, Core i3 10110U, vilket ger den bra med kraft. Hela 8 GB minne lyfter prestandan ännu en nivå. Lagringen utgörs av en mycket snabb 256 GB stor disk. Sammantaget är det mycket under "huven" på denna dator.

Skärmen är 15" stor och stöder full-HD. Ovandelen av datorn är i aluminium, vilket höjer hållbarheten. Den har stöd för mycket snabb trådlös uppkoppling med inbyggda funktioner för bättre uppkoppling.

Självklart finns här anslutningar för USB och HDMI för anslutning av extra utrustning, som TV, mus och externa diskar. Batteritiden är upp till 11 timmar, trots prestandan.

Bra prestanda och lång batteritid, låg vikt och tålig för studenten med lite större plånbok.

+

Prestandan, vikten, batteritiden

Priset

6 347 :-

länk

5. Apple Macbook Air 256GB Gold MVFN2KS/A

Lyxlirare som student? Då är den här datorn något att rikta in blickarna på!

Apple har gjort en lyxig liten dator med en Intel Core i5 8210Y-processor som bas. Tyvärr en av de enklaste Core i5 generation 8 (idag finns generation 10), men ändå ett helt okej val av Apple. De brukar annars välja ännu äldre generationer.

8 GB minne hjälper till att lyfta prestandan. 256 GB mycket snabb disk är ett lyft. I vanlig Apple-anda är bygget stabilt och kvalitén känns igen. Skärmen är mycket bra och stöder mer än full-HD. Film upplevs krispig och klar i bilden, trots den lilla 13"-skärmen.

Den är utrustad med snabb trådlös uppkoppling, Bluetooth och 2 USB-anslutningar. Batteridrifttiden är upp till 12 timmar, vilket bör räcka för de allra flesta.

En lyxig dator med något gammal hårdvara, finns i tre färgval för den med mycket stor plånbok.

+

Kvalitén, batteritiden

Gammal hårdvara, prestandan, pris

16 793 :-

länk

12 490 :-

länk

12 990 :-

länk

Bästa datorn för studenten

calendar

14 apr 2020

Datorer

Datorer

265

Det vanligaste problemet för en student är brist på pengar. Andra parametrar är liten bostad och att ständigt vara på väg till skolan, studierummet eller hem för att läsa läxor. En bärbar dator för skolarbetet bör ha lågt pris, vara hyfsat lätt och inte för stor. Den har nödvändigtvis inte stort lagringsutrymme, utan studiearbetet kanske i huvudsak sparas i molnet.

Åge Nielsen betygsätter bästa datorn för studenten

Listan som jag skapat utgår från de parametrar som är lämpliga utifrån en students perspektiv. Billiga datorer med operativsystem som har alternativ till Windows, eftersom Windows kostar en del. För sakens skull har jag även tagit datorer med Windowsbaserade system, för den med lite bättre budget. Kanske har man önskat sig en dator i gåva. Med finns också lyxlirarens Appledator.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter