Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Hp Envy 13 13,3" FHD - Ultraportabel

Bästa datorn för studenten - Plats 1

Envy 13 från HP är den bästa bärbara datorn för studenter och levererar i alla kategorier.

Datorn väger endast 1,3 kg vilket gör den lätt att ta med till och från skolan. Den har också väldigt bra batteritid, upp emot 14 timmar, men vid vardaglig användning är det snarare 8-10 timmar. Med en SSD på 256 GB räcker minnet mer än väl.

Skärmen är en Full HD 13-tums IPS-skärm, vilket innebär hög kvalitet i klass med skärmarna som sitter i Apples datorer. Denna dator erbjuder också två traditionella USB-A portar (vilket Apples nya modeller saknar) och en USB-C port. Detta gör det enkelt att använda USB-minnen och externa hårddiskar utan adaptrar.

Denna dator har dessutom ett dedikerat grafikkort, ett Nvidia MX150, som gör det möjligt att spela lättare spel på datorn.

För detta pris finns det ingen annan studentdator som kan mäta sig med Envy 13.

+

Batteriet, lagringsutrymmet, priset

Dustin Home logo

10 990 :-

Pris hämtat 7/8

länk

2. Apple MacBook Air 128GB silver MREA2KS/A

Bästa datorn för studenten - Plats 2

Detta är den nya modellen av Apples Macbook Air, som har en tunnare design, bättre skärm och större musplatta.

Datorn är väldigt lätt, endast 1,25 kg, och känns knappt i väskan. Mac OS är bättre optimerat än Windows och gör att datorn får lite bättre batteritid än HP Envy. Det finns endast USB-C-portar och bara två stycken, vilket betyder att du kommer behöva adaptrar för att koppla in ett traditionellt USB-minne.

Skärmen är Apples egna Retina-skärm och är en av de bästa på marknaden. För skrivande och videotittande ger denna skärm den bästa upplevelsen.

Datorn har Apples nya tangentbord, som blivit kritiserat för att tangenterna fastnar och slutar fungera. Händer detta byter Apple det åt dig, men de kommer säkerligen designa ett nytt tangentbord till nästa generation.

Vill man ha en Mac för studier så är detta datorn för dig.

+

Skärmen, batteritiden

Tangentbordet, inga USB-A-portar

star

På 2 listor

Elgiganten logo

12 889 :-

länk
NetOnNet logo

12 890 :-

länk
Proshop logo

15 248 :-

länk
CDON logo

12 890 :-

länk
Inet logo

12 890 :-

länk
Dustin Home logo

14 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Dell XPS 13 9370 - Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 1920 x 10…

Bästa datorn för studenten - Plats 3

XPS-serien från Dell är lik Macbook i många aspekter men kommer med Windows 10 istället för Mac OS.

Datorn har tre stycken USB-C portar och laddar via USB-C. Du kan välja vilken av portarna du vill ladda med, vilket kan vara bra i klassrum där uttagen endast finns på en sida. Du behöver dock en adapter för vanliga USB-A-tillbehör. Datorn väger endast 1,27 kg och har en bra batteritid på 8-10 timmar.

XPS 13 kommer med ett bekvämt tangentbord som är perfekt för långa uppsatser, och ett snabbt SSD-minne på 256 GB. Skärmen är en Full HD IPS-skärm som är klar och har bra ljusstyrka.

Datorn är rätt dyr eftersom Dell vill vara med i samma marknad som Apple och visa att de också har en premiumprodukt. Men när det finns bra och billigare datorer såsom HP Envy 13 är det svårt för Dell XPS 13 att slåss om förstaplatsen.

Utöver priset är detta helt klart en av de bästa datorerna för studier.

+

Bra tangentbord, tunna ramar

Priset, inga USB-A portar

star

På 3 listor

Proshop logo

13 117 :-

länk
ComputerSalg logo

15 117 :-

länk
Webhallen logo

15 390 :-

länk
Dustin Home logo

15 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Hp Notebook 14-cf0015no

Bästa datorn för studenten - Plats 4

Denna HP-dator är för studenten med strikt budget som inte behöver det bästa, utan bara vill ha en enkel dator för att skriva sina uppsatser och titta på film.

Datorn är lite större än de föregående modellerna och väger lite mer, 1,43 kg. Inget märkvärdigt men kan märkas i väskan.

Här får du en 14 tums Full HD IPS-skärm vilket är otroligt bra för denna prisklass, men skärmen håller inte samma kvalitet som Dell XPS, Macbook Air eller HP Envy.

När det kommer till batteriet så har HP snålat lite och satt in ett 3-cellsbatteri, som endast håller ca 5-6 timmar - en klar nedgradering från föregående datorer på listan. Datorn använder en Pentium-processor, vilket innebär att den kan kännas lite slö ibland men är acceptabelt i prisklassen.

För priset är detta en väldigt kapabel studiedator, man måste bara komma ihåg att ha laddaren med sig.

+

Priset, skärmen

Batteritiden

star

På 2 listor

5. Acer Chromebook CB3-431-C5HB

Bästa datorn för studenten - Plats 5

En något udda dator, men idag använder faktiskt många grundskolor Chromebooks i klassrummen.

Acer Chromebook har Chrome OS, vilket bygger på Chrome med stöd för Android-appar. Detta gör att datorn är som en korsning mellan en bärbar dator och en surfplatta. Det finns både positiva och negativa saker med detta.

Det negativa är att du får ett begränsat minne på 32 GB, vilket gör att de dokument du vill köra offline inte säkert får plats. Skärmen har inte Full HD-upplösning, vilket gör den sämre än föregående datorer på listan. Datorn väger 1,7 kg vilket märks i väskan.

Systemet är dock snabbt och eftersom allt körs via nätet krävs det inte så mycket lagringsutrymme, vilket gör att Chromebooks inte är så dyra. Batteritiden är dessutom bra, ca 7-9 timmar.

För studenten som vill ha det billigaste och endast använder Google Docs till sina studier borde denna Chromebook fungera perfekt.

+

Batteritiden, priset

Skärmen, tung

NetOnNet logo

2 990 :-

länk

Bästa datorn för studenten

calendar

30 jul 2019

Datorer

Datorer

134

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Som student behöver man en bärbar dator för sina skoluppgifter samt för att kunna slappna av med en film när man tar paus från studierna. Många studenter tänker också på budgeten; hur mycket ska man egentligen spendera på en dator när man endast ska skriva uppsatser och kanske kolla på video? Att välja en bärbar dator är ett personligt val, vilket gör att det kan finnas många olika alternativ som passar just dig.

Dejan Lupeskovic betygsätter bästa datorn för studenten

Efter att själv att ha studerat på universitet kan jag säga att Mac inte dominerar lika mycket som det en gång gjorde, många använder Windows-datorer eller till och med Chromebook, som är en väldigt "basic" dator. Här kommer fem stycken bärbara datorer i olika prisklasser med fokus på att de ska funka bra för studier, ha bra batteritid, portabilitet och ett rimligt pris.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Dejan Lupeskovic


Dejan Lupeskovic

Läs mer om oberoende experter