Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Acer Chromebook CB3-431-C5HB

Bästa datorn för studenten - Plats 1

Först ut är en Acer med operativsystemet Chrome.

Processorn är enkel men gör ett bra jobb. Chrome är mindre krävande än Windows och datorn känns därför ganska snabb. Du får en snabb hårddisk som rymmer 32 GB av skolarbeten eller andra filer, samt 4 GB i arbetsminne vilket är bra för en Chromebook.

Höljet är gjort i aluminium och gör datorn mer slagtålig än en dator med plasthölje. Skärmen är stor för en liten dator, 14". Det gör studiearbetet lite lättare och filmupplevelsen lite bättre när det kopplas av från studierna.

Skärmen är helt okej trots att den inte stöder full-HD. Vikten är 1,5 kg vilket i första hand beror på det stabila chassit. Stöd för snabb trådlös uppkoppling och ett par USB-anslutningar för externa enheter finns. Batteritiden är upp till 12 timmar!

En stabil dator, hyfsat portabel och en batteritid som räcker hela skoldagen.

+

Bygget, batteritiden, priset

Liten disk

star

På 2 listor

2 990 :-

länk

2. Asus C423NA-BV0028 / 14" / N3350 / 4GB / 32GB / Intel HD 50…

Bästa datorn för studenten - Plats 2

Det här är en dator från Asus med operativsystemet Chrome.

Prestandan är helt okej och operativsystemet Chrome gör att den känns ganska snabb. Det är en billig dator med en snabb hårddisk som rymmer 32 GB av skolarbeten och annat, samt 4 GB i arbetsminne vilket är lagom för detta operativsystem (även om mer alltid är bättre).

Höljet är i plast och skärmen är 14". Skärmen är helt okej och storleken gör att skolarbetet blir lite enklare att se. Vikten är bara 1,2 kg och batteriet kan driva datorn i upp till 10 timmar!

4 stycken USB-anslutningar för externa enheter och stöd för snabb trådlös uppkoppling finns.

Prestandamässigt räcker denna dator till för kontorsarbeten, skolarbeten och lättare underhållning som filmtittande och surf på internet.

En ganska stor dator med mycket låg vikt, helt okej prestanda och lång batteritid för den som är i farten.

+

Batteritiden, priset

Liten disk

3 290 :-

länk

3 290 :-

länk

3 749 :-

länk

3. Dell Chromebook 11 3180

Dell har här en mycket liten dator med en skärmstorlek på 11".

Trots sin litenhet är det en "stor" dator prestandamässigt. Den klarar av kontorsprogram, film och internet utan problem. Du får 4 GB ram-minne (arbetsminne), vilket är lagom. Den snabba disken kan man spara 32 GB på innan man behöver använda molnet som lagringsplats. Operativsystemet Chrome tar inte lika mycket kraft av datorn som Windows.

Skärmen ger en bra bild men kan upplevas som liten för film. Tangentbordet är spilltåligt, vilket innebär att den klarar lättare vätskespill utan att ta skada. Batteritiden når upp till 10 timmar.

Stöd för snabb trådlös uppkoppling och 2 stycken USB-anslutningar för externa enheter finns.

Näst intill en fickdator för den som inte vill bära en stor dator. Helt okej prestanda och batteri som räcker hela skoldagen.

+

Bara 11", helt okej prestanda, pris

Liten disk, liten skärm

2 391 :-

länk

3 490 :-

länk

4. Lenovo V155 / 15.6" / FHD / R5-3500U / 8GB / 256GB SSD M.2 …

Är operativsystemet Windows det du önskar, samt lite mer fart på datorn så kan denna Lenovo vara värd att titta på.

15" skärm med stöd för full-HD ger en mycket bra bild. Skärmen går att fälla upp till 180 grader så datorn blir helt platt, vilket kan vara skönt om du gillar att sitta på golvet och jobba.

Processorn i kombination med 8 GB ram-minne gör datorn till en stark maskin för studenten. Disken på 256 GB är relativt stor och snabb.

Ännu ett plus är DVD-brännaren. Där går det att spara sitt studiematerial om disken skulle bli full. Det numeriska tangentbordet, som är spilltåligt, underlättar vid kontorsarbeten.

Snabb trådlös uppkoppling och 2 stycken USB-anslutningar för externa enheter finns.

Sammantaget är det här en kraftfull dator för studenten som vill ha lite mer prestanda, full-HD och orkar bära runt på 2,2 kg.

+

Prestandan, skärmen, DVD

Priset, vikten

star

På 2 listor

5 690 :-

länk

5. Apple MacBook Air - Core i5, 8 GB RAM, 128 GB flashlagring

Lyxdator för studenten som ser Apple som enda alternativet!

Apple tillverkar snygga och ytterst tunna datorer. Kvalitén är normalt hög på bygget men prestandan är dessvärre medioker.

Skärm är på 13". Bildkvalitén är bra och stöder lite mer än HD-upplösning. Datorn har 8 GB arbetsminne att tillgå samt en snabb hårddisk på 128 GB.

Prestandan är mycket medioker och det p.g.a. den gamla modellen av processor. Den tillhör generation 5 (Intel är på väg att lansera generation 10 innan slutet av 2019).

Snabb trådlös uppkoppling och 2 stycken USB-anslutningar för externa anslutningar finns. Batteritiden är mycket bra, upp till 12 timmar. Vikten är låg, bara 1,35 kg.

Det här är datorn för dig som bara måste ha Apple, har stor plånbok och struntar i prestandan.

+

Vikten, batteritiden

Prestandan, priset

star

På 2 listor

10 490 :-

länk

10 517 :-

länk

13 044 :-

länk

Bästa datorn för studenten

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Dejan Lupeskovic

Dejan

calendar

20 sep 2019

Datorer

Datorer

152

Det vanligaste problemet för en student är brist på pengar. Andra parametrar är liten bostad och att ständigt vara på väg till skolan, studierummet eller hem för att läsa läxor. En bärbar dator för skolarbetet bör ha lågt pris, vara hyfsat lätt och inte för stor. Den har inte stort lagringsutrymme, utan studiearbetet sparas i huvudsak i molnet.

Åge Nielsen betygsätter bästa datorn för studenten

Listan som jag skapat utgår från de parametrar som är lämpliga utifrån en students perspektiv. Billiga datorer med operativsystem som har alternativ till Windows, eftersom Windows kostar en del. För sakens skull har jag även tagit datorer med Windowsbaserade system, för den med lite bättre budget. Kanske har man önskat sig en dator i gåva. Med finns också lyxlirarens Appledator.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Hp Envy 13 13,3" FHD - Ultraportabel

Bästa datorn för studenten - Plats 1

Envy 13 från HP är den bästa bärbara datorn för studenter och levererar i alla kategorier.

Datorn väger endast 1,3 kg vilket gör den lätt att ta med till och från skolan. Den har också väldigt bra batteritid, upp emot 14 timmar, men vid vardaglig användning är det snarare 8-10 timmar. Med en SSD på 256 GB räcker minnet mer än väl.

Skärmen är en Full HD 13-tums IPS-skärm, vilket innebär hög kvalitet i klass med skärmarna som sitter i Apples datorer. Denna dator erbjuder också två traditionella USB-A portar (vilket Apples nya modeller saknar) och en USB-C port. Detta gör det enkelt att använda USB-minnen och externa hårddiskar utan adaptrar.

Denna dator har dessutom ett dedikerat grafikkort, ett Nvidia MX150, som gör det möjligt att spela lättare spel på datorn.

För detta pris finns det ingen annan studentdator som kan mäta sig med Envy 13.

+

Batteriet, lagringsutrymmet, priset

2. Apple MacBook Air 128GB silver MREA2KS/A

Bästa datorn för studenten - Plats 2

Detta är den nya modellen av Apples Macbook Air, som har en tunnare design, bättre skärm och större musplatta.

Datorn är väldigt lätt, endast 1,25 kg, och känns knappt i väskan. Mac OS är bättre optimerat än Windows och gör att datorn får lite bättre batteritid än HP Envy. Det finns endast USB-C-portar och bara två stycken, vilket betyder att du kommer behöva adaptrar för att koppla in ett traditionellt USB-minne.

Skärmen är Apples egna Retina-skärm och är en av de bästa på marknaden. För skrivande och videotittande ger denna skärm den bästa upplevelsen.

Datorn har Apples nya tangentbord, som blivit kritiserat för att tangenterna fastnar och slutar fungera. Händer detta byter Apple det åt dig, men de kommer säkerligen designa ett nytt tangentbord till nästa generation.

Vill man ha en Mac för studier så är detta datorn för dig.

+

Skärmen, batteritiden

Tangentbordet, inga USB-A-portar

11 888 :-

länk

15 248 :-

länk

3. Dell XPS 13 9370 - Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 1920 x 10…

XPS-serien från Dell är lik Macbook i många aspekter men kommer med Windows 10 istället för Mac OS.

Datorn har tre stycken USB-C portar och laddar via USB-C. Du kan välja vilken av portarna du vill ladda med, vilket kan vara bra i klassrum där uttagen endast finns på en sida. Du behöver dock en adapter för vanliga USB-A-tillbehör. Datorn väger endast 1,27 kg och har en bra batteritid på 8-10 timmar.

XPS 13 kommer med ett bekvämt tangentbord som är perfekt för långa uppsatser, och ett snabbt SSD-minne på 256 GB. Skärmen är en Full HD IPS-skärm som är klar och har bra ljusstyrka.

Datorn är rätt dyr eftersom Dell vill vara med i samma marknad som Apple och visa att de också har en premiumprodukt. Men när det finns bra och billigare datorer såsom HP Envy 13 är det svårt för Dell XPS 13 att slåss om förstaplatsen.

Utöver priset är detta helt klart en av de bästa datorerna för studier.

+

Bra tangentbord, tunna ramar

Priset, inga USB-A portar

star

På 2 listor

12 748 :-

länk

14 990 :-

länk

16 190 :-

länk

4. Hp Notebook 14-cf0015no

Denna HP-dator är för studenten med strikt budget som inte behöver det bästa, utan bara vill ha en enkel dator för att skriva sina uppsatser och titta på film.

Datorn är lite större än de föregående modellerna och väger lite mer, 1,43 kg. Inget märkvärdigt men kan märkas i väskan.

Här får du en 14 tums Full HD IPS-skärm vilket är otroligt bra för denna prisklass, men skärmen håller inte samma kvalitet som Dell XPS, Macbook Air eller HP Envy.

När det kommer till batteriet så har HP snålat lite och satt in ett 3-cellsbatteri, som endast håller ca 5-6 timmar - en klar nedgradering från föregående datorer på listan. Datorn använder en Pentium-processor, vilket innebär att den kan kännas lite slö ibland men är acceptabelt i prisklassen.

För priset är detta en väldigt kapabel studiedator, man måste bara komma ihåg att ha laddaren med sig.

+

Priset, skärmen

Batteritiden

star

På 2 listor

5. Acer Chromebook CB3-431-C5HB

En något udda dator, men idag använder faktiskt många grundskolor Chromebooks i klassrummen.

Acer Chromebook har Chrome OS, vilket bygger på Chrome med stöd för Android-appar. Detta gör att datorn är som en korsning mellan en bärbar dator och en surfplatta. Det finns både positiva och negativa saker med detta.

Det negativa är att du får ett begränsat minne på 32 GB, vilket gör att de dokument du vill köra offline inte säkert får plats. Skärmen har inte Full HD-upplösning, vilket gör den sämre än föregående datorer på listan. Datorn väger 1,7 kg vilket märks i väskan.

Systemet är dock snabbt och eftersom allt körs via nätet krävs det inte så mycket lagringsutrymme, vilket gör att Chromebooks inte är så dyra. Batteritiden är dessutom bra, ca 7-9 timmar.

För studenten som vill ha det billigaste och endast använder Google Docs till sina studier borde denna Chromebook fungera perfekt.

+

Batteritiden, priset

Skärmen, tung

star

På 2 listor

2 990 :-

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Som student behöver man en bärbar dator för sina skoluppgifter samt för att kunna slappna av med en film när man tar paus från studierna. Många studenter tänker också på budgeten; hur mycket ska man egentligen spendera på en dator när man endast ska skriva uppsatser och kanske kolla på video? Att välja en bärbar dator är ett personligt val, vilket gör att det kan finnas många olika alternativ som passar just dig.

Dejan Lupeskovic betygsätter bästa datorn för studenten

Efter att själv att ha studerat på universitet kan jag säga att Mac inte dominerar lika mycket som det en gång gjorde, många använder Windows-datorer eller till och med Chromebook, som är en väldigt "basic" dator. Här kommer fem stycken bärbara datorer i olika prisklasser med fokus på att de ska funka bra för studier, ha bra batteritid, portabilitet och ett rimligt pris.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Dejan Lupeskovic


Dejan Lupeskovic

Läs mer om oberoende experter