Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Taurus Gaming Elite RTX 2080 Ti

Bästa gaming-datorn - Plats 1

Den optimala speldatorn! Alla komponenter i denna är extremt kraftfulla. Den enda "kompromissen" jag kan se är att minnena är 2666Mhz, fast 3200Mhz-minnen skulle matcha resten bättre. Men det är en petitess i detta spelmonster.

Vi börjar med grafikkortet som baseras på nVidias krets RTX2080Ti. Det är ett så kraftfullt grafikkort att inga spel ger den några bekymmer. Med hela 11GB eget minne flyter allt som rinnande vatten.

Lägg till extremprocessorn i9-9900K och det finns inget som den här datorn inte klarar av! 32GB internminne kunde varit 64GB men det gör inget, det går att sätta i mer minne om du så önskar.

En supersnabb SSD på hela 1TB samt en kvalitetsdisk på 2TB är perfekt för detta spelmonster. Stilren låda, kraftfullt nätaggregat och uppgraderingsbar med standardkomponenter. Vattenkylningen ser till att hålla den sval även vid överklockning.

För dig som bara vill ha det bästa av det bästa och har en mycket stor plånbok!

+

Nästan allt!

Priset, minnen kunde varit 3200MHz

34 999 :-

länk

34 999 :-

länk

2. Msi Infinite X Plus 9se Core I7 16gb 1024gb Ssd Rtx 2080 SuperNY

Bästa gaming-datorn - Plats 2

En ny dator från MSI som är byggd för spel. Krutet har man lagt på det mycket kraftfulla grafikkortet (RTX2080 med 8GB eget minne). Processorn (i7-9700K) är kraftfull och mycket prisvärd på denna nivå. Det är en av de jag brukar föreslå när jag bygger datorer för de som väljer maximal prestanda till rimligt pris.

En snabb disk på 1000GB samt en stor mekanisk disk på 2000GB ger plats för mycket lagring. 16GB internminne ger ytterligare en skjuts upp i prestandan. Spel är inga problem men datorn klarar också av 3D-rendering, film-, ljud- och bildredigering. Två extra minnesplatser finns så vill du ha mer minne är det inga problem.

Lådan har en transparent sida som visar innehållet. Vattenkylningen bidrar till en dator med mindre oljud.

En kraftfull dator för spel som funkar mycket bra även för andra jobb.

+

Kraft, vattenkylning, stora diskar

Priset, kunde haft mer minne

25 511 :-

länk

25 444 :-

länk

3. Asus ROG STRIX GL10CS-NR106TNY

En något lägre budget inbjuder till denna trevliga dator från Asus. Den är utrustad med en kompetent processor, i7-9700K, som ger mycket bra prestanda. Internminnet är på 16GB och lyfter prestandan ytterligare. Processorn går att överklocka för ännu högre nivåer.

Grafikkortet är ett RTX-2070 med 8GB eget minne. Det är ett utmärkt grafikkort, om än inte i nivå med 2080-modellerna. Men skillnaden är inte så stor.

Lagringen sker på en snabb disk på 512GB. Det är fullt tillräckligt med utrymme för Windows, program och spel. Det finns även plats för fler diskar för mer lagring.

Sammantaget är det är en mycket bra dator! Hög prestanda för 3D-skapande, film- bild- och ljudredigering. Spelprestandan är mycket hög och det är få spel som den inte klarar.

För dig med en lägre budget men som ändå vill ha en kraftfull speldator.

+

Kraften och i viss mån priset

Kunde ha mer minne och större disk

17 990 :-

länk

4. Acer Nitro N50-600 - i5 16GB 512GB RTX 2060

För den med ännu mindre budget blir det kompromisser - lägre klass på grafikkort och processor. Om man har en lägre budget och ska köpa en speldator ska man prioritera grafikkortet.

Denna dator är en bra kompromiss. Grafikkortet är mycket bra och använder nVidias RTX2060 med 6GB eget minne. Processorn är en Intel Core i5-9400F, där "F" innebär att processorn inte har integrerat grafikkort. Det behövs dock inte när ett det sitter ett separat grafikkort i datorn. 16GB internminne och en mycket snabb disk på 512GB gör datorn snabbstartad.

Allt som allt presterar den mycket bra i spel och många spel kan köras på maximal upplösning. De mest krävande spelen är inga problem för denna dator men inställningarna måste då dras ned lite. 3D-rendering blir jobbigt, men film-, ljud- och bildredigering fungerar bra.

Med en lägre budget och en önskan om att ändå kunna spela utan större problem är detta ett mycket bra val!

+

Priset, bra kompromiss CPU/GPU

Endast en 512GB-disk

12 999 :-

länk

12 999 :-

länk

Bästa gaming-datorn

2 experter tipsar

Åge Nielsen

Åge

Caitlyn Johansson

Caitlyn

calendar

19 nov 2019

Datorer

Datorer

420

En stationär dator för spel skall vara kraftfull, prisvärd och gärna låta så lite som möjligt. Huvudpunkten är grafikkortet för det är där begränsningarna för spelprestandan ligger. En bra processor för andra uppgifter är också en fördel. En kraftfull processor kan hjälpa ett svagare grafikkort att prestera bättre medan en svag processor och ett kraftfullt grafikkort kan sänka prestandan.

Åge Nielsen betygsätter bästa gaming-datorn

När jag skall bygga en dator frågar jag den som skall ha datorn vad den skall användas till och hur stor budgeten är. Utifrån det plockar jag ihop moderkort, processor, grafikkort, minne, disk och nätaggregat. Lådan är en smaksak. Är budgeten låg är det bättre att spara in på lådan än på komponenterna. Det finns butiker som bygger datorer för kunder som plockar ihop sina favoritdelar själv. För detta tar butikerna ut en avgift. För många andra är det enklast att köpa en färdigbyggd fabriksdator. I den här listan hittar du det bästa från budgetmodell till värstingmodell.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Åge Nielsen


Åge Nielsen

Läs mer om oberoende experter

1. Edge E-Sport Stationär gaming 2060/AMD (svart)

Bästa gaming-datorn - Plats 1

Detta är den enligt mig mest prisvärda av datorerna på listan.

Ryzen 2600 är den mest prisvärda processorn på marknaden, utan konkurrens pga sitt extremt låga pris och utmärkta prestanda! Kombinera det med ett av dom mest prisvärda grafikkorten 2060 så får du en oslagbar kombination.

Med 1080p kommer du kunna spela i princip vilka spel som helst på vettiga settings, jag vet inte varför dom kallar datorn "E-sport" när den är betydligt bättre än vad som krävs för E-sportspel som Overwatch, League, CS mm. Du kommer kunna maxa settings på alla dom här spelen utan problem!

Detta är ett bra exempel på en dator som passar för LAN. Den är inte för tung, den är stilig och tar inte upp allt för mycket plats, och framför allt är den väldigt kapabel för sitt pris. Det följer även med spel på köpet när du köper denna datorn!

+

Prestandan för priset!

12 990 :-

länk

2. Taurus Gaming RTX 2060

Bästa gaming-datorn - Plats 2

Detta är en dator i mellansegmentet med galet bra prestanda, som garanterar att även dom nyare spelen flyter på i högre upplösningar.

Den vattenkylda processorn klarar höga hastigheter innan prestandan sänks, och kombinerat med ett av dom nya Nvidia RTX korten så kämpar den på utan hinder. 500 GB SSD räcker gott och väl för de flesta spel du kan tänka dig och datorns "case" är stilrent och har bra ventilation.

Med gott om displayutgångar så kan du köra med flera skärmar utan problem. Själv rekommenderar jag två stycken 24 eller 27 tum, gärna en av dom 144hz för att få ut så mycket av spelen som möjligt. Denna datorn är skapad för att klara det!

Taurus är Inets egna datorer och dom kommer färdiginstallerade utan en massa onödiga program, så du bara kan dra igång med spelandet direkt!

+

Grym dator för mellan-prisklassen!

15 999 :-

länk

15 999 :-

länk

3. Webhallen Config D18-0407 / i7-9700K / 16GB / 1TB SSD / RTX…

Med likvärdig prestanda som mitt andra "high end"-val (nr 4 på listan) så fullständigt krossar denna dator alla krav i spel. Med 1TB SSD så kommer allt ladda snabbt. Loading screens i Skyrim? Nope, inte längre!

Här får du hög kvalité på komponenterna i datorn. Vettigt nätaggregat med hög effektivitet gör så att datorn använder sig mer effektivt av strömmen, och mindre läcker ut som värme. Fractal Design är ett snyggt chassi med bra luftflöde och härdat glas, så du kan se dina komponenter.

Både processor och grafikkort är överklockbara, vilket kan ge dig ännu mer prestanda. Det finns guider på hur man gör detta, och tar du det bara försiktigt och stegvis efter du läst på är det riskfritt och värt besväret.

Jag hade valt nummer två på listan om du bara vill tuta och köra. Men vill du se hur hårt du kan pressa komponenterna eller vill ha lite högre kvalité är denna ett bra val!

+

Extrem prestanda och potential

24 990 :-

länk

4. Taurus Gaming Elite RTX 2080

Nu snackar vi maximal spelprestanda! Starka och prisvärda grafikkortet 2080 levererar i form av brutal prestanda, oavsett vilket spel du spelar - även i högre upplösning. Med marknadens just nu starkaste spelprocessor kommer denna dator inte att göra dig besviken.

Detta är en perfekt dator om du vill kunna spela vad som helst, när som helst, hur som helst. Jag rekommenderar att du kör på högre upplösning, annars kommer komponenterna att bli uttråkade.

Vattenkylningen (den riktiga termen är AIO, All In One) till processorn håller temperaturen nere, 16GB RAM är mer eller mindre ett krav i krävande spel nuförtiden och 2500GB lagring räcker mer än tillräckligt.

Ska du streama mer krävande spel och se till att dina tittare kollar på kristallklar bild, eller känner du att du verkligen vill se minsta lilla detalj i spelen? Välj denna!

+

Extrem prestanda!

26 999 :-

länk

26 999 :-

länk

5. Lenovo IdeaCentre 720 Ryzen 5 8GB 256GB PCIe SSD 1050Ti

Längst ner på listan prismässigt men fortfarande duglig för gaming. Förvänta dig inte att maxa grafiken på nyare spel men kör du mycket äldre spel, E-sport osv. så duger denna datorn mer än väl! Den räcker för WoW på medium-ish grafik, League på hög grafik, Overwatch på medium, även ARK kommer flyta på tillräckligt bra för att spelas på low/medium settings.

Denna dator har en väldigt bra processor jämfört med många andra liknande datorer i samma prisklass, och den kan lätt överklockas för att prestera ännu bättre.

Jag rekommenderar denna datorn om du vill lägga så lite pengar som möjligt för att kunna spela. Alla har faktiskt inte så höga krav och nöjer sig med en tillräckligt stark dator. Jag satt själv med något liknande innan jag byggde min första egna dator, och jag blev aldrig sviken!

+

Billig och duglig

Inte värt att byta ut komponenter

6. Msi Trident 3 8RC 085EU

Konsol? PC? Ponsoll? Gränsen mellan dessa blir bara mindre och mindre känns det som ('ponsole' är faktiskt ett begrepp på engelska som används i gamingvärlden).

Denna dator är ungefär lika stor som ett PS4 och smälter bra in på skrivbordet. Att något i denna storleken fortfarande kan vara kraftfullt nog att spela de flesta spelen på vettiga inställningar är nästan för bra för att vara sant? För oss som inte är särskilt stora och starka är denna ett bra alternativ, och vad skönt att ha en extra fjärdedel av skrivbordet fritt!

Den är tyst, den är liten och framför allt så räcker den för mindre krävande spel. Perfekt för E-sports-evenemang, eller om du bara ska över till vännerna på en spelhelg.

Dags att åka och lana UTAN att skada ryggen! Föredrar du en mer kubisk modell så finns även en snarlik dator i Lenovo Y-serien.

+

Kompakt, lätt att ta med

Svårt att uppgradera

9 990 :-

länk

10 715 :-

länk

10 990 :-

länk

Stationära datorer eller "desktops" är det ultimata när det gäller gaming. Inte bara för att du får fullstora komponenter, utan för att du har gott om utrymme och kan byta ut i princip allt med tiden när det behövs. Antingen bygger du själv och får lite bättre individuella delar, eller så köper du en så kallad "prebuilt" som kommer monterad, oftast med Windows installerat. Du behöver inte ruinera dig själv för att få en vettig speldator, du kan köpa en för runt 10 000 kr som duger för dagens spel. Skulle du ändå sen känna att du behöver mer prestanda kan du oftast byta ut grafikkortet, så håller datorn några år till!

Caitlyn Johansson betygsätter bästa gaming-datorn

Jag har här valt ut datorer som alla klarar krävande saker, men som passar för lite olika situationer. Det är ju t.ex inte särskilt smidigt att bära runt på ett 40 000 kronors-monster på 20 kg till ett LAN. Då är en mindre dator mer passande! Det viktigaste för mig är att datorn är prisvärd, men estetik är ju självklart också viktigt.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Caitlyn Johansson


Caitlyn Johansson

Läs mer om oberoende experter