Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Apple MacBook Air 128GB silver MREA2KS/A

Bästa ultraportabla datorn - Plats 1

På första plats hittar vi Apples senaste bärbara, den välbehövligt uppdaterade Macbook Air! Med en vikt på 1.25 kg märks den knappt i väskan.

Den har senaste generationens Intel-processor, högupplöst Retina-skärm och Thunderbolt-3 för inkoppling av externa högupplösta skärmar och annan utrustning. Här finns ett väl tilltaget batteri som tar dig igenom hela dagen, utan oro!

Retina-skärmen är ett välkommet inslag i Air-serien och lyfter verkligen modellen. I kombination med det, i mitt tycke, bekväma tangentbordet gör detta till en produktiv maskin. Laddning sker via USB-C, skönt att slippa den proprietära MagSafe-laddaren. Nya Air är även utrustad med Touch-ID för snabbare inloggning och verifiering vid köp i AppStore.

Air placerar sig perfekt mellan den lite klenare Macbook och den kraftfullare men klumpigare Macbook Pro, en kompanjon att räkna med i många år framöver!

+

Lång livslängd, batteritiden, snygg

Dyr, lite lagring i grundutförandet

star

På 2 listor

Proshop logo

15 248 :-

länk
Elgiganten logo

11 888 :-

länk
NetOnNet logo

11 889 :-

länk

2. Dell XPS 13 9370 - Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 1920 x 10…

Bästa ultraportabla datorn - Plats 2

Den benämns som "världens minsta 13" laptop" och det är inte utan fog!

Dell XPS 13 är en verkligt kompakt bärbar dator, med minimala skärmkanter och väldigt låg vikt. Även här finner vi 8e generationens Intel-processor och en högupplöst Full-HD skärm, gott om anslutningsmöjligheter med USB-C och Thunderbolt.

Skärmen har en rejäl ljusstyrka och passar sig väl för arbete utomhus under årets ljusa dagar! Du behöver inte heller söka upp ett eluttag, det rejäla batteriet ser till att du har den energi du behöver för att ta dig genom dagen. Dell har dessutom fått till ett bra och lättanvänt tangentbord trots de tunna kanterna.

Just denna version passar bäst för studenten, eller den som arbetar mycket på språng med t.ex ordbehandling eller Excel och prioriterar batteritid över ren prestanda. Men modellen finns även i många andra konfigurationer och prisklasser.

+

Många utföranden, kraftfull, nätt

Priset

star

På 3 listor

Proshop logo

13 117 :-

länk
Webhallen logo

15 390 :-

länk
Dustin Home logo

15 999 :-

länk

3. Microsoft Surface Pro 6 - Core i5 8250U / 1.6 GHz, 8 GB RAM…

Bästa ultraportabla datorn - Plats 3

Nyaste produkten på listan, baserad på Microsofts tidigare succéer med Surface Pro.

Denna är i sitt grundutförande mer en kraftfull surfplatta än renodlad laptop, men med Surface Type Cover blir det en ytterst kompetent bärbar dator. Den är även den överlägset lättaste och smidigaste enheten i denna lista.

Surface Pro har en högupplöst touch-skärm med stöd för penninmatning, perfekt för dig som håller på med grafisk design eller bara tycker det är trevligt att använda penna för kreativt utlopp! Surface pro har även ett inbyggt stöd som är ställbart i många vinklar, vilket ger hög flexibilitet gällande positionering. Givetvis erbjuds här batteritid som räcker dagen ut.

Det enda negativa är att penna och tangentbordsfodral säljs separat, men håll utkik efter kampanjer där det ingår penna eller tangentbord så får du en mycket kompetent laptop/platta.

+

Smidig, skärmen, penn-stöd

Tangentbord kostar extra

star

På 2 listor

Elgiganten logo

10 990 :-

länk
Inet logo

11 490 :-

länk
CDON logo

11 490 :-

länk
Power logo

12 624 :-

länk
Proshop logo

14 342 :-

länk
Komplett logo

12 490 :-

länk
Webhallen logo

13 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Asus ZenBook 14 UX433FN i7 16GB 512GB PCIe SSD GeForce MX150

Bästa ultraportabla datorn - Plats 4

Här har vi ett riktigt kraftpaket! Utrustad med Intel I7, 512GB lagring och separat grafikkrets är detta en maskin som inte sviker i första taget.

Tack vare grafikkretsen är det möjligt att spela enklare spel, men den kommer även till nytta vid redigeringsarbeten då den avlastar processorn rejält. Givetvis har Asus utrustat denna modell med en riktigt bra skärm, och tack vare skärmens tunna kanter har dom lyckas klämma in 14" bildyta i ett chassi som normalt motsvarar en 13" laptop, grymt!

Här finns gott om portar för anslutning till t.ex extern bildskärm via HDMI, likaså USB-C och även vanlig USB-port. Tangentbordet är av mycket god kvalité och en fröjd att skriva på. Modellen är utrustad med senaste Bluetooth 5.0 för ännu bättre anslutning. Även här har du batteritid nog att klara dig genom hela dagen, och lite till.

Allt detta i en dator som väger knappt 1.2 kg!

+

Kraftfull, stor skärm i nätt chassi

Kan väsnas lite vid hög belastning

CDON logo

13 990 :-

länk
Inet logo

13 990 :-

länk
Dustin Home logo

13 990 :-

länk

5. Asus C423NA-EB0033 / 14" / FHD / N4200 / 4GB / 64GB / Intel…

Bästa ultraportabla datorn - Plats 5

Som avslutning på denna lista har jag valt en lite oväntad kandidat! Betydligt billigare än övriga på listan, och med ChromeOS som operativsystem skiljer sig denna rejält från de andra.

Datorn är baserad på Android och starkt knuten till Googles tjänster, den är tänkt att användas ständigt uppkopplad och synka mot molnet. Därför har den rätt snålt med lagringsutrymme, och komponenterna är klenare än övriga på listan. Men! Detta är en väldigt portabel enhet som har extremt bra batteritid, och passar dig som mest slösurfar på nätet, tittar på Netflix samt arbetar en del i ordbehandling. Utmärkt för t.ex gymnasiestudenter!

Tack vare ChromeOS är datorn ständigt uppdaterad och kompatibel med de flesta appar i Google Play. Den är utrustad med minneskortläsare, 2 USB-C portar, 2 USB & laddning via USB-C.

En riktigt köpvärd enhet för dig som främst vill använda datorn till vardagligt bruk.

+

Priset, Google Play, batteritid

Klen prestanda, plastig

star

På 2 listor

Inet logo

4 790 :-

länk
CDON logo

4 790 :-

länk
Dustin Home logo

4 990 :-

Pris hämtat 22/8

länk
Webhallen logo

4 790 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa ultraportabla datorn

calendar

6 apr 2019

Datorer

Datorer

114

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

När jag är på jakt efter en bärbar dator är det portabiliteten som står i fokus. Datorn ska vara lätt och nätt! Knappt märkas i väskan, och alltid vara med mig redo för nya uppdrag. Med dagens allt mer avancerade teknik, kraftfullare komponenter och mer precisa tillverkningsmetoder är det möjligt att kombinera ett litet format med rejäl prestanda.

Joachim Björnström betygsätter bästa ultraportabla datorn

I den här topplistan har jag valt ut ett par datorer jag tycker är värda att ta en titt på. Samtliga modeller är tunna och väger väldigt lite. Samtidigt har de tillräckligt med prestanda för att klara av det vardagliga användandet, och lite till! Jag har givetvis tagit stor hänsyn till batteritiden, det ska inte ge någon batteri-ångest att ha glömt laddaren hemma en dag.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Joachim Björnström


Joachim Björnström

Läs mer om oberoende experter