Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTopplista - Bästa webbkameran

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa webbkameran

28 januari 2024

I den här listan kommer jag gå igenom några värdiga alternativ inom webbkameror. Jag kommer ge tips på olika webbkameror för olika användningsområden. Letar du efter en webbkamera för att videosamtala med vännerna? Eller för att köra videokonferens med jobbet? Eller letar du efter en webbkamera för att strömma ditt spelande online?

Att hitta en webbkamera som passar och lever upp till de krav man har är svårt utan att testa dem. Det är särskilt svårt att förlita sig på specifikationerna, då kvalitén skiljer sig åt från vanliga kameror med större sensorer. Därför listar jag några kameror som jag antingen själv har testat eller har som jag sett flertalet tester på.

1. Elgato Facecam

Tydlig och klar bild

Ingen 4K

Elgatos nya webbkamera Facecam ser jag som ett intressant steg i utvecklingen. Med en Sony CMOS-sensor är kameran väldigt duktig på att sortera bort brus och krigar mot motståndarna på många punkter.

Kameran upplevs lite bulkig i sin storlek, men tack vare den stora sensorn och linsen blir det också väldigt bra bild. Tyvärr är det endast 1080p, så ska du filma dig själv i fullskärm kanske du bör titta på Logitech Brio istället. Denna kamera är just en facecam som lämpar sig bättre i lite mindre rutor, vare sig det är när du streamar spel eller sitter i ett viktigt Zoom-samtal.

Kameran spelar in i 60 bilder per sekund så hastiga rörelser fångas upp alldeles utmärkt. Även om Logitech Brio också spelar in i 60 bilder per sekund tycker jag Elgato Facecam har bättre flyt.


2. Razer Kiyo Pro

Har HDR-inställning

Lite dyrare än lillebror

Här har vi storebror till vanliga Kiyo som ligger längre ned på listan.

Kiyo Pro har en förbättrad sensor och fler inställningar som kan tilltala mer avancerade användaren.

Kameran har också högre antal bilder per sekund än vanliga Kiyo och känns bättre byggd med en högre kvalitetskänsla.

Kiyo Pro kan filma i 1080 p och 60 bilder per sekund.

Det Kiyo Pro också har är HDR, vilket ger bättre färger i bilder och video som kameran producerar. Dock är detta läge begränsat till endast 30 bilder per sekund. Vanliga Kiyo har inte HDR.

Är du en väletablerad streamer eller kreatör så kan denna kamera vara ett bra alternativ för dig.

Är du däremot en hobbystreamer eller använder kameran mest för jobb, då skulle jag rekommendera en billigare kamera. Till exempel vanliga Kiyo eller Logitech C922.


3. Logitech Brio Stream Edition

4K, 1080p i 60 bilder/sekund

Högt pris trots äldre modell

Vill du synas bra även på storbild? Då är Logitech BRIO 4K Stream rätt alternativ för dig.

Den här webbkameran levererar video i 4K-upplösning i upp till 30 bilder per sekund. Vill du istället använda kameran för att filma lite mer rörlig bild (kanske när du gör morgongympan) så finns det även möjlighet att spela in i 1080p (Full HD) i 60 bilder per sekund, vilket ger ett bättre flyt i rörelserna.

Den här webbkameran fungerar oerhört bra även i mörka omgivningar och kan också användas för att logga in sig i Windows med ansiktsigenkänning.

Bildvinkeln är upp till 90 grader, vilket är väldigt mycket för en webbkamera. Det finns givetvis också möjlighet att skala ner till exempelvis 65 graders vinkel om man inte vill få med så mycket i runt omkring där man monterar kameran.

Med den här kameran kommer du med största sannolikhet vara den med bäst bildkvalité i videosamtalet - men du får också betala därefter.


4. Logitech StreamCam

Skräddarsydd för videokreatörer

Endast USB-C

En webbkamera som gjord för videokreatören, där du med enkelhet kan rotera kameran för att få porträttläge (för till exempel Instagram stories).

Logitech StreamCam kopplas in med USB-C. Kameran spelar in i 1080p och med 60 bilder per sekund.

Den känns väldigt modern jämfört med många andra traditionella webbkameror som funnits länge på marknaden. Den har en väldigt smart mjukvara som hanterar både ljussättning och autofokus på ett smidigt sätt för att få dig att se bra ut i alla lägen.

Dessutom har StreamCam dubbla riktade mikrofoner, vilket är väldigt uppskattat om du inte vill få med ljud som är runt omkring dig - till exempel om du sitter och spelar med kompisar.


5. Razer Kiyo

Inbyggd belysning

Ingen 4K

Kiyo är en webbkamera ifrån Razer med inbyggd belysning, vilket är relativt ovanligt bland webbkameror. Detta gör att bilden blir bättre i väldigt mörka miljöer.

Kiyo är ett bra alternativ till dig som vill kunna strömma dig och ditt spelande i mörkret. Kiyo kan spela in video i antingen 720p med 60 bilder per sekund eller 1080p i 30 bilder per sekund, vilket duger finfint om du ska livesända.

Kiyo har även mjukvara så som auto-vitbalans, förbättrad autofokus och lågljus-kompensation som gör att bilden blir ljusare och bättre.

Om du sen tidigare använder Razerprodukter blir det ett extra plus i kanten, då denna kameras inställningar görs i Razers egen mjukvara (Razer Synapse).

Denna webbkamera passar extra bra för dig som tänker strömma ditt spelande i en mörk miljö, men passar även perfekt till Skype och andra videosamtalstjänster.


6. Logitech Pro Stream Webcam C922

Mjukvara som kan ta bort bakgrund

Dålig mikrofon

Sista kameran i listan är en Logitech C922 som är lite av en klassiker bland onlinekreatörer som vill filma sig själva.

Denna kamera är absolut inte ny men fortfarande ett populärt val. Jag själv äger faktiskt denna kamera och är fortfarande ganska nöjd trots att jag köpte den för något år sedan. Den duger utmärkt för videosamtal och kan filma i 1080p i 30 bilder per sekund eller 720p i 60 bilder per sekund.

Kameran fungerar dugligt i mörk miljö och har även en stereomikrofon, men har du en annan mikrofon skulle jag nog rekommendera att använda den istället.

Denna kamera har enkel installation och konfigurering och helt okej bild. Den är väldigt enkel att fästa särskilt på stationära datorskärmar, så den passar extra bra till det ändamålet.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons