Advized - oberoende köprådlogologo
search
Rubrikikon för Drönare

Drönare

7 listor i den här kategorin

Bästa drönaren för nybörjare

Förstaplatsen - Dji Mavic Air

Dji Mavic Air
Tomas Gustafsson

Topplista av Tomas Gustafsson

goto

39 har guidats av listan

5 juli

Bästa drönaren för resan

Förstaplatsen - Dji Mavic 2 Pro

Dji Mavic 2 Pro
Oscar Suneson

Topplista av Oscar Suneson

goto

25 har guidats av listan

1 mars

Bästa drönaren för foto

Förstaplatsen - Dji Mavic 2 Pro

Dji Mavic 2 Pro
Oscar Suneson

Topplista av Oscar Suneson

goto

35 har guidats av listan

1 mars

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Tomas Gustafsson

Regler för drönarflygning

Av Tomas Gustafsson

Dropdown
Regler för drönarflygning

Guide - För drönare under 7 kg behövs inget särskilt tillstånd för att flyga, men alla som flyger måste oavsett storlek på maskinen ta hänsyn till vissa regler. Flyg t.ex aldrig nära flygplatser då det är en risk för ordinarie flygtrafik. Se till att du alltid kan se drönaren, flyg aldrig över människor eller egendom som kan skadas och se till att alltid hålla dig under 120 m höjd. Tänk också på att aldrig flyga aldrig över särskilda så kallade restriktionsområden - LFV:s "Drönarkartan" visar var du får och inte får flyga och på Transportstyrelsens hemsida om drönare förklaras reglerna i detalj. Du måste också märka din drönare med namn och telefonnummer. En ansvarsförsäkring kan vara bra att ha, men är bara ett krav om du får betalt för din flygning.

Tomas Gustafsson

Spridningstillstånd vid flygfotografering

Av Tomas Gustafsson

Dropdown
Spridningstillstånd vid flygfotografering

Guide - All spridning av bilder och film tagna från drönare eller andra luftfartyg kräver tillstånd enligt lagen om skydd av geografisk information. Med spridning räknas publicering utanför din allra mest privata krets. En tavla på väggen eller en bakgrundsbild på datorn behöver du inte bekymra dig om, lägger du däremot ut dina produktioner på t.ex Youtube behöver en ansökan göras. Vissa undantag finns, några exempel är bilder över din egen tomt, en fotbollsarena eller golfbana. Vybilder kräver alltid granskning.

Det är Lantmäteriet som förhandsgranskar materialet och du kan elektroniskt skicka in både bilder och filmer till dem. Hela ansökningsförfarandet är relativt smidigt och oftast har man godkännandet inom några dagar. Det är mycket få gånger som man blir nekad spridning.

Mer info och regler hittar du på Lantmäteriets hemsida.