Prisjakt
HemPrisjakts experterDrönareGuide - Spridningstillstånd för drönare - här är allt du behöver tänka på

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Spridningstillstånd för drönare - här är allt du behöver tänka på

20 november 2019

När du har filmat eller fotat med din drönare och vill sprida materialet vidare så måste du skaffa spridningstillstånd. Följ dessa steg så riskerar du inte att göra fel.

Allmänt om spridningstillstånd

Många (om än inte alla) bilder som fotas från en luftfarkost, däribland en drönare, måste granskas av Lantmäteriet om de ska spridas vidare. Anledningen till detta är att det i Sverige finns en lag som säger att man måste skydda geografisk information. Myndigheten är därför satt att förhandsgranska bilder och filmer innan dessa sprids. Så länge du bara vill ha hänga upp en tavla på väggen hemma, av det motiv du fotat från luften, så behövs ingen granskning. När du däremot vill sprida bilderna, oavsett om det är till kompisar, på Youtube, eller sälja bilderna till någon, så måste du få dessa granskade och godkända. Har du inte kommit riktigt så långt ännu, och letar efter en bra drönare för flygfoto? Ta då en titt på min lista med drönare som är bra för fotografering.

Fota bara det du får fota

I Sverige kan vi, med några få undantag, fotografera eller filma nästan precis vad vi vill, på vilken plats som helst. Det gäller även bilder och film som man tar från en drönare. Det man dock behöver komma ihåg är att det är olagligt att fota skyddsobjekt med avbildningsförbud. Här gäller det att ge akt på skyltar som upplyser om förbud, vilket kan vara extra klurigt när man flyger drönare en bit bort. Så länge du har koll på detta så är det i princip bara att filma och fota på som du vill.

Undantag

Ingen regel utan undantag. Vissa bilder är undantagna från tillstånd. Det betyder att du inte behöver skicka in dem för granskning, utan kan direkt publicera dem. Några exempel på detta är bilder eller filmer över platser såsom golfbanor, bostadsområden och tomtmark, lekparker, jordbruk- och skogsmark eller offentliga platser. Här är det viktigt att inga bredare vyer syns eller kommer med i bilden, tänk horisont. Då blir nämligen bilden tillståndspliktig, oavsett vad den visar och Lantmäteriet behöver granska en sådan bild och bedöma om det finns något annat i bilden som inte får spridas. Bilden här visar en typisk sådan som är undantagen granskning. Är du osäker på undantagen - skicka in bilderna för granskning.

Skicka bilder till granskning

Lantmäteriet har en teknisk lösning med ett formulär och filskick på deras hemsida och det går relativt smidigt att ladda upp stora mängder bilder eller filmer som skall granskas. Förbered ditt ärende genom att notera ned var bilden eller filmen är tagen, gärna med GPS-koordinater. Filmer som du vill sprida kan du med fördel redigera klart innan, så att det bara är slutprodukten som du skickar in, och inte timmar av planlöst filmande. Du får ett ärendenummer i samband med att du skickar in dina filer och är det inte alltför många så får du ett svar inom några dagar. Oftast godkänner Lantmäteriet bilden eller filmerna men ibland kan det hända att du blir nekad spridning eller att de redigerar bort känslig information, även om det hör till ovanligheten. Hela granskningsprocessen är kostnadsfri.

Ny bild - ny ansökan

Spridningstillståndet gäller endast för den enskilda filmen eller bilden, inte för platsen där den är tagen. Det innebär att du behöver göra en ny ansökan för varje ny bild eller film du fotar. Detta oavsett om vyn är exakt densamma.


Reglerna med förhandsgranskning av bilder och filmer kan tyckas både krångliga, förlegade och onödiga och det ligger nog, i ärlighetens namn, något i det. Detta särskilt eftersom samma bild kan tas med en vanlig kamera och där en av dessa två bilder, som ser exakt likadana ut, behöver förhandsgranskas för att få spridas. Det är möjligt att reglerna kommer att än dras i framtiden i takt med att enskilda och företag ställer högre krav på snabbheten i granskningen som ibland behöver vara sekundsnabb i vår moderna medievärld. Tills vidare är det bara att gilla läget och fortsätta tillämpa de regler som gäller. Vill du fördjupa dig mer i hur processen går till så går du in på Lantmäteriets hemsida och läser mer under spridningstillstånd.


Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Tomas rekommenderar 3 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Drönare

Mest prisvärda drönaren
Mest prisvärda drönarenTopplista av Tomas Gustafsson
Bästa drönaren för nybörjare
Bästa drönaren för nybörjareTopplista av Tomas Gustafsson
Bästa drönaren
Bästa drönarenTopplista av Tomas Gustafsson
Annons
Annons