Prisjakt
HemPrisjakts experterDrönareTest - Dji Mavic Mini - lättviktsdrönare med stora möjligheter

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Dji Mavic Mini - lättviktsdrönare med stora möjligheter

20 december 2019

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som prioriterar prisvärdhet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Trots att Mavic Mini kanske inte har lika många funktioner och inställningsmöjligheter som sina storasyskon i Mavic-serien så är den ändå mycket imponerande sett till sin prislapp.

För dig som vill ha obstacle avoidance
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Lättflugen i all ära, men tyvärr blir drönaren inte lika förlåtande då den saknar det mesta av DJI:s annars så avancerade Obstacle Avoidance-system. Däremot känns appen väldigt lättnavigerad och flygupplevelsen i stort är riktigt bra.

Prisjakt toppbetyg
DJI Mavic Mini RTF
DrönareDJI Mavic Mini RTF
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Drönare
Vem passar produkten bäst för?

Mavic Mini är drönaren för dig som aldrig flugit tidigare och nu vill ta steget och köpa en gedigen maskin, där du kan växa i rollen som operatör och fotograf. Drönaren passar också utmärkt för dig som inte är så teknik- eller fotointresserad, då den både är lättskött och lättflugen. Men jag ser även att Mavic Mini kan vara ett bra komplement till den rutinerade drönaroperatören som söker en billigare backup-drönare, eller helt enkelt vill utnyttja de regelmässiga fördelarna som en lättviktsdrönare får från och med sommaren 2020.

Prisvärdheten

Storleken

Användarupplevelsen

Batteritiden

Regelmässiga fördelar

Saknar heltäckande kollisionsskydd

Begränsat antal kamerainställningar

Ingen 4k-videoupplösning

Den låga vikten ger flera fördelar

Som inbiten drönarfantast och ägare till kanske lite för många drönare så ställde jag mig tidigt frågan: varför skulle jag vilja köpa en Mavic Mini? Den har varken den bästa kameran eller den mest avancerade tekniken. Men den stora fördelen med Mavic Mini är att den är riktigt liten och lätt! Detta är självklart goda nyheter för dig som gillar att resa med din drönare, men det finns också andra viktiga fördelar med en lättviktsdrönare.

Att Mavic Minin väger just 249 g är antagligen ingen slump, då drönare under 250 g från och med sommaren 2020 kommer att hamna i en specifik viktklass där regelverket är mer generöst. Detta gör att du kommer kunna flyga din Mavic Mini på ställen där få andra drönare får flyga, vilket är något jag uppskattar mycket. Kom dock alltid ihåg flyga säkert!

Viktbesparande designlösningar

Om man ska vara krass, så nej - Mavic Mini känns inte lika gedigen som de större drönarna i DJI:s Mavic-serie. Men man måste ta i beaktning att Mavic Mini väger cirka en tredjedel av sina storasyskon. Och trots att skalet är gjort i plast så upplever jag att DJI gjort ett bra jobb.

En sak som är ny med Mavic Mini är dess propellerlösning, där man helt enkelt valt att skruva fast dem direkt på motorn. Antagligen är detta också en viktbesparande lösning och då det är sällan man behöver byta propellrar så gör det ingenting att arbetstiden kanske blir lite längre. Tänk dock på att vara försiktig när du stoppar ner Mavic Mini i din väska, eftersom propellrarna tenderar att spreta och antagligen inte tål allt för mycket snedbelastning.

Kameran fullt tillräcklig för de flesta

Det är inte första gången DJI visar att de är kapabla att bygga små kameror med 3-axliga gimbaler (kamerastabilisatorer). Men att placera en sådan kameralösning på en 249 grams drönare är ändå lite extra imponerande! Jämför man dock kameraspecifikationerna mot de andra drönarna i Mavic-serien märks det att Mavic Mini inte riktigt har lika bra prestanda och valmöjligheter. Kanske kan det vara en dealbreaker för dig att den bara kan spela in video i 2,7k-upplösning med 30 bilder per sekund, även om det är mer än tillräckligt för de flesta användare.

När det gäller bildkvalitén tycker jag helt klart att kameran håller måttet. Visst finns det lite brus i bilderna redan vid ISO 100, men med tanke på kamerasensorns storlek på 1/2.3 tum (lika stor som i en GoPro-kamera) så gör den ändå jobbet bra!

Avskalad och användarvänlig app

Om du har ägt en DJI-drönare sedan tidigare så har du sannolikt stött på deras appar vid namn DJI Go eller DJI Go 4. Jag upplever DJI Go som en genomtänkt och välfungerande app, så när DJI valde att skapa en ny app för Mavic Mini var det helt klart spännande att jämföra dessa.

Kort och gott kan man säga att DJI Fly känns som en avskalad version av DJI Go-apparna. Man har lagt extra fokus på att göra den så enkel och användarvänlig som möjligt. Detta tycker jag att de har lyckats med - det går att hoppa mellan film- och fotoläget, ratta in manuella inställningar (endast möjligt i foto-läget) och göra flygrelaterade inställningar snabbt och smärtfritt.

Det märks dock att det saknas lite funktioner och inställningsmöjligheter, vilket kan besvära dig som sedan tidigare har ett fotograf- och/eller filmintresse. Min gissning är att detta är en vald marknadsföringsstrategi från DJI:s håll för att inte kannibalisera på de andra dyrare Mavic-modellerna. Lyckligtvis finns det oftast lite work-arounds att ta till, varav manuellt sammanfogande av HDR-bilder är en av dem.

Saknar Obstacle Avoidance

Det som kanske gör mig mest besviken med Mavic Mini är att den tyvärr inte har blivit helt utrustad med DJI:s avancerade Obstacle Avoidance-system. Visserligen finns det sensorer på undersidan som förenklar landningsprocessen och hindrar dig från att landa på olämpliga ställen, men i övrigt är du helt oskyddad under flygning. Kanske är det för att hålla nere vikten eller för att DJI återigen inte vill kannibalisera på sina dyrare modeller. Eftersom Mavic Mini tycks marknadsföras mycket mot just nybörjare så kan jag tycka att det är ett lite underligt beslut. Men då den är mycket lättflugen, användarvänlig och dessutom inte kostar skjortan så vill jag ändå kalla den för en nybörjarvänlig drönare.

En tips: Mavic Mini har en tendens att vara lite “baktung” vid take-off, vilket gör att den glider någon decimeter bakåt innan stabiliseringen tar över. Detta är inget direkt problem men kan vara bra att känna till, så att du lämnar lite utrymme bakom drönaren innan du lyfter.

En mycket prisvärd drönare

Under min testperiod har jag inte kunnat låta bli att jämföra Mavic Minin med de andra drönarna i Mavic-serien, som dels väger mer och dessutom har ett betydligt högre pris. Självklart ska jag inte sticka under stolen med att det finns saker som Mavic Mini inte har, såsom ett heltäckande antikollisionsskydd samt möjlighet att filma i 4k. Däremot måste jag säga att Mavic Mini är en fantastiskt kompetent maskin till ett mycket attraktivt pris. Kanske är den rent av den mest prisvärda drönaren på marknaden just nu!

Specifikationer

Hastighet
13 m/s (S Mode), 8 m/s (P Mode), 4 m/s (C Mode)
Positionering
GPS, GLONASS
Kamera
12 Mp, 40 Mbps, bildstabilisering, videoformat 2.7K
Batteri
2400 mAh, 30 min flygtid
Mått
Bredd 290 mm (infälld 82), längd 245 mm (infälld 140), höjd 55 mm (infälld 57)
Vikt
249 g

Om drönare från DJI

Kinesiska DJI är i skrivande stund den dominerande aktören på drönarmarknaden. DJI:s drönare är inte de billigaste i produktkategorin, men de har riktigt kvalitativa och användarvänliga produkter. Lägg där till att de håller täten i teknikutvecklingen så är det inte så svårt att förstå varför de nästan dominerar marknaden helt. Till skillnad mot många andra drönartillverkare så har DJI ett globalt servicenätverk och erbjuder möjligheten att teckna specifika drönarförsäkringar. Det kan vara bra om du känner du dig lite osäker på din flygförmåga eller tenderar att ha otur, då de sällan ingår i din drulle- eller hemförsäkring. Utöver drönare så är DJI också en tillverkare att räkna med när det gäller bl.a. kameror, kamerastabilisatorer och VR-glasögon.


Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons