search

1. Dji Mavic 2 Pro

Bästa drönaren med kamera - Plats 1

Första generationen av Mavic har förvisso uppdaterats något under resan men det här är nya generation 2.

Kameran kommer från världsberömda Hasselblad. Med en 1 tum stor sensor, suveräna sensorer och hjälpmedel för navigering och undvikande av hinder i alla riktningar brädar den alla andra drönare på listan. En flygtid på 30 minuter på ett batteri gör också sitt. Det blir inte sämre av att Mavic 2 Pro har funktioner för bättre dynamiskt omfång och 4k i 10-bit, något som kommer uppskattas av dig som håller på med filmning. Det blir helt enkelt svårt för någon annan att konkurrera med DJI Mavic 2 Pro.

Visst kan man köpa en drönare som har en bättre kamera, men inte i den här prisklassen. Med den, trots allt, rimliga prislappen i bakhuvudet blir det här därför den bästa kameradrönaren du kan köpa på marknaden idag.

+

Kameran, smidigheten

Priset

star

På 6 listor

15 990 :-

länk

15 990 :-

länk

15 990 :-

länk

15 999 :-

länk

15 999 :-

länk

15 999 :-

länk

15 990 :-

länk

15 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Phantom 4 Pro+ v2NY

Bästa drönaren med kamera - Plats 2

En klassiker och favorit hos många har gjort en halv comeback. Phantom 4 Pro+ v2 är den uppdaterade versionen av den tidigare så populära modellen.

Det blev inget nytt modellnummer men version 2 står för en del nya saker som kan värt ett köp. De främsta är bättre videoöverföring med OcuSync och 60% lägre propellerljud. Modellen 4 Pro skiljer sig sedan tidigare åt med sin bättre kamera och högre upplösning i jämförelse med 4:an.

Phantomen är vindtålig, flyger stabilt och kameran har dessutom begåvats med en mekanisk slutare, vilket gör att den fungerar bättre vid fotografering av rörliga objekt, exempelvis då man vill göra fotogrammetri.

Handkontrollen på denna modell har dessutom en inbyggd, mycket ljusstark skärm som gör den optimal för att snabbt vara uppe i luften utan trassel med kabel och surfplatta.

Ett bra köp för dig som vill ta bra filmer och bilder men inte begränsar dig av storleken.

+

Stabil klassiker, nu uppdaterad

Storleken

star

På 2 listor

19 690 :-

länk

20 202 :-

länk

25 535 :-

länk

3. Dji Inspire 2 (ProRes) RTF

Inspire 2 får nog kategoriseras som en drönare som få förstagångsköpare skaffar sig. Ändå tycker jag att den har sin plats på listan då det är maskinen för dig som kommit lite längre i dina krav på fotokvalité och funktioner, och har ambitioner att göra mer avancerade produktioner.

Med drönaren medföljer två handkontroller, vilket gör att en person kan styra kamerans funktioner medan piloten koncentrerar sig på navigeringen.

Inspire 2 har förvisso funnits ett tag men den håller fortfarande ställningarna i toppskiktet som en av de bästa fotodrönarna. Men det höga priset gör att den inte tar förstaplatsen i listan.

Den största fördelen med denna maskin är att den har ett modulärt kamerasystem där du själv kan välja vilken kameramodell du vill hänga på. Med den bästa optiken blir det dyrt - men också bra bilder och film. Välj till gimbal och kamera, där X7 är den bästa, därefter har du en ultimat foto- och filmmaskin.

+

Bildkvalitet, rejäl konstruktion

Dyr, onödigt klumpig

38 999 :-

länk

43 104 :-

länk

4. Dji Mavic 2 Zoom

DJI Mavic 2 Zoom är nästan identisk med Mavic 2 Pro men skiljer sig åt när det gäller kameran. Det är som att man bara bytt ut just den delen, vilket gör att man undrar varför de inte bara gjorde en drönare med två olika kameror i en transportväska, som man enkelt skulle kunna byta mellan.

Zoomen har i alla fall egenskapen att man just kan zooma optiskt. Väljer du den här modellen får du tumma något på bildkvalitén, eftersom storasyskonet stoltserar med Hasselblad-kamera och något fler megapixlar i bilden. I gengäld får man möjligheten att komma närmare objektet, något som man annars behöver interpolera fram i bilderna tagna med Mavic 2 Pro.

Den här drönaren är lämplig för dig som inte kan, eller vill, följa eller dokumentera objekt från lite längre avstånd, exempelvis vid inspektioner av anläggningar.

+

Zoomen erbjuder möjligheter

Något sämre bildkvalitet

star

På 4 listor

12 990 :-

länk

13 199 :-

länk

13 199 :-

länk

13 199 :-

länk

13 943 :-

länk

14 181 :-

länk

13 290 :-

Pris hämtat 28/1

länk

13 190 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Dji Mavic Mini

Nya DJI Mavic Mini förtjänar faktiskt en plats på listan, trots dess enklare bild- och filmkvalité när man placerar den bredvid de andra syskonen. Ändå är den ett verktyg för personen som kan det där med fotografering.

Varför? Jo, för det det här är drönaren som alltid kan, eller snarare skall, åka med i fotografens kameraväska tillsammans med övrig fotoutrustning. Detta på grund av dess lilla storlek.

Bilden från ovan kommer alltid att vilja tas, oavsett om det är ett bröllop eller en nyhetshändelse. Lätt och hopfällbar gör det att den alltid kan följa med.

Det är heller ingen tillfällighet att vikten är precis under 250 gram. De nya EU-reglerna som kommer till sommaren innebär att den här drönaren kvalar in på undantagen som gör den lättare att flyga utan restriktioner. Med andra ord är den också framtidssäkrad i din kameraväska.

+

Smidig, ständig följeslagare

Något sämre bildkvalité

star

På 8 listor

Advized recenserar
Youtube ikon

Vår expert Oscar Suneson har testat produkten. Se video bredvid eller läs hela testet här.

4 490 :-

länk

4 499 :-

länk

4 499 :-

länk

4 499 :-

länk

4 490 :-

länk

4 490 :-

länk

4 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

6. Dji Mavic Pro Platinum RTF Fly Mer Combo

Mavic-serien tog över som den kanske mest omtalade drönaren efter Phantom-modellerna när den kom. Inte så konstigt eftersom den gör det mesta som en Phantom gör, men i ett mindre format och till ungefär samma pris.

De fällbara armarna bidrar till smidigheten och drönaren ryms både i handbagaget på flyget eller i ryggsäcken för dagstur på fjället. Nu när priset ligger lägre än Mavic Pro 2 kan det vara läge att överväga denna som en fotodrönare. Kvalitén på filmerna som produceras blir jättebra, även om stillbilderna kanske inte riktigt når upp till samma kvalitet som någon av de övriga på denna lista.

Med sina navigeringshjälpmedel och andra finesser så är det sammantaget en bra drönare till ett mycket bra pris.

+

Beprövad trotjänare

Något föråldrad

12 499 :-

länk

12 777 :-

länk

13 020 :-

länk

11 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa drönaren med kamera

2 experter tipsar

Tomas Gustafsson

Tomas

Oscar Suneson

Oscar

calendar

3 feb 2020

Drönare

Drönare

797

På en fotodrönare som jag själv ska ha ställer jag höga krav på bildkvalitén. Blir stillbilderna bra så blir oftast filmerna också väldigt fina. Nedan ser du en bild från Stora Nassa i Stockholms skärgård där skärpan sitter ut i alla detaljer. Den här listan är för dig som är i valet att köpa en ny kameradrönare, är en medveten och intresserad amatör som i framtiden kanske kan tänka dig att börja med professionell videoproduktion.

Tomas Gustafsson betygsätter bästa drönaren med kamera

Att alla modeller på listan här kommer från samma tillverkare är ingen slump, utan mer ett faktum att det är få tillverkare som gör något bättre. DJI äger mer eller mindre marknaden för konsumenter och har således inga problem med att få in sex av de bästa kameradrönarna på en sådan här lista. Det finns helt enkelt få andra märken att välja bland. I listan får du fokus på bra kamera framför de bästa flygfunktionerna istället för tvärtom, även om det senare naturligtvis inte kommer göra dig besviken på någon av modellerna.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Tomas Gustafsson


Tomas Gustafsson

Läs mer om oberoende experter

1. Dji Mavic 2 Pro

Bästa drönaren med kamera - Plats 1

Uppföljaren till DJI:s framgångsrika Mavic Pro-serie kommer i två varianter, där Pro-modellen bildmässigt är den mest avancerade.

Trots sin lilla storlek får man en 1-tums Hasselbladskamera med justerbar bländare samt möjlighet att spela in i UHD med max 30 bilder per sekund och 100Mbps. En trevlig nyhet är också att den kan spela in med 10-bitars färgdjup, vilket ger extra möjligheter för den som vill redigera sina filmer i efterhand.

När det gäller stillbildskvalitén så är det få saker man har snålat in på. Denna drönare kan fota med hela 20 megapixel i både JPEG & RAW. Dessutom får du ett av marknadens bästa "Obstacle Avoidance"-system och därmed en mycket lättflugen drönare.

Vi får dock ingen möjlighet till 4k-slow motion. Men med tanke på storleken, den grymma kameran och det hyfsat överkomliga priset anser jag ändå att detta är den bästa foto-drönaren just nu!

+

Kameraprestandan och packstorleken

Priset

star

På 6 listor

15 990 :-

länk

15 990 :-

länk

15 990 :-

länk

15 999 :-

länk

15 999 :-

länk

15 999 :-

länk

15 990 :-

länk

15 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Inspire 2

Bästa drönaren med kamera - Plats 2

För den som bara prioriterar bildkvalitén kan DJI:s Inspire-serie vara rätt väg att gå.

För Inspire 2 finns kamerorna X4S, X5S och X7 att välja på och den stora skillnaden mot de andra drönarna på listan är att kameran här är löstagbar. Om tidigare nämnda drönare är som avancerade kompaktkameror så är X5S och X7 mer att betrakta som flygande systemkameror!

Förutom möjligheten att spela in i upp till 6K, utökat dynamiskt omfång och bättre färgdjup (beroende på val av kamera) finns det även vissa kreativa fördelar. T.ex. ger "Dual Control Mode" möjlighet att arbeta som ett litet film-team där ena personen styr själva drönaren medan den andre styr kameran.

Den som inte behöver tänka på portabilitet, utan vill ha bästa möjliga bilder och filmer samt har en rejäl budget bör verkligen kolla in Inspire-serien!

+

Bästa möjliga kameraprestanda

Priset och packstorleken

33 893 :-

länk

34 068 :-

länk

36 769 :-

länk

33 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Dji Mavic 2 Zoom

För den som vill ha den senaste tekniken, samt är villig att kompromissa lite med kameraspecifikationerna till förmån för kreativa möjligheter, kan Zoom:en vara värd att kika lite extra på.

Precis som namnet säger så är den här drönarens starka sida att den är försedd med en 2x optisk zoom. Detta ger möjlighet att dels komma närmare sitt motiv utan att behöva flyga alltför nära, samt att göra egna häftiga "Dolly Zoom:s".

Precis som de andra drönarna i Mavic-serien så är Mavic 2 Zoom mycket portabel. Även om den medföljande handkontrollen må vara liten så fyller den helt klart sitt syfte. Även livebildöverföringen är i toppklass!

Man får tyvärr räkna med att offra en del av bildkvalitén, men för den som vill vara kreativ och sticka ut ur mängden kan Mavic 2 Zoom vara rätt väg att gå!

+

Kreativa möjligheter

Lite lägre kameraprestanda

star

På 4 listor

12 990 :-

länk

13 199 :-

länk

13 199 :-

länk

13 199 :-

länk

13 943 :-

länk

14 181 :-

länk

13 290 :-

Pris hämtat 28/1

länk

13 190 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Dji Mavic Air - Arctic White

DJI:s Mavic Air kanske inte har en lika avancerad kamera som de övriga drönarna på listan, men den är ett prisvärt alternativ för dig som vill komma igång med drönarfotografering.

Den kanske största fördelen med Mavic Air är storleken, då den tack vare sina vikbara armar är riktigt smidig att ha med sig överallt. Tack vare ett relativt avancerat "Obstacle Avoidance"-system så är också Mavic Air helt klart ett nybörjarvänligt alternativ.

Under skalet hittar vi en 12 megapixelkamera med en sensor av det lite mindre formatet. Trots de lite enklare kameraspecifikationerna finns möjlighet att fota i RAW-format, ett HDR-läge samt även ett panorama-läge.

När det gäller bildöverföringskvalitén och räckvidden så är denna drönare tyvärr inte lika bra som hos den nyare Mavic 2-serien. Men sett till det stora hela är Air en ganska kompetent fotodrönare till ett lägre pris!

+

Priset och packstorleken

Lägre kameraprestanda, räckvidden

star

På 3 listor

8 290 :-

länk

8 999 :-

länk

8 999 :-

länk

8 990 :-

länk

8 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Att utse den bästa drönaren för fotografering är inte helt enkelt, precis som när man ska köpa en vanlig kamera är det mycket att tänka på. Hur bra bild- och filmkvalitet kräver du? Hur portabel behöver drönaren vara? Hur mycket får den kosta? Själv spenderade jag många timmar på tillverkares hemsidor, Youtube samt diverse forum innan jag slutligen öppnade upp plånboken (och ja, när det kommer till de mer avancerade foto-drönarna så känns det faktiskt i plånboken).

Oscar Suneson betygsätter bästa drönaren med kamera

Min tanke med denna topplista är att försöka koka ner svaren på dessa frågor, så att den som inte är så insatt i varken drönare eller kameror ändå ska kunna hitta en drönare som kan leverera ett proffsigt resultat!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Oscar Suneson


Oscar Suneson

Läs mer om oberoende experter