Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Dji Mavic 2 Pro

Bästa drönaren med kamera - Plats 1

Uppföljaren till DJI:s framgångsrika Mavic Pro-serie kommer i två varianter, där Pro-modellen bildmässigt är den mest avancerade.

Trots sin lilla storlek får man en 1-tums Hasselbladskamera med justerbar bländare samt möjlighet att spela in i UHD med max 30 bilder per sekund och 100Mbps. En trevlig nyhet är också att den kan spela in med 10-bitars färgdjup, vilket ger extra möjligheter för den som vill redigera sina filmer i efterhand.

När det gäller stillbildskvalitén så är det få saker man har snålat in på. Denna drönare kan fota med hela 20 megapixel i både JPEG & RAW. Dessutom får du ett av marknadens bästa "Obstacle Avoidance"-system och därmed en mycket lättflugen drönare.

Vi får dock ingen möjlighet till 4k-slow motion. Men med tanke på storleken, den grymma kameran och det hyfsat överkomliga priset anser jag ändå att detta är den bästa foto-drönaren just nu!

+

Kameraprestandan och packstorleken

Priset

star

På 7 listor

14 589 :-

länk

14 590 :-

länk

15 290 :-

länk

15 608 :-

länk

15 999 :-

länk

14 890 :-

länk

15 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Inspire 2

Bästa drönaren med kamera - Plats 2

För den som bara prioriterar bildkvalitén kan DJI:s Inspire-serie vara rätt väg att gå.

För Inspire 2 finns kamerorna X4S, X5S och X7 att välja på och den stora skillnaden mot de andra drönarna på listan är att kameran här är löstagbar. Om tidigare nämnda drönare är som avancerade kompaktkameror så är X5S och X7 mer att betrakta som flygande systemkameror!

Förutom möjligheten att spela in i upp till 6K, utökat dynamiskt omfång och bättre färgdjup (beroende på val av kamera) finns det även vissa kreativa fördelar. T.ex. ger "Dual Control Mode" möjlighet att arbeta som ett litet film-team där ena personen styr själva drönaren medan den andre styr kameran.

Den som inte behöver tänka på portabilitet, utan vill ha bästa möjliga bilder och filmer samt har en rejäl budget bör verkligen kolla in Inspire-serien!

+

Bästa möjliga kameraprestanda

Priset och packstorleken

34 138 :-

länk

36 675 :-

länk

38 937 :-

länk

33 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Dji Mavic 2 Zoom

För den som vill ha den senaste tekniken, samt är villig att kompromissa lite med kameraspecifikationerna till förmån för kreativa möjligheter, kan Zoom:en vara värd att kika lite extra på.

Precis som namnet säger så är den här drönarens starka sida att den är försedd med en 2x optisk zoom. Detta ger möjlighet att dels komma närmare sitt motiv utan att behöva flyga alltför nära, samt att göra egna häftiga "Dolly Zoom:s".

Precis som de andra drönarna i Mavic-serien så är Mavic 2 Zoom mycket portabel. Även om den medföljande handkontrollen må vara liten så fyller den helt klart sitt syfte. Även livebildöverföringen är i toppklass!

Man får tyvärr räkna med att offra en del av bildkvalitén, men för den som vill vara kreativ och sticka ut ur mängden kan Mavic 2 Zoom vara rätt väg att gå!

+

Kreativa möjligheter

Lite lägre kameraprestanda

star

På 5 listor

13 896 :-

länk

12 249 :-

länk

12 290 :-

länk

12 490 :-

länk

12 990 :-

länk

13 392 :-

länk

15 290 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Dji Mavic Air - Arctic White

DJI:s Mavic Air kanske inte har en lika avancerad kamera som de övriga drönarna på listan, men den är ett prisvärt alternativ för dig som vill komma igång med drönarfotografering.

Den kanske största fördelen med Mavic Air är storleken, då den tack vare sina vikbara armar är riktigt smidig att ha med sig överallt. Tack vare ett relativt avancerat "Obstacle Avoidance"-system så är också Mavic Air helt klart ett nybörjarvänligt alternativ.

Under skalet hittar vi en 12 megapixelkamera med en sensor av det lite mindre formatet. Trots de lite enklare kameraspecifikationerna finns möjlighet att fota i RAW-format, ett HDR-läge samt även ett panorama-läge.

När det gäller bildöverföringskvalitén och räckvidden så är denna drönare tyvärr inte lika bra som hos den nyare Mavic 2-serien. Men sett till det stora hela är Air en ganska kompetent fotodrönare till ett lägre pris!

+

Priset och packstorleken

Lägre kameraprestanda, räckvidden

star

På 4 listor

7 999 :-

länk

8 290 :-

länk

8 676 :-

länk

7 990 :-

länk

8 279 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa drönaren med kamera

3 experter tipsar

Oscar Suneson

Oscar

Tomas Gustafsson

Tomas

Daniel Pettersson

Daniel

calendar

10 nov 2019

Drönare

Drönare

478

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Att utse den bästa drönaren för fotografering är inte helt enkelt, precis som när man ska köpa en vanlig kamera är det mycket att tänka på. Hur bra bild- och filmkvalitet kräver du? Hur portabel behöver drönaren vara? Hur mycket får den kosta? Själv spenderade jag många timmar på tillverkares hemsidor, Youtube samt diverse forum innan jag slutligen öppnade upp plånboken (och ja, när det kommer till de mer avancerade foto-drönarna så känns det faktiskt i plånboken).

Oscar Suneson betygsätter bästa drönaren med kamera

Min tanke med denna topplista är att försöka koka ner svaren på dessa frågor, så att den som inte är så insatt i varken drönare eller kameror ändå ska kunna hitta en drönare som kan leverera ett proffsigt resultat!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Oscar Suneson


Oscar Suneson

Läs mer om oberoende experter

1. Dji Mavic 2 Pro

Bästa drönaren med kamera - Plats 1

Första generationen av Mavic har förvisso uppdaterats något under resan men det här är nya generation 2.

Kameran kommer från världsberömda Hasselblad. Med en 1 tum stor sensor, suveräna sensorer och hjälpmedel för navigering och undvikande av hinder i alla riktningar brädar den alla andra drönare på listan. En flygtid på 30 minuter på ett batteri gör också sitt. Det blir inte sämre av att Mavic 2 Pro har funktioner för bättre dynamiskt omfång och 4k i 10-bit, något som kommer uppskattas av dig som håller på med filmning. Det blir helt enkelt svårt för någon annan att konkurrera med DJI Mavic 2 Pro.

Visst kan man köpa en drönare som har en bättre kamera, men inte i den här prisklassen. Med den, trots allt, rimliga prislappen i bakhuvudet blir det här därför den bästa kameradrönaren du kan köpa på marknaden idag.

+

Kameran, smidigheten

Priset

star

På 7 listor

14 589 :-

länk

14 590 :-

länk

15 290 :-

länk

15 608 :-

länk

15 999 :-

länk

14 890 :-

länk

15 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Inspire 2 (ProRes) RTF

Bästa drönaren med kamera - Plats 2

Inspire 2 får nog kategoriseras som en drönare som få förstagångsköpare skaffar sig. Ändå tycker jag att den har sin plats på listan då det är maskinen för dig som kommit lite längre i dina krav på fotokvalité och funktioner, och har ambitioner att göra mer avancerade produktioner.

Med drönaren medföljer två handkontroller, vilket gör att en person kan styra kamerans funktioner medan piloten koncentrerar sig på navigeringen.

Inspire 2 har förvisso funnits ett tag men den håller fortfarande ställningarna i toppskiktet som en av de bästa fotodrönarna. Men det höga priset gör att den inte tar förstaplatsen i listan.

Den största fördelen med denna maskin är att den har ett modulärt kamerasystem där du själv kan välja vilken kameramodell du vill hänga på. Med den bästa optiken blir det dyrt - men också bra bilder och film. Välj till gimbal och kamera, där X7 är den bästa, därefter har du en ultimat foto- och filmmaskin.

+

Bildkvalitet, rejäl konstruktion

Dyr, onödigt klumpig

38 999 :-

länk

43 418 :-

länk

3. Dji Mavic 2 Zoom

DJI Mavic 2 Zoom är nästan identisk med Mavic 2 Pro men skiljer sig åt när det gäller kameran. Det är som att man bara bytt ut just den delen, vilket gör att man undrar varför de inte bara gjorde en drönare med två olika kameror i en transportväska, som man enkelt skulle kunna byta mellan.

Zoomen har i alla fall egenskapen att man just kan zooma optiskt. Väljer du den här modellen får du tumma något på bildkvalitén, eftersom storasyskonet stoltserar med Hasselblad-kamera och något fler megapixlar i bilden. I gengäld får man möjligheten att komma närmare objektet, något som man annars behöver interpolera fram i bilderna tagna med Mavic 2 Pro.

Den här drönaren är lämplig för dig som inte kan, eller vill, följa eller dokumentera objekt från lite längre avstånd, exempelvis vid inspektioner av anläggningar.

+

Zoomen erbjuder möjligheter

Något sämre bildkvalitet

star

På 5 listor

13 896 :-

länk

12 249 :-

länk

12 290 :-

länk

12 490 :-

länk

12 990 :-

länk

13 392 :-

länk

15 290 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Dji Mavic Pro Platinum RTF Fly Mer Combo

Mavic-serien tog över som den kanske mest omtalade drönaren efter Phantom-modellerna när den kom. Inte så konstigt eftersom den gör det mesta som en Phantom gör, men i ett mindre format och till ungefär samma pris.

De fällbara armarna bidrar till smidigheten och drönaren ryms både i handbagaget på flyget eller i ryggsäcken för dagstur på fjället. Nu när priset ligger lägre än Mavic Pro 2 kan det vara läge att överväga denna som en fotodrönare. Kvalitén på filmerna som produceras blir jättebra, även om stillbilderna kanske inte riktigt når upp till samma kvalitet som någon av de övriga på denna lista.

Med sina navigeringshjälpmedel och andra finesser så är det sammantaget en bra drönare till ett mycket bra pris.

+

Beprövad trotjänare

Något föråldrad

11 990 :-

länk

11 990 :-

länk

12 731 :-

länk

11 990 :-

länk

12 777 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

På en fotodrönare som jag själv ska ha ställer jag höga krav på bildkvalitén. Blir stillbilderna bra så blir oftast filmerna också väldigt fina. Nedan ser du en bild från Stora Nassa i Stockholms skärgård där skärpan sitter ut i alla detaljer. Den här listan är för dig som är i valet att köpa en ny kameradrönare, är en medveten och intresserad amatör som i framtiden kanske kan tänka dig att börja med professionell videoproduktion.

Tomas Gustafsson betygsätter bästa drönaren med kamera

Att alla modeller på listan här kommer från samma tillverkare är ingen slump, utan mer ett faktum att det är få tillverkare som gör något bättre. DJI äger mer eller mindre marknaden för konsumenter och har således inga problem med att få in fyra av de bästa kameradrönarna på en sådan här lista. Det finns helt enkelt få andra märken att välja bland. I listan får du fokus på bra kamera framför de bästa flygfunktionerna istället för tvärtom, även om det senare naturligtvis inte kommer göra dig besviken på någon av modellerna.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Tomas Gustafsson


Tomas Gustafsson

Läs mer om oberoende experter

1. Dji Phantom 4 Pro

Bästa drönaren med kamera - Plats 1

Om man är ute efter bästa möjliga bildkvalité i detta prissegment är det Phantom 4 Pro som gäller. Denna maskin har utvecklats till perfektion genom åren och är uppföljaren till Phantom 4 Standard Edition. Den har utrustats med en imponerande 1-tums sensor som kan filma i 4k med 60 fps (bilder per sekund)! Med en flygtid på 30 minuter är det en av drönarna på topplistan som klarar sig längst i luften och är dessutom den som klarar hårda vindar bäst! Nackdelen med Phantom-serien är storleken och att den inte går att fälla ihop likt Mavic-serien, förutom propellrarna som man lätt kan ta av. Därför kan den vara lite otymplig att ta med sig ut på äventyr. Detta är drönaren för dig som ställer högsta krav på bildkvalité och stabilitet! Konstruktionen på drönaren är mer robust än de andra och den klarar därför lite hårdare tag.

17 498 :-

länk

2. Dji Mavic 2 Pro

Bästa drönaren med kamera - Plats 2

Detta är det senaste tillskottet till DJI-familjen från den omåttligt populära Mavic-serien och är uppföljaren till bästsäljaren Mavic Pro. Den har dessutom utrustats med en kamerasensor från svenskbekanta kameratillverkaren Hasselblad. Fördelen med Mavic-serien är att armarna och propellrarna på drönaren går att fälla ihop, vilket gör den idealisk för att ta med sig på resan, eller om man ska ut och vandra. Den glider utan problem ner i ryggsäcken och går snabbt att fälla upp när det är dags att flyga. Kameran är på pappret snarlik den som sitter på Phantom 4 Pro. I tester har det visat sig att den inte riktigt når upp till samma nivå när det gäller skärpa, men å andra sidan har den bättre färgdjup. Mavic 2 Pro är för dig som ställer höga krav på bildkvalité men samtidigt vill ha en drönare som är lätt att ta med sig!

star

På 7 listor

14 589 :-

länk

14 590 :-

länk

15 290 :-

länk

15 608 :-

länk

15 999 :-

länk

14 890 :-

länk

15 990 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Dji Mavic 2 Zoom

Mavic 2 finns även i den här versionen med optisk zoom, vilket är en stor fördel om man vill filma objekt på avstånd. Man kan även få till häftiga effekter som "dolly zoom" i sina filmer. Det är en teknik som ofta används i Hollywood-produktioner. Enkelt förklarat uppnår man effekten genom att förflytta kameran framåt samtidigt som man zoomar ut eller vice versa. Mavic 2 Zoom har en mindre sensor än Mavic 2 Pro och presterar därför inte lika bra i sämre ljusförhållanden som sin storebror. Bildkvalitén kan jämföras med föregångarna Mavic Pro och Mavic Air, men de båda saknar optisk zoom. Mavic 2 Zoom är för dig som vill ha möjligheten att filma objekt på avstånd. Den lämpar sig extra bra till inspektionsarbeten där man inte kan flyga för nära objektet man ska filma, till exempel vindkraftverk.

star

På 5 listor

13 896 :-

länk

12 249 :-

länk

12 290 :-

länk

12 490 :-

länk

12 990 :-

länk

13 392 :-

länk

15 290 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Dji Mavic Air - Arctic White

Det här är uppföljaren till Mavic Pro, som kom i ett ännu mindre format, och som i hopfällt läge kan få plats i jackfickan om man vill. I och med det lilla formatet har man dock fått göra avkall på bland annat räckvidd och batteritid, men den klarar ändå flygningar uppemot 18 minuter enligt tillverkaren. Kameran är likvärdig den på Mavic Pro. Men Air har utöver de vanliga kameralägena några spännande varianter, till exempel "Asteroid", som snabbt blev en stor succé (googla för bild!). Den filmar dessutom med högre bitrate än sin föregångare vilket innebär att den fångar upp fler detaljer. Mavic Air är för hobbyflygaren som ställer högsta möjliga krav på portabilitet men som samtidigt vill ha en drönare som producerar både bild och film i hög kvalité!

star

På 4 listor

7 999 :-

länk

8 290 :-

länk

8 676 :-

länk

7 990 :-

länk

8 279 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

5. Dji Spark Vit - Controller Edition

Dji Spark är den billigaste drönaren på topplistan men har ändå imponerande flygegenskaper och kamera för sitt pris. Den klarar dock bara att filma i Full HD, till skillnad från de andra drönarna på topplistan som samtliga filmar i 4k. Den är heller inte hopfällbar som Mavic-serien, men i och med sitt lilla format är den fortfarande väldigt smidig att ta med sig. Den går att köpa med eller utan handkontroll. I det senare fallet styr man istället drönaren med sin mobiltelefon eller handrörelser. Nackdelen är att räckvidden minskar drastiskt när man flyger utan handkontroll och man kommer sällan längre bort än 50-70 meter. Spark lämpar sig för nybörjaren som vill lära sig att flyga drönare och samtidigt kunna producera trevliga bilder eller filmer att lägga upp på sociala medier.

star

På 5 listor

5 399 :-

Pris hämtat 7/11

länk

4 690 :-

länk

4 990 :-

länk

5 230 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Utvecklingen av drönare har fullkomligt exploderat de senaste åren med nyare, bättre och framför allt billigare teknik som gör det möjligt att skapa fantastiska filmer och foto från ett annat perspektiv utan att behöva lägga en förmögenhet på utrustningen. Här listar jag mina topp 5 bästa drönare för foto/video i mellanklassegmentet.

Daniel Pettersson betygsätter bästa drönaren med kamera

Alla är så kallade RTF-drönare (Ready To Fly) som levereras kompletta med kamera och handkontroll, allt som krävs för att börja flyga. Alla drönarna på listan har ungefär samma kamerafunktioner och är ganska lika att flyga med. Det som främst skiljer dem åt är storlek, bildkvalité och batteritid. Anledningen till att jag bara har med drönare från tillverkaren DJI är för att de dominerar drönarmarknaden idag, framför allt på hobbynivå. Det finns få utmanare och ingen som på riktigt lyckats konkurrera med dem. Även om DJI gör helt fantastiska produkter så tror och hoppas jag på att vi kommer få se fler aktörer i framtiden!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Daniel Pettersson


Daniel Pettersson

Läs mer om oberoende experter