Prisjakt
HemPrisjakts experterDrönareTopplista - Bästa drönaren under 5000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren under 5000 kr

18 december 2023

Som fotointresserad är det inte så konstigt att min första drönare var en drönare särskilt anpassad för just fotografering, men vad vissa kanske inte tänker på är att det också finns flera andra typer av drönare. Vad jag vet finns det ingen regelrätt indelning men själv tycker jag att leksaksdrönare, fotodrönare, industriella drönare och FPV-(First Person View)/racing-drönare är en ganska bra indelning som täcker in de allra flesta drönartyper.

Tyvärr räcker inte budgeten för att kunna ta med några industriella drönare på den här listan men jag har försökt att åtminstone täcka in de övriga kategorierna. Så oavsett om du är intresserad av att köpa en billigare leksaksdrönare, en fotodrönare eller vill uppleva stridspilot-känslan som en FPV-drönare ger, så hoppas jag att du kommer hitta det du söker inom den givna budgeten.

1. DJI Mini 3 (DJI RC-N1) RTF

Bästa prestanda för en drönare under 5000 kr

Tillhör inte längre senaste generationen DJI-drönare

DJI:s Mini 3 påminner mycket om sitt syskon DJI Mini 3 Pro och även till viss del den nyare DJI Mini 4 Pro, även om det förstås finns skillnader också.

En utav de bästa egenskaperna med denna mini-drönare är dess, för sin storlek sett, relativt stora kamerasensor på 1/1,3 tum. Med denna drönare kan du filma i upp till 4K upplösning med upp till 30 bilder per sekund samt ta foton med upp till 48 megapixlars upplösning. Självklart finns det också en hel del foto- och film-funktioner samt olika flyglägen att välja på.

Till skillnad mot tidigare nämnda drönare har Mini 3 tyvärr bara kollisionsskyddssensorer på undersidan (som används vid start och landning) och kommer med en lite äldre videolänk-teknologi. Detta kompenseras dock till viss del med en mycket imponerande flygtid på upp emot hela 38 minuter!

Letar du efter en drönare för under 5000 kr så lär DJI Mini 3 ge dig mest prestanda för pengarna!


2. DJI Mini 2 SE

Billigare än DJI Mini 3

Kan ej filma i 4K-upplösning, har funnits länge på marknaden

DJI Mini 2 SE (Special Edition) påminner mycket om sitt syskon DJI Mini 2 men är lite billigare och har aningen mer begränsade tekniska specifikationer.

Den största skillnaden med SE-varianten är att den endast kan filma i 2.7K upplösning med 30 bilder per sekund, samt har lägre datahastighet (40 Mbps). I övrigt har den i princip samma egenskaper och funktioner som DJI Mini 2 vilket inkluderar en stabil videolänk och en flygtid på upp emot 31 minuter.

Likt sitt syskon saknar också Mini 2 SE 'Active Track' och kollisionsskydd men som kompensation erbjuds en hel del andra 'smarta' flyglägen.

Sammanfattningsvis är DJI Mini 2 SE en riktigt prisvärd mini-drönare som lämpar sig perfekt för dig som vill komma igång med flygandet eller kanske vill lägga upp bilder och filmer på sociala medier.


3. Emax Tinyhawk III FPV RTF

Prisvärdheten

Vindkänsligheten p.g.a. sin storlek

Emax är en amerikansk tillverkare av drönare och elektronik som bland annat är kända för sin Tinyhawk-serie bestående av små FPV-drönare. Tinyhawk III är deras senaste tillskott i serien och en mycket prisvärd drönare för dig som primärt vill kunna flyga inomhus.

Detta nya RTF(Ready To Fly)-kit har fått många uppgraderingar. Om vi börjar med drönaren så har bl.a. tåligheten, flyghastigheten och de tillgängliga flyglägena förbättrats. Även kameran har fått en märkbar uppgradering vad gäller kvalitén.

Det som också är bra är att den medföljande handkontrollen och video-glasögonen nu håller en betydligt högre klass jämfört med föregående RTF-kit. Detta gör förhoppningsvis att du som pilot inte växer ur tillbehören riktigt lika snabbt, vilket tyvärr ofta kan vara fallet med billigare RTF-kit.

Sammanfattningsvis är Tinyhawk III RTF ett mycket bra instegs-kit i FPV-världen för dig som vill komma igång med flygandet direkt!


4. Ryze Tech Tello RTF

Priset, bra som första drönare

Kamerakvalitén, har funnits länge på marknaden

Om du aldrig har flugit en drönare och inte vet om det är flygfoto eller FPV-flygning som lockar dig mest så kan Tello vara ett bra förstaval. Här kanske du inte kan förvänta dig några fantastiska bildresultat eller enastående racing-egenskaper, däremot får du en lättflugen drönare till ett överkomligt pris.

Tello styrs enkelt med hjälp av din smartphones pekskärm, men för den som vill finns även möjligheten att skaffa en fysisk kontroll. Perfekt för dig som vill utvecklas ännu mer som drönaroperatör. Skulle olyckan vara framme så är Tellon lite extra slagtålig tack vare dess propeller-skydd.

Den kan flygas både inomhus och utomhus om vädret tillåter och tack vare dess batteritid på 13 minuter så hinner du få en hel del träning.

Om du vill testa om drönarflygning är något för dig kan jag helt klart rekommendera Tello som din första drönare!


Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons