search

1. Dji Mavic Mini

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 1

Ett av de senaste tillskotten i DJI-familjen heter Mavic Mini. Den kom som ett kanske lite oväntat men ändå korrekt släpp under hösten 2019.

Det stora med den här drönaren är att den är så liten. Med en vikt på endast 249 gram så kvalar den in som en av de mest smidiga reskamraterna under 5000 kr.

Här får man mycket för pengarna. Kameran är bra och filmar i 2,7k och 30 bilder per sekund, vilket duger gott för många. Den har en hel del funktioner som är tänkt att göra manövreringen av maskinen lite enklare för piloten, exempelvis färdiga flygmoder.

Även om Mavic Mini inte är bäst på något så är det mycket drönare för pengarna, och det gör att denna nya produkt genast toppar listan över vad du kan köpa för under 5000 kr.

+

Prisvärd

Inte bäst på något

star

På 10 listor

Advized recenserar
Youtube ikon

Vår expert Oscar Suneson har testat produkten. Se video bredvid eller läs hela testet här.

4 370 :-

länk

4 370 :-

länk

4 490 :-

länk

4 695 :-

länk

4 895 :-

länk

4 899 :-

länk

4 370 :-

länk

4 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Ryze Tello

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 2

Tellon är en billig, liten drönare från DJI och Ryze som på få sätt kan mäta sig med de större och dyrare maskinerna, men om man betänker priset så är det en trevlig liten sak.

Kameran, som sitter monterad i fronten, är helt OK och fotar i 5 megapixlar och filmar i 720p. Den flyger lika bra inomhus som utomhus om man bara tar hänsyn till vindarna. En kul finess är att drönaren kan programmeras för olika tricks eller flygrutter med programmeringsspråket Scratch.

Tellon har också en inbyggd höjdmätare, något som få drönare i den här prisklassen har. Höjdmätaren gör att drönaren klarar av att hålla höjden på en stabil nivå hela tiden. Därtill finns ett flertal kul flygmoder och en rimligt bra batteritid.

Helheten gör att den här drönaren får en andraplats i listan.

+

Mycket för pengarna

Saknar gimbal för kameran

star

På 7 listor

1 190 :-

Pris hämtat 3/6

länk

990 :-

länk

990 :-

länk

1 079 :-

länk

1 090 :-

länk

1 120 :-

länk

1 399 :-

länk

1 290 :-

länk

1 299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Syma Drönare med kamera Syma W1

Syma tycks ha kämpat på under åren med diverse olika modeller i det enklare segmentet. Modellen W1 har till skillnad från många av deras tidigare modeller GPS, vilket gör att den kan hålla positionen mycket exakt och dessutom köra efter förutbestämda färdvägar.

En handkontroll medföljer för att styra drönaren men du behöver en mobil med en app för att kunna nyttja funktionerna. Istället för en kameragimbal så hittar man en framåtriktad kamera med upplösning 1080p och en nedåtriktad med upplösningen 720p. Du väljer vilken som skall användas genom appen.

För ett rimligt pris får du en Syma W1 med vissa funktioner och möjligheter som du annars bara hittar på de lite dyrare maskinerna.

Maskinen är liten och smidig och är således lätt att ta med vart du vill.

+

Liten och med vettiga funktioner

För användare med enkla krav

2 799 :-

länk

2 799 :-

länk

2 995 :-

länk

2 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

4. Hubsan X4 Cam PlusNY

Ingen lista är komplett utan en Hubsan och denna lilla modell kommer med ett komplett paket med handkontroller.

Som alltid får man vad man betalar för. Detta är ingen maskin som kan jämföra sig med dyrare modeller. Bildkvalitén och flygegenskaperna är förstås begränsade men det går att både filma och fota med den, något som för tio år sedan var närmast science fiction för en pryl under tusenlappen.

Kameran på drönaren har HD-upplösning på 1080p. Det medföljer en handkontroll som du använder för att kontrollera drönaren.

Att kategorisera Hubsan som en av de bästa drönarna kanske är fel, men för långt under 5000 kr så hamnar den högt upp som en kul leksak ett tag.

+

Billig och med skapliga funktioner

Saknar avancerade funktioner

star

På 3 listor

859 :-

länk

899 :-

Pris hämtat 2/6

länk

Bästa drönaren under 5000 kr

2 experter tipsar

Tomas Gustafsson

Tomas

Oscar Suneson

Oscar

calendar

24 jun 2020

Drönare

Drönare

463

Vad får man för under 5000 kronor idag? Knappt en middag för hela familjen på en finare restaurang. Istället för att lägga pengarna på en matbit så kan man alltid köpa en drönare för samma peng och få ett nöje som räcker längre än endast en kväll.

Tomas Gustafsson betygsätter bästa drönaren under 5000 kr

Här är ett antal maskiner i varierande prisklass som förhoppningsvis kommer skänka lite glädje till hela familjen. Man får naturligtvis vad man betalar för och det gäller såväl mat som drönare. Är du den person som vanligtvis är vilsen när du ska fatta köpbeslut så behöver du inte känna så nu. Här får du tips på prisvärda drönare och en snabb guidning för maskiner som kostar under 5000 kr.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Tomas Gustafsson


Tomas Gustafsson

Läs mer om oberoende experter

1. Dji Ryze Tello

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 1

Om du aldrig har flugit en drönare och inte vet om det är flygfoto eller FPV-flygning som lockar dig mest så kan Tello vara ett bra förstaval. Här kanske du inte kan förvänta dig några fantastiska bildresultat eller enastående racing-egenskaper, däremot får du en lättflugen drönare till ett överkomligt pris.

Tello styrs enkelt med hjälp av din smartphones pekskärm, men för den som vill finns även möjligheten att skaffa en fysisk kontroll. Perfekt för dig som vill utvecklas ännu mer som drönaroperatör. Skulle olyckan vara framme så är Tellon lite extra slagtålig tack vare dess propeller-skydd.

Den kan flygas både inomhus och utomhus om vädret tillåter och tack vare dess batteritid på 13 minuter så hinner du få en hel del träning.

Om du vill testa om drönarflygning är något för dig kan jag helt klart rekommendera Tello som din första drönare!

+

Priset

Kamerakvalitén

star

På 7 listor

1 190 :-

Pris hämtat 3/6

länk

990 :-

länk

990 :-

länk

1 079 :-

länk

1 090 :-

länk

1 120 :-

länk

1 399 :-

länk

1 290 :-

länk

1 299 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Mavic Mini

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 2

Fotografer säger ofta att den bästa kameran är den man faktiskt har med sig. Då Mavic Mini varken tar stor plats eller är särskilt tung (249 g) så finns det verkligen ingen anledning att lämna den hemma!

Trots den kompakta storleken har DJI inte tummat på batteritiden. Den räcker uppemot 30 minuter, vilket helt klart räcker till många dronies!

När det kommer till kameraspecifikationerna så kan du ta riktigt snygga 12 megapixel-foton samt 2,7K-filmer tack vare den 3-axliga gimbalen (kamerastabilisatorn). Den nya avskalade DJI Fly-appen gör att du inte heller behöver virra bort dig bland en massa kamerainställningar, då mycket sköts automatiskt.

Tyvärr stödjer inte Mavic Mini Active Track (att drönaren själv kan följa efter ett förvalt objekt) och den saknar även kollisionsskydd. Men trots sina begränsningar ger den ändå fantastiskt mycket drönare för pengarna!

+

Storleken och prisvärdheten

Saknar inbyggt kollisionsskydd

star

På 10 listor

Advized recenserar
Youtube ikon

Vår expert Oscar Suneson har testat produkten. Se video bredvid eller läs hela testet här.

4 370 :-

länk

4 370 :-

länk

4 490 :-

länk

4 695 :-

länk

4 895 :-

länk

4 899 :-

länk

4 370 :-

länk

4 490 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Dji Spark Alpine White Fly More

När Mavic Mini släpptes så blev det kanske sista spiken i kistan för Dji Spark, som länge varit DJI:s enda budget-kameradrönare. Men trots att Spark funnits ett tag på marknaden nu så är den fortfarande en av de mest avancerade drönarna i denna prisklass.

Spark kan både filma stabiliserad video i Full HD och ta fina foton i upp till 12 megapixel. Flygtiden uppgår till max 16 minuter.

Det avancerade Obstacle Avoidance-systemet samt möjligheten att styra drönaren enbart via gester gör att flygningen blir både säkrare och roligare! Dock kan det ändå vara trevligt att satsa på denna Fly More Combo, där en riktig handkontroll ingår som på sikt kommer göra dig till en bättre och mer kreativ drönaroperatör.

Om du är på jakt efter din första drönare för att börja utforska himlen och priset är det rätta, då kan Spark verkligen något för dig!

+

Geststyrning, kollisionsskydd

Funnits ett tag på marknaden

4 999 :-

länk

5 487 :-

länk

4. Emax Model Tinyhawk II 1S-2S - RTF

Emax är sedan tidigare kända för att tillverka prisvärda racingdrönare och uppföljaren i Tinyhawk-serien utgör verkligen inget undantag.

Mycket har förbättrats i denna modell då vi nu bl.a. hittar en kamera från välkända Runcam under skalet. Tillsammans med en uppgraderad videotransmitter lyfter det helt klart videokvalitén till nya höjder!

En annan nyhet är det förbättrade kamerafästet som nu gör att du kan vinkla kameran efter just din flygstil. Dessutom så kan Tinyhawk II, till skillnad från originalet, flygas på både 1S- och 2S-batterier. Det innebär i praktiken att du får möjlighet att välja mellan mer flygtid eller mer kraft!

Visserligen kanske du i takt med att dina färdigheter ökar också kommer vilja uppgradera t.ex. den medföljande kontrollen, men för dig som prioriterar att komma igång med flygandet direkt så är detta startkit ändå ett bra val.

+

Flygklar och högpresterande drönare

Man kan växa ur tillbehören på sikt

2 450 :-

Pris hämtat 3/6

länk

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Som fotointresserad är det inte så konstigt att min första drönare var en drönare särskilt anpassad för just fotografering, men vad vissa kanske inte tänker på är att det också finns flera andra typer av drönare. Vad jag vet finns det ingen regelrätt indelning men själv tycker jag att leksaksdrönare, fotodrönare, industriella drönare och FPV-(First Person View)/racing-drönare är en ganska bra indelning som täcker in de allra flesta drönartyper.

Oscar Suneson betygsätter bästa drönaren under 5000 kr

Tyvärr räcker inte budgeten för att kunna ta med några industriella drönare på den här listan men jag har försökt att åtminstone täcka in de övriga kategorierna. Så oavsett om du är intresserad av att köpa en billigare leksaksdrönare, en fotodrönare eller vill uppleva stridspilot-känslan som en FPV-drönare ger, så hoppas jag att du kommer hitta det du söker inom den givna budgeten.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Oscar Suneson


Oscar Suneson

Läs mer om oberoende experter