Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Dji Ryze Tello

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 1

Om du aldrig har flugit en drönare och inte vet om det är flygfoto eller FPV-flygning som lockar dig mest så kan Tello vara ett bra förstaval. Här kanske du inte kan förvända dig några fantastiska bildresultat eller enastående racing-egenskaper men däremot får du en lättflugen drönare till ett överkomligt pris.

Tello styrs enkelt med hjälp av din smartphones pekskärm men för den som vill finns även möjligheten att skaffa en fysisk kontroll, perfekt för dig som vill utvecklas ännu mer som drönaroperatör. Skulle olyckan vara framme så är Tellon lite extra slagtålig tack vare dess propeller-skydd.

Den kan flygas både inomhus och utomhus om vädret tillåter och tack vare dess batteritid på 13 minuter så hinner du få en hel del träning.

Så om du vill testa om drönarflygning är något för dig kan jag helt klart rekommendera Tello som din första drönare!

+

Priset

Kamerakvalitén

star

På 5 listor

Inet logo

990 :-

länk
Kjell & Company logo

990 :-

länk
NetOnNet logo

990 :-

länk
Proshop logo

1 035 :-

länk
Webhallen logo

1 049 :-

länk
Clas Ohlson logo

1 079 :-

länk
CDON logo

1 290 :-

länk
Conrad logo

1 290 :-

länk
Dustin Home logo

1 290 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Spark Vit - Controller Edition

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 2

När det kommer till drönare som är specialiserade på foto och filmande kommer du ganska snart märka att en budget på 5000 kr tyvärr är i minsta laget. Som tur är räcker den ändå till DJI:s instegsmodell Spark, som trots sin lilla storlek ändå är en mycket kompetent drönare sett till priset.

Sparken kan både filma stabiliserad video i Full HD och ta fina foton med upp till 12-megapixels storlek. Flygtiden uppgår till max 16 minuter och tack vare ett avancerat Obstacle Avoidance-system och möjligheten att styra drönaren enbart via gester så blir flygningen både säkrare och roligare! Dock kan det ändå vara trevligt att skaffa en Controller Edition-variant av Spark där en riktig handkontroll ingår, vilket på sikt kommer göra dig till en bättre och mer kreativ drönaroperatör.

Om du är på jakt efter din första drönare för att börja utforska himmelen, då är Spark verkligen något för dig!

+

Kvalitén och antalet funktioner

Priset

star

På 6 listor

Proshop logo

4 690 :-

länk
CDON logo

5 195 :-

länk
Webhallen logo

4 990 :-

länk

3. Fat Shark 101 FPV Race Drone

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 3

Fat Shark har under flera år varit marknadsledande på just FPV-glasögon men har nu även tagit fram en egen drönare. I paketet finns allt du behöver för att direkt komma igång med flygandet, här krävs alltså inga bygg- eller lödningskunskaper.

Drönaren lämpar sig bra för inomhusflygning men tack vare dess lite större storlek är den också kraftfull nog för att kunna flygas utomhus.

Någon maximal flygtid uppges tyvärr inte, men räkna med ett par minuter samt en laddtid på några timmar då du tvingas att använda den medföljande USB-laddaren. Skulle batterierna vara urladdade kan du dock fortsätta träna vid datorn tack vare det medföljande drönarsimulator-spelet.

Nackdelen med de flesta startkit är förstås att man på sikt kanske växer ur t.ex. kontrollen men som tur är erbjuds åtminstone vissa uppgraderingsmöjligheter. Sett till det stora hela är detta dock ett ypperligt startpaket för dig som är ny på FPV-flygning!

+

Komplett och flygklart startkit

Batterilösningen

CDON logo

2 270 :-

länk

4. Emax Model EMAX Tinyhawk Borstlös FPV RTF

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 4

Är du på jakt efter en riktigt liten racingdrönare, (ofta kallde för Tiny Whoops) så kan Emaxs Tinyhawk vara ett riktigt bra alternativ för dig!

För den som önskar kan man köpa bara drönaren separat men om du är ny på FPV-drönare kan det med fördel vara värt att slå till på detta startpaket som dessutom innehåller en kontroll och ett par FPV-glasögon.

Med endast 75 mm mellan motorerna, 4 minuters flygtid och en maxhastighet på upp emot 56km/h så är Tinyhawk helt klart byggd för actionspäckad inomhusracing. Dessutom lär skadorna förhoppningsvis minimeras vid eventuella krascher, tack vare dess smarta design.

Visserligen kanske du i takt med att dina färdigheter ökar också kommer vilja uppgradera t.ex. den medföljande kontrollen, men för dig som prioriterar att komma igång med flygandet direkt så är detta startkit ändå ett utmärkt val.

+

Komplett och flygklar mini-drönare

Expansionsmöjligheten

CDON logo

2 160 :-

länk

Bästa drönaren under 5000 kr

calendar

26 aug 2019

Drönare

Drönare

74

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Som fotointresserad är det inte så konstigt att min första drönare var en drönare särskilt anpassad för just fotografering, men vad vissa kanske inte tänker på är att det också finns flera andra typer av drönare. Vad jag vet finns det ingen regelrätt indelning men själv tycker jag att "leksaks-drönare", foto-drönare, industriella drönare och FPV (First Person View)/racing-drönare är en ganska bra indelning som täcker in de allra flesta drönartyper.

Oscar Suneson betygsätter bästa drönaren under 5000 kr

Tyvärr räcker inte budgeten för att kunna ta med några industriella drönare på den här listan men min förhoppning är att åtminstone de övriga kategorierna ska återfinnas på listan. Så oavsett om du är intresserad av att köpa en billigare "leksaks-drönare", en foto-drönare eller vill uppleva den stridspilot-liknande känslan som en FPV-drönare ger, så hoppas jag att du kommer hitta det du söker inom den givna budgeten.

})}

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Oscar Suneson


Oscar Suneson

Läs mer om oberoende experter