Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Dji Ryze Tello

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 1

Om du aldrig har flugit en drönare och inte vet om det är flygfoto eller FPV-flygning som lockar dig mest så kan Tello vara ett bra förstaval. Här kanske du inte kan förvänta dig några fantastiska bildresultat eller enastående racing-egenskaper, däremot får du en lättflugen drönare till ett överkomligt pris.

Tello styrs enkelt med hjälp av din smartphones pekskärm, men för den som vill finns även möjligheten att skaffa en fysisk kontroll. Perfekt för dig som vill utvecklas ännu mer som drönaroperatör. Skulle olyckan vara framme så är Tellon lite extra slagtålig tack vare dess propeller-skydd.

Den kan flygas både inomhus och utomhus om vädret tillåter och tack vare dess batteritid på 13 minuter så hinner du få en hel del träning.

Om du vill testa om drönarflygning är något för dig kan jag helt klart rekommendera Tello som din första drönare!

+

Priset

Kamerakvalitén

star

På 6 listor

990 :-

länk

990 :-

länk

990 :-

länk

990 :-

länk

1 035 :-

länk

1 079 :-

länk

1 190 :-

länk

1 049 :-

länk

1 289 :-

länk

1 290 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

2. Dji Mavic MiniNY

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 2

Fotografer säger ofta att den bästa kameran är den man faktiskt har med sig. Då Mavic Mini varken tar stor plats eller är särskilt tung (249 g) så finns det verkligen ingen anledning att lämna den hemma!

Trots den kompakta storleken har DJI inte tummat på batteritiden. Den räcker uppemot 30 minuter, vilket helt klart räcker till många dronies!

När det kommer till kameraspecifikationerna så kan du ta riktigt snygga 12 megapixel-foton samt 2,7K-filmer tack vare den 3-axliga gimbalen (kamerastabilisatorn). Den nya avskalade DJI Go Fly-appen gör att du inte heller behöver virra bort dig bland en massa kamerainställningar, då mycket sköts automatiskt.

Tyvärr stödjer inte Mavic Mini Active Track (att drönaren själv kan följa efter ett förvalt objekt) och den saknar även kollisionsskydd. Men trots sina begränsningar ger den ändå fantastiskt mycket drönare för pengarna!

+

Storleken och prisvärdheten

Saknar inbyggt kollisionsskydd

star

På 2 listor

4 499 :-

länk

4 499 :-

länk

4 499 :-

länk

4 499 :-

länk

4 499 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

3. Emax Model EMAX Tinyhawk Borstlös FPV RTF

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 3

Är du på jakt efter en riktigt liten racingdrönare, (ofta kallade för Tiny Whoops) så kan Emax Tinyhawk vara ett bra alternativ för dig!

För den som önskar kan man köpa enbart drönaren, men om du är ny på FPV-drönare kan det med fördel vara värt att slå till på detta startpaket som dessutom innehåller en kontroll och ett par FPV-glasögon.

Med endast 75 mm mellan motorerna, 4 minuters flygtid och en maxhastighet på upp emot 56km/h så är Tinyhawk helt klart byggd för actionspäckad inomhusracing. Dessutom lär skadorna minimeras vid eventuella krascher tack vare dess smarta design.

Visserligen kanske du i takt med att dina färdigheter ökar också kommer vilja uppgradera t.ex. den medföljande kontrollen, men för dig som prioriterar att komma igång med flygandet direkt så är detta startkit ändå ett utmärkt val.

+

Komplett och flygklar mini-drönare

Expansionsmöjligheten

2 095 :-

länk

4. Dji Spark Vit - Controller EditionNY

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 4

När Mavic Mini släpptes så blev det kanske sista spiken i kistan för Dji Spark, som länge varit DJI:s enda budget-kameradrönare. Men trots att Spark funnits ett tag på marknaden nu så är den fortfarande en av de mest avancerade drönarna i denna prisklass.

Spark kan både filma stabiliserad video i Full HD och ta fina foton i upp till 12 megapixel. Flygtiden uppgår till max 16 minuter. Det avancerade Obstacle Avoidance-systemet samt möjligheten att styra drönaren enbart via gester gör att flygningen blir både säkrare och roligare! Dock kan det ändå vara trevligt att satsa på denna Controller Edition, där en riktig handkontroll ingår som på sikt kommer göra dig till en bättre och mer kreativ drönaroperatör.

Om du är på jakt efter din första drönare för att börja utforska himlen och priset är det rätta, då kan Spark verkligen något för dig!

+

Geststyrning, kollisionsskydd

Funnits ett tag på marknaden

star

På 5 listor

4 690 :-

länk

5 399 :-

Pris hämtat 7/11

länk

4 990 :-

länk

5 230 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Bästa drönaren under 5000 kr

2 experter tipsar

Oscar Suneson

Oscar

Tomas Gustafsson

Tomas

calendar

7 nov 2019

Drönare

Drönare

78

Som fotointresserad är det inte så konstigt att min första drönare var en drönare särskilt anpassad för just fotografering, men vad vissa kanske inte tänker på är att det också finns flera andra typer av drönare. Vad jag vet finns det ingen regelrätt indelning men själv tycker jag att leksaksdrönare, fotodrönare, industriella drönare och FPV-(First Person View)/racing-drönare är en ganska bra indelning som täcker in de allra flesta drönartyper.

Oscar Suneson betygsätter bästa drönaren under 5000 kr

Tyvärr räcker inte budgeten för att kunna ta med några industriella drönare på den här listan men jag har försökt att åtminstone täcka in de övriga kategorierna. Så oavsett om du är intresserad av att köpa en billigare leksaksdrönare, en fotodrönare eller vill uppleva stridspilot-känslan som en FPV-drönare ger, så hoppas jag att du kommer hitta det du söker inom den givna budgeten.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Oscar Suneson


Oscar Suneson

Läs mer om oberoende experter

1. Dji Tello - Kameradrönare med fjärrkontroll

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 1

Tellon är en bilig, liten drönare från DJI och Ryze i symbios som på få sätt kan mäta sig med de större och dyrare maskinerna, men om man betänker priset så är det en trevlig liten maskin.

Kameran, som sitter monterad i fronten, är helt OK och fotar i 5 megapixlar och filmar i 720p. Man flyger lika bra inomhus som utomhus om man bara tar hänsyn till vindarna. En kul finess är att drönaren kan programmeras för olika tricks eller flygrutter med programmeringsspråket Scratch.

Tellon har också en inbyggd höjdmätare, något som få drönare i den här prisklassen har. Höjdmätaren gör att drönaren klarar av att hålla höjden på en stabil nivå hela tiden. Därtill finns ett flertal kul flygmoder och en rimligt bra batteritid.

Det hela gör att den här drönaren, faktiskt, slår sin ungefär tre gånger dyrare storebror "Sparken", som hamnar på en andraplats.

+

Mycket för pengarna

Saknar gimbal för kameran

1 590 :-

länk

2. Dji Spark Alpine White

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 2

"Sparken" hamnar ofta på mina listor eftersom den är en enkel, prisvärd och kul drönare.

Under, eller bara strax över 5000 kr, kan man få denna DJI-maskin för. Den funkar utmärkt att flyga inomhus med och det medföljer propellerskydd för just detta ändamål.

Det roligaste med denna maskin tycker jag själv är att den är ett litet krutpaket när man ställer den i sportläge. Kontrollerna reagerar då omedelbart och gör att maskinen drar i väl med en väldig fart med ett gällt ljud likt en ilsken insekt. Se till att ha ett stort fält så går det att ha riktigt kul med denna lilla leksak.

Som jag tidigare skrivit så är det en perfekt resekamrat som tar helt ok bilder och film, om än inte med toppkvalité. Det bör man kunna leva med med tanke på priset.

+

Liten, smidig och allround

Endast 2-axlig gimbal

star

På 2 listor

5 163 :-

länk

3. Hubsan X4 FPV Mini Quadcopter Plus 2019Edition

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 3

Denna lilla Hubsan kommer med ett komplett paket med handkontroller som dessutom innehåller en liten bildskärm för videoöverföring.

Kameran på drönaren har HD-upplösning och visas alltså på skärmen, utan att man behöver någon extra mobil eller surfplatta tillkopplad. Filmer och bilder sparas på ett micro SD-kort.

Som så alltid får man vad man betalar för. Detta är ingen maskin som kan jämföra sig med dyrare modeller. Bildkvalitén och flygegenskaperna blir förstås begränsade. Exempelvis har drönaren ingen GPS, vilket gör att man behöver hålla väl uppsikt över den om man vill flyga utomhus. Så att kategorisera den som en av de bästa drönarna kanske är fel, men för långt under 5000 kr så hamnar den högt upp som en kul leksak ett tag.

+

Priset, allt i ett

Väl enkla funktioner

1 060 :-

länk

4. Yuneec Mantis Q

Bästa drönaren under 5000 kr - Plats 4

Yuneec har gjort sig om än inget jättenamn så i alla fall ett litet sådant. Det är en av få som syns med riktiga alternativ till DJI:s produkter.

Lilla smidiga Mantis Q skulle närmast kunna jämföras med Spark. Till dess fördel talar en avsevärt bättre batteritid, både i jämförelse med Mavic Air och Spark och därtill har den armar som kan fällas ihop, vilket gör den portabel och smidig.

Tyvärr saknar kameran en riktig 3-axlig gimbal och mekanisk bildstabilisering, här är det en elektronisk sådan som gäller. Detta, tillsammans med att bildkvalitén tyvärr inte lever upp till samma standard, gör att den får ett betydande minus i kanten. Annars är drönaren snabb och kvick i luften och vill du testa någonting annat än DJI så kan Mantis Q vara maskinen för dig.

+

Bra aktionstid, smidig

Kamera- och bildkvalité

4 290 :-

länk

4 439 :-

länk

4 989 :-

länk

4 999 :-

länk

Visa fler återförsäljare

Visa färre återförsäljare

Vad får man för under 5000 kronor idag? Knappt en middag för hela familjen på en finare restaurang. Istället för att lägga pengarna på en matbit så kan man alltid köpa en drönare för samma peng och stilla hungern för längre än endast en kväll.

Tomas Gustafsson betygsätter bästa drönaren under 5000 kr

Här är ett antal maskiner i varierande pris som förhoppningsvis kommer att skänka lite glädje till hela familjen. Man får naturligtvis vad man betalar för och det gäller såväl mat som drönare. Är du den person som vanligtvis är vilsen när du inte vet om du ska köpa varmkorv eller oxfilé, då behöver du inte känna på samma sätt nu. Här får du som behöver tips på prisvärda drönare en snabb guidning på maskiner under 5000 kr.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Tomas Gustafsson


Tomas Gustafsson

Läs mer om oberoende experter