Prisjakt
HemPrisjakts experterDrönareTopplista - Bästa mini-drönaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa mini-drönaren

20 januari 2024

Vad är egentligen en mini-drönare? Självklart måste den vara liten, men för att sätta någon form av gräns har jag valt att endast inkludera drönare som väger under 250 g (då dessa inte kräver att du har ett drönarkörkort). När det gäller kvalitén på billigare drönare kan den variera enormt mycket, så för att undvika att bli besviken kan det i många fall vara värt att lägga några extra kronor för att få en drönare från en välkänd tillverkare.

Kanske är du bara på jakt efter en rolig flygupplevelse, eller så vill du skaffa dig en billigare "lärodrönare" för att bygga upp din flygförmåga innan du går vidare till de dyrare fotodrönarna. Vissa av drönarna på topplistan passar även för äldre barn och tonåringar. Det man dock behöver tänka på är att om man ska flyga en drönare utomhus behöver man sätta sig in i reglerna för drönarflygning. Med det sagt, hoppas jag nu kunna hjälpa dig hitta den bästa mini-drönaren för just dig och dina behov!

1. DJI Mini 4 Pro (DJI RC-N2) RTF

Bäst presterande mini-drönaren!

Priset

Den kinesiska tillverkaren DJI är marknadsdominerande inom drönar-världen och med sin senaste modell, Mini 4 Pro, bevisar de återigen att de är kapabla att bygga riktigt högpresterande mini-drönare!

Likt andra drönare i DJI:s mini-serie och DJI Air 3 så använder Mini 4 Pro en relativt stor kamera sensor (1/1.3 tum) kombinerad med en ljusstark optik (f/1.7). Med denna drönare kan du både fotografera med upp till 48 megapixlars upplösning och filma i 4K upplösning med upp till hela 100 bilder per sekund!

Andra saker som imponerar med Mini 4 Pro är att den har kollisionsskydd i alla riktningar samt har en flygtid på upp emot 34 minuter! Lägg där till en riktigt väl presterande videolänk och en massa smarta funktioner såsom möjligheten att fota/filma vertikalt, HDR-läge, Active track-läge (att drönaren följer ett förvalt objekt) m.fl.

Söker du den bäst presterande mini-drönaren för tillfället? I så fall är DJI Mini 4 Pro ett givet val!


2. DJI Mini 3 (DJI RC-N1) RTF

Billigare än t.ex. DJI Mini 4 Pro och DJI Mini 3 Pro

Saknar kolissionsskydd

Med DJI Mini 3 får du mycket av DJI Mini 3 Pro:s prestanda fast till ett aningen lägre pris!

Likt sitt storasyskon Mini 3 Pro har Mini 3 också en relativt stor kamerasensor (1/1.3 tum) och ljusstark optik (f/1.7). Några saker som däremot skiljer den mot Mini 3 Pro är att Mini 3 bara kan ta 12 megapixel foton samt är begränsad till endast maximalt 30 bilder per sekund när det gäller filmning i 4K upplösning.

En fördel med Mini 3 är att den faktiskt har en aningen längre batteritid på upp emot hela 38 minuter. Däremot saknar den tyvärr kollisionsskydd samt att videolänken inte är riktigt lika avancerad som hos Mini 3 Pro.

Om du har svårt att välja mellan t.ex. Mini 4 Pro, Mini 3 Pro och Mini 3 är mitt råd att fundera på hur stor betydelse avsaknaden av dessa funktioner (samt de jag inte har möjlighet att nämna här) har för just dig. Väg sedan dessa mot prisskillnaden så hittar du förhoppningsvis den perfekta mini-drönaren för just dig!


3. Autel Robotics Evo Nano+ Standard

Autel Robotics Evo Nano+ Standard
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Kameran och kolissionsskyddet

Drönaren har funnits ett tag på marknaden

Vill du köpa något annat än en DJI-drönare kan Autel Nano Plus vara intressant för dig. Denna drönare erbjuder både låg vikt (249 g), en tekniskt avancerad kamera och ett kollisionsskydd i tre riktningar!

Om vi börjar med kameran så hittar vi här en riktigt stor sensor (sett till drönarstorleken) på 1/1.28 tum kombinerat med ljusstark optik, (f/1.9). Detta kommer ge dig bättre bildkvalité i framförallt mörkare miljöer. Lägg där till en fotoupplösning på hela 50 megapixlar och en videoupplösning på upp emot 4K (max 30 bilder per sekund), så förstår man att Nano Plus kan tillfredsställa även en mer krävande fotograf.

Tack vare dess inbyggda kollisionsskydd blir drönaren extra användarvänlig, då risken för olyckor minskar markant. Även batteritiden på upp emot 28 minuter och den tekniskt avancerade bildöverföringslänken imponerar.

Tidigare var det höga priset en nackdel med denna drönare men idag går det att hitta en Nano Plus till ett mer attraktivt pris. Även om drönaren nu har funnits ett tag på marknaden har den fortfarande bra prestanda för att vara en mini-drönare!


4. DJI Mini 2 SE

Billigare än DJI Mini 2

Har vissa begränsningar jämfört med DJI Mini 2

På senare tid har DJI:s produktsortiment växt till att inkludera flera SE (Special Edition) varianter. DJI Mini 2 SE är en utav dem och liknar i stor uträckning DJI Mini 2, även om det finns några små skillnader.

Den viktigaste skillnaden att känna till är att SE-varianten är begränsad till att maximalt kunna filma i 2.7K upplösning med 30 bilder per sekund, samt att den har en lägre datahastighet (40 Mbps). Däremot får du behålla den stabila videolänken och den fina flygtiden på upp emot 31 minuter!

Likt DJI Mini 2 saknar tyvärr också SE-varianten DJI:s 'Active track' och kollissionsskydd-teknik. Däremot finns det förstås gott om 'smarta' flyg- och fotolägen att välja på. För dig som inte ser dessa tekniska begränsningar som ett problem så kan denna SE-variant vara ett mycket prisvärt alternativ!


5. Ryze Tech Tello RTF

Prisvärd drönare för nybörjare

Handkontrollen säljes separat

Är du på jakt efter en liten och lättflugen drönare som inte kostar skjortan? Då kommer Tellon göra dig mer än nöjd!

Tack vare Tellons optical flow-lösning (en visuell stabilisering som utnyttjar kamerorna på drönarens undersida) så behåller drönaren sin position i luften utan att GPS behövs.

Tellon flyges med fördel inomhus men kan även flygas utomhus under vindstilla förhållanden. Den har en flygtid på fina 13 minuter. Under skalet hittar vi en 5 megapixel-kamera med elektronisk bildstabilisering, vilket är riktigt bra för en minidrönare!

Med hjälp av Tello-appen får du möjlighet att styra drönaren med din smartphone, men det finns även en handkontroll att köpa till för en ännu trevligare flygupplevelse.

Oavsett om du bara vill nöjesflyga eller bli en framtida drönaroperatör så är Tellon ett givet val!


6. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF

Högpresterande mini-drönare

Inte längre DJI:s flaggskepp i Mini-serien

I och med DJI:s lansering av Mini 4 Pro får tyvärr Mini 3 Pro kliva ner från tronen som den antagligen bäst presterande mini-drönaren. Dock levererar denna drönare förstås fortfarande både fina flyg- och fotoegenskaper.

Trots den minimala vikten på under 249 g får du här både en relativt stor sensor (1/1.3 tum), ljusstark optik (f/1.7) och dessutom möjligheten att fota eller filma i porträttläge. När det gäller fotoupplösningen är den på hela 48 megapixlar (med möjlighet att välja det mer redigeringsvänliga RAW-formatet) samt 4K (upp till 60 bilder per sekund) för film.

Batteriet ger en flygtid på upp till 34 minuter. Mini 3 Pro kommer även med två olika handkontroll-alternativ samt en drös av funktioner. Kollisionsskyddet samt möjligheten att följa förvalda objekt är kanske de allra bästa nyheterna.

Trots att Mini 3 Pro inte längre är DJI:s flaggskepp i Mini-serien kan denna drönare fortfarande vara intressant om du lyckas få tag i den till ett attraktivt pris!


Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons