search

Underhåll din elcykel - här är expertens bästa tips

Underhåll din elcykel - här är expertens bästa tips - Per Wickman guidar
Per Wickman

Per Wickman

Guiden publicerades 16 juli 2019

Är det inte härligt när allt bara rullar på? Tyvärr är det inte alltid så, men genom att underhålla din elcykel minskar risken för driftstopp och cykeln kommer få längre livslängd. Därför vill jag ge dig några tips på hur du tar hand om din elcykel på bästa sätt.

Ta hand om batteriet - Underhåll din elcykel - här är expertens bästa tips

Ta hand om batteriet

För att få så lång livslängd som möjligt på batteriet bör du förvara det torrt, i rumstemperatur och undvika att det kommer i direkt kontakt med solljus. Ladda alltid batteriet när det är i rumstemperatur - på vintern bör du alltså vänta lite med att ladda när batteriet nyss varit utomhus. 30-60% är optimalt om du ska förvara batteriet under längre tid. När du använder batteriet bör du hela tiden hålla det mellan 20-80%, då förlänger du livslängden avsevärt. Undvik att köra batteriet helt tomt och behöver du ladda det fullt, så försök att göra det strax innan du ger dig iväg.

Smörj kontakter - Underhåll din elcykel - här är expertens bästa tips

Smörj kontakter

På cyklar med hjulnavsmotorer sitter det en kontakt som du drar isär för att kunna ta bort hjulet. Ta isär kontakten och smörj med bilpolfett eller vattenfri vaselin (var sedan uppmärksam på märkningen så du monterar tillbaka den korrekt). Fetta in batterikontakten och även kontaktytan för displayen om den är avtagbar. Använd batteripolfett eller vattenfri vaselin på elektriska kontaktytor. Kontrollera kablar så att de är fastsatta korrekt och inte ligger och skaver mot något i onödan. Kontrollera också att sensorn för hjulhastighet sitter korrekt.

Smörj växeln - Underhåll din elcykel - här är expertens bästa tips

Smörj växeln

Hjulnavsmotorer har ofta en växel som består av tre plastkugghjul som det är bra att smörja in. Lossa hjulet och skruva bort skruvarna på motorns vänstersida och öppna locket. Använd syntetiskt baserat fett som fungerar bra på plastkuggar. Lägg även fett på utsidan av navet för att minska vatteninträngning. På motorerna som sitter vid tramporna (mittmotorerna) behövs i allmänhet ingen service, men kontrollera att skruvarna sitter fast ordentligt.

Kontrollera kedjan - Underhåll din elcykel - här är expertens bästa tips

Kontrollera kedjan

Om cykeln har inbyggda växlar så känn på kedjespänningen och justera vid behov. Om det inte längre går att justera så är det dags att montera ny kedja. Torka av smutsen från kedjan och lägg på ny olja. Torka sedan kedjan med en tvättlapp så att inte ny smuts fastnar så lätt. Förläng nedre delen på främre skärmen, det minskar sprutet på drivlinan.