Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Husqvarna GC3 - 2019

Bästa elcykeln - Plats 1

Ett svenskt namn men från Tyskland. Den har lågt insteg som gör det lätt att stiga på även med en barnstol på pakethållaren. Den passar lika bra för damer som för herrar och man sitter upprätt och bekvämt, vilket gör den till ett mycket bra val i stadstrafik.

Batteriet och motorn sitter centralt, vilket gör att cykeln svänger lätt och känns stabil och säker. Motorn är nyutvecklad och sparar ca 20% energi jämfört med tidigare, och den nya inkapslade växeln med 5 lägen tål högre krafter och håller längre än tidigare.

50 mm breda däck, fjädrad sadelstolpe och framdämpare garanterar att du kommer flyta fram på cykelbanorna. Rejält tilltagna hydrauliska skivbromsar gör att du får stopp när du vill.

En lättdriven cykel med senaste tekniken, minimalt behov av underhåll och som fungerar bra även på vintern!

+

Lättdriven, allsidig, bra motor

star

På 3 listor

28 490 :-

Pris hämtat 25/10

länk

29 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Specialized Como 4.0, Low Entry 700C Nb, Aqua/Black/Chrome,…NY

Bästa elcykeln - Plats 2

En snabb, tyst, bekväm och allsidig elcykel med hög kvalitet är min dröm. Denna cykel kommer nära mina drömmar!

2020 modell från Specialized erbjuder lågt insteg, en helt nyutvecklad motor och en batterikapacitet på 500 Wh.

Via Specializeds Mission Control App kan du ställa in och anpassa de flesta aspekter av motorassistansen. Du kan även se hur mycket energi du förbrukar, kontrollera din räckvidd, utföra enklare systemdiagnos samt spela in och ladda upp dina turer.

Det är en lättrampad cykel med utmärkt väghållning och lågt insteg som gör att den passar väldigt många och under blandade körförhållanden. Alla komponenter är av hög kvalitet och bra konstruerade.

En bra och allsidig cykel med mycket tyst och stark motor.

+

Tyst , stark motor och lättrampad

Ny motor på marknaden

36 979 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Winora Sinus iN8 Urban Unisex

Bästa elcykeln - Plats 3

Med bra, prisvärda komponenter rakt igenom blir det här en mycket prisvärd cykel för många.

Unisexramen gör det enklare att komma på cykeln, men den är inte extremlåg vilket annars kan göra att cykeln känns tyngre. Cykeln har en inbyggd bakväxel med 8 vxl från Shimano Alfine som är i den högre kvalitetsnivån. Inget snålande med storleken på bromsskivorna borgar för bra och lättgraderade bromsar.

Framdämparen är av den vanliga, lite enklare varianten, men gör ändå ett bra jobb med att ta upp de lite större ojämnheterna. Cykelns 50 mm:s ballongdäck "Big Ben" från Schwalbe dämpar vibrationer och gör cyklingen bekväm över gatsten.

Det är en allsidig och robust cykel som passar både damer och herrar. Den fungerar att cykla på året runt och kräver minimalt med underhåll. En lagom cykel inom alla områden till rätt pris!

+

Prisvärd, lite underhåll

Liten pakethållare

30 900 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Haibike XDURO FULLFATSIX 10.0

Bästa elcykeln - Plats 4

Inget hindrar dig komma fram, dessutom på ett bekvämt sätt, om du väljer en Fatbike.

Denna cykel är fullfjädrad, dvs. den har fjädring både fram, bak och i däcken. Den är något av en monstertruck, men är ändå lättare än många vanliga citycyklar och rullar lika smidigt.

Motorn ger dig en rejäl knuff i början men när eldriften slutar driva och hastigheten blir uppemot 30 km/h så känns det något trögt. Med topputrustade växlar, dämpare och motor så blir det ett relativt högt pris men med den utrustningsnivån är det ändå prisvärt. Självklart drar denna cykel till sig uppmärksamhet och skulle den bli stulen så finns det inbyggd GPS-spårning och cykeln skickar ett SMS om det sker en olycka. Cykeln går att förse med skärmar.

När du väl provat denna cykel kommer du vara fast, och troligtvis komma på dig själv med mungiporna uppe vid öronen hela tiden. Den är både välutrustad, underhållande och rullar överallt!

+

Ostoppbar, rolig att cykla på

Passar inte i alla cykelställ

51 900 :-

Pris hämtat 25/10

länk

5. Ecoride Epix S1 Uni

Bästa elcykeln - Plats 5

En bra representant för en prisvärd, stark bakhjulsdriven cykel från välkända EcoRide som är en av de största försäljarna i Sverige.

Ett bra batteri på 520 Wh ger lång räckvidd och batteriet är placerat så att det blir låg tyngdpunkt och bra vägegenskaper. Skulle batteriet inte räcka för dina behov så finns det ännu kraftigare på 630Wh att välja till en extrakostnad.

Framgaffeln är fjädrad vilket behövs då det är ganska smala däck. En bra funktion är säkerhetsnyckeln som gör att det inte går att starta elsystemet utan den. Cykeln säljs med både högt och lågt ramrör. Den har nio utanpåliggande växlar och rullar lätt även utan elassistans.

Detta är en bra och stark cykel från en välkänt cykelföretag som ger bra support.

+

Prisvärd, kraftigt batteri

Ingen momentsensor

star

På 2 listor

19 995 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Bästa elcykeln

2 experter tipsar

Per Wickman

Per

Rang Hikmat

Rang

calendar

16 okt 2019

Elcyklar

Elcyklar

168

Jag äger själv fem olika elcyklar, och tre stycken har jag sålt. När jag ska köpa en elcykel så läser jag många olika tester och provcyklar minst ett tiotal cyklar innan jag bestämmer mig. I stan vill jag t.ex ha en bekväm cykel med upprätt sittställning för att få god överblick över trafiken, och för längre sträckor föredrar jag en lite mer framåtlutad körställning. På vintern med saltblandad snöslask använder jag min cykel med inbyggda växlar som inte är så smutskänslig. På bilden ser du min "sommarcykel" som jag trivs med och har haft i fyra år.

Per Wickman betygsätter bästa elcykeln

Vilken som är den bästa cykeln är individuellt och beror dels på hur du har tänkt använda den. Är det mycket backar, kommer du ha barnsadel eller cykelkärra, är det jämn asfalt eller mycket gropar och grusvägar, kommer du cykla på vintern, och hur mycket vill du betala? Jag har valt några cyklar som tillhör en av de bästa inom sin kategori.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Per Wickman


Per Wickman

Läs mer om oberoende experter

1. Haibike Xduro Allmtn 6.0

Bästa elcykeln - Plats 1

Här är mitt förstaval, en cykel från tyska, kända Haibike!

En heldämpad allround-cykel som du kan cykla med nästan överallt och ha väldigt mycket roligt med. Samtidigt får du en väldigt mjuk och skön åktur, beroende på hur du justerar dämpningen. Du får även en justerbar sadel, du ändrar höjden enkelt med en knapp.

På ramen sitter en värstingmotor från Yamaha på hela 80Nm. Utöver detta så får du plusdäck som ger en utmärkt komfort på hårdare vägar och ett bra grepp jämfört med smalare däck. Cykeln har också väldigt stora och bra bromsskivor. Pumpa däcken hårdare om du vill cykla mycket på asfalt eller sänk ner trycket om du vill köra i lite hårdare terräng.

Slutligen så ingår det även ett stort batteri med Yamahas snabba laddare, Quick Charger 4A. Du får alltså bästa kvalitén på komponenterna och en cykel som kommer hålla länge.

+

Bromsarna, snabbladdning, motorn

Priset kanske?

40 900 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Scott E-Sub Cross 20 Men

Bästa elcykeln - Plats 2

Här har vi nästa cykel, från kända varumärket Scott. Det är en Hardtrail-hybrid med dämpning fram och lagom stora däck (28 tum) som trivs precis lika bra på asfalt som på grusvägar eller lite enklare skogsstigar.

Kraften levereras av en pålitlig, kompakt och effektiv elmotor från tyska Bosch, det är en centermotor med låg ljudnivå som har extremt pålitlig kraftöverföring. Batteriet är integrerat snyggt i ramen och är avtagbart, vilket är bra om du vill minska risken för stöld eller vill ladda batteriet hemma i lugn och ro. Batteriet håller länge och har stöd för snabbladdning.

Denna cykel har hydrauliska skivbromsar vilket både sänker underhållsbehovet och ser till att du har tillgång till kraftfull bromsverkan året om, oavsett om det är regnigt eller slaskigt.

+

Känt varumärke, snabbladdning

Saknar bakdämpare

star

På 2 listor

18 990 :-

Pris hämtat 25/10

länk

20 619 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Haibike Sduro Trekking 4.0

Bästa elcykeln - Plats 3

Här har vi en modern, klassisk citycykel från tyska Haibike. Här får du en mittmonterad motor på hela 70 Nm i kraft, från välkända Yamaha (min favorit). Den kommer inte att göra någon besviken!

Denna modell finns i både hög (herr) och låg (unisex) version. Cykeln är både snygg att se på men är också praktisk med sin pakethållare bak, stänkskydd och cykelstöd. Den har även belysning både fram och bak, väldigt bra för mörka dagar, som vi ju har många av här i Sverige.

I denna modell hittar vi ett avtagbart batteri med stöd för snabbladdning, samt en display som man kan plocka bort för att minska risken för stöld när man lämnar cykeln utomhus.

Denna cykel, liksom tidigare modeller på listan, har också hydrauliska skivbromsar med dämpning där fram, och är precis lagom och skön för asfaltsvägarna i stan men även på grusvägar.

+

Mittmonterad motor, unisex

Bakdämpare saknas, enklare design

23 900 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Velocity By White Energy Touring Lady 19 EU, dam, Grå

Bästa elcykeln - Plats 4

Sist men inte minst har vi den här enklare modellen. En prisvärd och praktisk elcykel som är utvecklad i Skandinavien.

Den här cykeln har en bra sittställning, är allsidig och väldigt användarvänlig med flera bra justeringsmöjligheter. Det är en dammodell men kan såklart användas av alla.

Vid köp ingår skärmar, stöd och framlampa. Det finns även möjlighet att köpa till en pakethållare att ha framtill. Motorn som sitter baktill upplever jag är tillräckligt stark för vardagspendlandet, och de hydrauliska bromsarna och skivorna ger bra med stoppkraft när det behövs.

Batteriet från Samsung ska räcka mellan 40-60 km per laddning och är snyggt integrerat i ramen, vilket ger en bra viktfördelning. Sammanfattningsvis får du väldigt mycket cykel för pengarna!

+

Priset, extra tillbehör, bromsarna

Motorstyrkan, räckvidden

7 499 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Jag tycker att elcyklar är en av de bästa uppfinningarna som kommit de senaste åren, och de växer i popularitet dagligen! Med en elcykel kommer du börja cykla betydligt mycket mer (och längre), och dessutom få en hel del träning på köpet, och så det är både roligt och hälsosamt! På bilden ser du min nuvarande cykel som jag har åkt en hel del med, och fått mycket valuta för pengarna, samtidigt som jag njutit av den friska luften i våra härliga skogar.

Rang Hikmat betygsätter bästa elcykeln

Idag finns det en uppsjö av olika märken och typer av elcyklar. Jag ska försöka hjälpa er med några olika modeller, men jag rekommenderar alltid att provcykla innan köp för att känna efter om cykeln passar ens smak och behov. Det kan skilja sig väldigt mycket mellan olika prisklasser och komponenter. Om din budget tillåter, köp hellre en dyrare cykel med bättre komponenter. Då får du mer prestanda och en cykel som håller längre.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Rang Hikmat


Rang Hikmat

Läs mer om oberoende experter