Advized - oberoende köprådlogologo
search

1. Victoria eUrban 11.9 2018 - M - Black matte

Bästa elcykeln - Plats 1

Trots att den ser klumpig ut med de kraftiga däcken (hela 70 mm breda) rullar den förvånansvärt lätt och sväljer gatsten och ojämnheter på ett suveränt sätt. Dessutom behövs ingen dämpad framgaffel!

Ingen backe är för brant för motorn som är Boschs starkaste variant, och de inbyggda steglösa växlarna är från ENVIOLO (Nuvinci). Cykeln drivs av en rem istället för en kedja, vilket gör att den behöver mycket lite underhåll. Detta är en riktig laståsna med en max tillåten vikt på 170 kg! Lampan fram ger bra med ljus utan att blända andra trafikanter, och bromsarna är rejäla av liknande typ som för Mountainbike.

Detta är en bra pendlar- och stadscykel med den enda nackdelen är att den är ganska tung, ca 27 kg. Den tillhör de lite dyrare cyklarna, men jag hade köpt den direkt om den ligger inom budget!

+

Lasttålig, pålitlig, stark

Något trög utan elassistans

Rekommenderas av 2 Experter

Hollandbikeshop logo

33 332 :-

Pris hämtat 11/3

länk

2. Husqvarna GC3 - 2019NY

Bästa elcykeln - Plats 2

Ett svenskt namn men från Tyskland. Den har lågt insteg som gör det lätt att stiga på även med en barnstol på pakethållaren. Den passar lika bra för damer som för herrar och man sitter upprätt och bekvämt, vilket gör den till ett mycket bra val i stadstrafik.

Batteriet och motorn sitter centralt, vilket gör att cykeln svänger lätt och känns stabil och säker. Motorn är nyutvecklad och sparar ca 20% energi jämfört med tidigare, och den nya inkapslade växeln med 5 lägen tål högre krafter och håller längre än tidigare. 50 mm breda däck, fjädrad sadelstolpe och framdämpare garanterar att du kommer flyta fram på cykelbanorna. Rejält tilltagna hydrauliska skivbromsar gör att du får stopp när du vill.

En lättdriven cykel med senaste tekniken med minimalt behov av underhåll och som fungerar bra även på vintern!

+

Lättdriven, allsidig, bra motor

Rekommenderas av 3 Experter

Pro E-Bike logo

29 990 :-

Pris hämtat 12/3

länk
Gårdsman logo

29 990 :-

Pris hämtat 1/3

länk

3. Haibike XDURO FULLFATSIX 10.0NY

Bästa elcykeln - Plats 3

Inget hindrar dig komma fram, dessutom på ett bekvämt sätt, om du väljer en Fatbike.

Denna cykel är fullfjädrad, dvs den har fjädring både fram, bak och i däcken. Det är något av en monstertruck, men den är ändå lättare än många vanliga citycyklar och rullar lika smidigt.

Motorn ger dig en rejäl knuff i början men när eldriften slutar driva och hastigheten blir uppemot 30 km/h så känns det något trögt. Med topputrustade växlar, dämpare och motor så blir det ett relativt högt pris men med den utrustningsnivån är det ändå prisvärt. Självklart drar denna cykel till sig uppmärksamhet och skulle den bli stulen så finns det inbyggd GPS-spårning och cykeln skickar ett SMS om det sker en olycka. Cykeln går att förse med skärmar.

När du väl provat denna cykel kommer du vara fast, och troligtvis komma på dig själv med mungiporna uppe vid öronen hela tiden. Den är både välutrustad, underhållande och rullar överallt!

+

Ostoppbar, rolig att cykla på

Passar inte i alla cykelställ

Rekommenderas av 1 Expert

Rideaway logo

51 900 :-

Pris hämtat 25/2

länk

4. Cube Agree Hybrid C:62 SL Disc Elracer Vit/Svart (2019)NY

Bästa elcykeln - Plats 4

Måhända kommer racercyklister titta snett på dig när du behagligt trampar förbi dom i uppförsbackarna och lätt hänger med på rakorna.

Det här är bara början på trenden att snabba racercyklar förses med elassistans som är snyggt integrerad, det vill säga osynlig. Bra komponenter rakt igenom gör den här cykeln till en riktig vinnare, och den är dessutom fjäderlätt med sina 13,8 kg. Vill du ta det lite lugnare så saktar du bara ner till 25 km/h, så får du assistans från den starka mittmotorn.

Räckvidden på eldrift är något mindre men räcker bra för en lättdriven cykel som den här.

Vill du vara först iväg vid trafikljusen och susa om alla andra i backarna men inte skylta med att du har en elassisterad cykel så är det här rätt val, och vi kommer få se fler cyklar med det här konceptet framöver.

+

Lätt, snabb, rolig

Dyr

Rekommenderas av 1 Expert

Bikester logo

56 999 :-

Pris hämtat 4/3

länk

5. Ecoride Epix S1 UniNY

Bästa elcykeln - Plats 5

En bra representant för en prisvärd, stark bakhjulsdriven cykel från välkända EcoRide som är en av de största försäljarna i Sverige.

Ett bra batteri på 520 Wh ger lång räckvidd och batteriet är placerat så att det blir låg tyngdpunkt och bra vägegenskaper. Skulle batteriet inte räcka för dina behov så finns det ännu kraftigare på 630Wh att välja till en extrakostnad.

Framgaffeln är fjädrad vilket behövs då det är ganska smala däck. En bra funktion är säkerhetsnyckeln som gör att det inte går att starta elsystemet utan den. Cykeln säljs med både högt och lågt ramrör. Den har nio utanpåliggande växlar och den rullar lätt även utan elassistans.

Detta är en bra och stark cykel från en välkänt cykelföretag som ger bra support.

+

Prisvärd, kraftigt batteri

Ingen momentsensor

Rekommenderas av 2 Experter

EcoRide logo

18 995 :-

Pris hämtat 25/2

länk

6. Orion Prestige 7 växl, 48V 13AhNY

Bästa elcykeln - Plats 6

Det här är framhjulsdriven, billig elcykel som på papperet ändå har en ganska bra specifikation.

Cykeln har lågt insteg som passar alla och ett batteri på hela 624 Wh med kvalitetsceller från Panasonic. De inbyggda växlarna är nästan underhållsfria och framhjulsmotorn ger låg belastning på drivlinan vilket ger en bekymmersfri cykel. Batteriet är placerat på ett bra ställe för att ge bra vägegenskaper. Cykeln levereras nästan komplett, men du behöver komplettera med ett lås.

Nackdelen är att företaget Motorhandel inte har så bra omdömen (och det verkar alltid vara rabatt på cyklarna), så en viss försiktighet är bra.

Detta är en billig cykel med ett kraftigt batteri som ger lång räckvidd, och som har bra komponenter i förhållande till priset vilket bör ge en bekymmersfri cykling.

+

Räckvidden, inbyggda växlar, priset

Leverantören

Rekommenderas av 1 Expert

Motorhandel logo

12 995 :-

Pris hämtat 25/2

länk

Bästa elcykeln

calendar

5 mars

Elcyklar

Elcyklar

35

Jag äger själv fem olika elcyklar, och tre stycken har jag sålt. När jag ska köpa en elcykel så läser jag många olika tester och provcyklar minst ett tiotal cyklar innan jag bestämmer mig. I stan vill jag t.ex ha en bekväm cykel med upprätt sittställning för att få god överblick över trafiken, och för längre sträckor föredrar jag en lite mer framåtlutad körställning. På vintern med saltblandad snöslask använder jag min cykel med inbyggda växlar som inte är så smutskänslig. På bilden ser du min "sommarcykel" som jag trivs med och har haft i fyra år.

Per Wickman betygsätter bästa elcykeln

Vilken som är den bästa cykeln är individuellt och beror dels på hur du har tänkt använda den. Är det mycket backar, kommer du ha barnsadel eller cykelkärra, är det jämn asfalt eller mycket gropar och grusvägar, kommer du cykla på vintern, och hur mycket vill du betala? Jag har valt några cyklar som tillhör en av de bästa inom sin kategori.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Per Wickman


Per Wickman

2019-03-05

Läs mer om oberoende experter