Prisjakt
HemPrisjakts experterElcyklarTopplista - Bästa elcykeln under 20.000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa elcykeln under 20.000 kr

28 mars 2024

Om du ska köpa din första elcykel, eller vill ha en elcykel men vet att du inte kommer använda den så mycket, så är det en bra idé att välja en elcykel under 20 000 kr. Den billigaste elcykeln jag köpt kostade 9000 kr och den dyraste 58 000 kr, så jag har erfarenhet av elcyklar i alla möjliga prisklasser.

Billigare elcyklar har oftast ett batteri med något lägre kapacitet och ingen mittmotor, utan en billigare motor som sitter i hjulet och som är svagare i branta backar. Komponenterna är generellt av enklare slag, men många gånger är det fullt tillräckligt för de flesta konsumenter. Så länge du undviker okända märken och väljer väletablerade webbshoppar så kommer du sannolikt bli nöjd. Jag har till min topplista valt ut cyklar som erbjuder lite mer än vad som brukar vara vanligt i det här prissegmentet.

1. EvoBike Sport-8 250W Dam 2022 (Elcykel)

Prisvärd

Lås ingår ej

Här har vi en stabilt byggt cykel med en bra motor, trapetsram och möjlighet att välja ett större batteri.

Evobike har en motor från Bafang, en av världens största tillverkare av motorer som ger bra hjälp då det behövs. Den har en pedalsensor, så när tramporna snurrar startar assistansen. Du kan välja mellan fem olika assistanslägen.

Växlarna fungerar bra och det är relativt billigt att byta kedja och kassett när det är dags. Däcken är relativt smala och det finns ingen fjädring fram, vilket gör den något stötig på ojämnt underlag.

Cykeln har lågt insteg men är åt det sportigare hållet. Du sitter något framåtlutad vilket ger lägre luftmotstånd och bättre kraft i tramptagen. Det är bra att det går att välja ett större batteri, vilket jag rekommenderar.


2. Batavus Torino E-GO LX 2022 (Elcykel)

Bra kvalitet, passar i stan

Batteri på pakethållaren

Batavus är riktigt stora i cykellandet Holland. På den här sitter du mycket bekvämt med fjädrad sadelstolpe och utmärkt översikt över trafiken i stadsmiljö.

Om du registrerar cykeln så får du hela tre års garanti. Batteriet sitter på pakethållaren vilket kan vara till viss nackdel om du vill ha barnstol.

Eldriften är lugn utan ryck och 7 inbyggda växlar med heltäckande kedjeskydd borgar för låga underhållskostnader. Fram är det en hydraulisk skivbroms som tar bra. Bak sitter det en underhållsfri fotbroms för de som föredrar det.

Motorn sitter i framhjulet vilket håller ner kostnaden men ger en stötigare gång och batteriet är på 400Wh.

Den här väljer jag för att den är bekväm i stan och har hög kvalitet!


3. Rock Machine Catherine E70-29 2022 (Elcykel)

Prisvärd enklare MTB

Något ovanligare komponenter

Det som från början var ett holländsk företag, men numera är ett tjeckiskt, har tagit fram den här hardtail MTB elcykeln.

På höst/vintern är det perfekt med breda däck som går att förse med rejäla dubbar. De breda däcken fungerar dessutom utmärkt på enklare stigar i skogen och som pendlingscykel. Vid pendling går det att sätta på skärmar för att slippa stänk från däcken.

Mittmotorn är stark, 90Nm, och det är den fjärde generationen som är framtagen av Sportdrive. Batteriet har en kapacitet på 500 Wh.

De åtta utanpåliggande växlarna tillverkas av microSHIFT (ACOLYTE) och är av lite enklare utförande.

Bromsarna är hydraliska och tillverkas av ALHONGA.

Detta är en spännande cykel som jag skulle använda som pendlingscykel på vintern men även på enklare skogsstigar.


4. Ecoride Ambassador 26" AXS H-SS 2021 (Elcykel)

Bra batterikapacitet och kvalitet

Pakethållare bak saknas (men går att eftermontera)

Detta är en härlig stadscykel med upprätt körställning och de feta (60 mm) 26"-däcken gör att den klarar ojämnheter mycket bra.

EcoRide har cirka 16 års erfarenhet av att bygga cyklar och de konstrueras och monteras numera i Göteborg.

I framhjulsnavet sitter en stark motor som klarar även branta backar utan att du behöver trampa så mycket själv. Den har inga växlar vilket gör att den blir billigare och driftsäkrare. Motorn börjar driva så fort pedalerna rör på sig.

Batteriet är ganska stort (576 Wh) med kvalitetsceller. Laddaren är utformad för att ge en laddningsström på 4 ampere (4A), vilket är bra för då går det snabbare att ladda.

Fina hydrauliska skivbromsar från Shimano gör det lätt att få stopp på cykeln. Pakethållare finns fram men inte bak men det går att eftermontera.

En bekväm stadscykel som du kan glida fram på nästan helt utan att trampa.


5. Momas Jason Urban 2023 (Elcykel)

Mittmotor till lågt pris

Framlampa och display

Komfortabel fjädring, rejält batteri och mittmotor gör denna cykel till ett bra val.

Cykeln säljs av E-wheels, som startade 2014 i Norge med lågpriscyklar och finns nu även i Sverige. Det börjar även bli bra kvalitet på cyklarna!

Mittmotorn är momentstyrd, vilket ger en naturlig cykelkänsla, och batteriet är på 504 Wh, vilket ger assistans åtminstone i 50 km. Motorns moment, 60 Nm, räcker till för både motvind och uppförsbackar.

Det är 50 mm breda däck som ger åkkomfort även när det finns plats för bra dubbdäck på vintern. Åtta växlar, Shimano Altus, räcker gott till eftersom du även har hjälp av motorn när det rullar trögt. Det är en något enklare display, framlykta och framdämpare men allt fungerar som det ska. Bra hydrauliska bromsar från Tektro.

En fint fungerande stadscykel till lågt pris.


6. Orbea Optima E50 2023 (Elcykel)

Låg vikt och praktisk i stan

Mekaniska skivbromsar, kapacitet på batteriet

Orbea har anor från 1840 och är en stor spansk tillverkare av cyklar.

Motorn, Mahle 35+, sitter i bakre hjulnavet och är på 40 Nm. Motor och batteri väger endast 3,5 kg vilket gör den till en av de lättaste på marknaden.

Batteriet är på 250 Wh så det är optimerat för kortare turer i stan.

Det är åtta växlar från Shimanos enklare system och bromsarna är mekaniska, vilket kräver regelbundet underhåll.

Det låga insteget passar perfekt i stan med många stopp och de breda 50 mm däcken ger god åkkomfort.

Den här passar de som vill ha en lätt cykel och inte vill att det ska synas att de använder en elcykel.


Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det för närvarande fyra stycken - den senaste jag köpte var en eMTB.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons