search

1. Merida EONE-SIXTY 500 SE TITAN/SVART

Elassisterade mountainbikes - Plats 1

Det här är en enduro som fått mycket bra betyg i olika tester. Den finns i olika varianter från ca 40 000 kr till ca 100 000 kr. Jag har valt den "billiga" varianten som drivs av Shimano Steps E7000 som många anser är en av de absolut bästa motorerna. Cykeln har 66 mm breda 27,5" hjul (66-584) från Maxxis som ger utmärkta broms- och kurvegenskaper och som också rullar lätt.

Fjädringsvägen är 160 mm bak och fram, med ett styvt 35 mm framrör, vilket anses optimalt enligt många specialister. Här får du de största bromsskivorna med diameter 203 mm fram och bak och Shimano 4 kolvsok både fram och bak, så bromsförmågan är av yppersta klass!

Med utomordentliga bromsar, optimal slaglängd på fjädringen, en lätt och effektiv motor, finfin geometri för både nerför- och uppförsbackar så kan det inte bli annat än högsta betyg.

+

Prisvärd cykel i toppklass

44 995 :-

Pris hämtat 3/6

länk

2. Specialized S-Works Levo Fsr Men Carbon 6Fattie Nb

Elassisterade mountainbikes - Plats 2

En cykel i kolfiber sparar vikt, ca 650 g för att vara exakt, och är generellt starkare men svårare och dyrare att tillverka. Det här är en trailcykel med extra allt!

I denna cykel huserar en ny version av Specializeds egna motor med 15% mer kraft än den tidigare 1.2 motorn. Batteriet på 504Wh är snyggt integrerat och jag får anstränga mig för att ens se att det är en elassisterad cykel. Fjädringsvägen är 150mm fram och gaffeln är superstyva 36 mm i diameter, från Öhlins. Bromsarna är såklart de största från SRAM med 200 mm bromsskivor.

Denna cykel har omdömen som bäst på marknaden, mycket väl balanserad, mest utmärkta köregenskaperna, lång räckvidd, passar både proffs och nybörjare - ja, hyllningarna tar aldrig slut. Varför köper då inte alla denna? Kika på prislappen så blir du varse!

+

Bra på allt!

Priset

109 195 :-

Pris hämtat 2/6

länk

3. Haibike Sduro Hardnine 5.0

Här är en hardtail från Haibike, som är en tysk kvalitetstillverkare av mountainbikes.

Den har det nya integrerade batteriet från Yamaha, så nu går det att smyga med eldriften bland skogscyklarna. Välbalanserade däck och fälgar med däckbredden 65 mm (65-622) borgar för fin framkomlighet och rullar även lätt och tyst på asfalt. Framgaffeln har luftfjädring och 100 mm fjädringsväg.

Fyrkolvs bromsok ger bra bromskraft, så håll i dig så att du inte välter framåt! Motorn Yamaha PW-SE reagerar snabbt och ger kraft i överflöd, cykeln vill resa sig om du tar i för hårt i låg fart i en backe.

Denna cykel är riktigt härlig att slingra sig fram med mellan trädstammarna, och det slutar alltid med ett stort flin när du kommit fram! En bra pendlarhoj som inte heller skäms för sig i skogen.

+

Priset, bra motor

Kort fjädringsväg på framgaffeln

28 900 :-

Pris hämtat 4/6

länk

4. Merida eOne-Twenty 500

Detta är en cykel som galant klarar de flesta utmaningarna. Jag har faktiskt en själv, men utan eldrift. Den har en bra geometri med kort kedjestag som jag trivs med.

Motorn är Shimano E7000 som är något svagare än E8000, men en del tycker att den ger bättre kontroll än den dyrare E8000. På stigar är den mycket smidig när du susar fram mellan trädstammar, du får mycket MTB för pengarna.

Kablarna är dragna i rören och förspända för att minimera rassel. Däcken är trevliga Maxxis 27.5x2.35 och det finns plats för ännu bredare däck i ramen, plus att den är "tubeless"-ready. Bakdämparen stängs inte från styret men du når den lätt från sadeln.

Med 10 växlar och en stark motor klarar du de flesta branter och terränger. Jag tycker detta är en prisvärd MTB.

+

Prisvärd och beprövad geometri

Lite enklare komponenter

31 500 :-

Pris hämtat 3/6

länk

5. Haibike XDURO ALLMTN 3.5

Du kanske funderat på om 29"- eller 27,5"-hjul är bäst? Nu kan du kombinera de båda, med 29" fram och 27,5" bak, och få det bästa av två världar!

Haibikes Xduro Allmtn 3.5 har nämligen 29"-däck fram som rullar lättare över hinder och 27,5" bak som ger bästa möjliga grepp. Detta är en utmärkt fullgungscykel med optimala 160 mm slaglängd på fjädringen och kraftfulla Magura MT7-skivbromsar.

Med hela 625Wh på batteriet behöver du inte oroa dig över räckvidden, men skulle du ändå känna dig osäker så kan du komplettera med ytterligare ett batteri på 500Wh. Då har du 1126Wh att njuta av innan du behöver tänka på att ta dig hem. Kraften kommer från den starka Bosch CX-mittmotorn.

Denna cykel har utmärkta komponenter, väl avvägda egenskaper och passar utmärkt för att få andas skogsluft på nya outforskade stigar.

+

Utmärkta terrängegenskaper

57 900 :-

Pris hämtat 3/6

länk

Elassisterade mountainbikes

calendar

17 jun 2020

Elcyklar

Elcyklar

76

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

eMTB är mycket populära och cyklarna kan vara högspecialiserade för olika aktiviteter som downhill, trail med mera. Men det går även att förse dem med skärmar och pakethållare så de fungerar bra till pendling eller till att glida fram med i staden en solig helg. Alla borde få känna glädjen av att cykla på eMTB!

Per Wickman betygsätter elassisterade mountainbikes

Det är omöjligt att säga vilken eMTB som är bäst eftersom användningsområdena är så skiftande och det fullkomligen svämmar över av olika fabrikat och modeller. Jag äger själv två stycken, en 29" fatbike och en 29" hardtail (syns på bilden). Några av parametrarna att ta hänsyn till när man köper en eMTB är om det ska vara fjädring fram och bak eller endast fram, storleken på hjulen (29" eller 27,5"), vinkeln på framgaffeln, fjädringsväg, bredd på däcken, motor, kolfiber- eller aluminiumram osv. Jag har valt lite olika typer av cyklar som anses mycket bra inom sin kategori och några som är prisvärda.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Per Wickman


Per Wickman

Läs mer om oberoende experter