Advized - oberoende köpråd
logo
search

1. Merida eOne-Sixty 900E Grön/svart

Elassisterade mountainbikes - Plats 1

Det här är en enduro som fått mycket bra betyg i olika tester och drivs av en Shimano Steps E8000. Cykeln har 71 mm breda 27,5" hjul (71-584) från Maxxis som ger utmärkta broms- och kurvegenskaper och som också rullar lätt.

Fjädringsvägen är 160 mm bak och fram, vilket anses optimalt enligt många specialister. Här får du de största bromsskivorna med diameter 203 mm fram och bak och Shimano Saint 4 kolvsok både fram och bak, så bromsförmågan är av yppersta klass!

Framdämparen är från Fox och har ett 36 mm-gaffelrör som ger markant ökad styvhet. Fox säger själva att det är det bästa av det bästa.

Med utomordentliga bromsar, optimal slaglängd på fjädringen, en lätt och effektiv motor, finfin geometri för både nerför- och uppförsbackar så kan det inte bli annat än högsta betyg.

+

Bra utrustning och geometri

Priset

60 369 :-

Pris hämtat 25/10

länk

2. Specialized S-Works Levo Fsr Men Carbon 6Fattie Nb

Elassisterade mountainbikes - Plats 2

En cykel i kolfiber sparar vikt, ca 650 g för att vara exakt, och är generellt starkare men svårare och dyrare att tillverka. Det här är en trailcykel med extra allt!

I denna cykel huserar en ny version av Specializeds egna motor med 15% mer kraft än den tidigare 1.2 motorn. Batteriet på 504Wh är snyggt integrerat och jag får anstränga mig för att ens se att det är en elassisterad cykel. Fjädringsvägen är 150mm fram och gaffeln är superstyva 36 mm i diameter, från Öhlins. Bromsarna är såklart de största från SRAM med 200 mm bromsskivor.

Denna cykel har omdömen som bäst på marknaden, mycket väl balanserad, mest utmärkta köregenskaperna, lång räckvidd, passar både proffs och nybörjare - ja, det tar aldrig slut med superlativen. Varför köper då inte alla denna? Kika på prislappen så blir du varse!

+

Bra på allt!

Priset

109 189 :-

Pris hämtat 25/10

länk

3. Haibike Sduro Hardnine 5.0

Elassisterade mountainbikes - Plats 3

Här är en hardtail från Haibike, som är en tysk kvalitetstillverkare av mountainbikes.

Den har det nya integrerade batteriet från Yamaha, så nu går det att smyga med eldriften bland skogscyklarna. Välbalanserade däck och fälgar med däckbredden 65 mm (65-622) borgar för fin framkomlighet och rullar även lätt och tyst på asfalt. Framgaffeln har luftfjädring och 100 mm fjädringsväg.

Fyrkolvs bromsok ger bra bromskraft, så håll i dig så att du inte välter framåt! Motorn Yamaha PW-SE reagerar snabbt och ger kraft i överflöd, cykeln vill resa sig om du tar i för hårt i låg fart i en backe.

Denna cykel är riktigt härlig att slingra sig fram med mellan trädstammarna, och det slutar alltid med ett stor flin när du kommit fram! En bra pendlarhoj som inte heller skäms för sig i skogen.

+

Priset, bra motor

Kort fjädringsväg på framgaffeln

28 900 :-

Pris hämtat 25/10

länk

4. Superior eXC 889 matt Svart/mörkgrå/röd

Elassisterade mountainbikes - Plats 4

Måste alla eMTB vara så dyra? Nej, men det blir då lite enklare komponenter och inte fjädring på bakhjulen. Det här är en prisvärd hardtail från Superior som ändå har hög kvalitet och ger mycket glädje i skogen.

Fjädringsvägen är 100 mm på främre gaffel och cykeln har en luftdämpare som fungerar tillfredsställande. Motorn är den nya E7000 från Shimano som är en av de lättaste på marknaden. Det är kort avstånd mellan pedalerna (Q-faktor) vilket ger en naturlig cykelkänsla, och motorn känns starkare i verkligen än vad som anges i specen.

Med blåtand går det att anpassa krafttillförseln och göra uppdateringar av programvaran. Däcken är 29" med bredden 57 mm (57-622) vilket gör cyklingen lätt på stigarna och du kan välja det snabbaste spåret mellan hindren.

En prisvärd och fungerande skogscykel!

+

Motorn, prisvärd

Däcken, enklare komponenter

24 199 :-

Pris hämtat 25/10

länk

Elassisterade mountainbikes

calendar

12 okt 2019

Elcyklar

Elcyklar

30

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

eMTB är mycket populära och cyklarna kan vara högspecialiserade för olika aktiviteter som downhill, trail med mera. Men det går även att förse dem med skärmar och pakethållare så de fungerar bra till pendling eller till att glida fram med i staden en solig helg. Alla borde få känna glädjen av att cykla på eMTB!

Per Wickman betygsätter elassisterade mountainbikes

Det är omöjligt att säga vilken eMTB som är bäst eftersom användningsområdena är så skiftande och det fullkomligen svämmar över av olika fabrikat och modeller. Jag äger själv två stycken, en 29" fatbike och en 29" hardtail (syns på bilden). Några av parametrarna att ta hänsyn till när man köper en eMTB är om det ska vara fjädring fram och bak eller endast fram, storleken på hjulen (29" eller 27,5"), vinkeln på framgaffeln, fjädringsväg, bredd på däcken, motor, kolfiber- eller aluminiumram osv. Jag har valt lite olika typer av cyklar som anses mycket bra inom sin kategori och några som är prisvärda.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Per Wickman


Per Wickman

Läs mer om oberoende experter