search

1. Bosch CleverMixx MFQ2210D 375 W - Blå

Bästa elvispen - Plats 1

På jobbet frågade jag chefen om vi kunde köpa in en elvisp, och dagen efter fick jag den här. Första tanken var "Okej, kan det vara nått att ha?". När jag testade den började jag skratta för mig själv, för vilken elvisp det är!

Sanningen är att det är den perfekta elvispen för att vispa t.ex. sockerkakssmet då vispen är riktigt effektiv redan från första växeln (det finns fyra). Äggvispet blir perfekt på endast någon minut, och så kan du göra slutfinishen på en sekund med högsta växeln.

Det jag också förvånas över är att den är extremt tyst när den arbetar, vilket i kombination med effektiviteten gör den till en elvisp i världsklass för sina futtiga 300 kronor.

Som sagt - jag är lyrisk (och nej, det skrivna är verkligen inte något "spel för gallerierna"). Mitt enda råd är att klicka hem den så fort du bara kan, för en bra elvisp kan man aldrig vara utan.

+

Tystgående med precision

579 :-

länk

763 :-

länk

2. Grundig Elvisp Grundig HM 6280w 425 W Vit, Ljusgrå

Bästa elvispen - Plats 2

Detta är elvispen som du ser på bilden i inledningen, och den jag använder hemma för tillfället. Det jag gillar mest är dess utformade handtag som ligger bra i handen och ger ett väldigt stabilt grepp eftersom det är gummerat.

Maskinen har en stark motor som visar sig redan på första växeln. Det är nästan så den har lite för hög hastighet, i alla fall om man ska vispa t.ex. maräng, där man vill ha så små bubblor som möjligt. Men när vi fått upp stabiliteten och allt socker är i, då kan du vrida upp växeln till max (5) vilket föga oväntat är som en jetmotor i styrka och Formel 1-bil i hastighet!

Jag har en tendens att överhetta elvispar men jag kan ändå rekommendera den här, för den står pall under de mest långdragna vispningarna, som t.ex. kikärtsmaräng, utan att börja ryka.

+

Enormt stark på högsta växeln

Något för stark på växel ett

469 :-

Pris hämtat 28/1

länk

3. Electrolux EHM1250

Electrolux har för mig alltid varit pålitligt när det kommer till teknik i köket, med väldigt bra och hållbar kvalitet för prislappen.

När vi börjar komma upp i denna kaliber av motoreffekt kan man vispa lite större volymer ägg och socker till sockerkakan, och även under längre tid utan att elvispen börjar kännas alltför varm.

Den har en motoreffekt på 300 watt, fem steglösa reglage med bra och ”lugn” effekt på ettans växel, för exempelvis uppvispning av äggvita till förstadiet av maräng. Trycker du upp den till femmans växel är den väldigt effektiv, och lägg där till en turboknapp som får femman att accelerera ännu mer. Det medföljer två vispar och två degkrokar i rostfritt stål.

EHM1250 är en riktig favorit hos mig, och det är den jag använder till att bland annat vispa grädde, varmvispa äggskum till chokladmousse, eller vispa smör vitt och luftigt till drömmar.

+

Turboeffekten gör stor skillnad

4. Bosch Elvisp MFQ4030 - 500 W

Bosch MFQ4030 är en av de starkare elvisparna på marknaden med sina 500 watt, och har enligt mig ett bra pris för att ha en så stark motor.

Den är utrustad med så kallade FineCreamer-vispar som är tunna, vilket skapar mindre bubblor under processen och du får en stabilare och krämigare grädde. Denna elvisp är en av de mer tystgående om det tas i beaktning att den har en så stark motor. Utformningen på elvispen gör att den ligger väldigt bra i handen under arbetets gång.

Denna elvisp är den enda i listan där de medföljande degkrokarna verkligen kommer till sin användning, eftersom motorn är tillräckligt stark och uthållig för att orka knåda en deg. Så vill du både kunna vispa grädde och sockerkaka i världsklass och dessutom kunna bearbeta en mindre sats kanelbullar så skulle jag satsa mina pengar på denna elvisp alla dagar i veckan.

+

Stark och bra för knådning av deg

497 :-

länk

623 :-

länk

989 :-

länk

Bästa elvispen

calendar

18 nov 2019

Elvispar

Elvispar

225

*Experten har gått igenom materialet och intygar att listans innehåll är aktuellt

Priset på en elvisp kan variera från allt mellan 99 kronor på snabbköpet till värsta designvispen från tusenlappen och uppåt. Första frågan du ska ställa dig vid köp av en elvisp är vad du ska använda den till. Är det för att vispa grädde? Ja, då fungerar den för 99 kronor alldeles utmärkt. Men ska du ge dig på att baka bröd eller sockerkaka i större volymer bör du gå upp några hundralappar för att få en starkare motor. I min topplista har jag valt ut elvispar under 500-lappen eftersom jag anser att det är i denna prisklass de bästa elvisparna finns.

Peter Wåhlén betygsätter bästa elvispen

Du kommer tacka dig själv för att du köpt en billigare elvisp och inte en för 2000 kronor. För om den nu blir överhettad och börjar ryka så behöver du inte känna ågren över att den var svindyr. För mig känns det konstigt att köpa en elvisp över tusenlappen bara för designens skull. Och med handen på hjärtat, kommer du verkligen ha elvispen ståendes på en piedestal med punktbelysning, eller kommer du förvara den i kökslådan?

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Peter Wåhlén


Peter Wåhlén

Läs mer om oberoende experter