Stäng loginrutan
Carl Björklund är oberoende expert inom kameror och objektiv.

Carl Björklund

Bästa systemkameran

GFX 50R
Stamp
EOS R5
Stamp
Z7 II
Stamp

Topplista, 26 oktober 2020 - Om jag hade en fet sedelbunt i näven och var tvungen att köpa en ny digital systemkamera nu, vad skulle jag köpa då? Marknaden är enorm, så att välja ut den bästa systemkameran är ett svårt uppdrag! Jag har försökt tänka ur perspektivet hobbyfotograf/intresserad amatör och inte någon som livnär sig på fotografering.

Till Topplistan

link

Bästa kamerastativet

Travel Tripod Aluminium
Stamp
MK293A4-A0RC2
Stamp
T-2005X + G-20X
Stamp

Topplista, 13 december 2020 - Ett bra stativ ingår i varje fotografs grundutrustning. Närhelst du ska ta en bild där skärpan är viktig är stativet en försäkring om att bilden blir så bra som möjligt. Naturfoto, arkitekturfoto eller porträttfoto är bara några exempel på när ett stativ är riktigt användbart att ha.

Till Topplistan

link

Bästa kameran för resan

Carl Björklund
Petter Abrahamsson

2 experter tipsar

540 har guidats av listorna

Kameror
Lumix DC-TZ200
Stamp
PowerShot G7 X Mark II
Stamp
EOS 250D + 18-55/4,0-5,6 IS STM
Stamp

Topplista, 13 december 2020 - Under 2020 kanske du inte planerar någon långresa. Men medan vi väntar på att det ska bli enklare att resa är det perfekt att drömma om kommande äventyr. Och självklart vill du ha med dig en bra kamera för att dokumentera dem! Mobilbilder i all ära, men det blir faktiskt mycket bättre med en riktig kamera. Jag har därför försökt sätta ihop en lista på bästa kamerorna för resan just nu.

Till Topplistorna

link

Bästa kompaktkameran

Carl Björklund
Joakim Ewenson

2 experter tipsar

1 168 har guidats av listorna

Kameror
FinePix X100V
Stamp
Lumix DC-TZ200
Stamp
CyberShot DSC-RX100 VII
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Vilken är den bästa kameran? Den man har med sig! Och en kamera som är kompakt är väldigt lätt att ta med sig. Jag föredrar oftast mångsidigheten hos en systemkamera, men ibland vill man bara ha något som är litet och lätt. Tidigare har det ofta varit en kompromiss med kvalitet att använda en kompaktkamera i stället för en systemkamera, men så är oftast inte fallet längre (om du undrar över skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera så finns min guide i ämnet på min profilsida).

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för sport

EF 70-200/2,8 L IS III USM
Stamp
Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR
Stamp
EF 17-40/4,0 L USM
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Bästa objektivet för sport beror såklart mycket på vilken sport det är du ska fotografera. Jag har därför gjort en lista där jag har försökt få med objektiv för flera olika sorters sportfoto. Några generella riktlinjer finns förstås: en snabb optik (ljuskänslig, med lågt bländarvärde) är att föredra, då du antagligen vill att dina actionbilder inte skall vara suddiga utan "frysa" händelsen. Det kräver kort slutartid, vilket åstadkoms genom ljusstarkt objektiv.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för gatufoto

Fujinon XF 90/2,0 R LM WR
Stamp
Fujinon XF 23/2,0 R WR
Stamp
Fujinon XF 27/2,8 R
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Gatufoto är svårare än man tror. Det gäller att ha ett öga för när den där riktigt spännande bilden uppenbarar sig och bra tajming för att fånga den. Med det sagt - självklart behöver man rätt utrustning för jobbet också! Här tipsar jag om några favoriter från Fujifilm för gatufoto, men om du har ett annat märke så finns det garanterat ett motsvarande objektiv för dig.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för nybörjare

EF 50/1,8 STM
Stamp
10-20/3,5 EX DC HSM for Nikon
Stamp
AF 18-200/3,5-6,3 Di II VC for Canon
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Hej! Vad kul att du fastnat för foto! Jag förstår att du har köpt din första systemkamera och att det följde med ett objektiv där. Du sa inte precis vilket det var, men jag gissar att det var ett zoomobjektiv på 18-55mm eller nåt sånt och att det inte var speciellt ljusstarkt? (Dvs bländartalet var ca 3.5 eller 4 som lägst?) Och nu vill du ha tips på vad du ska köpa som första objektiv?

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för bröllop

Fujinon XF 56/1,2 R
Stamp
Fujinon XF 23/1,4 R
Stamp
Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Att fotografera bröllop är kul, men också utmanande och stressigt. Man får bara en chans att göra bra ifrån sig och fånga den perfekta bilden. Därför gäller det att komma väl förberedd. I min lista hittar du vad du behöver ha i kameraväskan, ur min synvinkel. Först och främst behöver du bra, skarpa objektiv för porträtt och miljöbilder. Jag brukar använda motsvarande 35mm och 85mm större delen av tiden. I kyrkor och festlokaler kan det vara ganska mörkt, så ljusstarka objektiv är att föredra.

Till Topplistan

link

Bästa kameraväskan

Streetwalker Pro v2.0
Stamp
Everyday Backpack 20L
Stamp
ProTactic BP 350 AW II
Stamp

Topplista, 13 december 2020 - Fotoprylarna har en tendens att bli många. Kamerahus, objektiv, blixtar, filter, laddare. Kanske dator och extern hårddisk också. Allt ska få plats! En bra kameraväska gör det enklare att faktiskt ta sig ut och plåta. Och säkerställer att du har rätt prylar med dig när du väl är där! Dessutom skyddar den din utrustning, både under transport och under förvaring.

Till Topplistan

link

Bästa kompakta systemkameran

Carl Björklund
Petter Abrahamsson

2 experter tipsar

604 har guidats av listorna

Kameror
X-T4
Stamp
Alpha A7 III
Stamp
EOS RP + EF-EOS R Adapter
Stamp

Topplista, 13 december 2020 - Vilken är den bästa kameran? Den du har med dig! Och vilken kamera får du med dig ofta? Den som inte är så stor och klumpig att ta med såklart - en kompakt systemkamera!

Till Topplistorna

link

Bästa kameran för bröllop

GFX 50R
Stamp
EOS 5D Mark IV
Stamp
X-T4
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Ett bröllop är som ett maraton. Fast det tar minst dubbelt så lång tid, så kanske som ett ultramaraton. När jag plåtat ett bröllop är jag helt slut, både fysiskt och mentalt. Det finns väldigt lite utrymme för misstag eftersom det inte finns några chanser att göra om jobbet. Att ha utrustning man kan lita på är därför ett måste, och det är ett sätt att minska stressen något. Blir nåt fel beror det i alla fall inte på tekniken.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för Canon

Carl Björklund
Petter Abrahamsson

2 experter tipsar

737 har guidats av listorna

Objektiv
EF 85/1,2 L II USM
Stamp
EF 50/1,8 STM
Stamp
35/1,4 DG HSM Art for Canon
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Jag har fotograferat med Canon större delen av den tid som jag varit aktiv. Jag började med en Canon AE-1, en gammal manuell sak som lanserades på 70-talet. När jag hittade en EOS 650 begagnad för ett bra pris slog jag till på den och gick över till det modernare EOS-systemet med EF-objektiv och autofokus.

Till Topplistorna

link

Bästa systemkameran för nybörjaren

Carl Björklund
Petter Abrahamsson
Joakim Ewenson

3 experter tipsar

1 720 har guidats av listorna

Kameror
X-T30 + 18-55/2,8-4,0 R LM OIS
Stamp
EOS 250D + 18-55/4,0-5,6 IS STM
Stamp
Z50
Stamp

Topplista, 13 december 2020 - Är du nybörjare och vill veta vilken systemkamera du ska köpa? Jag får ofta frågor kring det, och här ska jag sammanfatta mina bästa tips. För det första: utgå från din budget - hur mycket vill du lägga? Tre tusen? Fem tusen? Tio? Budgeten sätter tydliga begränsningar. För det andra: fundera kring hur du fotograferar. Vad är viktigast för dig? Låg vikt på kameran? Bildkvalitet? Lågt pris?

Till Topplistorna

link

Bästa systemkameran under 10.000 kr

X-T30
Stamp
EOS 250D + 18-55/4,0-5,6 IS STM
Stamp
D3500 + AF-P 18-55/3,5-5,6 G VR
Stamp

Topplista, 13 december 2020 - Vilken som är den "bästa" systemkameran beror förstås mycket på vem du är och hur du vill använda din kamera. Jag har gjort en lista utifrån perspektivet att du är nånstans mellan nybörjare och rätt så van användare, som vill både fotografera stillbilder med bra kvalitet och filma en del. Du har foto/film som hobby, kanske bloggar eller delar med dig av bilder och film på olika sätt. Du dokumenterar både i vardagen och vid speciella händelser som t.ex en resa.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för konserter

EF 135/2,0 L USM
Stamp
Fujinon XF 50-140/2,8 R LM OIS WR
Stamp
Fujinon XF 16-55/2,8 R LM WR
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Konsertfoto - snabbt, spännande och krävande! Och kul! I år (2019) var elfte året i rad som jag plåtade på Way Out West-festivalen i Göteborg. Jag har under åren testat många olika uppsättningar utrustning, och kommit fram till en uppsättning som funkar mycket bra för mig. Den innehåller självklart inte bara objektiv, men eftersom det är objektivet som "gör" bilden (kamerahuset bara sparar den) så är det naturligt att listan fokuserar på objektiven.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för porträtt

EF 85/1,2 L II USM
Stamp
Fujinon XF 56/1,2 R
Stamp
85/1,4 DG HSM Art for Canon
Stamp

Topplista, 30 oktober 2020 - Det perfekta porträttet för mig är en ganska tajt ansiktsbild, med ett kort skärpedjup och fokus på modellens ögon. Ett objektiv för porträttfoto ska ha rätt brännvidd (oftast mellan 50 och 85mm i fullformatsmotsvarighet) och stor bländaröppning (dvs ett lågt bländartal, ungefär mellan 1.2 och 2.8). Jag tycker att ett fast objektiv är att föredra, och om man vill ha det där riktigt korta skärpedjupet blir alternativen bland zoomobjektiven inte så många. Objektivets bokeh är också viktig för att få till ett riktigt bra porträtt.

Till Topplistan

link
likes

5 291 har guidats av Carl

Mina bilder talar för sig själva på carlfotograferar.se. Jag fotar mest bröllop och familj, mat och restaurang, events och konserter. Började fota 1986 med en helmanuell mellanformatskamera. Sen blev det många timmar i mörkrummet innan jag gick över till digitalt 2004. Fotade tidigare med Canon (1Ds II, 5D II, 6D mfl) men har nu bytt system till Fujifilm. Föredrar fasta objektiv och naturligt ljus.

Prioriteringar

funktionalitet

funktionalitet

kvalitet

kvalitet

budget

budget

Expertområden