Stäng loginrutan
Carl Björklund är oberoende expert inom kameror och objektiv.

Carl Björklund

Bästa kameran för resan

X-t100 + Xc 15-45 Mm F/3.5-5.6 Ois - Silver
Powershot G7X MKII
Lumix Dc-tz200 - Svart
EOS 200D 18-55 IS STM

Topplista, 18 april - Grattis - du ska ut och resa! Självklart vill du ha med dig en bra kamera för att dokumentera dina äventyr. Mobilbilder i all ära, men det blir faktiskt mycket bättre med en riktig kamera. Jag har därför försökt sätta ihop en lista på bästa kamerorna för resan just nu.

Till Topplistan

link

Bästa systemkameran

Eos 5d Mark Iv
D850 kamerahus
GFX 50R
a7R II ILCE-7RM2
X-t3 Body
EOS 6D Mark II Body

Topplista, 28 mars - Om jag hade en fet sedelbunt i näven och var tvungen att köpa en ny kamera nu, vad skulle jag köpa då? Marknaden är enorm, så det är ett svårt uppdrag! Jag har försökt tänka ur perspektivet hobbyfotograf/intresserad amatör och inte någon som livnär sig på foto. Annars hade listan kanske bestått av Hasselblad H6D och några liknande monster-kameror i 200 000 kr-klassen...

Till Topplistan

link

Bästa systemkameran för nybörjaren

Carl Björklund
Petter Abrahamsson
Joakim Ewenson

3 experter tipsar

30 har guidats av listorna

Kameror
X-T30 silver + AF 18-55/2,8-4,0 R XF LM OIS
EOS 2000D 18-55 IS II - Black
a6300 ILCE-6300L - digitalkamera 16-50 m
E-m10 Iii 14-42 Mm F/3,5-5,6 Ez

Topplista, 25 mars - Är du nybörjare och vill veta vilken systemkamera du ska köpa? Jag får ofta frågor kring det, och här ska jag sammanfatta mina bästa tips. För det första: utgå från din budget - hur mycket vill du lägga? Tre tusen? Fem tusen? Tio? Budgeten sätter tydliga begränsningar. För det andra: Fundera kring hur du fotograferar. Vad är viktigast för dig? Låg vikt på kameran? Bildkvalitet? Lågt pris?

Till Topplistorna

link

Bästa kompakta systemkameran

Carl Björklund
Petter Abrahamsson

2 experter tipsar

19 har guidats av listorna

Kameror
X-t3 Body
OM-D E-M10 Mark III - Silver
A6500 Body
Eos M50 Body - Black

Topplista, 17 april - Vilken är den bästa kameran? Den du har med dig! Och vilken kamera får du med dig ofta? Den som inte är så stor och klumpig att ta med såklart - en kompakt systemkamera!

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för nybörjare

EF 50MM F1.8 STM
AF 10-20 f/3,5 DC till Nikon
18-200MM 3,5-6,3 DI II VC Cano
EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM

Topplista, 25 mars - Hej! Vad kul att du fastnat för foto! Jag förstår att du har köpt din första systemkamera och att det följde med ett objektiv där. Du sa inte precis vilket det var, men jag gissar att det var ett zoomobjektiv på 18-55mm eller nåt sånt och att det inte var speciellt ljusstarkt? (Dvs bländartalet var ca 3.5 eller 4 som minst?) Och nu vill du ha tips på vad du ska köpa som första objektiv?

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för Canon

Carl Björklund
Petter Abrahamsson
Elin Kero

3 experter tipsar

48 har guidats av listorna

Objektiv
Ef 85/1.2 L Ii Usm
EF 50MM F1.8 STM
EF 35mm f/1.4L USM
Ef 135/2.0 L Usm

Topplista, 26 mars - Jag har fotograferat med Canon större delen av den tid som jag varit aktiv. Jag började med en Canon AE-1, en gammal manuell sak som lanserades på 70-talet. När jag hittade en EOS 650 begagnad för ett bra pris slog jag till på den och gick över till det modernare EOS-systemet med sina EF-objektiv med autofokus. EF-systemet lanserades 1987, jag tror jag köpte min kamera 1989. År 2017 bytte jag system till Fujifilm. Det betyder att jag använde Canons prylar i ca 28 år. Mer eller mindre aktivt under perioder skall medges.

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för konserter

Ef 135/2.0 L Usm
Fujinon Xf 50-140/2,8 R Lm Ois Wr
Fujinon Xf 16-55/2,8 R Lm Wr
Fujinon Xf 23/1,4

Topplista, 2 april - Konsertfoto - snabbt, spännande och krävande! Och kul! I år (2018) var tionde året i rad som jag plåtade på Way Out West-festivalen i Göteborg. Jag har under åren testat många olika uppsättningar utrustning, och kommit fram till en uppsättning som funkar mycket bra för mig. Den innehåller självklart inte bara objektiv, men eftersom det är objektivet som "gör" bilden (kamerahuset bara sparar den) så är det naturligt att listan fokuserar på objektiven.

Till Topplistan

link

Så fungerar slutaren

Så fungerar slutaren

Guide, 7 jun - Slutaren är en slags ridå som ser till att rätt mängd ljus träffar kamerasensorn. Ridån är öppen en viss tid, och det är den tiden man avser när man pratar om slutare - man menar egentligen slutartid, alltså hur länge sensorn exponeras för ljus. Ett annat ord för slutartid är exponeringstid. Slutaren samverkar med bländaren (hur stort "hålet" för ljusinsläpp i objektivet är) och ISO-talet (hur ljuskänslig sensorn är). En kort slutartid "fryser" rörelser medan en lång slutartid kan understryka rörelser och t.ex skapa linjer av ljus. Med en lång slutartid riskerar man skakningsoskärpa på grund av att man inte kan hålla kameran exakt stilla. Därför brukar man använda stativ i situationer där man vet att slutartiden behöver vara lång, till exempel vid stjärnfoto. En del kamerahus och objektiv har inbyggd bildstabilisering som möjliggör längre slutartid. Bilden visar hur man kreativt kan använda en lång slutartid.

Visa mer

Visa mindre

Bästa objektivet för porträtt

Carl Björklund
Simon Uzoni

2 experter tipsar

12 har guidats av listorna

Objektiv
Ef 85/1.2 L Ii Usm
EF 50MM F1.8 STM
Fujinon Xf 56/1,2 R
AF 85mm f/1.4 DG HSM Art Objektiv till Canon
EF 85mm f/1.8 USM

Topplista, 2 april - Det perfekta porträttet för mig är en ganska tajt ansiktsbild, med ett kort skärpedjup och fokus på modellens ögon. Ett objektiv för porträttfoto ska ha rätt brännvidd (vilket oftast ligger mellan 50 och 85mm i fullformatsmotsvarighet) och stor bländaröppning (dvs ett lågt bländartal, mellan 1.2 och 2.8 skulle jag säga). Jag tycker att ett fast objektiv är att föredra, och om man vill ha det där riktigt korta skärpedjupet blir alternativen bland zoomobjektiven inte så många. Objektivets bokeh (hur bilden ser ut där den inte är skarp) är också viktig för att få till ett riktigt bra porträtt.

Till Topplistorna

link

Så fungerar bländaren

Så fungerar bländaren

Guide, 25 maj - Bländaren är "hålet" i ett objektiv som släpper in ljus. Hålet kan variera i storlek, d.v.s. ha olika bländarvärden. Bländaren påverkar hur bilden blir och samverkar med slutartiden (hur länge sensorn exponeras för ljus) och ISO-talet (hur ljuskänslig sensorn är). Ett litet hål släpper igenom mindre ljus, vilket gör att slutartiden behöver öka eller att ISO behöver öka för att få samma exponering av bilden. Ett litet hål gör också att man får ett större skärpedjup - avståndet mellan det första skarpa objektet i bilden och det skarpa objekt som är längst bort. Ett stort hål släpper igenom mycket ljus (d.v.s. gör att du kan ha kortare slutartid eller lägre ISO för samma exponering) och skapar ett kortare skärpedjup. Ett objektiv med bländare 1.4 är fyra gånger bättre på att släppa igenom ljus än ett objektiv med bländare 2.8. Objektiv med stor förmåga att släppa igenom ljus är därför oftast dyrare än objektiv som har sämre förmåga.

Visa mer

Visa mindre

Bästa kompaktkameran

Carl Björklund
Joakim Ewenson

2 experter tipsar

59 har guidats av listorna

Kameror
X100f Silver
Powershot G9X Mark II SL EU26
Lumix Dc-tz200 - Svart
Cyber-shot DSC-RX10 IV

Topplista, 3 april - Vilken är den bästa kameran? Den man har med sig! Och en kamera som är kompakt är väldigt lätt att ta med sig. Jag föredrar oftast mångsidigheten hos en systemkamera, men ibland vill man bara ha något som är litet och lätt. Tidigare har det ofta varit en kompromiss med kvalitet att använda en kompaktkamera i stället för en systemkamera, men så är oftast inte fallet längre. (Om du undrar över skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera så finns min guide i ämnet här på Advized).

Till Topplistorna

link

Bästa objektivet för sport

Ef 70-200 Mm F/2.8 L Is Iii Usm
Fujinon Xf 16-55/2,8 R Lm Wr
Ef 17-40/4.0 L Usm
Fujinon Xf 90/2,0 R Lm Wr

Topplista, 27 mars - Bästa objektivet för sport beror såklart mycket på vilken sport det är du ska fotografera. Jag har därför gjort en lista där jag har försökt få med objektiv för flera olika sorters sportfoto. Några generella riktlinjer finns förstås: en snabb optik (ljuskänslig, med lågt bländarvärde) är att föredra, då du antagligen vill att dina actionbilder inte skall vara suddiga utan "frysa" händelsen. Det kräver kort slutartid, vilket åstadkoms genom ljusstarkt objektiv.

Till Topplistan

link

Bästa systemkameran under 10.000 kr

Carl Björklund
Elin Kero

2 experter tipsar

74 har guidats av listorna

Kameror
X-t20 + Xc 15-45 Mm F/3.5-5.6 Ois Svart
EOS 2000D 18-55 IS II - Black
D3500 AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR
a6300 ILCE-6300L - digitalkamera 16-50 m

Topplista, 15 februari - Vilken som är den "bästa" systemkameran beror förstås mycket på vem du är och hur du vill använda din kamera. Jag har gjort en lista utifrån perspektivet att du är nånstans mellan nybörjare och rätt så van användare, som vill både fotografera stillbilder med bra kvalitet och filma en del. Du har foto/film som hobby, kanske bloggar eller delar med dig av bilder och film på olika sätt. Du dokumenterar både i vardagen och vid speciella händelser som t.ex en resa.

Till Topplistorna

link

Bästa kameran för bröllop

GFX 50R
Eos 5d Mark Iv
X-t3 Body
D850 kamerahus
A7 III kamerahus

Topplista, 26 mars - Ett bröllop är som ett maraton. Fast det tar minst dubbelt så lång tid, så kanske som ett ultramaraton. När jag plåtat ett bröllop är jag helt slut, både fysiskt och mentalt. Det finns väldigt lite utrymme för misstag eftersom det inte finns några chanser att göra om jobbet. Att ha utrustning man kan lita på är därför ett måste, och det är ett sätt att minska stressen något. Blir nåt fel beror det i alla fall inte på tekniken.

Till Topplistan

link

Skillnaden mellan fotoobjektiv och filmobjektiv

Skillnaden mellan fotoobjektiv och filmobjektiv

Guide, 20 sep - Fotoobjektiv och filmobjektiv skiljer sig inte så mycket åt, det går bra att filma med nästan alla objektiv. Båda består av optiska linser, har en bländare och kanske zoom. Det finns dock ett antal parametrar som gör att ett objektiv passar bättre eller sämre för filmning. En sak att tänka på är autofokusmotorn. Vissa objektiv har en motor som låter ganska mycket, och om du använder mikrofonen i kameran så kommer ljudet att höras i filmen. Canon har t.ex objektiv som är märkta STM, som är extra tysta och passar bättre för filmning. Det finns också speciella objektiv gjorda för filmning som erbjuder funktioner som inte behövs vid stillbildsfoto, t.ex att man kan ansluta tillbehör för fokusering, att fokus inte förskjuts när man zoomar eller att man steglöst kan ändra bländaren. Bländarvärde för filmobjektiv brukar anges i T-värde i stället för i F-värde, de är dock väldigt nära varandra.

Visa mer

Visa mindre

Bästa objektivet för gatufoto

Fujinon Xf 90/2,0 R Lm Wr
Fujinon Xf 23/2 R Wr - Svart
Fujinon Xf 27/2,8
Fujinon Xf 18-55/2.8-4.0 Ois

Topplista, 17 april - Gatufoto är svårare än man tror, det gäller att ha ett bra öga för när den där riktigt spännande bilden uppenbarar sig, och bra tajming för att fånga den. Med det sagt - självklart behöver man ha rätt utrustning för jobbet också! Här tipsar jag om några favoriter från Fujifilm för gatufoto, men om du har ett annat märke så finns det garanterat motsvarande objektiv för dig där.

Till Topplistan

link

Vad är ISO?

Vad är ISO?

Guide, 2 jul - ISO är ett mått som beskriver hur känslig sensorn (eller filmen) i din kamera är för ljus. Ett lägre tal innebär att mer ljus måste träffa sensorn för att bilden skall bli bra exponerad, givet att övriga parametrar är samma. ISO samspelar med slutartid (hur länge sensorn exponeras för ljus) och bländare (hur stort ljusinsläppet är) för att skapa en bild. ISO påverkar bilden på så vis att ju högre ISO du använder, desto mer brus blir det i bilden. Brus i bilden innebär att det blir svårt att se detaljer och att bilden blir kontrastlös, så när man tar en bild är det bra att ha så låg ISO som möjligt. Nya kameror kan ofta erbjuda väldigt höga ISO, t.ex 102400, vilket i praktiken innebär att du kan ta en bild i mörker. Hur högt ISO som ger OK bildkvalitet är subjektivt och beror också på vad du ska använda bilden till – det du tycker är OK kanske jag tycker är för brusigt.

Visa mer

Visa mindre

Bästa objektivet för bröllop

Carl Björklund
Elin Kero

2 experter tipsar

19 har guidats av listorna

Objektiv
Fujinon Xf 56/1,2 R
Fujinon Xf 23/1,4
Fujinon Xf 16-55/2,8 R Lm Wr
Fujinon Xf 50-140/2,8 R Lm Ois Wr

Topplista, 26 mars - Att fotografera bröllop är kul, men också utmanande och stressigt. Man får bara en chans att göra bra ifrån sig och fånga den perfekta bilden. Därför gäller det att komma väl förberedd. I min lista hittar du vad du behöver ha i kameraväskan, ur min synvinkel. Först och främst behöver du bra, skarpa objektiv för porträtt och miljöbilder. Jag brukar använda motsvarande 35mm och 85mm större delen av tiden. I kyrkor och festlokaler kan det vara ganska mörkt, så ljusstarka objektiv är att föredra.

Till Topplistorna

link

Skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera

Skillnaden mellan systemkamera och kompaktkamera

Guide, 25 maj - Skillnaden mellan en systemkamera och en kompaktkamera är egentligen bara en: en systemkamera kan man byta objektiv på, en kompaktkamera har ett fast objektiv. Med ett fast objektiv kan man bygga kameran på ett annat sätt, och den blir därmed oftast mer kompakt. Det finns egentligen inget samband mellan vilken sorts kamera man har och bildkvalitet eller hur bra bilden blir. En duktig fotograf kan göra underverk med den enklaste kamera. Som vanligt bör man tänka över sina behov och hur man vill fotografera, och sedan välja rätt verktyg för det. Väljer du mellan systemkamera och kompaktkamera så fundera över hur du vill fotografera och vad som är viktigt för dig. Är det viktigt att kameran är enkel att ta med och kanske inte kostar så mycket? Välj en kompaktkamera! Är det viktigare att kunna ta olika sorters bilder genom att byta objektiv, välj en systemkamera!

Visa mer

Visa mindre

likes

206 har guidats av Carl

Mina bilder talar för sig själva på carlfotograferar.se. Jag fotar mest bröllop och familj, mat och restaurang, events och konserter. Började fota 1986 med en helmanuell mellanformatskamera. Sen blev det många timmar i mörkrummet innan jag gick över till digitalt 2004. Fotade tidigare med Canon (1Ds II, 5D II, 6D mfl) men har nu bytt system till Fujifilm. Föredrar fasta objektiv och naturligt ljus.

Prioriteringar

funktionalitet

funktionalitet

kvalitet

kvalitet

budget

budget

Expertområden