Stäng loginrutan
Jonas Jönsson är oberoende expert inom cykelvagnar, cykeltrainers och cyklar.

Jonas Jönsson

Bästa gravel bike

Exploro Max GRX 2X 2021
Stamp
Topstone Carbon Ultegra RX 2 2020
Stamp
Urs Four 2020
Stamp

Topplista, 19 januari 2021 - Efter att ha varit en trend i USA i många år så tror jag att gravel bikes under 20-talet kommer att slå även i Sverige. Det är en utmärkt allround-cykel för alla typer av äventyr. På en skala från asfalt till terrängkörning så hittar vi gravel bike mellan crosscykeln och mountainbike. Crossen har smalast däck och MTB är den mest terränggående med tjockast däck och lägst däcktryck.

Till Topplistan

link

Bästa barncykeln

Runracer C12
Stamp
Svava 16" 2020
Stamp
Luna 20" Jr 2020
Stamp

Topplista, 18 januari 2021 - Jag har två vuxna barn nu men jag kommer fortfarande ihåg när jag lärde dem cykla. Det tog sin tid och jag fick bra med motion. Här delar jag med mig av mina erfarenheter. Vilken som är den bästa barncykeln för ditt barn beror på barnets ålder, längd och mognad. Det är viktigt att välja rätt storlek på cykeln så att barnet når ner med fötterna.

Till Topplistan

link

Bästa MTB-cykeln

Stumpjumper Expert Carbon 2021
Stamp
Spur GX Build 2021
Stamp
Ninety-Six 9.XT 2020
Stamp

Topplista, 2 december 2020 - Vilken som är den bästa MTB-cykeln beror helt på var du tänker cykla. Det finns en mängd olika modeller som är specialiserade för olika saker. Utvecklingen för MTB går oerhört snabbt - ny teknik, geometri och nya funktioner gör att det kan vara mer intressant att titta på nytt istället för begagnat om man vet vad man vill ha. Jag har med cyklar av typen Cross Country, Trail och Downhill i min lista för att visa de stora skillnaderna mellan olika typer av MTB-cyklar.

Till Topplistan

link

Bästa hopfällbara cykeln

M3L 2020
Stamp
Cykel
Stamp
Joe Tour 2020
Stamp

Topplista, 12 oktober 2020 - Jag har ägt en hopfällbar cykel i 5 år som jag pendlat med till kontoret och tagit med hopfälld på tåget varje dag. Baserat på mina erfarenheter har jag här tagit fram en lista med fyra alternativ. Jag har valt att bara ta med cyklar som finns med stänkskydd, då jag tycker att man bör ha stänkskydd i svenska förhållanden. Storleken har såklart betydelse, och här gäller det att veta packutrymmet på bilen, tåget eller bussen. Tyngden är också en faktor, en tung cykel orkar man inte bära så långt, men kanske behöver du bara lyfta den av och på pendeltåget?

Till Topplistan

link

Bästa racercykeln

Venge Pro 2020
Stamp
X-Lite Four Force 2019
Stamp
Addict 20 Disc 2020
Stamp

Topplista, 1 oktober 2020 - En racercykel, också kallad landsvägscykel, är en lätt, snabb cykel med en aerodynamisk sittposition för träning eller tävling. Cykeln ska ha bockstyre för att man ska kunna växla position under längre turer och för att bli mer aerodynamisk vid högre hastigheter. Generellt kan man säga att ju lättare racercykel desto dyrare, dock är det mest vid acceleration och i bergen som vikten spelar roll. Det är viktigare att cykeln är aerodynamisk om du vill vara snabbast, samt att du har en vridstyv ram som tillåter att kraften går ner i hjulet. Hjulen är det första man uppgraderar för att bli snabbare.

Till Topplistan

link

Bästa cykeltrainern

Neo 2T Smart T2875
Stamp
Kickr (2018)
Stamp
Suito
Stamp

Topplista, 10 januari 2021 - Jag cyklar helst ute men ibland är det lite för mörkt, kallt, blött eller blåsigt. Då sätter jag mig gärna på min cykeltrainer. En cykeltrainer gör att du kan cykla på din egen cykel inomhus.

Till Topplistan

link

Bästa cykellåset

Jonas Jönsson
Per Wickman

2 experter tipsar

701 har guidats av listorna

Cyklar
Solid Plus
Stamp
RLC 140/5,5 + bag
Stamp
Lock
Stamp

Topplista, 19 december 2020 - Jag har ett antal gånger blivit bestulen på min cykel och jag vet att många med mig delar min erfarenhet. Det finns inga hundraprocentiga lås, men man kan göra det jobbigare för tjuven med ett bra lås som kan låsa fast cykeln i ett cykelställ eller en lyktstolpe. Med det sagt så skulle jag ändå aldrig lämna min dyra landsvägscykel vid t.ex. en järnvägsstation, inte ens med ett bra lås.

Till Topplistorna

link

Bästa allround-cykeln

Nuroad Pro FE 2020
Stamp
Speedster Gravel 40 2021
Stamp
520 2021
Stamp

Topplista, 19 januari 2021 - Den här listan är för dig som vill köpa en cykel att använda både som träningsredskap, pendlarcykel, långfärdscykel och vardagscykel. Givetvis kan man även köpa en allround-cykel som ett komplement till sina andra cyklar, vilket nog snarare var fallet för mig. Jag hade ju redan cyklar till det mesta, men inte riktigt någon som jag kunde ta med mig överallt.

Till Topplistan

link

Bästa damcykeln

Karin 3vxl 2020
Stamp
Elit 7vxl Dam 2020
Stamp
Perigor Trapez 2019
Stamp

Topplista, 22 december 2020 - Jag anser att damcykeln är den bästa vardagscykeln. Det borde faktiskt inte heta damcykel, utan kanske vardagscykel. Den är ju minst lika bra för män! Enkelheten och lastförmågan kombinerad med den upprätta sittställningen som ger bra balans och överblick över trafiken är oslagbar. En damcykel ska, enligt mig, ha cykelkorg fram, lågt insteg och pakethållare bak. Den ska dessutom vara lättskött, kräva lite underhåll och gärna vara lätt, då det gör den mer lättmanövrerad.

Till Topplistan

link

Bästa cykelväskan

Portland Messenger
Stamp
Rear Pannier Right 24L
Stamp
Backloader 15
Stamp

Topplista, 10 januari 2021 - Cykelväskor finns i en mängd olika utföranden och varianter. Jag har i flera år använt cykelväskor till handling, camping och den dagliga pendlingen. Tanken med denna lista är att guida dig i djungeln av olika väskor och ge dig tips om vad du bör tänka på. Det viktigaste är att veta vad du ska ha väskan till och vilka eventuella extra användningsområden du tänkt dig.

Till Topplistan

link

Bästa hybridcykeln

Alpenchallenge AC01 IGH Alfine 11 2016
Stamp
CPTL Street 2019
Stamp
Sirrus X 3.0 2020
Stamp

Topplista, 1 oktober 2020 - En hybridcykel är lite av ett mellanting mellan mountainbike och racercykel och lånar ofta komponenter och hjul från dessa två segment. De brukar även kallas för citybikes. Till skillnad från racercykeln och mountainbiken har hybridcykeln ett smalare styre, men man sitter upprätt som på en mountainbike vilket gör att man tar sig fram lättare i stadstrafiken. Eftersom man sitter mer upprätt är man inte så aerodynamisk men det ger en bra överblick.

Till Topplistan

link

Bästa cykelvagnen

Jonas Jönsson
Per Wickman

2 experter tipsar

483 har guidats av listorna

Cykelvagnar
Nomad (Lastvagn)
Stamp
Journey Drybag (Lastvagn)
Stamp
Outback One (Enkelvagn)
Stamp

Topplista, 10 januari 2021 - Med den här listan vill jag hjälpa dig hitta den bästa cykelvagnen för dina behov. Jag har pratat med många av mina vänner för att förstå vad som gör en cykelvagn riktigt bra och givetvis även utgått från mina egna erfarenheter som cyklist. Det är lätt att man stirrar sig blind på att vagnen ska ha så många funktioner som möjligt, men jag anser att det ofta blir en dålig kompromiss. Det är bättre att fokusera på vagnens huvudsyfte och därefter ett extra användningsområde.

Till Topplistorna

link

Bästa cykelhjälmen

Aether MIPS
Stamp
Boo Jr MIPS
Stamp
3.0
Stamp

Topplista, 19 december 2020 - Cykelhjälm är en mycket bra investering och något alla bör bära. Jag har kört omkull några gånger och varje gång har hjälmen slagit i marken. Idag har det kommit ut många olika sorters rotationsskydd som sitter inne i hjälmen. Dess uppgift är att minska rotationskraften vid ett snett islag. I de tester som gjorts på hjälmar har det visats sig generellt att just hjälmar med rotationsskydd klarar sig bättre än hjälmar utan, därför tycker jag att man ska bara titta på hjälmar med rotationsskydd. Undantaget är givetvis Hövding som jag tycker är en mycket bra svensk uppfinning men ingen hjälm i ordets rätta bemärkelse.

Till Topplistan

link
likes

7 774 har guidats av Jonas

Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben där jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest men började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Hoppade skuttade och körde mycket i terräng. Cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt. Jag fick min första racer när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel) . Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Prioriteringar

funktionalitet

funktionalitet

kvalitet

kvalitet

budget

budget