hem
Paul Allaverdi är oberoende expert inom Bildskärmar, ,Kaffemaskiner, ,Blenders, ,Kaffekvarnar.

Paul Allaverdi

hem

Pauls flöde

Använd knapparna för att filtrera flödet

NyheterNyheter

Nyheter

TopplistorTopplistor

Topplistor

GuiderGuider

Guider

Steep coffee med Moccamaster

Steep coffee med Moccamaster

Guide, 4 feb - Steep coffee-metoden liknar bryggning av te; du låter vattnet stå med det malda kaffet en stund och sedan filtrerar du kaffet. Detta kommer att påminna om franskpress utan sump, kaffet kommer få en kraftigare kropp och bli mer 'smooth'.

Det finns dedikerade bryggare för att göra steep coffee, men om du har en bryggare med manuellt stopp (som Moccamastern har) så funkar det också alldeles utmärkt!

Först sätter du på droppstoppet på filterhållaren (se bild). Häll i max 4 koppar vatten, och använd en annan behållare än kaffekannan för att hälla i vattnet, då kaffekannor ofta är smutsiga av kaffeoljor som du inte vill få in i din maskin. Ta 3-5 kaffemått till 4 koppar vatten. Glöm inte att vika de räfflade kanterna på pappersfiltrena för bättre passform och flöde. Slå på kaffebryggningen och sätt på ett tidtagarur.

Efter 3-4 minuter kan du öppna droppstoppet och allt kaffe kommer att filtreras ner i kannan, och du kan njuta av en kopp steep coffee!

Visa mer

Visa mindre

Så gör du godare kaffe

Så gör du godare kaffe

Guide, 11 jan - Denna guide är för alla som vill steppa upp sin kaffeupplevelse men behålla sin vanliga elbryggare.

Först och främst bör du alltid dricka färskmalet kaffe, och för det behöver du en kaffekvarn. För det andra rekommenderar jag att köpa ett pappersfilter av bättre kvalité, då de oftast har minst bismak. Du bör dock oavsett alltid skölja ditt pappersfilter med vatten. Har du möjlighet, så testa använda filtrerat vatten vid bryggning.

Kör alltid igenom en omgång utan kaffe och filter innan du brygger, detta värmer upp maskinen och motverkar förkalkning. Att avkalka maskinen är ännu viktigare, det kommer få din maskin att brygga samma resultat varje gång.

Slutligen, testa på specialkaffe! Processen som specialkaffe genomgår är över 10 gånger längre och du får alltid bättre råvaror. Dessa är mindre besprutade och bättre för magen. Jag rekommenderar att du testar på ett kaffe från till exempel Johan & Nyström.

Visa mer

Visa mindre

Bästa kaffemaskinen

Classic Espressomaskin
Dream - Espressomaskin - Cream
Brera
The Barista Express Espressomaskin

Topplista, 14 mars - Äntligen är det dags för en topplista med espressomaskiner! För att göra den här listan så rimlig som möjligt kommer jag endast ta med maskiner menade för hemmet. Här skippar vi med andra ord alla extrema maskiner, då priserna kan sticka upp i flera hundra tusen!

Till Topplistan

link

Bästa blendern för raw food

RAW X 2,5 Turbo med Slowstart, 2,5 Hästkrafter, 2 L Svart
The Boss Mixer 2 L Grå
Designer 625, Slate Grey
Masterpiece Blender ESB9300 Rostfritt Stål

Topplista, 14 februari - Det finns en del grejer att tänka på när du ska köpa en blender för raw food. Det du krossar skall inte värmas över 42 grader Celsius, och då behöver du en blender som gör sitt jobb snabbt för att råvarorna inte ska hinna nå den temperaturen. Ett fint ess i rockärmen är också att alltid toppa behållaren med is innan du kör igång! I den här listan tar jag med de mest avancerade maskinerna samt de lite billigare som är minst lika starka och lämpade för raw food, men inte har vissa särskilda egenskaper.

Till Topplistan

link

Bästa kaffekvarnen

WSCG-2
CM900 Kaffekvarn - Silver
Kaffekvarn Skerton
Brasilia Kaffekvarn - Mahogny

Topplista, 14 mars - Det viktigaste när det gäller själva hantverket bakom kaffet är i mina ögon ett väl malt kaffe. Oavsett bryggmetod så bör man ha en kaffekvarn i hemmet, just nu sitter jag på 5 styckna, både manuella och helautomatiska. De manuella är alltid mer prisvärda, å andra sidan så kanske det blir dem som får igång dig på morgonen istället för kaffet...

Till Topplistan

link

Bästa helautomatiska kaffemaskinen

Brera
E8
Ci Touch Svart
DeLonghi ECAM350.55.B Dinamica
A1 Espressomaskin Piano Black

Topplista, 26 februari - Efter att ha gjort en lista där endast en helautomatisk kaffemaskin var med, så tänkte jag att det var lika bra att göra en lista som ger exempel på några fler bra helautomatiska maskiner. Så vad är viktigt att tänka på i en sådan här lista?

Till Topplistan

link

Bästa elbryggaren

FK702 Kaffebryggare 10 Koppar, Svart
KBG741-AO Brushed Alu
Kaffebryggare Pastellgrön
AROMA Signature DeLuxe Style

Topplista, 14 mars - Kaffe är en sån stor del i mitt liv, och att sköta allt manuellt är väldigt viktigt för mig. Så när jag ska göra en lista för elbryggare som sköter det jag vanligtvis gör för hand har jag jättehöga krav. Det finns också vissa bryggare därute som enligt mig kostar alldeles för mycket om man jämför med de jag tagit med på listan.

Till Topplistan

link

Bästa manuella kaffekvarnen

Chestnut Manual Grinder Silver - Handgjord Handkvarn
Coffee Grinder - Manuell handvevad kaffekvarn till alla bryggmetoder
Kaffekvarn Skerton
Brasilia Kaffekvarn - Mahogny

Topplista, 17 februari - Ni har säkert läst min tidigare lista med de bästa kaffekvarnarna, och i denna lista med endast manuella kvarnar kommer ni stöta på några gamla favoriter. Jag har tagit fram guldkornen i prisklass 300-2500 kronor, mer än så behöver man inte betala för en bra kvarn. Kvarnen skall klara av flera års malning, vara enkel att både rengöra och använda samt ge ett så jämnt resultat som möjligt.

Till Topplistan

link

Bästa kaffebryggaren

Mokabryggare 3 koppar
P7 Presskanna för Kaffe 4 Koppar Rostfritt stål
V60 Pour Over Kit
Aeropress
FK702 Kaffebryggare 10 Koppar, Svart

Topplista, 14 mars - Kaffe handlar för mig inte bara om att trycka på en knapp. Det är en ritual, så är min syn på det. Det skall finnas ett fint hantverk bakom det hela med manuell precision där det är du som avgör ifall bryggningen blir kanon eller inte. På så vis kan du få de absolut bästa kaffestunderna i ditt liv, och givetvis ibland också de sämsta, som jag då skriver ned för att inte återskapa misstaget.

Till Topplistan

link
likes

559 har guidats av Paul

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008. Jag vill göra precis samma sak här på Advized som jag gör på Kaffenytt, jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa 10 år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom ett decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen.

Prioriteringar

kvalitet

kvalitet

funktionalitet

funktionalitet

budget

budget