hem
Peter Wåhlén är oberoende expert inom Köksassistenter, ,Elvispar, ,Glassmaskiner, ,Stavmixers.

Peter Wåhlén

hem

Peters flöde

Använd knapparna för att filtrera flödet

NyheterNyheter

Nyheter

TopplistorTopplistor

Topplistor

GuiderGuider

Guider

Gör din egen glass

Gör din egen glass

Guide - När du ska göra glass är det viktiga att arbeta in luft, och det är just det en glassmaskin gör. Ställer du enbart in smeten i frysen får du en hård klump. Att röra om med intervaller blir inte heller bra eftersom det tar för lång tid, iskristallerna blir för stora. Hur gör vi då en bra glass? Det du bör tänka på är att använda rumstempererade råvaror. Blanda äggula, socker och glukos. Du behöver inte vispa det luftigt, det räcker att det blandas. Koka sedan upp mjölk och vispgrädde (40%) och slå över äggulan. Sjud upp till 77 grader, använd en digitaltermometer. Sila smeten och kyl den i minst 6 timmar, gärna 24 timmar i kyl. Mixa massan med en stavmixer, sila igen och kör den i glassmaskinen tills du har en krämig glass. På bilden är det en dessert med smakbilden messmör, hasselnöt och mjölkchoklad. Vill du veta mer och få recept på olika glassar och sorbeter, gå in på min blogg via min profil.

Visa mer

Visa mindre

Bästa glassmaskinen

YM-2603
Glassmaskin 0.5 l
DOMO
IC 20

Topplista - I denna topplistan som heter ”Bästa glassmaskinen” skulle jag vilja lägga in underrubriken - utan kompressor. Varför? Svaret är enkelt - jag skriver nämligen just nu också på en topplista där fokuset är glassmaskiner med kompressor. Här vill jag alltså koncentrera mig på de mer lättillgängliga, som inte sticker i väg i pris och som är perfekt för dig som inte kanske gör glass eller sorbet dagligen som jag, utan när andan faller på. För mig är detta som att resa tillbaka i tiden då det var just i en sådan typ av maskin som jag tillverkade min första egna glass.

Till Topplistan

link

Bästa stavmixern

Swissline Stavblender 200W Vit
MasterPiece ESTM9500
Stavmixer MSM67166 - 600 W
HR2632/90

Topplista - Jag som jobbar inom dessert och konditori använder dagligen en stavmixer. Vad tittar jag då efter när jag väljer mixer? De kriterier jag har är att den ska vara tillräckligt stark för att klara av lite tyngre arbeten, till exempel göra puré av persika (som på bilden) och andra mer "köttiga" frukter och grönsaker, men också kunna mixa en matigare potatis- och purjolökssoppa.

Till Topplistan

link

Bästa elvispen

HDM 1.0 Pistachio
EHM1250
HM-350S
Elvisp MFQ4030 - 500 W

Topplista - Priset på en elvisp kan variera från allt mellan 99 kronor på snabbköpet till värsta designvispen från tusenlappen och uppåt. Första frågan du ska ställa dig vid köp av en elvisp är vad du ska använda den till. Är det för att vispa grädde? Ja, då fungerar den för 99 kronor alldeles utmärkt. Men ska du ge dig på att baka bröd eller sockerkaka i större volymer bör du gå upp några hundralappar för att få en starkare motor. I min topplista har jag valt ut elvispar under 500-lappen eftersom jag anser att det är i denna prisklass de bästa elvisparna finns.

Till Topplistan

link

Bästa glassmaskinen med kompressor

Glassmaskin ICM-C15
Glassmaskin Gelatissimo Exclusive - Black
Unold Profi Plus 2.5 l
Glassmaskin med kompressor 135 W

Topplista - Våren 2016 började jag med desserter på allvar. För mig är inte en dessert komplett utan olika texturer, så som något krispigt, krämigt, rumstempererat och självklart glass eller sorbet. Ett bra resultat på glassen eller sorbeten handlar mycket om hur små iskristallerna är i slutprodukten.

Till Topplistan

link

Så rengör du din stavmixer

Så rengör du din stavmixer

Guide - Denna guiden skulle kunna bli hur kort som helst genom att jag kan sammanfatta den med tre ord: varmt vatten, diskmedel och ström, och ja du läste just rätt - ström! Oberoende av vilken typ av mixer du använder (typen Bamix eller Electrolux som finns i min topplista) så rekommenderar jag att du mixar rent mixerhuvudet i varmt vatten och diskmedel för att lättast lösa upp det du mixat, inte minst om det som på bilden är lätt "fastbränt". Metoden har den inverkan på rengöringen att genom vattnets virvel-rotation kommer diskmedlet och vattnet åt runt alla vinklar och kanter. Det är extra bra för de stavmixers som inte har löstagbart blad, utan ett skålformat mixerhuvud med fastsatt blad. Lycka till! Och var inte rädd för att rengöra stavmixern i vatten samtidigt som du mixar!

Visa mer

Visa mindre

Bästa köksassistenten

KVL6100S
AKM 6230 MW
Assistent EKM4630
Köksmaskin MUM59M55

Topplista - Definitionen av en köksassistent är för min del en vispmaskin eller degblandare. Med denna typ av maskin kan du vispa eller knåda deg och använda extra tillbehör som till exempel kannmixer eller råsaftcentrifug om detta medföljer. En köksassistent kostar en hel del, men kvalitet måste få kosta och du kommer garanterat kunna ha den resten av livet. Under åren har jag provat ett par stycken, allt från klassikern Ankarsrum till Philips-varianterna där du använder en elvisp med tillhörande bunke som roterar.

Till Topplistan

link
följare

17 följare

Som utbildad konditor och med eget företag inom dessertkonsultation så arbetar jag såklart mycket med konditori- och dessertrelaterade redskap. Inom mitt område är precision A och O, så jag är väldigt noggrann med vad jag använder för produkter. Förutom mina expertområden här på Advized så är jag även insnöad på digitalvågar och termometrar, vilka jag även hoppas kunna ge köpråd inom framöver.

Prioriteringar

kvalitet

kvalitet

funktionalitet

funktionalitet

originalitet

originalitet

Sociala medier

blog

Blogg

instagram

Instagram