Stäng loginrutan
Peter Wåhlén är oberoende expert inom Blenders & stavmixers, Matberedare & köksassistenter, Köksvågar, Vakuumförpackare, Stekpannor, Elvispar, Glassmaskiner.

Peter Wåhlén

Bästa köksvågen

SFKSW14E
Stamp
CJ4000
Stamp
KW-2436
Stamp

Topplista, 23 mars 2021 - 5 dl vatten, 3 dl vetesurdeg, 11,6 dl vetemjöl och 1 msk salt. Det eller 500 g vatten, 300 g surdeg, 700 g vetemjöl och 18 g salt. Båda är ingredienserna för ett surdegsbröd. Så vad är skillnaden mellan de två recepten? Jo, den första ingredienslistan är som att spela rysk roulett, resultatet kan variera från gång till gång, vilket kan bero på en mängd faktorer. Oftast är det mjölet som påverkar resultatet, det packats ihop när man mäter upp det vilket innebär att mängden kan bli olika från gång till gång. För att få samma resultat varje gång är det en digitalvåg som gäller!

Till Topplistan

link

Bästa glassmaskinen

Perfect Mix GVS2
Stamp
KÜCHENminis Ice Cream Maker 3 in 1
Stamp
YM-2603
Stamp

Topplista, 12 oktober 2020 - I denna topplistan som heter ”Bästa glassmaskinen” skulle jag vilja lägga in underrubriken - utan kompressor. Varför? Svaret är enkelt - jag har nämligen skrivit en annan topplista där fokuset är glassmaskiner med kompressor. Här vill jag alltså koncentrera mig på de mer lättillgängliga, som inte sticker i väg i pris och som är perfekt för dig som inte kanske gör glass eller sorbet dagligen som jag, utan när andan faller på. För mig är detta som att resa tillbaka i tiden då det var just i en sådan typ av maskin som jag tillverkade min första egna glass.

Till Topplistan

link

Bästa elvispen

Peter Wåhlén
Paul Allaverdi

2 experter tipsar

910 har guidats av listorna

Elvispar
MultiMix 3 HM 3135
Stamp
MFQ2210
Stamp
HM 6280
Stamp

Topplista, 10 februari 2021 - Priset på en elvisp kan variera från allt mellan 99 kronor på snabbköpet till värsta designvispen från tusenlappen och uppåt. Första frågan du ska ställa dig vid köp av en elvisp är vad du ska använda den till. Är det för att vispa grädde? Ja, då fungerar den för 99 kronor alldeles utmärkt. Men ska du ge dig på att baka bröd eller sockerkaka i större volymer bör du gå upp några hundralappar för att få en starkare motor. I min topplista har jag valt ut elvispar under 500-lappen eftersom jag anser att det är i denna prisklass de bästa elvisparna finns.

Till Topplistorna

link

Bästa stekpannan

Peter Wåhlén
Paul Allaverdi

2 experter tipsar

213 har guidats av listorna

Stekpannor
CTX Ceramic Titanium Stekpanna 28cm
Stamp
Mineral B Element Stekpanna 28cm
Stamp
Sensuell Stekpanna 28cm
Stamp

Topplista, 23 mars 2021 - Belagd, obelagd, gjutjärn eller varför inte kolstål? Valen är många och det är en snårskog, så grattis till dig, du har precis vunnit högsta vinst på köpråd! Här får du mina bästa tips för ett lyckat köp där jag främst fokuserar på hållbarhet och faktiskt bortser från prislappen. Köper du en stekpanna för 150 kronor på ICA får du en panna som ser bra ut, men som efter några användningar antagligen kommer få en ojämn och utåtbuktande botten av värmen. Det som är viktigt för mig när jag väljer stekpanna är tyngden. Den får inte vara alltför tung men absolut inte för lätt. En annan viktig faktor är hur bra värmefördelningen är och hur tjockbottnad den är (en tjockbottnad panna ger ifrån sig ett stumt ljud när du knackar på undersidan). Du får allt som oftast en bra stekpanna om du betalar lite mer. I den här listan kommer jag ta med dig på en resa från Danmark till Frankrike och tillbaka till Norden och Sverige för att visa upp de hetaste stekpannorna just nu.

Till Topplistorna

link

Bästa glassmaskinen med kompressor

Smart Scoop
Stamp
ICM-C15
Stamp
48880
Stamp

Topplista, 10 februari 2021 - Våren 2016 började jag med desserter på allvar. För mig är inte en dessert komplett utan olika texturer, så som något krispigt, krämigt, rumstempererat och självklart glass eller sorbet. Ett bra resultat på glassen eller sorbeten handlar mycket om hur små iskristallerna är i slutprodukten.

Till Topplistan

link

Bästa matberedaren under 1000 kr

Multipro Compact FDP300
Stamp
70720
Stamp
Tribute Collection FP3010
Stamp

Topplista, 31 mars 2021 - Jag kan bli väldigt imponerad av en matberedare under 1000 kronor eftersom tillverkarna oftast lyckas trycka in lika mycket power som i de lite dyrare maskinerna. När jag började fundera på vilka matberedare jag ville ha med i listan kom jag direkt att tänka på dessa fyra.

Till Topplistan

link

Bästa matberedaren

FO826HS0 Double Force
Stamp
Cuisine Système 5200 XL
Stamp
EFP9400
Stamp

Topplista, 28 december 2020 - En matberedare är för mig ett väldigt bra redskap till i stort sett allt man behöver göra i större kvantiteter - från att riva morötter till att mixa soppor, och såklart göra egen hasselnötskräm! I denna topplista kommer jag fokusera på maskiner som är lite dyrare, men oftast brukar dessa hålla hög kvalitet och ha lång livslängd.

Till Topplistan

link

Bästa blendern för smoothies

Peter Wåhlén
Paul Allaverdi

2 experter tipsar

1 084 har guidats av listorna

Blenders & stavmixers
Boss To Go
Stamp
B2G-800
Stamp
Smoothie Mix & Go
Stamp

Topplista, 16 mars 2021 - Är du en person som likt mig inte kan äta frukost direkt på morgonen, eller kanske vill maximera snoozandet men ändå vill ha en frukost packad med näring? Då är To-Go-Blender ett ypperligt val för dig. Den gemensamma nämnaren för blenders to go är att du skickar ner all näring i bägaren, mixar ihop det, och skruvar locket direkt på behållaren. Det sparar disk men också de där få minuterna som gör att du hinner med tunnelbanan eller spårvagnen på morgonen.

Till Topplistorna

link

Bästa blendern

kMix BLX750
Stamp
The Kinetix Twist
Stamp
Classic 575
Stamp

Topplista, 23 mars 2021 - Nu ställer du dig kanske frågan: okej, men jag har ju redan en matberedare, fungerar inte den lika bra att mixa en soppa, sås eller smoothie med? Frågar du mig så kan jag säga att skillnaden faktiskt är monumental om man jämför slutresultatet mot en blenders resultat. Principen är väldigt enkel egentligen, blendern mixar med kraft och en virvelrörelse där råvaran först trycks ner mot knivarna och sedan roterar upp mot kanterna, vilket gör att du får ett väldigt slätt resultat.

Till Topplistan

link

Bästa stavmixern

Peter Wåhlén
Paul Allaverdi

2 experter tipsar

844 har guidats av listorna

Blenders & stavmixers
SwissLine Colorline M200
Stamp
DMX 160
Stamp
ESTM9600
Stamp

Topplista, 10 februari 2021 - Jag som jobbar inom dessert och konditori använder dagligen en stavmixer. Vad tittar jag då efter när jag väljer mixer? De kriterier jag har är att den ska vara tillräckligt stark för att klara av lite tyngre arbeten, till exempel göra puré av persika (som på bilden) och andra mer köttiga frukter och grönsaker, men den ska också kunna mixa en matigare potatis- och purjolökssoppa.

Till Topplistorna

link

Bästa köksassistenten

Peter Wåhlén
Jonas Hellsén

2 experter tipsar

2 684 har guidats av listorna

Matberedare & köksassistenter
Teddy
Stamp
Elite Chef XL KVL6100S
Stamp
Assistent AKM6230
Stamp

Topplista, 16 mars 2021 - Definitionen av en köksassistent (vissa kallar det för hushållsassistent) är för min del en vispmaskin eller degknådare. Med denna typ av bakassistent kan du vispa eller knåda deg och använda extra tillbehör som till exempel kannmixer eller råsaftcentrifug om detta medföljer. En köksassistent kostar en hel del, men kvalitet måste få kosta och du kommer garanterat kunna ha den resten av livet. Under åren har jag provat ett par stycken, allt från klassikern Ankarsrum till Philips-varianterna där du använder en elvisp med tillhörande bunke som roterar.

Till Topplistorna

link

Bästa blendern under 1000 kr

ESB5700BK
Stamp
MMB42G1B
Stamp
BL-800S
Stamp

Topplista, 28 december 2020 - Finns det verkligen någon bra blender under 1000 kronor? Läs igenom min topplista så har du förhoppningsvis koll efteråt. Men det korta svaret är ja! Ända ner till 500 kronor kan en blender vara minst lika bra som de som drar iväg i pris. Jag har dock valt att inte gå lägre än strax under 500 kronor, då jag anser att prestandan inte håller samma nivå när det blir billigare än så.

Till Topplistan

link
likes

8 869 har guidats av Peter

Mitt namn är Peter Wåhlén och jag driver en dessertkonsultation för privatpersoner med skräddarsydda desserterkurser samt catering av konditoriprodukter . Vid sidan av jobbar jag som restaurangkonditor där jag får utveckla min profession samt mitt kall i livet, nämligen desserter. När jag personligen tittar på nya produkter så ställer jag höga krav på hållbarhet och kvalitet och i mina köpråd fokuserar jag på just detta för att du ska kunna få en så bra produkt som möjlig.

Prioriteringar

kvalitet

kvalitet

funktionalitet

funktionalitet

originalitet

originalitet

Sociala medier

blog

Blogg

instagram

Instagram