Stäng loginrutan
Simon Uzoni är oberoende expert inom kameror och objektiv.

Simon Uzoni

Att fotografera på natten

Att fotografera på natten

Guide, 23 aug - Natten är verkligen mitt livs stora hatkärlek, hon är inte kameraskygg men svårövertalad att visa sin vackraste sida. Inom nattfotografering finns det huvudsakligen två populära områden: att fota natthimmeln och att fota ljus som inte syns på dagen - t.ex stadsbelysning. Förutom kamera behöver du ett stativ, så att kameran är helt stilla, och en utlösare för att undvika vibrationer som kan bli när man rör vid kameran. För att fota stjärnor rekommenderar jag att ta sig till en plats som inte störs av ljuset från städer, landsbygden är en bra plats. Ta på en exponering mellan 5-30 sekunder - längre slutartid får nämligen kameran att "suga upp" mer ljus. Kameran har förmågan att fånga upp ljus och få ett osynligt sken att bli synligt, så experimentera mycket! I städer kan man försöka blanda ihop gatu- och fasadbelysningen med lyktorna från åkande fordon.

Visa mer

Visa mindre

Bästa kameran för naturfotografering

EOS 6D Mark II Body
X-t2
EOS 80D Body
Alpha A7

Topplista, 30 juli - Naturfotografering är en genre inom fotografering som jag tycker är diffus om vad man specifikt syftar på, det kan handla om landskap, wildlife, makro eller växter, d.v.s. allt som har en koppling till naturen. Beroende vad man fotograferar så förändras behoven, en wildlife-fotograf använder sig av en kamera som kan ta många bilder under ett kort ögonblick medan resterande vill ha en kamera som tar upp mycket ljus och detaljer.

Till Topplistan

link

Bästa objektivet för landskapsfoto

14mm F2.8 Canon EF
Ef-s 10-18/4.5-5.6 Is Stm
Art 18-35mm F1.8 DC HSM Canon
IL-15FF-NF

Topplista, 10 februari - Åh landskap! Gröna skogar, höga berg, stora sjöar, låga moln som klär naturen i all sin prakt! Jag är i grund och botten en landskapsfotograf som brinner för att fota vackert och stort. Ditt typiska go-to landskapsobjektiv är ett vidvinkelobjektiv från 10mm till 24mm, beroende på vilken kamera som används.

Till Topplistan

link

Så många pixlar bör kameran ha

Så många pixlar bör kameran ha

Guide, 17 maj - Antalet MegaPixlar (MP) har länge varit ett ämne som väckt känslor när kameror diskuteras. MP är en benämning för hur detaljerat en kamera kan ta ett foto; mer MP ger högre detaljer och bättre möjligheter att klippa i bilden och trycka stort utan att minska på kvalitén. För fotografer som laddar upp sina bilder på Instagram från kameran så räcker 12MP och blir över. Sanningen är att oavsett hur många MP en bild har så händer det att platser som Instagram eller Facebook skalar ner till en lägre upplösning, medan andra som Flickr och bloggar inte gör det. Vill man trycka sina bilder relativt stort, t.ex i A3 format, räcker 12MP också bra. När man beställer utskrift kan det stå "DPI", det är hur täta bläckpunkterna blir på trycket. 200-250 är bra täthet för att sätta upp på väggen. Jag har tryckt bilder som varit på 18MP i 45x30cm och det har blivit väldigt snyggt!

Visa mer

Visa mindre

Bästa objektivet för porträtt

Simon Uzoni
Carl Björklund

2 experter tipsar

12 har guidats av listorna

Objektiv
85mm for Canon
EF 85mm f/1.8 USM
135mm F/2.0 Canon EF
AF 85mm f/1.4 DG HSM Art Objektiv till Canon

Topplista, 10 februari - Porträtt är något av det roligaste att fota enligt mig, det finns mycket utrymme till att leka med vinklar, komposition och ljussättning, som tillåter en att ta del av sin kreativitet. Och samtidigt får personen som man fotar ett vackert foto! Det är lätt att ta med ljuskällor och växtlighet som lägger till karaktär i bakgrunden men även i förgrunden.

Till Topplistorna

link

Bästa 50mm-objektiven

Simon Uzoni
Elin Kero

2 experter tipsar

13 har guidats av listorna

Objektiv
EF 50MM F1.8 STM
50mm f/1.8D AF
EF 50MM 1.4 USM
AF 50mm f/1.4 DG HSM Art Objektiv till Canon

Topplista, 10 februari - 50mm är en standard i nästan alla fotografers arsenal och har länge varit ett populärt objektiv för porträtt. Förr var ett 50mm objektiv det som följde med kameran när man köpte den. Karaktären hos ett 50mm objektiv kännetecknas bland annat av en stor bländare, som drar all uppmärksamhet till motivet och isolerar från omgivningen tack vare sitt grunda skärpedjup, och släpper in mycket ljus i mörka stunder. Perspektivet är väldigt likt det mänskliga ögats, vilket ger en verklighetstrogen uppfattning av avståndet till motivet när man fotar och efteråt tittar på bilderna.

Till Topplistorna

link

Så kontrollerar du ljuset i bilden

Så kontrollerar du ljuset i bilden

Guide, 21 maj - Nyckeln till fotografering är ljuset - vet du hur du kan kontrollera ljuset kan du få vackra och intressanta bilder. Det finns 3 element som kontrollerar ljus: slutartid, bländare och ISO. Slutartid bestämmer hur länge kameran ska ta upp ljus, mellan 30s och 1/4000s. Bländaren reglerar hur mycket ljus som objektivet ska släppa igenom samt hur mycket som är i fokus. Hos analogt är ISO en benämning för ljuskänsligheten, men digitalt är det hur mycket ljuset är förstärkt. Nästan alla situationer kan hanteras av dessa tre tillsammans. Ifall slutartiden är för lång kan bilden bli skakig. En tumregel: samma slutartid som brännvidden, 50mm blir 1/50s. När bländaren blir mindre ökar f-numret, mindre ljus kommer igenom och mer hamnar i fokus och vice versa. ISO tar ljuset som kameran har samlat ihop och förstärker det, men skapar brus. Var inte rädd att experimentera och se vad som händer, det är så man lär sig!

Visa mer

Visa mindre

likes

39 har guidats av Simon

Tjena! Namnet är Simon Uzoni, min passion är landskapsfotografi, men jag tycker även verkligen om att fota porträtt. Fotografering har tagit mig till Nya Zeeland där jag fått uppleva en landskapsfotografs dröm med otrolig natur med höga berg, djupa dalar och underbara skogar. I min väska kan du hitta gamla objektiv från Väst-och Östtyskland och japan.

Prioriteringar

kvalitet

kvalitet

funktionalitet

funktionalitet

budget

budget

Expertområden

Sociala medier

instagram

Instagram