Stäng loginrutan
Tomas Gustafsson är oberoende expert inom drönare.

Tomas Gustafsson

Bästa drönaren för resan

Tomas Gustafsson
Oscar Suneson

2 experter tipsar

52 har guidats av listorna

Drönare
Mavic Air Onyx Black
Spark Alpine White
Mavic 2 Pro
Mavic Pro Platinum

Topplista, 4 apr - Lika självklart som att du tar med dig kameran och mobilen när du ska ut och resa så ska du idag naturligtvis även ta med dig drönaren. Med en bra balans av film- eller flygfoto kombineras de traditionella vyerna från en vanlig kamera för att höja kvalitén och upplevelsen av dina YouTube-filmer eller fotoalbum.

Till Topplistorna

link

Regler för drönarflygning

Regler för drönarflygning

Guide, 2 nov - För drönare under 7 kg behövs inget särskilt tillstånd för att flyga, men alla som flyger måste oavsett storlek på maskinen ta hänsyn till vissa regler. Flyg t.ex aldrig nära flygplatser då det är en risk för ordinarie flygtrafik. Se till att du alltid kan se drönaren, flyg aldrig över människor eller egendom som kan skadas och se till att alltid hålla dig under 120 m höjd. Tänk också på att aldrig flyga aldrig över särskilda så kallade restriktionsområden - LFV:s "Drönarkartan" visar var du får och inte får flyga och på Transportstyrelsens hemsida om drönare förklaras reglerna i detalj. Du måste också märka din drönare med namn och telefonnummer. En ansvarsförsäkring kan vara bra att ha, men är bara ett krav om du får betalt för din flygning.

Visa mer

Visa mindre

Bästa drönaren med kamera

Tomas Gustafsson
Daniel Pettersson

2 experter tipsar

88 har guidats av listorna

Drönare
Mavic 2 Pro
Phantom 4 Pro
Inspire 2
Mavic Pro Platinum Fly More Combo

Topplista, 1 oktober - På en fotodrönare som jag ska ha själv ställer jag höga krav på bildkvalitén. Blir stillbilderna bra så blir oftast filmerna också väldigt fina. Nedan ser du en bild från Stora Nassa i Stockholms skärgård där skärpan sitter ut i alla detaljer. Den här listan är för dig som är i valet att köpa en ny kameradrönare, är en medveten och intresserad amatör som i framtiden kanske kan tänka dig att börja med professionell videoproduktion.

Till Topplistorna

link

Spridningstillstånd vid flygfotografering

Spridningstillstånd vid flygfotografering

Guide, 14 dec - All spridning av bilder och film tagna från drönare eller andra luftfartyg kräver tillstånd enligt lagen om skydd av geografisk information. Med spridning räknas publicering utanför din allra mest privata krets. En tavla på väggen eller en bakgrundsbild på datorn behöver du inte bekymra dig om, lägger du däremot ut dina produktioner på t.ex Youtube behöver en ansökan göras. Vissa undantag finns, några exempel är bilder över din egen tomt, en fotbollsarena eller golfbana. Vybilder kräver alltid granskning.

Det är Lantmäteriet som förhandsgranskar materialet och du kan elektroniskt skicka in både bilder och filmer till dem. Hela ansökningsförfarandet är relativt smidigt och oftast har man godkännandet inom några dagar. Det är mycket få gånger som man blir nekad spridning.

Mer info och regler hittar du på Lantmäteriets hemsida.

Visa mer

Visa mindre

Bästa drönaren för barn

Tomas Gustafsson
Douglas Sandberg

2 experter tipsar

88 har guidats av listorna

Drönare
X4 Plus H107P
Spark Alpine White
Ryze Tello
Mini Quadrocopter WQ-100

Topplista, 17 oktober - Kanske är du vuxen men känner dig som ett barn när det kommer till drönare, eller kanske är du av den yngre generationen och ska köpa din första drönare. Oavsett om drönaren ska användas av ett barn så behöver det inte vara synonymt med att den behöver vara billig, men kanske kan det vara bra att överväga budgeten något innan inköp.

Till Topplistorna

link

Bästa drönaren för nybörjare

Mavic Air - Arctic White
Ryze Tello
3000
Spark Fly More Combo - Röd
Mambo Mission - Minidrone

Topplista, 5 juli - Är du nybörjare och aldrig använt dig av en drönare så är det aldrig för sent att lära sig. I denna lista får du tips på några säkra kort att börja med för att träna upp dina färdigheter och väcka ditt intresse för flygningen.

Till Topplistan

link
likes

159 har guidats av Tomas

Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Prioriteringar

funktionalitet

funktionalitet

kvalitet

kvalitet

innovation

innovation

Expertområden

Sociala medier

instagram

Instagram