search

1. Sage Appliances Smart Scoop

Bästa glassmaskinen med kompressor - Plats 1
Stämpel

+

Innovativ teknik

På senare tid har jag mer och mer sneglat på produkter från det Australiensiska företaget Sage.

Denna glassmaskinen är enligt mig innovativ, för hur många gånger har man inte stått där och tittat ner på glassen och insett att den antingen är överkörd, eller märkt att den är alldeles för lös när man tagit ur den? Det har i alla fall hänt mig ett antal gånger. Här har man löst det genom att The Scoop har 12 olika program där du kan välja mellan allt från sorbet och frozen yoghurt till gelato och glass. Det fina är sensorerna som stoppar programmet precis i rätt tid, så att glassen blir sådär perfekt.

Tipset i inledningen (om att kyla glassmaskinen) har de också löst via en funktion som säger till när den kommit ner i optimal starttemperatur.

Jag skulle kunna fortsätta i oändlighet med fördelar, men det får räcka så här. Eller bara en sak till (nörderifakta): den spelar faktiskt en lite trudelutt när glassen är klar!

2. Wilfa ICM-C15

Bästa glassmaskinen med kompressor - Plats 2
Stämpel

+

Bra prestanda för pengarna

När jag skulle köpa min första glassmaskin så var det denna maskin från Wilfa som valet föll på. ICM 15 är en maskin du verkligen kan lita på, med sin starka motor och kylaggregat. Den blir ganska varm, och behöver därför lite space för att kunna få bra luftgenomströmning.

Varför köpte jag just denna maskin när det finns mängder med andra alternativ? Jo, för att den arbetar otroligt snabbt även med lite större volymer. Att klara av den mängden på 32 minuter är riktigt imponerande. Ännu ett plus är att den har en tydlig LCD-display som lyser i blått och visar tiden som är kvar, samt temperaturen.

Kylaggregatet och omrörningsaxeln samverkar för att frysa på en temperatur ner mot -35 grader. Ska jag sammanfatta CM15 med tre ord så är det pålitlig, snabb och prisvärd. Och du, vill du utmana den - prova att köra 11 glassar på raken.

3. Unold 48880

Stämpel

+

Kapabel för mycket glass på en gång

Nu kan jag inte riktigt bestämma mig vilken ordning maskinerna ska komma i, för alla har sina egna utmärkta egenskaper.

När vi kommer in på just denna maskins olika komponenter så är skålen för det första tillverkad av stål, vilket känns rejält och hållbart och leder kyla på ett bra sätt. Att den även har en arbetsvolym på hela 2500 g färdig glass är ytterligare ett plus. Ser vi på dess kontrollpanel har den en tydlig LCD-display som visar den återstående tiden.

Programvalen är tre till antalet - nummer ett både fryser och rör glassen ner till en temperatur runt -35 grader. Nummer två är fryshållning, och nummer tre roterar och rör, vilket är bra om glassen känns lite "överkörd" och för hård. Visst, detta är inte listans billigaste maskin, men definitivt en värdig utmanare med sin starka motor och produktionsvolymen på drygt 1200 g okörd glassmassa.

4. Nemox Gelatissimo Exclusive 1,7 L

Stämpel

+

Lättanvänd

När jag läste på om Nemox insåg jag att den är hack i häl med Wilfa, så detta är en solklar kandidat på listan.

Fördelen med denna är att det medföljer en extra insatsskål som gör att du kan börja på en ny sats direkt. Bunken passar också perfekt till förvaring av glassen. Vad som mer utmärker denna maskin är dess volym på hela 1700 g, vilket innebär att du kan köra 1000 g glassmassa.

Den är väldigt lättanvänd då det bara behövs två knapptryck för att sätta igång den. Eftersom maskinen har en nedsänkning från själva kontrollpanelen är den också väldigt lätt att rengöra.

Skulle du glömma av glassen och tiden går ut, så går den automatiskt in i ett frysläge där den håller temperaturen på runt -18 uppemot 1 timme. Lägg dina pengar på denna maskin om du vill ha en stark och hållbar maskin med kapacitet att tillverka glass till ett mindre kompani!

Bästa glassmaskinen med kompressor

calendar

8 okt 2020

Glassmaskiner

Glassmaskiner

1 181

Våren 2016 började jag med desserter på allvar. För mig är inte en dessert komplett utan olika texturer, så som något krispigt, krämigt, rumstempererat och självklart glass eller sorbet. Ett bra resultat på glassen eller sorbeten handlar mycket om hur små iskristallerna är i slutprodukten.

Peter Wåhlén betygsätter bästa glassmaskinen med kompressor

Om man ska bortse från maskiner som kostar runt 200.000 kronor (som tillverkar glass på runt 4 minuter) så rekommenderar jag en glassmaskin med kompressor. Varför? Skälet är enkelt: en maskin med kompressor arbetar effektivt, håller en konstant och jämn temperatur under hela bearbetningen, och du behöver på inte vänta på att skålen ska bli fryst igen, som man måste med en glassmaskin utan kompressor. Om det är det värt pengarna får du självklart svara på själv, men för mig personligen är svaret ja. Jag arbetar med glasstillverkning i stort sett dagligen, och ser man till vad man får i kvalitet och livslängd kan det verkligen vara ett inköp värt att överväga. Ett tips för bättre resultat: starta maskinen ca 10 minuter innan så den kommer ner i temperatur, då får du en snabbare frysning vilket ger en krämigare glass.

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Peter Wåhlén


Peter Wåhlén

Läs mer om oberoende experter