Advized - oberoende köprådlogologo
search
Rubrikikon för Grillar

Grillar

2 nya listor senaste månaden

Bästa keramiska grillen

Förstaplatsen - Kamado Joe Kolgrill …

Kamado Joe Kolgrill Classic Joe 18" (46cm) Red (KJ23RH)
Robin Brun

Topplista av Robin Brun

goto

28 har guidats av listan

17 oktober

Bästa grillen till båten

Förstaplatsen - Napoleon Bärbar Gaso…

Napoleon Bärbar Gasolgrill PRO285
Jessica Ortman

Topplista av Jessica Ortman

goto

11 har guidats av listan

16 juli

Bästa rökgrillen

Förstaplatsen - Big Green Egg Kolgri…

Big Green Egg Kolgrill XXLarge
Robin Brun

Topplista av Robin Brun

goto

7 har guidats av listan

1 oktober

Bästa grillen

Förstaplatsen - Weber Performer 57 c…

Weber Performer 57 cm - GBS
Jessica Ortman

Topplista av Jessica Ortman

goto

22 har guidats av listan

27 februari

Bästa kolgrillen

Förstaplatsen - Weber Performer Delu…

Weber Performer Deluxe Gourmet 57 cm - GBS Special Edition
Robin Brun

Topplista av Robin Brun

goto

13 har guidats av listan

25 oktober

Bästa elgrillen

Förstaplatsen - Weber PULSE 2000

Weber PULSE 2000
Robin Brun

Topplista av Robin Brun

goto

7 har guidats av listan

1 oktober

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Joel Arvidsson

Low and slow

Av Joel Arvidsson

Dropdown
Low and slow

Guide - Low and slow är som det låter, ett sätt att tillaga något på låg temperatur under lång tid. Tillagningssättet lämpar sig för kött som inte är särskilt mört utan behöver lång tillagningstid vid ca 110-130 grader för att bryta ner bindväven som t.ex bringa och revben. Det är också detta tillagningssätt som kallas Barbeque, vilket inte skall förväxlas med att grilla, som är snabb tillredning över direkt värmekälla. Detta kombineras ofta med tillsats av rökspån eller trächunks för att ge köttet en rökig smak. A och O vid Low and slow är att du känner din grill och behärskar att kontrollera dess temperatur under lång tid. Det går bra att göra detta med en vanlig klotgrill och lite tålamod. Givetvis går det med gasolgrillar också men blir dyrare i drift. Vill man göra det enkelt för sig bör man köpa en keramisk grill eller en offset smoker, som är mycket lättare att hålla jämn temperatur i.

Joel Arvidsson

Hot and fast

Av Joel Arvidsson

Dropdown
Hot and fast

Guide - Hot and fast är ett annat begrepp för direkt grillning, vilket är det vanligaste grillsättet. Det innebär att man grillar livsmedlet direkt ovanför värmekällan. Har du grillkol eller briketter så tänder du upp dessa och avvaktar tills glödbädden blivit gråaktig och slutat brinna. Därefter lägger du maten på gallret. Grillsättet lämpar sig för de flesta enkla livsmedel som inte behöver så lång tillagningstid. Man kan också använda direkt grillning för att bryna kött, som innan eller efter grillas indirekt i lägre värme. Detta gör man för att låta den s k Maillardeffekten uppstå - en kemisk reaktion som sker när man utsätter köttets yta för hög värme och som skapar nya smakmolekyler. Detta gör jag med allt kött för att få mer smak och en mer aptitlig presentation. Försök att inte vända köttet för mycket eftersom bryningen kan utebli då.

Joel Arvidsson

Reverse sear

Av Joel Arvidsson

Dropdown
Reverse sear

Guide - Reverse sear kan översättas till omvänd bryning. Det är ett sätt att få perfekt stekgrad inne i köttet samtidigt som ytan får perfekt bryning och Maillardeffekt utan att bli bränd. Alla sorters kött kan tillredas på detta sätt, men jag föredrar lite tjockare bitar, som en rejäl entrecôte eller flankstek. Processen är enkel, och börjar med att värma upp grillen eller ugnen till ca 100 grader. En stektermometer bör användas. När måltemperatur i värmekällan är uppnådd sticker du in termometern och låter köttet tillredas (indirekt, om det är på grillen) tills det nått ca 10 grader under måltemperaturen för den tillredningsgrad du vill ha. Om det är ett större köttstycke kan du låta temperaturen gå upp 5 grader till. Ta sedan av köttet och låt det vila medan du värmer upp grillen för direkt grillning på mycket hög värme. Bryn alla sidor till önskad yta och köttet är klart att avnjutas.

Robin Brun

Rökning på grillen

Av Robin Brun

Dropdown
Rökning på grillen

Guide - Röksmaken är det många älskar bäst med att grilla och röka kött. Det finns två olika sorters metoder att röka kött, och det är kallrökning och varmrökning. När man kallröker kött får man hålla max 25 °C i grillen, därför lämpar det sig bäst att kallröka under vintern och hösten. Rök köttet med en kallrökspiral fylld med ditt favorit-rökspån. Spiralen fylls med spånet som sedan antänds och ger ifrån sig lagom mängd med rök under många timmar (observera att det bara är spiralen som ska vara tänd, inte grillen). Kallrök i mellan 24-72 timmar och låt sedan köttet ligga i kylen i ett dygn så röksmaken får komma fram. Vid varmrökning bör man hålla mellan 100-120 °C i grillen och köra på "indirekt grillning" med rökchunks. Varmrök köttet till måltemperatur och ha gärna en form med kokande vatten i röken samtidigt, det hjälper till att hålla temperaturen nere på 100 °C.

Visa mer

Visa mindre