Advized - oberoende köprådlogologo
search
Rubrikikon för Grillar

Grillar

1 ny lista senaste månaden

Bästa klotgrillen

Master-Touch® GBS E-5750 Kolgrill Ø 57 cm
Kolgrill Kettle Grill No.1 F50 Air Ø50CM
PRO22K-L Kolgrill

21 mars 2019 - Produkterna ovan hamnar topp tre när Jessica Ortman får välja. Få all info om varför Weber Master-Touch® GBS E-5750 Kolgrill Ø 57 cm slutade som vinnare!

Till Topplistan

link

Bästa grillen till båten

Bärbar Gasolgrill PRO285
Kolgrill hopfällbar och bärbar
Grill Piccolino Blå

16 juli 2018 - Jessica Ortman placerade Napoleon Bärbar Gasolgrill PRO285 i topp. Spana in vilka övriga produkter som tar plats på listan!

Till Topplistan

link

Bästa grillen

Weber Performer 57 cm - GBS

14 maj 2019 - Läs mer om varför Weber Performer 57 cm - GBS kom på första plats när experten Jessica Ortman valde ut sina favoriter!

Till Topplistan

link

Guider

Våra experter reder ut begreppen

Joel Arvidsson

Low and slow

Av Joel Arvidsson

Dropdown
Low and slow

Guide - Low and slow är som det låter, ett sätt att tillaga något på låg temperatur under lång tid. Tillagningssättet lämpar sig för kött som inte är särskilt mört utan behöver lång tillagningstid vid ca 110-130 grader för att bryta ner bindväven som t.ex bringa och revben. Det är också detta tillagningssätt som kallas Barbeque, vilket inte skall förväxlas med att grilla, som är snabb tillredning över direkt värmekälla. Detta kombineras ofta med tillsats av rökspån eller trächunks för att ge köttet en rökig smak. A och O vid Low and slow är att du känner din grill och behärskar att kontrollera dess temperatur under lång tid. Det går bra att göra detta med en vanlig klotgrill och lite tålamod. Givetvis går det med gasolgrillar också men blir dyrare i drift. Vill man göra det enkelt för sig bör man köpa en keramisk grill eller en offset smoker, som är mycket lättare att hålla jämn temperatur i.

Joel Arvidsson

Hot and fast

Av Joel Arvidsson

Dropdown
Hot and fast

Guide - Hot and fast är ett annat begrepp för direkt grillning, vilket är det vanligaste grillsättet. Det innebär att man grillar livsmedlet direkt ovanför värmekällan. Har du grillkol eller briketter så tänder du upp dessa och avvaktar tills glödbädden blivit gråaktig och slutat brinna. Därefter lägger du maten på gallret. Grillsättet lämpar sig för de flesta enkla livsmedel som inte behöver så lång tillagningstid. Man kan också använda direkt grillning för att bryna kött, som innan eller efter grillas indirekt i lägre värme. Detta gör man för att låta den s k Maillardeffekten uppstå - en kemisk reaktion som sker när man utsätter köttets yta för hög värme och som skapar nya smakmolekyler. Detta gör jag med allt kött för att få mer smak och en mer aptitlig presentation. Försök att inte vända köttet för mycket eftersom bryningen kan utebli då.

Joel Arvidsson

Reverse sear

Av Joel Arvidsson

Dropdown
Reverse sear

Guide - Reverse sear kan översättas till omvänd bryning. Det är ett sätt att få perfekt stekgrad inne i köttet samtidigt som ytan får perfekt bryning och Maillardeffekt utan att bli bränd. Alla sorters kött kan tillredas på detta sätt, men jag föredrar lite tjockare bitar, som en rejäl entrecôte eller flankstek. Processen är enkel, och börjar med att värma upp grillen eller ugnen till ca 100 grader. En stektermometer bör användas. När måltemperatur i värmekällan är uppnådd sticker du in termometern och låter köttet tillredas (indirekt, om det är på grillen) tills det nått ca 10 grader under måltemperaturen för den tillredningsgrad du vill ha. Om det är ett större köttstycke kan du låta temperaturen gå upp 5 grader till. Ta sedan av köttet och låt det vila medan du värmer upp grillen för direkt grillning på mycket hög värme. Bryn alla sidor till önskad yta och köttet är klart att avnjutas.

Robin Brun

Rökning på grillen

Av Robin Brun

Dropdown
Rökning på grillen

Guide - Röksmaken är det många älskar bäst med att grilla och röka kött. Det finns två olika sorters metoder att röka kött, och det är kallrökning och varmrökning. När man kallröker kött får man hålla max 25 °C i grillen, därför lämpar det sig bäst att kallröka under vintern och hösten. Rök köttet med en kallrökspiral fylld med ditt favorit-rökspån. Spiralen fylls med spånet som sedan antänds och ger ifrån sig lagom mängd med rök under många timmar (observera att det bara är spiralen som ska vara tänd, inte grillen). Kallrök i mellan 24-72 timmar och låt sedan köttet ligga i kylen i ett dygn så röksmaken får komma fram. Vid varmrökning bör man hålla mellan 100-120 °C i grillen och köra på "indirekt grillning" med rökchunks. Varmrök köttet till måltemperatur och ha gärna en form med kokande vatten i röken samtidigt, det hjälper till att hålla temperaturen nere på 100 °C.

Visa mer

Visa mindre

Så testar vi grillar

Här har våra grill-entusiaster valt ut de absolut bästa grillarna på marknaden. Oavsett om du är en aspirerande grillnörd eller en helt vanlig svenssongrillare kan du här lätt hitta den grill som passar just dig. Experterna i denna kategori älskar att testa olika grillar och grillmetoder. Jessica Ortman är en riktig veteran inom grill-och matbranschen som vann Grillmästarna i TV4 2016 och nu har sin egen cateringverksamhet. Genom sitt yrke har hon testat det mesta i grillväg och har en stor matkunnighet.

Experter testar Grillar

I topplistorna har våra experter valt ut grillar som de själva tycker är bäst – antingen som de testat, eller som de gjort research om. Många som tävlar i grillning är sponsrade av olika grillmärken, men våra experter är såklart helt oberoende. Grillarna de rekommenderar är allt från rejäla keramiska grillar för dig som vill göra en riktig investering, till vanliga klotgrillar. Eller kanske en elgrill, för dig som vill ha något smidigt men är less på engångsgrillar?