search

1. Amazon Echo Plus (2nd Generation)

Bästa smarta högtalaren - Plats 1
Stämpel

+

Bra ljud, snygg design

Funkar sådär med FireTV

Här har vi en av mina personliga favoriter. Amazon har med åren blivit bättre och bättre på sina smarta högtalare och ständigt utökat både stöd för olika apparater, möjliggjort fler kommandon m.m.

Den är snygg att se på och smälter lätt in i de flesta miljöer. Ljudet är väldigt bra, rikligt med bas och ett ganska klart ljud dessutom. Amazon Echo kan du använda med både iPhone och Android-telefoner genom att ladda ner den tillhörande appen på App Store eller Google Play-butiken.

Det som är lite märkligt är dock att Alexa fungerar sämre med Amazons egna FireTV, då det ibland går extremt långsamt att få något gjort och det hänger sig. Annars är detta en riktigt bra smart högtalare!

Stöd för Chromecast och andra Google-produkter saknas, så om du vill kunna styra dessa är det bättre med en smart högtalare från Google. Annars är stödet brett för fjärrströmbrytare, spelkonsoler som XBOX One, och andra wifi-tillbehör.

2. Google Home

Bästa smarta högtalaren - Plats 2
Stämpel

+

Bra ljud, svenskt språk

Ingen 3.5mm aux

Google Home är väldigt populär, speciellt här i Sverige. En anledning till det är att Google infört Svenska som språk, vilket Amazon tyvärr fortfarande inte möjliggjort. Många trivs bättre med att prata svenska, och därför tror jag Google har lite övertag i det här fallet.

Designen är lite speciell, jag föredrar Amazons design mer, men Home är absolut ingen ful högtalare. Den påminner dock mer om en luftrenare än en högtalare. Tyvärr är ljudet lite sämre men fortfarande mer än dugligt för de flesta, tråkigt är att det inte finns någon AUX-port.

Vad gäller stöd för andra apparater så har Google också jobbat länge på att utöka detta, och de flesta strömbrytare och wifi-lampor fungerar utan problem.

Jag tycker att Amazons Alexa är smartare och erbjuder bättre svar än vad Googles lösning gör, men båda är kompetenta. Här har du dock utmärkt stöd för Chromecast och Chromecast Audio, vilket innebär att du kan be din röstassistent starta en viss serie på Netflix eller spela en specifik låt på din Chromecast. Detta stöd saknas på Amazons alternativ.

Tony Andersson visar 7 smarta saker du kan göra med en Google Home.
Youtube ikon

Tony Andersson visar 7 smarta saker du kan göra med en Google Home.

3. Amazon Echo Dot (3rd Generation)

Stämpel

+

Snygg design, 3.5mm aux

Mediokert ljud

Amazons budgetalternativ heter Echo Dot och är en lite mer åtkomlig variant för den som kanske inte vill spendera alltför mycket pengar på sin första smarta högtalare. Det här är en uppdaterad version av modellen och Amazon har gett den bättre ljud samt en snyggare, mer diskret design.

Echo Dot erbjuder ett helt okej ljud för pengen, men här betalar man mer för funktionaliteten än ljudet så att säga. De flesta skulle nog säga att ljudet är mediokert. Den har precis samma funktionalitet som dess dyrare storebror och med det sagt har den även möjligheten att koppla in en extern högtalare med 3.5mm-sladd vilket är ett stort plus om du vill få till lite mer kräm i ljudet.

Det här är ett riktigt bra val om du vill ha likadana funktioner som den dyrare varianten och enligt mig gör denna ett nästan lika bra jobb. Den kan upplevas som lite långsammare, men det är inte alls en stor skillnad och märks nog knappt om du inte jämför produkterna sida vid sida.

Här kan du se när tech-kanalen CNET testar Amazon Echo Dot Gen 3.
Youtube ikon

Här kan du se när tech-kanalen CNET testar Amazon Echo Dot Gen 3.

4. Apple HomePod

Stämpel

+

Imponerande ljud, Snygg design

Enbart Apple, begränsad, Dyr

star

På 2 listor

Apples egna smarta högtalare satsar mer på ljudkvalitet än på smart funktionalitet. Den är snygg att se på och följer Apples typiska tidlösa design.

Tyvärr kan man enbart använda HomePod med Apple-produkter och därför tycker jag inte att det här är ett lika bra alternativ om du inte enbart kör på Apples ekosystem och Apple Music. Det är dock riktigt imponerande ljud, det är verkligen i toppklass bland smarta högtalare, men man får betala dyrt för detta.

Det märks att Siri inte är lika smart som Alexa och Google Assistant men det förväntas givetvis komma uppdateringar i framtiden. Jag berömmer dock Apples enkla sätt att komma igång med högtalaren. Man kommer igång på nolltid jämfört med Google och Amazon som tar lite längre tid att ställa in.

Du kommer att kunna styra dina HomeKit-kompatibla smartapparater med högtalaren, vilket de flesta apparater har stöd för.

Är du Apple-användare kan det här vara det bästa alternativet för dig, men det är en dyr och aningen begränsad lösning.

Här berättar Marques Brownlee vad en Apple Homepod kan (och inte kan) göra.
Youtube ikon

Här berättar Marques Brownlee vad en Apple Homepod kan (och inte kan) göra.

Bästa smarta högtalaren

calendar

9 sep 2020

Högtalare

Högtalare

866

Aldrig har vi varit så nära framtiden som vi är nu. Smarta högtalare är en av de mest futuristiska sakerna som finns idag och jag personligen tycker att de är jättesmidiga. Med hjälp av en inbyggd röstassistent kan du styra nästan allt i huset. Tända och släcka lampor, sätta på favoritserien på Netflix, googla recept, slå på timer och mycket, mycket mer. En smart högtalare gör helt enkelt vardagen enklare.

Christian Mortensen betygsätter bästa smarta högtalaren

Något som i början var väldigt dyrt har nu gått ner i pris och finns i olika prisklasser. Det innebär också att fler och fler alternativ finns, och de är ofta olika kompatibla med olika utrustningar. Därför ska jag nu gå till botten med detta, så att du lättare kan avgöra vilken som passar dig bäst. Häng med!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Christian Mortensen


Christian Mortensen

Läs mer om oberoende experter