Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTopplista - Bästa smarta högtalaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa smarta högtalaren

18 december 2023

Vad är en smart högtalare? Kortfattat är det egentligen inte krångligare än en vanlig (osmart?) högtalare som begåvats med någon form av artificiell intelligens i form av en röstassistent, t.ex. Google Assistant, Siri eller Alexa. Gemensamt för dessa smarta högtalare är också att de både har stöd för och kräver en Wi-Fi-uppkoppling för att kunna använda sina smarta funktioner.

Med hjälp av röstkommandon går det sedan att låta högtalaren utföra dels enklare saker, som att byta låt och höja/sänka volym. Dels mer avancerade göromål såsom att instruera andra smarta prylar att utföra diverse uppgifter, t.ex. tända och släcka lampor, starta kaffebryggaren eller varför inte dra igång en dammsugning.

I denna lista har jag försökt plocka fram några både prisvärda och samtidigt ljudmässigt trevliga alternativ i kategorin smarta högtalare. Både för dig som vill ha lite bättre ljud och dig som är helt ny i smarthögtalarträsket och bara vill testa på röststyrningsfunktionerna.

1. Sonos Era 300 Bluetooth Högtalare

Fantastiskt ljud (med och utan Dolby Atmos)

Ingen Google Assistent eller röstsökning i Spotify

En av de kanske allra häftigaste högtalarna just nu är Sonos Era 300. Den nya Era-serien av högtalare innebär ett nytt kapitel för Sonos, både när det kommer till funktionalitet och till ljud. Och visst stoltserar Era 300 med en hel mängd nyheter.

Äntligen finns både möjligheten att ansluta direkt via Bluetooth och via line-in (via en adapter) om man önskar koppla in exempelvis en skivspelare till högtalaren. Sonos har även gjort det möjligt att använda mikrofonerna hos en Android-telefon för att justera högtalarens ljudbild utefter hur ens rum ser ut. Något som tidigare varit begränsat till iPhone.

Ljudet är vidare svårslaget och basen är djup och rapp samtidigt som det går att spela riktigt högt utan att det för den skull börjar låta skränigt. Era 300 har också stöd för rumsligt ljud via Dolby Atmos, vilket faktiskt adderar en extra dimension till ljudet.

Det enda tråkiga är att Google Assistent inte längre finns tillgänglig. Något som var fallet hos tidigare högtalare. Istället är det primärt Sonos egen röststyrningstjänst, Sonos Voice Control, som man måste använda. Visserligen fungerar den bra, men framförallt stödet för röstsökning är i dagsläget snålt och begränsat till endast Apple Music och Deezer.


2. Sonos One Gen 2 WiFi Högtalare

Svårslaget ljud för pengarna

Sonos-systemet är lite väl låst ibland, på gott och ont

Känns priset för Era 300 lite väl högt är även tidigare instegsmodellen Sonos One en riktigt bra stationär högtalare med trevligt ljud, bra mikrofoner samt en gedigen byggkvalitet.

Sett till smarta funktioner finns här, bortsett från Sonos egen röststyringstjänst Sonos Voice Control, faktiskt också fullt stöd för Google Assistent. Något som i den bemärkelsen gör One mer mångsidig än nya syskonet Era 300.

Det allra bästa med just Sonos högtalare överlag, bortsett från ljudet, är däremot möjligheten att bygga ut systemet och spela (samma eller olika) musik i flera rum samtidigt.

Ha dock i bakhuvudet att du kommer behöva använda Sonos egen app för att komma igång med högtalaren och även aktivera de smarta funktionerna. Därefter går dock det mesta att sköta via röstkommandon. Ett extra plus är även stödet för AirPlay 2 som låter dig skicka musik direkt från din Apple-enhet till högtalaren.

Sonos One passar dig som vill ha ordentligt ljud i en förvånansvärt liten och smart förpackning.


3. Apple HomePod (2nd Generation) WiFi Bluetooth Högtalare

Bra ljud för storleken

Hårt låst till Apples ekosystem och tjänster

Rätt som det var passade Apple på att släppa en uppdaterad version av sin klassiska HomePod. Nyheterna hos HomePod (gen 2) är dock inte många. Bortsett från en lite större touch-display och en ny färg är designen i stort identisk med föregångaren. Ljudet är även det snarlikt (alltså fortfarande riktigt bra!) men stöd finns nu även för rumsligt ljud via Dolby Atmos.

Två nya sensorer, en för temperatur och luftfuktighet, har också bakats in tillsammans med en löstagbar strömkabel. Något som var efterlängtat då kabeln hos den första generationens HomePod inte gick att ta loss alls.

Använder du Apples ekosystem och tjänster hemma samt uppskattar att prata med Siri är HomePod inte ett tokigt alternativ. Kul är även att det går att koppla in en (eller två) HomePod-högtalare till en Apple TV för att få till riktigt bra ljud vid filmtittande!

För dig som däremot vill ha en lite billigare högtalare att primärt använda för Siri-kommandon och enklare musiklyssning rekommenderar jag att ta en titt på lillebror HomePod Mini (se nästa stycke!).


4. Apple HomePod Mini WiFi Bluetooth Högtalare

Förvånansvärt bra ljud sett till storleken

Begränsat tjänsteutbud

För dig som önskar prata med Siri men känner att prislappen på den stora HomePod-högtalaren är lite väl saftigt vill jag även passa på att slå ett slag för lillebror HomePod Mini.

Även om den ljudmässigt inte når upp till sitt storasyskon presterar den trots allt utmärkt sett till både pris och storlek. Dessutom är designen subjektivt riktigt trevlig!

Precis som den större HomePod är det dock värt att notera att HomePod Mini är ganska begränsad när det kommer till tjänsteutbudet då det mesta är låst till Apples egna tjänster. T.ex. går det inte att spela upp musik via Spotify, utan man är fast med Apples egen Apple Music-tjänst.

Om du däremot använder Apples Hem-app för att styra ditt smarta hem samt redan nyttjar Apples tjänster finns det en hel del att hämta hos HomePod Mini.


5. Google Nest Audio WiFi Bluetooth Högtalare

Bra mikrofoner för röstupptagningen, trevlig design

Låter sådär vid högre volymer

Om du egentligen mest vill testa vad en smart högtalare har att erbjuda, alternativt är ute efter ett prisvärt men trevligt sätt att prata med Google Assistent, är företagets egen Nest Mini oundvikligen ett bra alternativ. Vill du däremot upp ett ljudsnäpp, och inte betala så mycket mer, är min rekommendation att köra direkt på Nest Audio.

Här får du det bästa av Googles egen röstassistent tillsammans med en fullgod högtalare för köket, det normalstora rummet eller kontoret. Vill du åt en högtalare för festen är Nest Audio däremot inget att hänga i granen då den, trots en okej bas, saknar det där stora ljudet.

Vill du däremot ha en snygg, enkel och anspråkslös smarthögtalare för att både kontrollera det mesta och dessutom - utan hjälp av andra smartenheter - kunna spela upp musik, podcasts och radio utan problem är Googles Nest Audio ett bra alternativ.


6. Bose Portable Home Speaker WiFi Bluetooth Högtalare

Kraftfullt och trevligt ljud

Inte alls smart utan Wi-Fi

Vill du plocka med dig högtalaren ut på balkongen eller kanske picknicken och samtidigt ackompanjeras av ett riktigt bra ljud är Bose högtalare, med det lite intetsägande namnet, Portable Home Speaker, en häftig kandidat.

Här ligger fokus utan tvekan på just ljudet och högtalaren är snäppet större än många andra bärbara varianter. Med det lilla bärhandtaget är det däremot inga problem att konka runt på den.

Sett till smarta assistenter är det Googles dito och Alexa som erbjuds. Mikrofonerna fungerar ovanligt bra och batteritiden är acceptabla 12 timmar.

Tänk dock på att de smarta funktionerna kräver att högtalaren har en Wi-Fi-uppkoppling för att fungera. Således är det Bluetooth- och telefonkontroll som gäller för musikuppspelning utanför hemmet.

Värt att notera är också att högtalaren är IPX4-certifierad och således klarar något regnstänk utan problem.

Bose Portable Home Speaker passar dig som vill ha en läcker och välljudande högtalare som tåls att flytta runt på.


7. Harman Kardon Citation 200 WiFi Bluetooth Högtalare

Bra ljud, förbaskat trevlig design (speciellt i grått!)

Inga smarta funktioner utan Wi-Fi-uppkoppling

Ytterligare en riktigt trevligt designad smarthögtalare som, liksom Bose Portable Home Speaker, eliminerar behovet av sladdar är Harman Kardon's klassiska Citation 200. Batteritiden är inte riktigt lika imponerande, men ändå fullgoda 8 timmar.

I övrigt levererar Citation 200 ett ovanligt trevligt och stort ljud för sin förhållandevis lilla storlek (21,9 cm hög). Basljudet är kanske något överdimensionerat, men för den som uppskattar just bas kan detta snarare vara något positivt.

Så länge den bärs runt inomhus (eller åtminstone inom Wi-Fi-räckvidd) går det utmärkt att använda Google Assistent för både röststyrning av musikuppspelning samt för att göra alla andra smarta saker Google-universumet tillåter. Bortom Wi-Fi-täckning är det däremot Bluetooth som gäller för kopplingen till högtalaren, vilket tyvärr också resulterar i att de smarta egenskaperna försvinner när man är på vift.

Trevligt är dock att Citation 200 är IPX4-certifierad och således stänksäker.

Citation 200 passar dig som vill ha en riktigt snygg och portabel smarthögtalare att använda både hemma och när du är på språng.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer