Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Bose NC Headphones 700 - brusreducering i toppklass

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Bose NC Headphones 700 - brusreducering i toppklass

8 november 2019

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha ett par tokbra NC-lurar till vardags och på jobbet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Headphones 700 är en grym NC-lur på stan och i kontorsmiljö. De är fantastiska musikförmedlare i nästan alla situationer och brusreduceringen är bland det allra bästa du kan få idag. Den överlägsna mikrofonen gör dem också lämpliga för yrkesresenärer som ofta för kundsamtal i miljöer med mycket oväsen.

Söker du en optimal reselur?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Headphones 700 är ej hopfällbara och känns heller inte direkt stryktåliga. Brusreduceringen är grym för kontor och dagspendling, men Sony WH-1000XM3 lär vara ännu mer effektiv på flyget. Även föregångaren QC35II är, rent ergonomiskt, en mer renodlad reskamrat än Headphones 700.

Prisjakt toppbetyg
Bose Noise Cancelling Headphones 700 Wireless Over-ear Headset
HörlurarBose Noise Cancelling Headphones 700 Wireless Over-ear Headset
fr. 3 036 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Headphones 700 är fantastiska lurar, inget snack om saken. De matchar Sony WH-1000XM3 i de tre viktigaste kategorierna i den här klassen - brusreducering, komfort och ljudkvalitet. De toppar dem däremot inte i någon av dem, men kostar mer.

Båda hörlurarna har sina för- och nackdelar som du bör ha i åtanke. Till flygresenären hade jag rekommenderat Sony utan tvekan, medan Bose kanske är en snäppet vassare lur till vardags tack vare bättre gränssnitt och utökad bluetooth-funktionalitet.

Jag behåller mina Sony, men kan gladeligen rekommendera Bose Headphones 700 om du inte bryr dig om det högre priset.

Grym brusreducering

Ljudkvalitet i toppklass

Klassledande samtalskvalitet

Tveksamma designval

Problem med app (iOS)

Högt pris

Introduktion

Bose, pionjärerna inom aktiv brusreducering, var länge ledande inom segmentet med sin QuietComfort-serie av hörlurar. Men så fick konkurrenterna, med Sony i framkant, för sig att på riktigt gå på offensiven och utmana Bose på sin hemmabana. Till slut lyckades Sony göra köttfärs av QC-lurarna med sina WH-1000XM3. Bose har dock inte legat på latsidan, utan vill naturligtvis skydda sin titelstatus som tillverkare av de bästa NC-lurarna på marknaden. Resultatet av den strävan är Headphones 700.

Valet av namn har rest några ögonbryn men för mig är det bara logiskt. Det går i linje med Boses nya sortiment av stilrena, smarta AV-produkter med ’lifestyle’-approach (t ex Soundbar 700 och Home Speaker 500) - ett koncept tydligt tänkt att konkurrera med t ex Sonos och B&W Play.

I kartongen

Headphones 700 levereras inuti vad som känns som ett ganska väl skyddande fodral. Kablage för 2,5-3,5mm samt USB-A - USB-C ligger gömda under en magnetisk ficka. Snyggt.

Design, kvalitet & komfort

Headphones 700 är inte billiga - saftiga 4400 kronor vill Bose ha för dem. Men de har iallafall en behaglig premiumkänsla som faktiskt slår Sony på fingrarna och gör första intrycket till en angenäm upplevelse. Snygga är de också. Det finns dock ett par designval som jag vill ifrågasätta. För det första går Headphones 700 inte att vika ihop vilket gör att de tar onödigt mycket plats i handbagaget. Jag undrar också varför kåporna roterar åt ’fel’ håll. Bra om du snabbt vill lägga hörlurarna på ett bord antar jag, men konstigt när du vill bära hörlurarna runt nacken - vilket de flesta lär vilja göra emellanåt.

Nåväl, komforten är iallafall riktigt bra. Inte fullt så fantastisk som Sony, men mer än tillräckligt för flera timmars lyssning.

Headphones 700 är ej IP-klassade.

Funktioner & mobilapp

Touch-gränssnittet på Headphones 700 är bland det bästa jag upplevt. Du kan bara svepa och trycka på främre halvan av kåpan, men responsen är riktigt rapp och följsam. Ta lärdom, Sony.

Och TACK Bose för att ha inkluderat Bluetooth med multi-parkoppling, verkligen är en uppskattad funktion då du kan vara ansluten t ex till dator och mobil samtidigt. Som jag saknar detta i mina Sony.

Lika lyrisk är jag inte över den ackompanjerande ’BOSE Music’- appen. Den är snygg måhända, men jag har bara fått den att fungera en endaste gång under tiden jag haft lurarna. Hur den funkar på Androidtelefoner kan jag tyvärr inte svara på.

I teorin ska du kunna ställa NC-effekten i 10 nivåer och använda något Bose kallar för ”Bose AR”, en plattform som lovar innovativ implementering av hörlurar i augmented reality-sammanhang. Någon EQ som exempelvis Sony och JBL inkluderar finns dock inte, så det är till att du är nöjd med ljudet från början.

ANC-prestanda

Även avstängda märks det hur bra Headphones 700 sluter tätt om öronen. Men på med strömmen och det blir fantastiskt tyst, med bara ett nästintill ohörbart sus i utbyte.

Frågan på allas läppar lär vara huruvida Bose lyckats toppa Sony på den här punkten. Svaret är att båda hörlurarna håller absolut toppklass vad gäller brusreduceringen och vilken du än väljer kommer du att bli riktigt imponerad. Men, rent subjektivt utifrån mina jämförelser i olika miljöer, är Sony fortfarande snäppet mer effektiv - iallafall på att dämpa lågfrekvent buller.

Bose plockar också upp ljudet/vibrationerna från mina fotsteg mycket tydligare än vad Sony gör, potentiellt irriterande om du tänker promenera mycket med dem.

Ljudkvalitet

Korta versionen; ljudkvalitén ur Bose Headphones 700 är så bra att alla utom de mest hängivna audiofilerna (och basgalningarna) kommer leva lyckliga med dem oavsett om det är till tonerna av Beethovens Moonlight Sonata eller Astrid S senaste singel.

Ljudbilden är glasklar och verkligen raffinerad, tydligt mer så än JBL-lurarna jag nyligen recenserat, och upplevs åtminstone subjektivt som bättre definierad än hos huvudkonkurrenten Sony WH-1000XM3. Det är dels tack vare basåtergivningen, som är stramare, mer exakt och mindre svulstig i Headphones 700.

Mellanregistret är klangmässigt riktigt bra men en smula betonat, vilket kan uppfattas som positivt till en början då det får ljudet att kännas tydligare/krispigare. Men i slutändan kom jag att föredra Sony, som känns mindre framfusiga och inte framkallar lyssningströtthet.

Skillnaderna är inte enorma och för de flesta lär det vara smak som avgör. Gillar du ett detaljerat och luftigt ljud lär du uppskatta Headphones 700, medan EDM- och hiphop-nörden troligtvis kommer att föredra Sony. Rent tekniskt håller ljudkvalitén i båda lurarna, för den här kategorin, absolut toppklass.

En klar fördel med Sony är att du har möjlighet till EQ-inställningar i appen, något Bose som tidigare nämnts helt saknar.

Batteriprestanda & laddning

Headphones 700 har sämre batteritid än Sony WH-1000XM3, 20 timmar ungefär med ANC aktiv mot Sonys nästan 30. Men lyckligtvis finns USB-C snabbladdning som, likt med Sony, ger löjligt mycket speltid på bara en kvart, om det skulle knipa. Ingen av dem lär ge någon batteriångest men Sony är klart mer imponerande på pappret.

Specifikationer

Anslutning
USB-C
IP-klassificering
Nej
Vikt
250 g
Bluetooth
5.0
Tid snabbladdning
Upp till 2,5 timmar
Max speltid på en laddning
20 timmar

Om hörlurar från Bose

Amerikanska Bose är sedan starten 1964 ett högt innovativt företag med en mängd patent som gjort dem kända inom olika områden av ljudindustrin. Förutom brusreducerande hörlurar tillverkar Bose även bilsystem, bärbara högtalare, hembiosystem samt väldigt specialiserade nischprodukter som Soundwear Companion & Bose Frames (solglasögon med inbyggt musiksystem!).

Boses produkter är ofta relativt dyra och som de flesta populära produkter med högt pris gillar folk att prata illa om dem. Jag har dock alltid respekterat Bose för mer än bara designen och imponerats bland annat över vad de lyckats få ut för ljudegenskaper ur förhållandevis väldigt små högtalarkabinett. Ministereon Wave är ett bra exempel.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons