Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - OnePlus Buds - bra AirPods-alternativ för OnePlus-användaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus Buds - bra AirPods-alternativ för OnePlus-användaren

7 oktober 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Har du en OnePlus-telefon och vill ha prisvärt AirPods-alternativ?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Oneplus Buds erbjuder bättre batteritid och tålighet för pengarna vs Airpods och jämförbar kvalitetskänsla. Har du en Oneplus-telefon får du dessutom ut mer värde och funktionalitet.

Har du ingen OnePlus-telefon samt behöver ljudisolering?
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

I dagsläget kan du inte ändra touch-input eller uppdatera firmware med något annat än en Oneplusmobil. Att Buds inte isolerar mot omgivningen är också något du behöver tänka på om du vet att du lär använda dem i bullriga miljöer.

OnePlus Buds Wireless
HörlurarOnePlus Buds Wireless
fr. 846 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Har du en nyare Oneplustelefon, gillar Airpods-designen, mycket bas och inte behöver ljuddämpning? Då är Oneplus Buds ett vettigt True Wireless-alternativ under 1000-sträcket.

Tåligare & bättre batteritid än Airpods

Snabb parkoppling med Oneplusmobiler

Lite för låsta till Oneplus-enheter

Kraftigt överdriven bas

Dålig mikrofon

Introduktion

Oneplus är mest kända för sina Androidtelefoner men har även tillverkat enklare in ear-hörlurar ett tag under familjenamnet ’Bullets’. Dagens stjärna är deras första True Wireless-satsning. De skippar ’Bullets’ helt och hållet och heter helt enkelt bara Oneplus Buds.

Fokus har väldigt uppenbarligen legat på att skapa en mer avskalad produkt i samma anda som Airpods. Därför kommer jag att göra en del jämförelser mellan de båda. Inte mot Pro, utan vanliga Airpods utan trådlös laddning, som dessa konkurrerar mest med.

OnePlus är dock betydligt billigare, så frågan är om de rent av kommer få Airpods att se dumma ut?

The unboxing experience

Oneplus har en rätt modern och stilren approach till hur de designar och paketerar sin hård- och mjukvara och det gillar jag. I kartongen hittar du lurarna, laddetui, instruktioner samt en USB A - USB C-kabel för laddning. Dock ingen väggadapter utan man väntas använda den som medföljde telefonen.

Design, kvalitet & komfort

Laddetuiet är riktigt bra. Det är något större, men känns minst lika välbyggt som Airpods-caset och ligger skönare i handen med sin rundare form och behagliga matta finish.

Själva lurarna rent estetiskt är en mix av Airpods och Oneplus egna Bullets Wireless. Liksom Airpods är de en "one size fits all"-design som vilar i ytterörat utan att försluta hörselgången med gummiproppar. Följaktligen ingen vidare isolering mot omgivningsljud.

"Huvudena" på OnePlus Buds är något större och tjockare än Airpods och de sistnämnda sitter lite bättre i mina öron, men skillnaden är inte enorm. En fördel Buds har mot Airpods är att de är officiellt IPX4-klassade, en extra trygghet för de som vill (och kan) använda lurarna under träningen.

Buds finns i tre färger: vitt som testas här, grått med röda accenter samt en mer vågad ”Nord Blue” som matchar nya mobiltelefonen Oneplus Nord.

Funktionalitet

OnePlus Buds auto-pausar/återupptar musiken när en lur tas ur respektive sätts tillbaks in i örat. De verkar också stödja parkoppling med två enheter samtidigt vilket alltid är ett plus. På en Oneplusmobil kan du också parkoppla med ett tryck utan att behöva gå in i menyn.

Vad gäller övriga gränssnittet lämnar det dock en del att önska. Underligt nog stödjer touchkontrollerna bara dubbeltryck, inte enkel (eller trippel)-tryck. Och på allt annat än Oneplus-mobiler är kommandot begränsat till att bara byta låt... på båda lurarna. Du måste alltså ändra på telefonen alt plocka ut en av lurarna för att pausa musiken.

Med en Oneplus-mobil version nyare (kika på hemsidan vilka enheter som stöds) får du mer frihet och kan t ex välja att vänster dubbeltryck pausar och höger byter låt. Men likt Airpods finns inget sätt att styra volymen. Kikar man på hemsidan möts man av begreppet "Noise Cancellation" men det rör bara mikrofonsystemet. Det finns ingen ANC-förmåga i Oneplus Buds.

Kanske blir allt detta bättre i en framtida uppdatering, men där kommer vi till nästa hake - nämligen att firmwareuppdateringar också är begränsat till Oneplus-telefoner. Du vill definitivt ha en Oneplus-telefon i fickan redan om vill få ut det mesta av Buds.

Ljudkvalitet

Ljudmässigt är Oneplus Buds helt okej för priset, varken mer eller mindre. Ingen lär beskriva ljudbilden som detaljerad eller finkornig, men de har ett behagligt, varmt och "snällt" ljud med en storslagen bas som många framförallt yngre köpare säkert uppskattar. Du kan också dra till rejält på volymen, långt över vad som är hälsosamt.

Jag hade önskat någon sorts EQ-funktion för att tona ner den (i mitt tycke) alldeles för förstärkta och okontrollerade basen. Jag har testat lurarna med en Oneplus Nord och med den modellen får man 3 stycken DIRAC-profiler att välja mellan - ’Dynamisk’, ’Film’ och ’Musik’. Filmläget (ihop med den fläskiga basen) kan vara lite skoj om du kollar just film på mobilen, men de andra två lägena tyckte jag bara förstärkte basen ännu mer.

Har du istället en Oneplus 7/7 Pro/7T/7T Pro/8/8 Pro, då får du däremot en EQ. Du får också samma profiler men de är märkta Dolby Atmos istället.

Rörigt och jag håller tummarna för att man istället släpper en dedikerad app, så att fler kan få tillgång till samma funktioner oavsett enhet.

Mikrofonen testade jag snabbt och den är inte bra, det låter burkigt i andra änden.

Batteriprestanda & laddning

Man har specat 30 h batteritid totalt för Oneplus Buds. Det inkluderar 7h för lurarna per charge samt den extra laddningen som ryms i etuiet. Det är bra, ungefär i genomsnittet för True wireless-lurar utan ANC, men (mest signifikant) klart bättre än Airpods gen 2 som ger ca 5 timmar per laddning och 24 totalt.

Trådlös laddning finns ej att tillgå, men lurarna stödjer snabbladdning vilket är viktigare.

Slutsats

Oneplus Buds är ett helt okej Androidalternativ till standard-Airpods. Hela paketet känns välgjort, de är på pappret lite tåligare och vinner på batteritiden, men är som konsekvens något större vilket somliga kan märka av komfortmässigt. Vad gäller ljudbilden önskar jag att det vart bättre kontroll på basen, annars lär nog de flesta köpare tycka att det låter tillräckligt bra för priset.

Men Oneplus behöver verkligen ta fram en app då flera alltför viktiga funktioner kräver en Oneplustelefon - och även i den skaran är det lite rörigt exakt vilken modell som stödjer vad. Det vore rimligt om ljud-profilerna och snabb anslutning vore en Oneplus-exclusive, men att i dagsläget inte kunna uppdatera firmware eller ändra touchkontroller alls på en Samsung, Sony eller Googletelefon känns som en (tillfällig?) miss.

Specifikationer

Frekvensomfång
20-20000 Hz
Anslutning & laddning
USB-C (med snabbladdning)
Aktiv brusreducering
Endast mikrofon
Vikt
4,7 g (styck) 37 g (etui)
Trådlöst
Bluetooth 5.0, AAC, multiparkoppling, låg latens

Om hörlurar från OnePlus

I regel verkar Oneplus ha samma approach med sina hörlurar som mobiltelefoner; att matcha konkurrenternas prestanda men till ett lägre pris. Till skillnad från telefonerna känns det dock inte som att Oneplus fått lika mycket frammarsch med sina hörlurar, trots generellt goda omdömen. OnePlus Buds är bolagets första lurar som inte går under namnet 'Bullets' och är dessutom deras första helt trådlösa aka True Wireless-modell.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons