Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Samsung Galaxy Buds Pro - funktioner & frustrationer

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung Galaxy Buds Pro - funktioner & frustrationer

22 februari 2021

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Samsung-ägare och vill ha ANC-lurar med skräddarsydd funktionalitet?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Dessa är framtagna framförallt som följeslagare till Samsung Galaxy S21/S21 Ultra och har du en sådan eller annan nyare Samsung-mobil med OneUI 3.1 får du en hel smörgåstårta av smarta funktioner.

Äger du inte en nyare Samsung-mobil?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Blicka vidare. Buds Pro känns charmlösa, har sjukt irriterande touch-kontroller, halvdan batteritid, begränsad kompatibilitet även jämfört med tidigare modeller och det finns dessutom risk för komfortproblem i vissa öron.

Samsung Galaxy Buds Pro SM-R190 Wireless In Ear
HörlurarSamsung Galaxy Buds Pro SM-R190 Wireless In Ear
fr. 1 499 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Galaxy Buds Pro passar bäst för dig med en nyare Samsung-mobil, som specifikt vill ha Airpods-liknande funktionalitet med detaljerat ljud och kan leva med brister i komfort och användargränssnitt.

Airpods-funktionalitet för Samsunganvändare

Klar och krispig ljudbild

Eventuella komfortproblem (?)

Frustrerande touch-kontroller

Trist utförande

Inledning

Ännu en dag, ännu ett nytt par True Wireless-lurar. Tjohoo, vad spännande... not. Men jag försöker naturligtvis ha ett öppet sinne.

Denna gång är det Samsung, som efter vettiga Galaxy Buds Plus och uddafåret Buds Live nu kombinerar formfaktorn i de förstnämnda med ANC-funktionaliteten i de sistnämnda. Resultatet heter Galaxy Buds Pro och är tillverkarens nya topplurar, med fokus att vara en fullfjättrad "do it all"-följeslagare inom det egna ekosystemet och då i synnerhet ihop med de nya S21-mobilerna.

På hemsidan lovar Samsung mycket med Buds Pro, allt från en användarupplevelse i Airpods-klass till utmärkt och genomarbetat musik- och samtalsljud, till ANC som "dämpar 99% av omgivningsljud".

Lever de upp till alla lovorden?

I kartongen

Första intrycket är blekt. Galaxy Buds Pro levereras i ett riktigt intetsägande och charmlöst emballage som knappt känns halvhjärtat. De extra proppstorlekarna ligger t ex uppradade i en liten mini-pappkartong jämte USBA - USBC-laddkabeln istället för att paketeras med lite finess. Oväsentligt kanske, men med tanke på att detta är toppmodellen och priset ändå är 2500 spänn får man väl ändå lov att förvänta sig en lite elegantare unboxing-experience...

Viss reservation för att detta kan vara ett prototypemballage för demo-enheter med tidig/ofärdig förpackning, men inga bilder jag hittat på nätet har indikerat att så är fallet.

Design, kvalitet och komfort

Galaxy Buds Pro är inte särskilt anpassade till formen för att sitta säkert i örat, men känns som att de nog hade kunnat vara hyfsat bekväma i öronen ändå då de är relativt lätta. Tyvärr finns det ett (potentiellt) problem.

Öronpropparna - som har en tydlig kemisk, "stickande" doft - irriterar mina öron efter bara några minuters användning. Efter ett tag tvingas jag ta ut dem då det känns som att någon sticker nålar i innerörat på mig!

Jag har Google-forskat och detta verkar inte vara ett vanligt problem - dock förekommande hos vissa användare. Det är oklart för mig om Samsung vet om detta och om det kommer drabba just dig. Men om så skulle vara fallet kan du troligtvis inte använda proppar från andra tillverkare, då själva fästet har en särskild formgivning.

Vad gäller utförandet i övrigt finns det väl inte inte så mycket att gnälla på, men heller inget som inspirerar - framförallt inte i färgtemat med vit/kromade plastkåpor och pärl-lila laddetui. Hela härligheten är en bra bit ifrån Airpods i premiumkänsla, även om båda är byggda nästan helt i plast. Etuiet är ovanligt kompakt och magneten/lockmekanismen känns stadig. En sak som dock stör mig är hur enkelt det är att placera lurarna i fel laddfack. Vardera enhet klickar i till synes lika bra på båda sidor, bortsett från att locket inte går att stänga om det blir fel. Det känns som ett slarvigt överseende.

Litet plus för att de har IPX7-stöd, vilket är det bästa hittills från Samsung. Det innebär att de är testade för vattentålighet ner till 1 m i 30 min. Man rekommenderar dock inte att simma med dem.

Funktionalitet

Först och främst: Jag gillar VERKLIGEN inte att hela framsidan av luren är så touch-känslig; nästan varje gång jag ska justera passformen i öronen eller ta ut dem reagerar de på mitt finger och pausar, byter låt eller växlar ANC-läge med ett störande pipljud som signalering. Irriterande som fan!

Samsung siktar verkligen på att utmana och överträffa Airpods på sin egen hemmabana med Buds Pro. Här finns funktioner för direktparkoppling och auto-switching (med en Airpods-inspirerad popup dessutom), du kan dela musiken med en väns Buds, lokalisera dem om du tappar bort dem via 'Smartthings', använda röstassistenten Bixby och det finns även ett 360-ljudläge med head-tracking som här är signerat Dolby Digital.

Maxat på pappret alltså och har du rätt Samsung-enhet är du hemma. Problemet är bara just det - du måste ha rätt enhet. I detta fallet innebär det en Samsung-mobil med OneUI 3.1 eller senare om du vill ha hela kakan och äta den också. Att enbart Bixby stöds och inte Google Assistant eller Alexa, samt att de saknar funktioner som NFC och multiparkoppling stärker ytterligare att dessa är tänkta för användaren inom Samsungs egna bubbla.

iOS-användare bör inte bry sig alls, iallafall i skrivande stund. Med den uppdaterade Galaxy Buds Plus-modellen introducerade Samsung en ny app (Galaxy Buds) som gav både Android- och iOS användare kontroll över lurarnas funktionalitet. Appen stödjer även Buds Live. Men Buds Pro struntar i den och använder istället appen Wearables som i dagsläget bara finns tillgänglig på Android.

Allt känns lite för förvirrande även om potentialen är hög. Det är många Androidanvändare som bara kommer kunna utforska hälften av funktionaliteten i Buds Pro.

Ljudkvalitet

Om det är ett område där Buds Pro verkligen trampar Airpods Pro på tårna så är det i ljudkvalitén. Buds Pro gräver betydligt lägre ner i subbasen än Apples lurar och är fylligare och bättre definierade över hela registret oavsett musikstil.

Frekvenskurvan följer Harman-referensen likt tidigare Buds och jag upplever dem som hyfsat neutrala överlag. De har ett tydligt, väl balanserat mellanregister och en bas som är relativt tajt, behärskad och djupgående - med en förnuftig mängd extra boost.

Det finns dock en antydan till ljus/skarphet i diskanten som inte lirar helt bra med mig. Det är inte det värsta jag varit med om, men till viss pop/rockmusik kan det bli ett störmoment och EQ-funktionen har enbart ljudprofiler, inga manuella inställningar. Jag är dock mer känslig för vass/onaturlig diskant än de flesta, t ex klarade jag inte av Bose Quietcomfort Earbuds trots att ljudet i övrigt är suveränt.

Jag personligen hade tagit de behagligare Sony WF-1000XM3, Jabra Elite 85T och framförallt Sennheiser Momentum TW2 framför dessa alla dagar i veckan ljudmässigt. Men jag tror att de flesta lär vara överens med hur Buds Pro låter till både musik, film och podcaster.

Liksom andra True Wireless-lurar med sina pyttemikrofoner placerade långt ifrån munnen är mikrofonkvalitén medioker. Oavsett vad Samsung hävdar. Ljudet upplevs kanske något klarare än Airpods Pro och Jabra Elite 85T, men är i gengäld lite åt det vassare och mer förvrängda hållet så det går jämnt ut.

ANC-prestanda

Galaxy Buds Pro levererar en stabil ANC-upplevelse som lär tillfredsställa de flesta. I mina icke-vetenskapliga jämförelsetester där jag b la spelar s.k 'pink noise' och några av mina referensspår över stereon och lyssnar efter hur väl lurarna dämpar olika frekvensband presterade de något sämre än Airpods Pro överlag, fast var bättre på att dämpa de allra lägsta (muller) frekvenserna. Jag hör heller inget brus med ANC-läget igång i Buds Pro, olikt Airpods Pro där det hörs tydligt när musiken inte spelar.

Om du inte behöver den allra bästa ANC:n (i vilket fall du bör överväga Bose Quietcomfort Earbuds) kommer dessa troligtvis att räcka mer än väl för de flesta situationer.

Passthrough-läget är dock lite si sådär på Samsung. Själva ljudinsläppet är helt okej men det brusar betydligt mer i lurarna jämfört med Jabra och Airpods som båda är tystare. Airpods i synnerhet (både Pro och Max) är fortfarande de klart bästa i respektive kategori vad gäller att ge en naturlig pass-through och få dig att i princip glömma att de ens sitter i/på öronen. Med Samsung lär du inte vilja använda funktionen lika frekvent.

Batteriprestanda & laddning

Med ANC aktivt ligger batteritiden för Buds Pro på strax under 5 timmar per laddning, med ca 2,5 extra laddningar via laddetuiet.

Detta är rätt mediokert för true wireless-lurar i toppskiktet och jag hade velat se iallafall 6,5-7 timmar. Under 5 matchar ungefär tiden Airpods Pro håller sig igång men via Airpods-etuiet får du dubbelt så många påfyllningar som med Buds Pro.

Stäng av ANC och Samsung hävdar upp till 28 timmar totalt, men det är just för de längre turerna t ex med tåg som du gärna vill använda ANC. Snabbladdning underlättar i såna situationer då du kan ta ett toabesök på 5 min och komma tillbaka med en extra timmes lyssning, men behöver du effektiva ANC-lurar med bra batteritid är Sony WF-1000XM3 och Bose Quietcomfort Earbuds bättre alternativ, även om de båda är större med betydligt klumpigare fodral som konsekvens.

Med vissa Samsung-telefoner kan du ladda etuiet mot telefonens rygg, vilket iofs känns mer som en kul gimmick än något riktigt användbart.

Slutsats

Sammanfattat är Galaxy Buds Pro funktionellt sett Airpods Pro för Samsung One UI 3.1-användare - fast med bättre ljudkvalitet till musik. Om det är just det du väntat på kan dessa vara av intresse. Prova dem bara först, så du inte riskerar få samma komfortproblem som jag.

Utanför ett Samsung-ekosystem är de inte alls lika självklara anser jag och bristerna blir övervägande.

Jag hatar touch-kontrollerna, lurarna är sjukt oinspirerande att packa upp, känna (lukta) och titta på och batteritiden är under snittet i prisklassen.

De allra flesta gör bäst i att bara välja Sony WF-1000XM3 istället. De är billigare, har bättre kompatibilitet över fler enheter, känns mer premium, har längre batteritid, behagligare ljudbild och jämförbar brusreducering. För hårdträning och hög IP-rating, kolla på Jabra istället.

Specifikationer

ANC
Ja, adaptiv med "voice detect"
Bluetooth
5.0
Vikt
6,3 g (lurar) 44,9 g (laddetui)
IP-klass
Ja, IPX7 (vattentålighet)

Om hörlurar från Samsung

Buds Pro är Samsungs fjärde generation i Buds-serien. Tidigare har de släppt Buds, följt av förbättrade Buds Plus, följt av de udda och trendbrytande Buds Live. Samsungs approach och målgrupp verkar ha varit olika mellan modellerna och detsamma gäller kompatibiliteten. Gemensamt för alla har dock varit samarbete (i någon form) med AKG och balanserad ljudprofil enligt Harman-standarden som säljargument.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons