search

1. Sony WH-1000XM4

Bästa hörlurarna - Plats 1
Stämpel

+

ANC, ljud, batteritid, komfort

Mikrofonen, svulstig bas (?)

star

På 6 listor

De kanske bästa helomslutande, portabla hörlurarna för snittkonsumenten och definitivt de främsta vad gäller aktiv brusreducering (ANC) är Sony WH-1000XM4.

Sonys brusreducering är king och man har genomfört flera förbättringar mot den redan klassledande XM3. Ljudbilden känns piggare och mer dynamisk än i föregångaren vilket jag välkomnar, dock är basen fortfarande åt det svulstiga hållet.

De har också blivit smartare, mer adaptiva och stödjer nu parkoppling med två enheter samtidigt; mycket uppskattat för oss som ofta växlar mellan datorn och mobilen.

Designen är till stor del densamma (i mitt tycke en bra sak) och batteritiden är fortfarande i toppklass - omkring 30 h med ANC igång.

XM4 är inte bara de bästa brusdämparna, de är en av de allra mest mångsidiga och användbara trådlösa lurarna som går att köpa just nu, med väldigt få kompromisser.

Vill du ha något mer stilfullt? Kika på Sennheiser Momentum Wireless. Bättre mic? Överväg Bose Headphones 700.

2. Sennheiser Momentum True Wireless 2

Bästa hörlurarna - Plats 2
Stämpel

+

Ljudet, passformen, mångsidiga

Halvdan ANC, ej multiparkoppling

star

På 6 listor

De bästa True Wireless-hörlurarna just nu är enligt mig Sennheiser Momentum TW2.

Triumfkortet här är helt klart ljudkvalitén som är den bästa jag upplevt från True Wireless-lurar. Detta är så nära HiFi du kan komma idag i det segmentet, speciellt om du aktiverar "high end sound tuning"-läget.

Men TW2 är också stilrena och välbyggda, har solid batteritid, bra app, stabil och bekväm passform, ANC, IPX4-klassning mot vattenstänk och ett trevligt och anpassningsbart touch-gränssnitt. Lurarnas mångsidighet gör att du kan avnjuta ljudkvalitén i de flesta situationer, även på gymmet.

De är dock inte i nivå med Airpods Pro vad gäller användarvänlighet eller ANC och för priset saknar jag trådlös laddning och multiparkoppling.

Men om du liksom jag anser att ljudkvalitet är högsta prio och är villig att kompromissa lite grann på andra områden, då är dessa utmärkta allrounders.

Advized recenserar
Youtube ikon

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video bredvid eller läs hela testet här.

3. Apple AirPods Pro

Stämpel

+

Intuitiva, grym ANC & passthrough

Bara OK ljud & batteritid

star

På 9 listor

De bästa trådlösa in ear-hörlurarna för Appleanvändare är AirPods Pro.

De tar framgångskonceptet med AirPods (superintuitiv design & parkopplingsprocess) och parar ihop det med klassledande ANC-prestanda.

AirPods Pro sitter med öronproppar till skillnad från tidigare, men sluter inte helt tätt i hörselgången. Detta gör dem inte bara väldigt komfortabla utan ger också en väldigt naturlig och transparent pass-through när du behöver höra vad som försiggår omkring dig.

Ljudbilden är klart klarare och krispigare än tidigare men Airpods Pro är fortfarande inget för den kräsne musikälskaren. Se dem mer som en alltid lättillgänglig fickkamrat för allmänbruk (kontoret, samtal, podcaster, musik då och då osv).

Om du är Android-användare hade jag istället kollat på Sony WF-1000XM3 som har sämre passform men betydligt bättre ljudkvalitet, bättre batteritid och likvärdiga ANC-prestanda.

Advized recenserar
Youtube ikon

Vår expert Björn Sige har testat produkten. Se video bredvid eller läs hela testet här.

4. Jabra Elite Active 75t

Stämpel

+

Små, tåliga, mycket mångsidiga

Bastungt ljud, smäckigt laddetui

star

På 5 listor

De överlag bästa hörlurarna för träning är Jabra Elite Active 75t.

De är små, lätta och sitter både synnerligen bekvämt och stabilt även under intensiva pass - trots avsaknad av vingar/öronkrokar. Med IP57-klassificering är de i princip vattentäta och Jabra stärker det med 2 års garanti mot svett- och dammskador.

Batteritiden är stabil (7,5h/laddning), den trådlösa prestandan likaså och kontrollerna funkar bra. Ljudbilden är bastung och lite väl intensiv ur kartong men du kan skräddarsy hur du vill att det ska låta via appen. Där kan du även reglera mycket av den övriga funktionaliteten.

Behöver du föra samtal då och då kan du glädjas av att även röstupptagningen är relativt bra.

Active 75T med sin förslutna design är inte de mest renodlade löparlurarna (överväg då istället Jaybird Vista eller Beats Powerbeats 4/Pro) och kvalitetskänslan är inte riktigt i toppklass, men få träningslurar klår dem i ren mångsidighet. Bra pris också!

5. Audio Technica ATH-M50XNY

Stämpel

+

Robusta, balanserat ljud, prisvärda

Något klumpiga/trögdrivna

star

På 4 listor

De kanske mest prisvärda lurarna på hela marknaden för professionellt allmänbruk (film-/liveinspelning, DJing, mixning, mastering) är Audio Technica ATH-M50X.

Dessa hörlurar har en riktigt robust, stryktålig konstruktion med vikbara kåpor och en överlag välbalanserad ljudbild som få lurar i detta prissegment kan mäta sig med. Ett väldigt pålitligt arbetsredskap helt enkelt.

De sitter rätt bestämt på huvudet vilket kan göra dem obekväma långa stunder, men för korta-medellånga sessioner bör de funka fint.

De har inga smarta funktioner, men finns i ett bluetooth-utförande. Undvik dock detta i professionella sammanhang, då miljön sällan stödjer det och man vill undvika latens, störningar och andra bluetooth-symptom.

Om du letar efter något lika robust men som är nättare och mer portabelt, kika på Sennheiser HD25. Ha dock i åtanke att HD25 är on ear-lurar och därför inte lika bra för flera timmars konstant användning.

Marques Brownlee recenserar ATH-M50X och förklarar hur de skiljer sig från ATH-M50.
Youtube ikon

Marques Brownlee recenserar ATH-M50X och förklarar hur de skiljer sig från ATH-M50.

6. Focal ElearNY

Stämpel

+

Grymt ljud, design & komfort

Tung kabel

star

På 4 listor

Det bästa hörlursköpet du kan göra under 20 000 kronor, vare sig det är för professionellt bruk eller för HiFi-lyssning, är i min mening Focal Elear.

Dessa franska skönheter har en utmärkt ergonomisk design och byggkvalitet, är hyfsat lätta att driva (=du slipper betala dyrt för en kraftfull/specialiserad förstärkare) och sitter väldigt bekvämt trots relativt hög vikt.

Och det är tur det, för ljudet lär du vilja avnjuta i timmar. Elear är naturtrogna/nära neutrala ur kartong och klangen är stor, kraftfull och detaljerad - med enorma dynamikresurser.

För kritisk lyssning rekommenderar jag Sonarworks Reference 4-plugin, som korrigerar den aningen tillbakadragna diskanten och gör dessa till rena referenslurar.

En grymt prisvärd allround-lur som gör det till ett rent nöje att lyssna på musik.

Letar du efter något ännu mer high-end? Kolla gärna in min lista "Bästa hörlurarna för audiofilen" (finns på min profilsida).

Bästa hörlurarna

calendar

18 jan 2021

Hörlurar

Hörlurar

157

Hörlurar finns i många storlekar, former och för olika syften och det är inte helt enkelt att navigera i djungeln och hänga med på vad alla funktioner betyder. När det kommer till vilken typ av hörlurar du ska välja är det väldigt individuellt. Vissa gillar over ear-hörlurar eftersom de generellt ger bästa förutsättningar för absolut ljudkvalitet och komfort, medan andra hellre väljer subtilare in ear-hörlurar som enkelt ryms i fickan. Vissa hörlurar är mer lämpade för fysisk aktivitet än andra och somliga är mer optimala i högljudd miljö kontra stillasittande, tyst miljö. Och så har vi trådlöst vs kabel, vad är bäst? Ingen tvekan om att trådlöst är framtiden och att dessa lurar blir bättre hela tiden. För den "vardaglige" konsumenten finns knappt någon anledning idag att inte hoppa på tåget och slopa kabeln för gott, medan professionella köpare och audiofiler lär vilja hålla sig till kabelbunda hörlurar ett tag till.

Björn Sige betygsätter bästa hörlurarna

Vill du bara ha en kort och överskådlig sammanfattning av de bästa alternativen på marknaden i de olika produktsegmenten? Att få plats med allt på en kort lista går ju inte såklart, men här har du en bra början!

Jag intygar att listan är oberoende

Stämpel

Björn Sige


Björn Sige

Läs mer om oberoende experter