Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTopplista - Bästa hörlurarna för träning

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna för träning

23 april 2024

När det är dags att välja hörlurar till träningen är tålighet, tillgänglighet och passform extra viktigt. Målet med medhavd musik är att hjälpa dig fokusera bättre på träningen och en ömtålig design, kabel som hänger och dinglar, pilliga kontroller och en huvudbygel som glider av hjässan varje gång du lägger dig ner på bänken är distraktionsmoment man gärna vill undvika.

Det första jag skulle rekommendera är att strunta helt i over ear-lurar, oavsett hur frestande Airpods Max eller Sonys senaste ANC-toppmodell ser ut. De är helt enkelt opraktiska i sammanhanget. De tenderar att glida av hjässan när du ligger ner och framförallt blir de snabbt varma och svettiga runt öronen. Nej, träning är enligt mig en hemmabana för trådlösa in-ears, eller möjligtvis on-ears.

Något du själv behöver bestämma dig för är hur mycket isoleringsförmåga du vill ha. I ett högljutt gym där det redan spelas musik på disco-volym är isolering önskvärt för att inte behöva maxa volymen och långsiktigt skada öronen. Men pratar vi löpträning eller cykling utomhus skulle jag tvärtom avråda från isolering, eftersom du då vill kunna vara uppmärksam på andra cyklister och biltrafik av säkerhetsskäl.

1. Jabra Elite 8 Active Wireless In-ear

IP68, funktionaliteten, bättre ANC, grymt ljud

Enbart 3 medföljande proppstorlekar, halvkass spatial audio

De överlag bästa hörlurarna för träning, för de allra flesta, är Jabra Elite 8 Active.

Mot föregångaren Elite 7 Active är det framförallt den uppdaterade adaptiva brusreduceringen som är ny. Förut var den värdelös, nu är den helt okej. Det vill säga, du bör inte vänta dig ANC-prestanda i klass med Bose eller Sony, men den gör ett bra jobb med att filtrera bort framförallt lågfrekvent buller.

En annan nyhet är att lurarna ökat i kapselsäkring från IP57 till IP68. Det betyder att de är helt vattentåliga ner till 1,5m i upp till 30 minuter. Observera dock att det inte innebär att de är klassificerade att tåla simning.

Liksom Elite 7 Active har de en friktionsbeläggning (sk "ShakeGrip") som gör att de inte glider i öronen och därför sitter sjukt bra under högintensiv träning - trots att de saknar vingspetsar. De penetrerar dock öronen ganska djupt, vilket inte alla gillar.

Du styr lurarna med knappar och inte touch-paneler, vilket är bra med hänsyn till handsvett och handskar men kan kännas lite bökigare till vardags.

Batteriet håller i ca 9 timmar på en laddning och upp till 30 totalt med laddetuiet vilket innebär batteriprestanda i toppklass.

Ljudet är klart och balanserat (mycket mer så än äldre generationers Jabra-lurar). Och man erbjuder en av marknadens mest generösa appar vad gäller personliga inställningar av olika frekvenser. Så du kan ställa in dem nästan hur du vill. Samtalsljudet är bra också, som ofta med Jabralurar.

Ett riktigt bra köp!


2. Jabra Elite 4 Active True Wireless In-ear

IP57, små och stadiga, kraftfullt ljud, bra app

Saknar vissa funktioner, eventuellt obekväma för vissa

Elite 4 är ett lite mer avskalat alternativ till Active 7. För ca en femhundring mindre tappar du den sk ShakeGrip-ytan som motverkar glid i öronen (bara eventuellt relevant för de svettigaste löp/träningspassen) samt nyttiga funktioner som multiparkoppling och beröringssensorer. Du får också ett lite plastigare laddetui, utan trådlös laddförmåga.

Men ljudupplevelsen (både samtal & musik) skiljer sig inte jättemycket, de har samma IP57-vattentålighet, tillgång till samma funktionella app med generösa EQ-inställningar och lurarna sitter fortfarande väldigt säkert i öronen. Och batteritiden, om än något kortare, är fortfarande mer än tillräcklig för träningslurar. Båda lurarna har medioker brusreducering.

Bättre mikrofonljud än snittet gör att du problemfritt bör kunna ta samtal när du är ute på långdistanslöpning, även om Jabras Elite 7 Pro är ännu bättre på den fronten.

Jag anser att propparna på Jabras nya lurar känns lite "sugproppiga" i öronen och föredrar lurar som penetrerar mindre, men alla har inte detta problem.

Jag personligen tycker att Active 7 är värd en femhundring extra för sin utökade funktionalitet, men om du hellre vill spara lite är Elite 4 nästan lika bra där det verkligen räknas!


3. Sennheiser Momentum Sport Wireless In-ear

Inbyggd kroppsmätning, hög tålighet, ljudkvalitén

Dyra, lite klumpiga, inte alltid pricksäker pulssensor

Momentum Sport är Sennheisers nya, främsta och mest fullpaketerade trådlösa träningslurar.

De har inbyggda sensorer för temperatur- & pulsmätning som kommunicerar med din telefon/smartklocka och ärver den adaptiva brusreduceringen från de vanliga Momentum. Det innebär att du enkelt kan anpassa mängden omgivningsljud efter allt från utomhuslöpning (hög omgivningsmedvetenhet + vindbrusreducering) till maximalt fokus i stimmig gymmiljö (hög brusreducering).

En mjuk och greppig silikonfinish i kombination med utbytbara proppar och fenor ger maximalt med stöd och komfort även under varma, svettiga pass IP55-klassning garanterar hög väder, vatten och dammtålighet. Designen är också ventilerad för att inte kroppsljud t ex fotsteg och andning ska förstärkas sig in i lurarna.

Jag gillar att du kan skräddarsy touch-kontrollerna helt efter egen preferens via appen och trots sensorerna är batteritiden upp till 6 timmar per laddning.

Stora 10mm-ljudelement säkerställer tung, kraftfull bas samtidigt som lurarna har fin balansgång mellan livlig klang och bra sammanhållning.

Momentum Sport känns väldigt dyra för vad de är och pulsmätningen är lite av en besvikelse, du lär inte vilja skrota din smartklocka. Men för den som struntar i kostnaden är de helt klart bland de mest kompletta och högteknologiska träningslurarna på marknaden just nu.


4. OnePlus Buds Pro 2 In-Ear Wireless

IP55, passform/ergonomi, bra ljud, hög funktionalitet

En del tveksamma gimmicker, saknar volymkontroller på luren

Om du vill ha ett par riktigt mångsidiga lurar, med hög vatten/svettålighet (IP55 för lurarna, IPX4 för caset), punchigt häftigt ljud men en passform som är mer långtidsbekväm än Jabra (utan att för den delen gå miste om god stadga), då är Oneplus Buds Pro 2 riktigt bra.

Oneplus nya topplurar har alla fördelar från föregångaren (funktionalitet, ergonomisk design) plus uppdaterade trådlösa anslutningsmöjligheter, nya drivelement i samarbete med Dynaudio, förbättrad adaptiv brusreducering och lite bättre batteritid.

Gimmicker som stöd för LHDC-streaming med kompatibla (kina)mobiler, Rumsligt ljud (som är rätt kasst jämfört med Apples motsvarighet) och "Aural ID" spelar mindre roll i sammanhanget. Det relevanta är att detta är lurar som sitter riktigt bra/skönt, ser snygga och underskattade ut, har bra hållbarhet och mycket funktionalitet oavsett om du använder dem med iPhone + Heymelody-appen eller med matchande Oneplus-telefon. Speciellt för pengarna!

Och den aktiva brusreduceringen, om än inte på Airpods Pro 2- eller Bose nivå, är mycket bättre än Jabras.


5. Sennheiser Sport True Wireless In-ear

Raffinerat ljud för priset, IP54, handledsstrap

Saknar vissa funktioner, kunde varit mer slimmade

Om Momentum Sport känns väl saftiga finns även CX Sport som går att ro hem för ca 1100 SEK. De är i princip en något omklädd version av deras CX-lurar, med högre IP54-tålighet, vingspetsar för bättre stadga och en handledsstrap på laddetuiet.

De saknar multiparkoppling samt smarta beröringssensorer och jag hade gärna sett ett mer slimmat laddetui än den ganska fyrkantiga och osmidiga varianten som de delar med CX-modellerna. Även lurarna hade gärna fått vara lite mer slimmade. Och ljudet, om än lite mer raffinerat än i t ex Jabra Elite 4, har inte riktigt samma underhållande punch i basen.

De har heller inte aktiv brusreducering, vilket dock inte är en dealbreaker för de flesta i träningssammanhang (speciellt inte med tanke på priset). Och du får längre batteritid istället.

Bra sportlurar för den budgetmedvetne och ett solitt alternativ till Jabra!


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons