Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTopplista - Bästa hörlurarna

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna

2 januari 2024

Hörlurar finns i många storlekar, former och för olika syften och det är inte helt enkelt att navigera i djungeln och hänga med på vad alla funktioner betyder.

När det kommer till vilken typ av hörlurar du ska välja är det väldigt individuellt. Vissa gillar over ear-hörlurar eftersom de generellt ger bästa förutsättningar för absolut ljudkvalitet och komfort, medan andra hellre väljer diskretare in ear-hörlurar där ljudet är mer "inuti huvudet" men i gengäld ryms i fickan. Vissa hörlurar är mer lämpade för fysisk aktivitet än andra och somliga är mer optimala i högljudd miljö än stillasittande, tyst miljö. Och även för professionella användare finns en del faktorer att överväga.

Och så har vi trådlöst vs kabel, vad är bäst? Ingen tvekan om att trådlösa hörlurar blivit ruggigt bra även i de lägre prisklasserna och för den vardaglige lyssnaren finns knappt någon anledning idag att inte hoppa på tåget och slopa kabeln för gott. Professionella köpare och audiofiler lär vilja hålla sig till trådbunda hörlurar ett tag till.

Vill du bara ha en kort och överskådlig sammanfattning av de bästa alternativen på marknaden i de olika produktsegmenten? Att få plats med allt på en kort lista går ju inte såklart, men här har du en bra början!

1. Sennheiser HD 600 Over-ear

Fantastiskt ljud, bekväma, oslagbar prestanda/krona

Tunn djupbas, kan behöva en förstärkare, inte superbekväma

De avgjort mest prisvärda hörlurarna både för generell HiFi-musiklyssning hemma OCH för mastering/mixning i studiomiljö är Sennheisers klassiska HD 600.

Trots många år på marknaden består dessa hörlurar som en av de mest ikoniska och pålitliga lyssningsreferenserna för kräsna musiklyssnare och proffs. Ljudet är oerhört naturtroget, med en närmast perfekt neutral klangbalans. Det låter som det ska göra, helt enkelt. Med undantag för basen, som lämnar en del att önska i form av djup och tyngd. En EQ hjälper, men det finns ändå begränsningar för hur mycket det går att återhämta. HD 600 är ingen lur för dubstep-freaks.

Eftersom de är helöppna till designen lämpar de sig inte för inspelning och du får ingen isolering mot din omgivning. Så tyst miljö är ett måste. Men med det kriteriet på plats och gärna en liten hörlursförstärkare (300 ohm i impedans kan betyda att volymresurserna inte räcker till med dina vanliga källor) kommer HD 600 att ge dig många år av naturtrogen lyssning.

Komforten är bra, men de klämmer ganska bestämt ur kartong. Jag brukar töja ut huvudbygeln lite försiktigt för att lätta på trycket.

Annars är det verkligen sjukt mycket hörlurar för pengarna och kanske t.o.m. de sista du nånsin behöver införskaffa för musik. Jag älskar dem!


2. B&W Bowers & Wilkins PX7 S2E

Ljudet, designen, kvalitetskänslan, bra ANC & batteri

Ej vattentåliga, inte allra bäst på ANC, simpel app

Bowers & Wilkins lurar har jag alltid haft lite av en hatkärlek till. Så snygga, så rätt på så många punkter, men alltid något som skaver. Bokstavligen, i form av halvdan komfort, eller i ljudet som varit alltför färgat i de flesta av deras lurar för min smak.

Men senaste versionen av over-ear lurarna PX7 är snudd på en fullträff för hörlurarnas Rolls Royce. Glöm PX8 med sitt alltför höga pris och onaturligt bastunga/dova ljudbild. Det är dessa du ska ha om du ska ha hörlurar från B&W.

Komforten är den bästa hittills, med mjuka kuddar och lagom tryck. Designen är den mest raffinerade hittills med ett lättåtkomligt knappgränssnitt och finns i två riktigt vågade och häftiga färger för den som känner sig manad. Batteritiden i praktiken är på över 35 timmar,

Och ljudet är så härligt; dynamiskt och härligt finkornigt med riktigt bra separation för trådlösa lurar. Inte fullt så bra som Focal Bathys (som är de absolut mest välljudande trådlösa jag hört) och jag skruvar gärna ner basen ca 5dB i appen. Men ack så roliga att lyssna på.

ANC-prestandan är också bra, inte i klass med Bose Quietcomfort Ultra eller Airpods Max, men "good enough" för det mesta.

Ett par riktigt tillfredsställande premiumlurar för finsmakaren, som gärna offrar vattentålighet i förmån för lite mer lyx och prestige än vanligt!


3. Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless Over-ear

Världens bästa ANC, bättre ljud, förnyad design, komforten

Immersive Audio imponerar inte, tål ej vatten

De bästa brusreducerande (ANC)-hörlurarna på marknaden är Bose QuietComfort Ultra.

De klår rivalerna Sony XM5 och Airpods Max vad gäller mängden omgivningsljud de lyckas filtrera bort, speciellt i basområdet. Delvis tack vare CustomTune-funktionen, som analyserar dina örons akustik vid varje användning för bästa resultat.

Men det räcker inte med grym ANC för att förtjäna en plats på "Bästa hörlurar"-listan. Lyckligtvis överraskar QuietComfort Ultra med riktigt fin ljudkvalitet, speciellt för att vara ett par Bose (som jag brukar dissa rätt hårt....).

Samtalskvalitén är bra den också, något tunn men väldigt klar och tydlig med mycket imponerande reducering av såväl vindbrus som högljutt citybuller under telefonsamtal.

Designen är uppdaterad (äntligen?!) och mer premium än förut, med riktigt god ergonomi och komfort som alltid med Bose.

De har även en implementering av Rumsligt Ljud, eller "Immersive Audio" som Bose kallar det. Dock inte lika imponerande sådan som med t.ex. Airpods Max.

Vill du ha ett par toppmoderna premiumlurar med den absolut bästa brusreduceringen du kan få? Då kan Bose värstingar vara en väl värd investering.


4. Sony WF-1000XM5 Wireless In-ear

Förbättrad design/komfort, ljud och ANC

Transparensläget inte i nivå med Airpods

De bästa trådlösa in-ear hörlurarna för Android-användare är tveklöst Sony WF-1000XM5.

De föregående WF-1000XM4 var riktigt bra, men inte helt bekväma för vissa användare (mig inkluderad) och har sedan dess blivit omsprungna av somliga andra vad gäller brusreducering och ljudkvalitet.

WF-1000XM5 är betydligt mindre, lättare och mer ergonomiska till designen än sina föregångare, har förbättrad brusreducering (framförallt under samtal i bullrig miljö), och viktigast av allt, ruskigt fin ljudkvalitet i nivå med Airpods Pro 2. Klart trevligare i mina öron än både Bose Quietcomfort Earbuds Ultra och B&W Pi7 S2.

Trots den reducerade storleken är batteritiden minst lika bra som tidigare och jag tycker de är snyggare också.

XM5 är bland de dyrareTrue Wireless-lurarna som säljs just nu, men väl värda priset. Köp!


5. Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022

Utmärkt ANC, ljudet, intuitiva, transparensläget

Fungerar bäst med Apple-prylar

De bästa trådlösa in ear-hörlurarna för Apple-användare är Airpods Pro gen 2.

De må se snarlika ut jämfört med gen 1, men nästan allt har förbättrats. Inuti sitter ett nytt sk "H2"-chipp och nya ljudelement. Som resultat är ljudkvalitén drastiskt förbättrad och nu bland det bästa du kan få i True Wireless-segmentet.

Transparensläget är som tidigare i en klass för sig, men nu är också själva brusreduceringen i nivå med (eller t om bättre än!) de allra bästa ANC-propparna från t ex Bose och Sony.

Man har äntligen adderat volymkontroll på stammarna, caset kan nu laddas med Apple Watch-laddare och har fått en liten högtalare, inbyggd AirTag samt ett snoddfäste på sidan. De två sistnämnda är båda bra finesser för den som ofta tappar bort sina lurar.

Med andra ord; har du en iPhone (och behöver inte riktigt robusta och tåliga träningslurar), köp bara dessa och tacka mig senare.


6. Jabra Elite 10 True Wireless In-ear

Komforten & stadgan, hög ljudkvalitet, IP57

Något högt pris (?), sämre ANC än konkurrenterna

De bästa hörlurarna för löpning & gymträning är (enligt mig) Jabra Elite 10. Rekommendationen torde egentligen falla på de mer sportdedikerade Elite 8 Active med IP68 och ShakeGrip, men jag föredrar komforten i Elite 10 och IP57 räcker gott och väl för den som inte tänkt simma med sina lurar.

Elite 10 kombinerar snudd på fulländad ergonomi (din erfarenhet kan variera..) med mycket bekvämare öronproppar än förra generationen, som inte penetrerar alls lika hårt och har en ovanlig oval passform... som verkligen fungerar! Detta är verkligen lurar som sitter både skönt och FAST, hela dagen lång.

De har fysiska knappar för kontroll vilket är att föredra för träningssyften som ofta kan inkludera svettiga/blöta fingrar eller handskar (för utomhuslöpning).

De har i princip alla funktioner du kan tänka dig varav det mesta fungerar riktigt bra, bortsett från Rumsligt Ljud-funktionen som du gör bäst i att lämna avstängd.

Ljudkvalitén är typisk Jabra med en kraftfull klang och häftig bas som dock aldrig tar överhanden. Det enda jag kan gnälla på är lite ljus diskant längst upp i toppen, men det går lätt att justera med app-EQ:n. Annars är ljudet i toppklass.

ANC-prestandan är bra för att vara Jabra, men här finns bättre alternativ att välja om det är ett kriterium.

Jabras bästa lurar hittills och ett riktigt mångsidigt träningsalternativ, om än ett ganska dyrt sådant!


7. Audio Technica ATH-M50X Over-ear

Utmärkt kvalité och ljud för priset

Trycker lite hårt om öronen

De överlag bästa slutna lurarna för inspelning, DJs och monitoring i film- och TV-miljö är Audio Technica M50X.

De är generellt väldigt omtyckta och prisvärda lurar och rekommenderas ofta som insteg för det aspirerande proffset eller för den som bara vill ha ett par slitstarka lurar för allmänbruk.

M50X är välbyggda med solid plast och metallförstärkt bygel, sitter stadigt men ändå relativt bekvämt (kanske lite hårt om öronen) och har ett ganska neutralt och balanserat ljud. Lite mycket högbas och lite skarp topp, men inte alltför illa och är du i studio kan du enkelt fixa till avvikelserna med en equalizer.

De levereras med tre olika kablar varav en spolad. De har även roterande kåpor och går att vika ihop till en kompakt form för enklare förvaring.

Alternativ till M50X är Beyerdynamic DT 770 Pro, som är bekvämare men inte lika lättdrivna, har sämre ljuddämpning, är ej vikbara och saknar löstagbar kabel. Samt Sennheiser HD 25, som är en on ear-variant om minsta möjliga format är att önska.


8. Audeze Maxwell for PC/Xbox Wireless Over-ear Headset

Bästa gaming-ljudet, batteritiden, mikrofonen

Vissa rapporterar brister i byggkvalitén (huvudbygeln)

De absolut bästa hörlurarna för gamers är Audeze Maxwell.

De huserar magnetostatiska ljudelement direkt hämtade från Audezes större lurar i premiumsegmentet för HiFi-lyssning. Detta är både det mest välljudande gaming-headsetet i prisklassen och flera över, samt en av de mer prisvärda och högt presterande trådlösa hörlurarna för musik. Basen är djup, tajt och riktigt solid!

Senaste bluetooth-standarderna säkerställer att du både får minimal latens och högkvalitativ ljudöverföring från de stora 90 mm elementen. Micen med AI-brusreducering är riktigt bra också.

De har förvisso inte "hotswap"-batterier som Steelseries toppmodeller, men kompenserar med en förlängd batteritid på hela 80 timmar (!) och snabbladdningsförmåga.

De finns i två utföranden beroende på vilken spelplattform du använder och är riktigt rejält konstruerade i mestadels metall. Vissa användare har dock rapporterat hållbarhetsbekymmer gällande bygelkonstruktionen.

Audeze har tagit allt de lärt sig både från sina påkostade LCD-lurar och tidigare spellurarna Mobius och kombinerat dem i ett (nästan) perfekt gamingheadset som sätter ribban riktigt högt.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer